İçeriğe atla

Cin Ali

Cin Ali Serüvenleri
Serinin dördüncü kitabı
Cin Ali'nin Atı
Cin Ali'nin Topu
Cin Ali'nin Topacı
Cin Ali'nin Kara Gözlü Kuzusu
Cin Ali'nin Oyuncakları
Cin Ali Okula Başlıyor
Cin Ali Okulda
Cin Ali Çocuk Bahçesinde
Cin Ali ile Berber Fil
Cin Ali Kır Gezisinde
YazarRasim Kaygusuz
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürÇocuk
Yayımcıİpek Matbaacılık (1968-1988)
Artım Yayınevi
Cin Ali Yayınları
Yayım tarihi1968-günümüz
Ortam türüBasılı kitap
Kitap sayısı10

Cin Ali, Türkiye'de ilkokul öğrencilerine okumayı kolay öğretmek amacıyla geliştirilmiş 10 kitaplık hikâye serisi ve bu serinin kahramanı olan çöp adam karakterin adıdır.

İlkokul öğretmeni Rasim Kaygusuz tarafından yaratıldı. İlk kitabı 1968'de yayımlandı. Çocuklar kolay çizebilsin diye çöp adam şeklinde çizilen Çin Ali karakteri, 2005 yılına kadar Türkiye'e ilkokul müfredatında yardımcı kitap olarak yer aldı.

Cin Ali kitapları okumayı fişleri kullanarak, çözümleme yöntemiyle öğrenen çocukların rahatça okuması için basitten zora doğru sıralanan kitaplardır. Öykülerde, 1968 yılında Türkiye’de bir orta sınıfa mensup bir ailenin çocuğunun günlük yaşantısı kısa cümlelerle anlatılır.

Kitapların kahramanı Cin Ali; yaramaz, yerinde duramayan, sürekli sorgulayan, araştıran bir çocuktur. Başında sürekli bir kasket ile çizilen Cin Ali, giysili değildir; gövdesi bir çizgiden ibarettir.

Geçmişi

Cin Ali, Anadolu köylerinde öğretmenlik yapan ilkokul öğretmeni Rasim Kaygusuz tarafından 1968 yılında yaratılmış bir kahramandı.[1] Çocuklara, okumayı söktükleri anda okuyabilecekleri bir kitap sunma düşüncesiyle yaratılan kitap serisinin baş kahramanı Cin Ali karakteri, çocukların kolay çizebilmesi için çöp adam şeklinde tasarlandı. Cin Ali kitaplarının çizimlerini Rasim Kaygusuz'un öğrencisi Selçuk Seğmen yaptı.

19 Mart 1973 tarihli ve 1738 sayılı tebliğler dergisi ile Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ilkokullara tavsiye edilen[2] Cin Ali kitapları 20 yıl boyunca İpek Matbaacılık tarafından basıldı. İpek Matbaacılık, Rasim Kaygusuz'un dostu Maraşlı Hacı Ali İpek tarafından işletilmekteydi. Cin Ali adının, matbaa sahibi Ali İpek'in "Cin Ali" lakabından esinlenerek kitabın kahramanına verildiği anlatılmaktadır.[3] Cin Ali'ye soyadı olarak da matbaacısı Ali İpek'in soyadı olan "İpek" verilmiştir.[4]

Cin Ali kitaplarının yayım hakkı Rasim Kaygusuz'un 1988'deki ölümünün ardından arkadaşı ve Artım Yayınevi'nin sahibi Mustafa Torun'a bırakıldı. Rasim Kaygusuz'un ilk dokuz kitabı siyah-beyaz, onuncu kitabı renkli olarak tasarladığı Cin Ali serisi 1989'da renklendirildi. "Çöp Adam, çocukların görsel sağlığına aykırıdır" iddiası üzerine değiştirildi ve papyonlu, kulağı çiçekli, siyah saçlı, belirgin yüzlü, fiyonklu ayakkabıları olan bir çocuk olarak resmedilmeye başladı. Bu yeni imajı Mustafa Delioğlu çizdi.[5] Bu arada 12 tane taklit Cin Ali kitabı piyasaya sürüldü.[2]

1992'ye kadar Cin Ali kitaplarını Cin Ali Yayınları yayımladı. 1992’de basım hakkı bir süre için başka bir yayıncıya verildi.

2005 yılında Türkiye'e ilköğretimde okuma yazma öğretiminde çözümleme yönteminden ses temelli öğretim yöntemine geçilince Cin Ali serisi ilköğretim müfredat programından kaldırıldı.[6] Öğretim programındaki değişiklik basında "Cin Ali efsanesi tarihe karışıyor”, "Cin Ali Yasaklandı” gibi başlıklarla yer aldı.[6] Cin Ali'nin eski baskılar sahaflarda çok yüksek fiyatlara satılmaya başladı.[7] 2012’de 4+4+4 eğitim sistemine geçiş, basında “Cin Ali gitti Bilge geldi” “Cin Ali artık yok” gibi başlıklarla yer buldu.

Cin Ali'nin yayın hakkı 2010'da yeniden Rasim Kaygusuz'un ailesine döndü ve Cin Ali 2013'te tekrar özgün haliyle yayımlandı.[8] Bu yeni baskıda, okuma yazmayı Cin Ali ile öğrenmiş yetişkinler hedeflendi.[7]

Cin Ali'yi yaşatmak üzere Rasim Kaygusuz'un kızları öncülüğünde 2016'da Cin Ali Eğitim ve Kültür Vakfı kurulmuştur.[8] 2019'da Vakıf bünyesinde Ankara'da Cin Ali Müzesi açılmıştır.

Cin Ali kitaplarının özellikleri

Cin Ali serisi, her biri 16 sayfalık 10 kitaptan oluşur. 13×15 ebatlarında, sarı renk kağıda basılı kitaplardır. Her bir kitapta 1968 yılında Türkiye’de bir orta sınıfa mensup bir ailenin çocuğunun günlük yaşantısı kısa cümlelerle anlatılır.

Seri, çocuklara okuma yazmayı çözümleme yöntemiyle öğretmek amacıyla hazırlanmıştır. Çözümleme yöntemi, Türkiye’de okuma yazma öğretiminde 1948 yılından 2005-2006 öğretim yılına kadar kullanılmış bir yöntemdir.[2] Bu yöntemde çocuklara kendi günlük dilinden alınan kısa cümlelerle başlanır, zamanla bu cümleler kelimelere, kelimeler hecelere bölünür. Daha sonra hecelerin içindeki sesler sezdirilmeye çalışılır.[2]

Serinin ilk üç kitabı olan Cin Ali’nin Atı, Cin Ali’nin Topu, Cin Ali’nin Topacı adlı kitaplar, okuma yazma becerisi geliştirmeye yardımcı olması için öğrenciye fişlerle birlikte verilir.[2]

Cin Ali kitapları sadece okumaya değil, yazmaya da yöneliktir. Kitaplarda resmedilen bazı nesnelerin altına isimleri de yazılmıştır; bazı nesnelerin altına ise "…." işareti yapılarak okuyucudan o nesnenin ismini yazması beklenir.

Serinin ilk kitabı olan Cin Ali'nin Atı, en basit olanıdır; kısa ve kolay sözcüklerden kurulan tümcelerden oluşmaktadır. Her kitap bir öncekinden zor, bir sonrakinden kolaydır.[9] Kitapların son sayfasında velilere ve öğretmenler çocuklara kitap dizisini birinci kitaptan başlayarak, sıra ile okutmaları konusunda uyarılır.

Cin Ali’nin Atı, çocukların sözcükleri kolay ayırt edebilmesi için büyük puntolarla satır aralığı fazla olarak yazılmıştır. Bir iki istisna dışında tek ya da iki heceli sözcüklerden oluşan bir kitaptır. Örneğin; "Cin Ali bu at, o da ot." "Baba bu ata ot al", "Cin Ali bu ot, o da at, otu al, ata ver." Serinin 2. kitabı olan “Cin Ali’nin Topu “adlı öykü ise o yıllarda çocuklara okuma-yazma öğretilmesinde kullanılan fişlerde de bulun “Baba bana top al” cümlesiyle başlar

Serinin 7. kitabında Cin Ali'nin takma isim olduğu, asıl adının "Ali İpek" olduğu öğrenilir.

Son kitap olan Cin Ali Kır Gezisinde ise daha küçük puntoludur; daha zor sözcüklerden ve daha uzun tümcelerden oluşmaktadır.

Serinin ilk dokuz kitabı siyah beyazdır, sonuncu kitap ise renklidir.[9]

Kitap Listesi

  • Cin Ali'nin Atı
  • Cin Ali'nin Topu
  • Cin Ali'nin Topacı
  • Cin Ali'nin Kara Gözlü Kuzusu
  • Cin Ali'nin Oyuncakları
  • Cin Ali Okula Başlıyor
  • Cin Ali Okulda
  • Cin Ali Çocuk Bahçesinde
  • Cin Ali ile Berber Fil
  • Cin Ali Kır Gezisinde

Kaynakça

  1. ^ Sevinç Özarslan, Yaşıtları Baba oldu, Cin Ali Çocuk Kaldı, Zaman Gazetesi, 15.09.2007[]
  2. ^ a b c d e Koçer, Devrim (29 Nisan 2021). "Cin Ali Hikaye Kitaplarında Metin, Konu, Resim". İmgelem.com.tr. 29 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2023. 
  3. ^ "Gürkan Hacır, Cin Ali ve Medya Patronu, 28.10.2009". 4 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2011. 
  4. ^ Yener, Mavisel (3 Nisan 2014). "Cin Ali kitapları tekrar raflarda..." Cumhuriyet Kitap Eki. 29 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2023. 
  5. ^ "Alı Öktener, Cin Ali İmaj Yeniledi, Milliyet Gazetesi, 05.11.2001". 4 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2011. 
  6. ^ a b Tuncer Çetinkaya, İlköğretimdeki 35 yıllık Cin Ali efsanesi tarihe karışıyor, Zaman Gazetesi, 02.07.2005[]
  7. ^ a b Apaydın, Nevin (2019). "Eğitim içerikli müze kurma sürecinin incelenmesi: Cin Ali Müzesi örneği". Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans tezi. 5 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ a b "Mavisel Yener, Eski Dostum: Cin Ali, Cumhuriyet gazetesi, 04.03.2014". 17 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2014. 
  9. ^ a b "Cin Ali Kimdir". Cinali.com.tr sitesi. 19 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Neil Armstrong</span> Amerikalı astronot (1930–2012)

Neil Alden Armstrong Ay yüzeyine adım atan ilk insan olarak tarihe geçmiş Amerikalı Deniz Kuvvetleri pilotu, astronot, uzay mühendisi, test pilotu ve üniversite profesörüdür.

Tarık Dursun K., tam adıyla Tarık Dursun Kakınç, kısaca Tarık Dursun olarak da anılan Türk yazar ve yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dirse Han Oğlu Boğaç Han</span>

Dirse Han Oğlu Boğaç Han, Dede Korkut Kitabı'nın bölümlerinden birini oluşturan öykü.

Okuryazarlık; bir dilin yazınlarını okuyabilme, okunan ögeleri algılama ve kavrama yetisine sahip olunmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karamağara, Elbistan</span>

Karamağara, Kahramanmaraş ilinin Elbistan ilçesine bağlı bir mahalledir. 1563 yılındaki Elbistan Sancağı haritasına göre, bölge Sarsab denilen yere bağlıydı. 19. yüzyılda köye boylar halinde göç edildiği tahmin edilmektedir. Bölgeyi oluşturan köyler Sultankorusu olarak nitelendirilmiştir. Mahallede ve bölgede, kömbe ve ıspanaklı börek en çok yapılan yiyeceklerin başında gelir. Mahallenin içerisinde bulunduğu bölge orman alanları bakımından zengindir. Mahallenin yüzölçümü 30 km², rakımı 1734 m ve 2013 yılı nüfusu 346 kişidir. Mahallede eskiden Ermenice ve Kürtçe konuşulurken, zamanla Türkçe daha çok konuşulmaya başlanmıştır. Nüfus olarak ise 1563 yılında, Sarsab ve civarında 640 hane vardı. 25 tane de köy olduğu varsayılırsa, ortalama 20-30 civarında ev vardı.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer İzgü</span>

Muzaffer İzgü, Türk yazar ve öğretmen.

Aşağıdaki liste TÜBİTAK tarafından yayınlanan popüler bilim kitaplarının listesidir. Bu kitaplara yenileri eklenmiş olabilir, bundan dolayı bu listenin güncelliği zaman içerisinde değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Irk Bitig</span> 9. Yüzyılda Göktürk abecesiyle yazılmış fal kitabı

Irk Bitig, 9. veya 10. yüzyıla ait çift dilli bir el yazmasıdır. Yazmanın büyük çoğunluğu Orhun alfabesi ile Eski Türkçe yazılmış olup kehanet ve falcılık hakkındadır, ancak girişinde ve sonunda Çince Budist metinler ihtiva etmektedir. Macar-İngiliz arkeolog Aurel Stein tarafından 1907'de günümüzde Çin'in Dunhuang şehri civarında yer alan Bin Buda Mağaraları'nda keşfedilmiştir. Aurel Stein tarafından Danimarkalı dilbilimci Vilhelm Thomsen'ı yollanarak Thomsen tarafından incelenmiştir. Günümüzde British Library'nin kataloğunda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">O. Henry</span> Amerikalı yazar William Sydney Porterın takma adı

O. Henry, Amerikalı yazar William Sidney Porter 'ın takma adıdır.

Aysel Korkut, Türk yazar ve eğitimcidir.

Psikodilbilim veya ruhdilbilim, psikolojik süreçlerle dilsel etkenler arasındaki iletişimi çalışan disiplindir. Bu disiplin başat olarak dilin nasıl işlendiği, zihin ve beyinde nasıl temsillendiği ile ilgilenir; yani, insanların dili edinmesini, kullanmasını, anlamasını ve üretmesini sağlayan psikolojik ve nörobiyolojik faktörlerle...

Ayşe Kilimci, Türk çocuk kitabı ve öykü yazarıdır.

Günışığı Kitaplığı 1996 yılında kurulan, Türk ve dünya edebiyatından çocuklar ve gençler için kaleme alınmış kitaplar yayımlayan yayınevidir.
Yayınevi kuruluş aşamasından günümüze değin okuma yetkinliğine ve eğilimlerine yönelik çalışmalar yapmıştır. Yayın stratejisini üç ayrı başlık altında toplayan Günışığı Kitaplığı bu başlıkları 3-6 yaş ve 7-8 yaş çocuklar için İlk Kitaplar, 8-12 yaş arası çocuklar için Çocuk Kitaplar, 12 yaş üstü her yaştan okur için Genç Kitaplar ismi altında toplamıştır.
Günışığı Kitaplığı 19 Aralık 2001 yılında hayatını yitiren Memet Fuat anısına verilmekte olan edebiyat ödüllerinden olan Memet Fuat Ödülleri'nin 2010 yılında düzenlenen gecesinde özgün koleksiyon dalında Köprü Kitaplar çalışması ile ödüle layık görülmüştür. 2011 yılında Dünya Kitap tarafından yılın en iyi yayınevi ödülüne de layık görülen Günışığı Kitaplığı yayıncılık ilkesini Çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin ortak bir okuma keyfinde buluşmasını; kitap okumanın, yaşamı anlamlandıran doğal bir alışkanlık haline dönüşmesini sağlamak olarak nitelendiriyor.

<span class="mw-page-title-main">Bastır Viking</span>

Bastır Viking, Amerikalı çizer Dik Browne (1917–1989) tarafından yaratılan ve King Features Syndicate tarafından yayınlanan çizgi bant serisi ve onun başkarakteridir.İlk olarak Şubat 1973'te yayınlanmasının ardından büyük bir başarı kazanmıştır. Browne'ın 1988'deki emekliliğinin ardından oğlu Chris Browne seriyi devam ettirmektedir.2010 itibarıyla Bastır Viking 58 ülkede 1900 gazetede yayınlanmış ve 13 dile çevirilmiştir.Seri Viking Çağı İskandinavyasının bir karikatürü durumundadır.1989'da Hanna-Barbera stüdyolarında ilk sayılarından uyarlanan,22 dakikalık bir televizyon animasyonu, çekilmiştir.2014'te Chris Browne Sony Pictures'la serinin film uyarlaması için anlaşma yapmıştır,proje şu anda hazırlık aşamasındadır.

Nigâr Hanım ile Çiftçi Sadık Efendi'nin oğlu olarak 1923 yılında dünyaya gelen Yaşar Kemal, hayatı boyunca öykü, roman, çeviri, deneme, derleme, şiir ve röportaj alanlarında eser vermiştir. On altı yaşındayken 1939'da ilk şiiri "Seyhan"ı Görüşler adlı Adana halkevleri dergisinde yayımladı. Ortaokuldan ayrıldıktan sonra folklor derlemelerine başladı ve 1940-1941 yılları arasında Çukurova'dan ile Toroslardan derlediği ağıtları içeren ilk kitabı olan Ağıtlar, 1943 yılında Adana Halkevi tarafından; 1944 yılında ilk hikâyesi Pis Hikâye'yi yayımladı. 1940'larda Adana'da çıkan Çığ dergisi çevresinde Pertev Naili Boratav, Nurullah Ataç, Güzin Dino gibi isimlerle tanıştı. Özellikle, ressam Abidin Dino'nun ağabeyi Arif Dino'yla kurduğu yakınlık onun düşün ve yazın dünyasının gelişimini önemli bir ölçüde etkilemiştir. Kemal Sadık Göğceli adı ile çeşitli yayımlarda yazarken Yaşar Kemal adını Cumhuriyet gazetesine girince kullanmaya başladı ve 1951-1963 yılları arasında gazetede fıkra ve röportaj yazarı olarak çalıştı. 1952 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı olan Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü burada tefrika edildi. 1947'de İnce Memed'i yazdı fakat yarım bıraktı ve 1953-54'te bitirdi. Dört ciltten oluşan seri, otuz dokuz yılda tamamlandı. Teneke (1955), Dağın Öte Yüzü serisi, Üç Anadolu Efsanesi (1967), Binboğalar Efsanesi (1971), Yılanı Öldürseler (1976), Hüyükteki Nar Ağacı (1982) dahil olmak üzere yazarın birçok eseri, Çukurova'da geçmektedir. Ayrıca eserlerden sekizi tiyatro oyununa, on ikisi sinemaya ve ikisi baleye uyarlanmıştır. Yaşar Kemal'in ayrıca senaryosunu yazdığı filmleri de mevcuttur.

Ölmez Otu, Yaşar Kemal'in Dağın Öte Yüzü üçlemesinin üçüncü romanıdır. 1968 yılında Ant Yayınları tarafından yayımlandı. Toplam kırk yedi bölümden oluşmaktadır. Üçlemesinin son eseri olan Ölmez Otu'nda serinin diğer romanlarından farklı olarak, Memidik'in Muhtar Sefer'den almak istediği intikam sonunda onu öldürmesi ve köylülerin Taşbaşoğlu mitini yok etmeleri anlatılır.

<span class="mw-page-title-main">John Flanagan</span> Avustralyalı yazar (d. 1944)

John Anthony Flanagan, en çok Orta Çağ fantezi serisi, Gölgelerin Efendisi ve kardeş serisi Kardeşlik Savaşçıları ile bilinen Avustralyalı bir fantezi yazarıdır. Diğer eserlerinden bazıları "Storm Peak" ikilemesi ve yetişkin romanı "The Grey Raider" adlı eserleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Rasim Kaygusuz</span> Yazar

Rasim Kaygusuz, Türk öğretmen ve yazar. Cin Ali kitaplarının yazarı.

Selçuk Seymen, Türk çizer.

<span class="mw-page-title-main">Cin Ali Müzesi</span> Ankarada bir müze

Cin Ali Müzesi, Ankara'da, Bülten Sokak No:32 Kavaklıdere'de bulunmaktadır.