İçeriğe atla

Cingöz Recai (film)

Cingöz Recai
YönetmenSafa Önal
YapımcıBerker İnanoğlu
SenaristSafa Önal
Hikâye (eser)Peyami Safa (Server Bedi takma adıyla)
OyuncularAyhan Işık,Sema Özcan,Piraye Uzun.Abdurrahman Palay.Oktar Durukan,Feridun Çölgeçen,Suha Doğan,Yusuf Sezer,Erdoğan Seren
MüzikErtan Anapa (Şarkılar)
Görüntü yönetmeniNejat Okçugil
StüdyoEr Film
TürüPolisiye komedi
RenkRenkli
Yapım yılı1969, Türkiye
Çıkış tarih(ler)i1969
Süre80 dakika
DilTürkçe

Cingöz Recai, 1969 yapımı Türk filmi. Server Bedi'nin (Peyami Safa) yarattığı roman kahramanının ikinci beyaz perde uyarlamasıdır. Senaryosunu Peyami Safa'nın romanından Safa Önal yazmış ve yönetmiş, başrolünde Ayhan Işık oynamıştır.[1]

Konu

Filmde olaylar, Selma'ya annesinden (dede'den kalma) miras kalması ile başlar. Selma'nın üvey babası Nahit ile onun iş ortağı Mustafa o parayı almak için kolları sıvarlar. Ama yüklü miras, "Kibar Hırsız" Cingöz Recai'nin de ilgisini çekecektir. Cingöz Recai önce, sadece mirası almak için işe karışır. Ama Selma ile aralarında bir yakınlık doğunca ve başkomiser Mehmet Rıza da Cingöz'ün peşine düşünce işler karışır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Peyami Safa</span> Türk yazar ve gazeteci

Peyami Safa, Türk yazar ve gazeteci. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu ve Yalnızız gibi psikolojik türdeki eserleriyle Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında ön plana çıktı. Yaşamı ve fikrî hayatındaki değişimlerini eserlerine de yansıttı. Server Bedi takma adıyla birçok roman kaleme aldı. Cingöz Recai tiplemesini Fransız yazar Maurice Leblanc'ın Arsen Lüpen karakterinden esinlenerek yarattı. Aynı zamanda çeşitli kurumlarda gazetecilik mesleğini sürdürdü ve ağabeyi İlhami Safa ile birlikte Kültür Haftası gibi çeşitli dergiler çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Safa</span> Türk şair, yazar ve eleştirmen

İsmail Safa, Türk şair, yazar ve eleştirmendir. Yazar Peyami Safa ve gazeteci İlhami Safa'nın babası, siyasetçi Ali Kami Akyüz'ün de ağabeyidir. Zaman zaman "Kâmil" takma adıyla da şiir ve yazılar yazmıştır. Servet-i Fünûn şairlerindendir.

Cingöz Recai, Peyami Safa'nın "Server Bedi" adı altında yazdığı ve Arsen Lüpen'den esinlenmiş olduğu hırsız karakteridir.

Elif Naci, Türk ressam, yazar ve müzeci. D Grubu'nun kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Safa Önal</span> Türk senarist, yönetmen ve yazar (1930-2023)

Safa Önal, Türk senarist, yönetmen ve yazar.

İlhami Safa, Türk gazeteci, yazar ve öğretmen.

<i>Beyaz Cehennem</i>

Beyaz Cehennem Cingöz Recai, Metin Erksan'ın yönettiği 1954 yapımı Türk filmidir. Film, roman yazarı Peyami Safa'nın eserinden uyarlamadır.

Gençliğimiz, Peyami Safa tarafından kaleme alınan ve 1922 yılında basılan öyküsü.

Mahşer, Peyami Safa tarafından kaleme alınan, 1924 yılında basılan roman. Yazar romanında Çanakkale Savaşı'nda savaşıp İstanbul'a gelen Nihad'ın hayat mücadelesini anlatmaktadır. Savaştan dönen Nihad, İstanbullu insanların Çanakkale Savaşı'na karşı kayıtsızlıkları yüzünden bir bunalıma sürüklenir ve hep intihar düşünceleri aklını kurcalar.

<i>Canan</i> (roman)

Cânân, Peyami Safa tarafından kaleme alınan, 1925 yılında basılan roman. Yazar romanında Lâmis ile eşi Canan'ın hikâyesini anlatmaktadır. Roman 2011 yılında Canan adıyla televizyon dizisi olarak uyarlanmıştır.

Pınar Bulut, Türk senarist.

<i>Biz İnsanlar</i>

Biz İnsanlar, Peyami Safa'nın 1959 tarihili romanı. İlk olarak 1937 yılında Cumhuriyet'de tefrika edilmeye başlanmışsa da kitap olarak basımı ancak 1959 yılında gerçekleşmiştir. Kitap olarak basımı geç bir tarihte olduğu için yazarın son romanı olarak kabul edilmektedir.

<i>Gölge</i> (film)

Gölge, 2008 yapımı Türk filmi. Mehmet Güreli'nin ilk uzun metrajlı filmi olan Gölge, Peyami Safa'nın Selma ve Gölgesi romanından beyazperdeye uyarlanmıştır. Oyuncu kadrosunda Memet Ali Alabora, Görkem Yeltan ve Alper Kul gibi oyuncular yer aldığı filmin müzikler de Mehmet Güreli'ye aittir. İlk kez 15 Nisan 2008 tarihinde 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde izleyici ile buluşan film, 20 Mart 2009'da vizyona girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Leblanc</span> Fransız yazar (1864 – 1941)

Maurice Leblanc Fransız öykü ve roman yazarı; Arsen Lüpen karakterinin yaratıcısı.

Peyami Safa bibliyografyası Türk yazar ve gazeteci Peyami Safa'ya ait olan eserler ve gazete yazıları ile kendisi hakkında yazılmış kitap ve akademik çalışmaları içerir. Peyami Safa'nın toplamda 500'e yakın yazısı bulunmaktadır. Fakat günümüz itibarıyla kendisinin eksiksiz bir bibliyografyası hazırlanmamıştır.

Peyami Safa kronolojisi, Türk yazar ve gazeteci Peyami Safa'nın yıllara göre verilmiş yaşamını içerir. Kronoloji Beşir Ayvazoğlu'nun Peyami Safa hakkındaki eserinin kaynak alınmasıyla oluşturulmuştur. Tarih ve olaylar için ayrıntılı kaynaklar Peyami Safa maddesinde verilmiştir.

Kültür Haftası, Peyami Safa'nın ağabeyi İlhami Safa ile beraber 5 Ocak 1936'da yayımlamaya başladığı düşünce, kültür ve edebiyat dergisidir. Dergiyi çıkaran kişi Peyami Safa olmasına rağmen derginin mülkiyetini ve genel yayın müdürlüğünü Hafta dergisinde olduğu gibi İlhami Safa üstlenmiştir. Derginin ilk sayısı çok sayıda entelektüeli bir araya getirmiştir ve toplamda 21 sayı çıkmıştır. Toplamda dört yüksek lisans tezine de konu olmuştur.

<i>Cingöz Recai: Bir Efsanenin Dönüşü</i> 2017 yapımı Onur Ünlü filmi

Cingöz Recai, yönetmenliğini Onur Ünlü'nün, senaristliğini Kerem Deren ve Pınar Bulut'un yaptığı, 2017 yapımı Türk sinema filmi. Peyami Safa'nın yarattığı roman kahramanının üçüncü beyaz perde uyarlamasıdır. Başrolünde Kenan İmirzalıoğlu oynamıştır.

Seval Şahin, Türk yazar ve akademisyen.

Turan Seyfioğlu, tam adıyla Zafer Turan Seyfioğlu, Türk sporcu ve sinema oyuncusu.