İçeriğe atla

Cinsel azınlık

Cinsel azınlık, cinsel kimliği, yönelimi veya uygulamaları ile çevredeki toplumun çoğunluğundan ayrılan bir gruptur. Öncelikle lezbiyen, gey, biseksüel veya queer bireyleri ifade etmek için kullanılır,[1][2] ayrıca transgender,[3] ikili olmayan (üçüncü cinsiyet dahil [4] ) veya interseks bireyleri de ifade edebilir.

Varyantlar arasında GSM ("Gender and Sexual Minorities" - "Toplumsal Cinsiyet ve Cinsel Azınlıklar"),[5] GSRM ("Gender, Sexual and Romantic Minorities" - "Toplumsal Cinsiyet, Cinsel ve Romantik Azınlıklar"),[6][7] ve GSD ("Gender and Sexual Diversity" - " Cinsiyet ve Cinsel Çeşitlilik ") bulunmaktadır.[8] Akademik [a] olarak kabul edilmişlerdir, ancak 2014'ten bu yana üzerinde en çok çalışma yapılan varyant SGM'dir ("Sexual and Gender Minority" - "Cinsel ve Cinsiyet Azınlığı").[9] 2015 yılında NIH, Cinsel ve Toplumsal Cinsiyet Azınlığı Araştırma Ofisi'nin [10] kurulduğunu duyurdu ve çok sayıda profesyonel [11][12] ve akademik [13][14] kurum bu terimi benimsedi.

Cinsel azınlık ve cinsiyet azınlığı, "LGBTI" (lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel ve interseks) kısaltmasında yer alan ve cinsel yönelimi veya cinsiyet kimliği farklılık gösteren toplulukları kapsayan bir şemsiye terimdir. Kendini LGBTİ olarak tanımlamayanları (ör. queer, sorgulayan, iki ruhlu, aseksüel, erkeklerle seks yapan erkekler, değişkeni cinsiyetli ) veya üreme gelişimini etkileyen belirli bir tıbbi durumu olan kişileri içerir.

Notlar

Kaynakça

  1. ^ Sexual Minorities: Discrimination, Challenges, and Development in America. illustrated. Haworth Social Work Practice Press. 2003. ISBN 9780789002358. SUMMARY. This chapter explores the cultural, religious, and sociological underpinnings of homophobia and intolerance toward homosexuals. 
  2. ^ "Sexual Identity, Sex of Sexual Contacts, and Health-Related Behaviors Among Students in Grades 9–12 — United States and Selected Sites, 2015; Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR)". Centers for Disease Control and Prevention. 11 Ağustos 2016. 12 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2017. 
  3. ^ "Definition of Terms - "Sexual Minority"". Gender Equity Resource Center. 23 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2015. 
  4. ^ Sharma (7 Ocak 2015). "Nepal to issue passports with third gender for sexual minorities". Reuters. 8 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2015. 
  5. ^ "Gender and Sexual Minority Students (LGBTIQA)". University of Derby. 5 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2015. 
  6. ^ "Multiplicity of LGBTQ+ Identities, Intersections, and Complexities", Rethinking LGBTQIA Students and Collegiate Contexts, Routledge, 20 Eylül 2019, ss. 3-16, doi:10.4324/9780429447297-1, ISBN 978-0-429-44729-7, 23 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 9 Haziran 2021 
  7. ^ Rodriguez, Nelson M.; Martino, Wayne J.; Ingrey, Jennifer C.; Brockenbrough, Edward, (Ed.) (2016), "Postgay", Critical Concepts in Queer Studies and Education: An International Guide for the Twenty-First Century, Queer Studies and Education (İngilizce), New York: Palgrave Macmillan US, ss. 205-218, doi:10.1057/978-1-137-55425-3_21, ISBN 978-1-137-55425-3, 23 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 9 Haziran 2021  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  8. ^ Organisation proposes replacing the 'limiting' term LGBT with 'more inclusive' GSD 16 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., February 25, 2013
  9. ^ "Sexual & Gender Minority Youth in Los Angeles Foster Care, Bianca D.M. Wilson, Khush Cooper, Angeliki Kastanis, Sheila Nezhad, The Williams Institute, 2014 | The Center for HIV Law and Policy". www.hivlawandpolicy.org. 24 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2019. 
  10. ^ "Sexual & Gender Minority Research Office | DPCPSI". dpcpsi.nih.gov. 3 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2019. 
  11. ^ "Anxiety and Depression in Sexual and Gender Minority Individuals". adaa.org (İngilizce). 16 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2019. 
  12. ^ "Advancing Excellence in Sexual and Gender Minority Health | Fenway Health: Health Care Is A Right, Not A Privilege". fenwayhealth.org (İngilizce). 8 Kasım 2018. 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2019. 
  13. ^ "Sexual and Gender Minorities in Western Kenya". Williams Institute (İngilizce). 30 Ocak 2019. 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2019. 
  14. ^ "Resources". ISGMH (İngilizce). 8 Kasım 2016. 20 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Açılmak ya da coming out, kişinin cinsel yönelimini veya cinsel kimliğini, uygun gördüğü kişilere, "kendi isteğiyle" beyan etmesi. İngilizce coming out of closet kavramının kısaltması olan bu terim Türkçede de kullanılmaya başlanmıştır. Outing ise, eşcinsel bir bireyin cinsel yöneliminin, "kendi isteği olmaksızın", topluma ifşa edilmesidir. Bu duruma maruz kalmış ünlü kişiler arasında daha önce evlenip baba olmuş, cinsel yönelimi öğrenildiğinde toplum tarafından yargılanmış şarkıcı Elton John ve yazar Oscar Wilde da vardır.

Biseksüellik, hem erkeklere hem de kadınlara veya birden fazla cinsiyete yönelik romantik veya cinsel çekim ya da cinsel davranıştır.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

Kuir veya Queer, heteroseksüel veya cisseksüel olmayan insanlar için kullanılan bir şemsiye tabirdir.

LGBT kültürü, lezbiyen, gey, biseksüel, transgender ve queer (LGBT) kişilerin paylaştıkları ortak kültür. "Gey kültürü" terimi buna eşanlamlı olmadığı hâlde yine bu kavramı tanımlamak için kullanılır, ancak belirgin olarak eşcinsel erkeklerin kültürüne de atfedilebilir. LGBT kültürü yere ve katılımcının kimliğine göre değişir.

<span class="mw-page-title-main">LGBT sosyal hareketleri</span>

LGBT sosyal hareketleri, cinsel azınlık|cinsel ve cinsiyet azınlıklarının toplum tarafından kabul edilmelerine dair birbiri ile ilişkili amaçlar paylaşırlar. Lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişiler ve LGBT'lerin hak arayışını destekleyenler genelde LGBT hakları olarak kastedilen haklar için kampanya yapmışlardır. Çeşitli topluluklar gey kurtuluş, lezbiyen feminizm, queer hareketi ile transgender eylemciliği dahil olmak üzere bir sürü çeşitli biçimde hem birlikte hem de birbirinden bağımsız bir şekilde çalışmışlardır. Tüm LGBT kişileri ve menfaatlarını temsil eden herhangi bir örgüt yoktur, fakat dünya çapındaki LGBT Onur etkinliklerine eşgüdüm ve ağ iletişimi sağlayan InterPride ve LGBT ile HIV pozitif kişilere karşı işlenen insan hakları ihlâlleri ile ilgilenen ve Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışan Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu (IGLHRC) gibi LGBT topluluklarını ve menfaatlarını gevşek bir şekilde kapsayan uluslararası örgütler vardır.

Dünya çapında LGBT hakları örgütleri listesi. Bir bölümü genel LGBT haklarını savunurken bazıları çeşitli uzmanlık alanları dahilinde çalışmakta olan örgütlerin listesidir.

Cinsel kimlik, kişinin romantik ve cinsel çekim hissettiği kişilerle ilgili kendisini nasıl tanımladığıdır. Cinsel kimlik aynı zamanda kişilerin kendilerini bir cinsel yönelimle tanımladığında veya tanımlamadığında ya da herhangi bir cinsel yönelimle tanımlamamayı uygun bulduğunda kullanılan cinsel yönelim kimliği olarak da bilinir. Cinsel kimlik ve cinsel davranış, cinsel yönelim ile yakından bağlantılı olsa da birbirinden ayrılır. Cinsel kimlik kişinin kendisini kavrayışını, cinsel davranış kişi tarafından uygulanan cinsel eylemi, cinsel yönelim ise kişinin karşı cinse, hemcinse, her iki cinsiyete hissettiği ya da hiçbir cinse hissetmediği romantik ya da cinsel çekimi ifade eder.

Trans erkek, biyolojik bakımdan kadın olan erkektir. Pek çok trans erkek, görünüşlerini cinsiyet kimlikleriyle uyumlu olacak veya cinsiyet hoşnutsuzluğunu hafifletecek şekilde değiştirmek için cerrahi veya hormonal geçişi veya her ikisini birden tercih eder.

Sexual Minorities Uganda, Uganda'daki Kampala'da bulunan bir şemsiye sivil toplum kuruluşudur. Kurucular arasında Victor Mukasa ve Sylvia Tamale yer aldı. Avukat olarak Ocak 2011'deki cinayetine kadar David Kato kuruluşun savunma ve dava memuruydu. SMUG; lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel (LGBT) Ugandalıların haklarının korunmasını ve geliştirilmesini savunmaktadır.

Cinsel akışkanlık, cinsellik veya cinsel kimlikte bir veya daha fazla değişikliktir. Cinsel yönelim çoğu insan için istikrarlıdır ancak bazı araştırmalar bazı insanların cinsel yönelimlerinde değişiklik yaşanabileceğini göstermektedir ve bu kadınlarda erkeklere göre daha olasıdır. Cinsel yönelimin psikoterapi ile değiştirilebileceğine dair bilimsel bir kanıt yoktur. Cinsel kimlik bir bireyin hayatı boyunca değişebilir ve biyolojik cinsiyet, cinsel davranış veya gerçek cinsel yönelim ile uyumlu olabilir veya olmayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'ta LGBT hakları</span>

Arnavutluk'ta lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan insanların uğramadığı yasal zorluklarla yüz yüzedir; hemcins çiftlerin yasal olarak tanınmaması ve LGBT insanlar hakkında olumsuz toplumsal görüşlerin yaygınlığı, bu durumun bazı nedenlerin arasındadır. Buna rağmen, Arnavutluk'ta LGBT bireyler, kapsamlı ayrımcılık karşıtı mevzuatın altında korunmaktadır. Arnavutluk'ta 1995 yılından beri hem erkekler hem de kadınlar arası hemcins cinsel aktiviteler yasaldır, ancak hemcins birlikteliklerin ülkede hiçbir şekilde tanınmaması nedeniyle, karşı cins çiftlere mevcut olan yasal korumalar, hemcins çiftler için mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'da LGBT hakları</span>

Kuzey Makedonya'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan sakinlerin karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Kuzey Makedonya'da hemcins cinsel aktiviteler, 1996 yılından beri yasaldır ve ülkede cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılık, 2019'dan beri yasaktır, ancak karşı cins evli çiftlerine mevcut olan yasal korunmalar, hemcins çiftlerinin başta olduğu hanehalklarına henüz mevcut değildir.

Boi, bir kişinin cinsiyet kimliği için söylenen LGBT ve butch ve femme topluluklarındaki argo kelimedir. Bazı lezbiyen topluluklarında, artan çeşitli cinsiyet ifadelerinin kabul görmesi yanı sıra, insanların kendilerini bir boi olarak tanımlamalarına izin veriyor. Boi terimi, birbirini dışlamayan birkaç cinsel yönelimi belirtmek için kullanılabilir:

Aynı cinsiyet aşkı, Afroamerikan aktivist Cleo Manago tarafında 1990'larda Afroamerikan toplumundaki eşcinsel ve biseksüelleri tanımlamak için kullanılmış terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Cis (cinsiyet)</span> cinsiyet kimliği atanmış cinsiyetiyle eşleşen bir kişi

Cis, biyolojik cinsiyeti ile cinsiyet kimliği eşleşen kişileri ifade eder. Mesela, birisi biyolojik olarak kadınsa "cis" kadındır. Bu terim transın zıttıdır.

Feminist teoride, heteroataerkillik veya cisheteroataerkillik, cis erkeklerin ve heteroseksüellerin, cis dişilerin ve diğer cinsel yönelimlerin ve cinsiyet kimliklerinin üzerinde yetkiye sahip olduğu sosyopolitik bir sistemdir. Bu terim, kadınlara yönelik ayrımcılıkla LGBTQ bireylere yönelik ayrımcılığın aynı cinsiyetçi sosyal ilkeden kaynaklandığını vurgular.

<span class="mw-page-title-main">Kuir çalışmaları</span>

Kuir çalışmaları, cinsel çeşitlilik çalışmaları veya LGBT çalışmaları, lezbiyen, gey, biseksüel, trans, cinsiyet disforisi yaşayan, aseksüel, kuir, cinsel kimliğini sorgulayan, interseks insanlara ve kültürlere ve bunlarla alakalı konulara odaklanan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili konuların incelenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cibuti'de LGBT hakları</span>

Cibuti'de lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler, LGBT olmayan bireylerin uğramadığı yasal zorluklarla karşılaşmaktadır. LGBT bireyler, Cibuti toplumundan dışlanmaktadır.

Toplumsal cinsiyet ve cinsel çeşitlilik (GSD) veya basitçe cinsel çeşitlilik, bu çoğulluğu oluşturan kimliklerin, davranışların veya özelliklerin her birini belirtmeye gerek kalmadan cinsiyet özelliklerinin, cinsel yönelimlerin ve cinsiyet kimliklerinin tüm çeşitliliğini ifade eder.