İçeriğe atla

Cihat Levent

Cihat Levent
Kişisel bilgileri
Doğum tarihi 9 Eylül 1965 (59 yaşında)
Doğum yeriİstanbul, Türkiye
Boyu2,02 m (6 ft 7+12 in)
Profesyonel kariyeri
YıllarTakım
1976-1980Taçspor
1980-1987Galatasaray
1987-1988 Salat
1988-1989 Paşabahçe

Cihat Levent, (d. 9 Eylül 1965, İstanbul), Türk millî basketbolcu, spor yöneticisi ve sivil toplum kuruluşu aktivistidir.

Basketbol kariyeri

Saint-Joseph Fransız Lisesi’nde eğitim gören Levent, okul takımında basketbol oynamaya başladı. Profesyonel oyunculuk kariyerine 1976 yılında Taçspor Kulübünde başladı. Taçspor'da oynarken Millî Takıma seçildi. 1980 yılında Galatasaray’a transfer oldu. 43 kez Türk millî takımı formasını giydi, 8 sezon profesyonel olarak basketbol oynadı. 1987-88 sezonunda "Salat", 1988-89 sezonlarında "Paşabahçe" formalarını giydi. Fenerbahçe'ye transfer olmasının ardından 24 yaşında geçirdiği kaza sonucu profesyonel oyunculuk kariyerine son verdi.[1]

Profesyonel kariyeri sonrası

Profesyonel basketbol kariyerinden sonra Cihat Levent Basketbol Okulları'nı, Armada Spor Kulübü'nü ve Yenilmez Armada Spor Organizasyon Şirketi'ni kurdu. 30.000 civarında genç bu okullarda sporculuk eğitimi aldı.

Kurduğu basketbol okulları, spor kulübü ve şirketin Galatasaray Spor Kulübü ile anlaşma imzalamasıyla birlikte Türkiye genelinde 9 ilde 17 şube ile yüzme, basketbol ve voleybol okulları kuruldu. Galatasaray Spor Kulübü Basketbol Şubesi Genel Menajerliği ve Koordinasyon Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.

Galatasaray Kulübü'nden ayrıldıktan sonra İstanbul Ticaret Odası Başkanı'nın ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü'nün Spor Danışmanlığı görevlerini üstlendi. İstanbul Basketbol İl Temsilcisi olarak atandıktan sonra altyapı ligleri için yeni bir işleyiş sistemi oluşturdu.

2012 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Uluslararası Jimnastik Federasyonu'nun davetlisi olarak görev yaptı. 2011 yılında Trabzon'da düzenlenen Avrupa Gençlik Olimpiyat Festivali'nde Artistik Jimnastik Branşı Genel Koordinatörlük görevini üstlendi. Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Stratejik Plan Denetleme Kurulu'nda görev aldı.

Uluslararası Jimnastik Federasyonu Genel Kurul toplantılarına Türkiye Jimnastik Federasyonu'nu temsilen delege olarak katıldı. Akdeniz Jimnastik Konfederasyonu Genel Koordinatörlüğü görevine getirildi.[2]

Fiziksel ve zihinsel engellilerin spor aracılığıyla rehabilite edilmesine yönelik projeler üretti. 2014 yılının Şubat ayında sporda şiddet, doping ve şikenin önlenmesi amacıyla Ebedi Dostluk Ezeli Rekabet Platformu ve Derneği'ni (EDER) kurdu.[1]

Cihat Levent, Marmara Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı yüksek lisansı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi işletme yüksek lisansı eğitimlerini tamamlamıştır.[3]

Başarıları

Galatasaray
Türkiye
  • Balkan Gençler Şampiyonası
    • İkincilik: (1) 1984
Salat

Kaynakça

  1. ^ a b "EDER Beyaz Show". Vimeo. 7 Mart 2015. 22 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2015. 
  2. ^ "Kilometre Taşları". Cihatlevent.com. 12 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2015. 
  3. ^ "Özgeçmiş". Cihatlevent.com. 12 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş JK</span> İstanbul merkezli Türk spor kulübü

Beşiktaş Jimnastik Kulübü, 1903 yılında İstanbul'da kurulan spor kulübüdür. Bereket Jimnastik Kulübü adıyla kurulan kulüp, 26 Ocak 1911 tarihinde Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey'in teşvikiyle Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü, adıyla tescil edilen ilk Türk spor kulübü oldu. Daha çok futbol şubesiyle tanınan kulüp, Türkiye futbolunda 1959'dan sonra şampiyon olma başarısı gösteren 6 kulüpten birisidir. Ayrıca futbol takımı armasında ay-yıldız olan 4 Türk takımından biridir. Kulübün yönetim kurulu başkanı Hasan Arat'tır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe SK</span> Türk spor kulübü

Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 yılında Ziya Songülen, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetiker tarafından İstanbul'un Kadıköy ilçesi, Moda semtinde kurulan spor kulübü. İlk renkleri sarı-beyaz olup, 1908 yılından itibaren, kurucuları tarafından sarı lacivert olarak değiştirilmiştir. Fenerbahçe, 1924 yılından beri düzenlenen Türkiye Ligi şampiyonalarında toplamda 28 şampiyonluk ile en çok şampiyon olan Türk futbol takımıdır. Türkiye'nin en eski, başarılı ve en çok taraftara sahip kulüplerinden biri olan Fenerbahçe'nin etkin şubeleri futbol, basketbol, voleybol, atletizm, boks, espor, kürek, masa tenisi, yelken ve yüzmedir.

<span class="mw-page-title-main">Cihat Arman</span> Türk kaleci ve teknik direktör

Cihat Arman, Fenerbahçe'nin ve Türkiye millî futbol takımının kalecilerindendir. Türk futbolunun ve Fenerbahçe'nin gelmiş geçmiş en iyi kalecilerinden biri olarak görülmektedir. İstisnasız her maçta giyindiği sarı kazağıyla uzun yıllar taraftarlarca “Uçan Kaleci” ve “Sarı Kanarya” olarak adlandırılmasıyla Fenerbahçe’nin de Sarı Kanarya sembolü almasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ulvi Yenal</span> Türk futbolcu

Ulvi Ziya Yenal, Türk eski millî futbolcu ve spor yöneticisi. Futbolculuk kariyerinin büyük bir kısmında kaleci pozisyonunda oynamış, bazı maçlarda ise forvet hattında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de spor</span> Türkiyedeki spor etkinlikleri hakkında inceleme

Türkiye nüfusunun % 29’unu 12-24 yaş grubu oluşturmaktadır. Geriye kalan orta yaş ve yaşlı nüfusu oluşturan grupla birlikte genç nüfusun spora olan ihtiyacı oldukça fazladır. Şöyle ki; günümüzde gerek bilim ve teknolojideki gelişmeler, gerekse tıp alanındaki gelişmeler ortalama yaşam sınırını yükseltmiştir. Böylece spor yapmaya olan ihtiyaç artmaktadır. Spora ihtiyaç gösteren grupların spor yapabilmesi ise öncelikle spor kulüpleri ile okullarda olabilmektedir. Ancak Türkiye’de spor kulübü sayısı, 1999 verilerine göre 5.988’dir. Bunun 4.828’i futbol branşında, 1.160’ı ise diğer spor branşlarında faaliyet göstermektedir. Yani, her 10.455 kişiye bir spor kulübü düşmekte, futbol branşı baz alındığında ise her 12.967 kişiye bir futbol spor kulübü düşmektedir. İl bazında ise, Uşak'ta 3874 kişiye bir spor kulübü düşerken, Ankara’da 14.004 kişiye, İstanbul’da 14.474 kişiye bir spor kulübü düşmektedir. Böylece, Ankara, İstanbul gibi büyük iller Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Nüfusa göre spor kulübü başına düşen en fazla insan sayısı ise Kilis'te bulunmaktadır (36.681).

Türkiye'de basketbol, 1904 yılında ilk kez Robert Kolej spor salonunda oynanan basketbol maçı ile başlamıştır.

Aydan Siyavuş,, Türk eski basketbolcu ve basketbol antrenörü.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Atletizm Şubesi</span>

Galatasaray Atletizm Şubesi, 1908 yılında Galatasaray Lisesi'ne bağlı olarak kuruldu, günümüzde ise Galatasaray SK'nın bünyesindedir. 14 kez Türkiye Kulüplerarası Atletizm Şampiyonası, 16 kez İstanbul Kulüplerarası Atletizm Şampiyonası ve 2 kez de Türkiye Atletizm Süper Ligi şampiyonu oldu. Şube günümüzde A takım faaliyetleri olarak sadece erkek takımıyla var olsa da alt yaş kategorilerinde erkek ve kadın sporcularıyla faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Basketbol Federasyonu</span> Türkiyenin basketbol federasyonu

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF), 1959 yılında İstanbul'da kurulan ve Türkiye'deki basketbol organizasyonlarını düzenleyen özerk yapılı spor federasyonu. FIBA ve ULEB üyesidir. Federasyonun mevcut başkanı Hidayet Türkoğlu 'dur.

<span class="mw-page-title-main">Işıl Alben</span> Türk basketbolcu

Işıl Alben, eski millî Türk basketbolcu. 1.72 boyundadır ve oyun kurucu pozisyonunda oynamıştır. 2014 yılında EuroLeague şampiyonu olan ilk Türk takımının kaptanıydı. 2022-2023 sezonu sonunda aktif basketbol yaşantısını noktalamıştır ve 2023-2024 sezonu öncesi Galatasaray Genel Koordinatörlük görevine getirilmiştir.

Turgut Atakol,, Türk basketbolcu, hakem ve spor yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">Lutfi Arıboğan</span> Türk spor yöneticisi ve eski basketbolcu

Lutfi Arıboğan, Türk spor yöneticisi ve eski basketbolcu. Eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili.

Yalçın Granit, Türk eski basketbolcu, antrenör, idareci ve gazeteci.

İstanbul Erkekler Basketbol Ligi 1927-1966 arasında erkekler basketbolda İstanbul şampiyonunu ve Türkiye Basketbol Ligi kurulana kadar Türkiye Erkekler Basketbol Şampiyonası'na katılacak İstanbul takımlarını belirlemek için yapılan spor organizasyonu.

Türkiye Erkekler Basketbol Şampiyonası 1946-1967 yılları arasında Türkiye Basketbol Ligi kurulana dek erkek basketbolda Türkiye şampiyonunu ve FIBA Avrupa Şampiyonlar Kupası'na gidecek Türk takımını belirlemek için düzenlenen ilk resmî basketbol şampiyonası.

Yeni kurulan Fenerbahçe 1944-45 sezonunda İstanbul Erkekler Basketbol Ligi'nde mücadele etti. Elemeli olarak yapılan ligde ilk kez resmî maça çıkan Fenerbahçe çeyrek finalde şampiyonaya veda etti. Dörtler Kupası finalinde Beykoz'a yenildi.

Her sezon bir öncekine oranla giderek güç kaybeden Fenerbahçe 1978-79 sezonunda Türkiye Basketbol Ligi'nde on birinci oldu. Ligi son sırada bitiren Galatasaray ile birlikte küme düşme potasında yer alan Fenerbahçe, diğer takımlarla bağlantılı usulsüzlüklerle ilgili yargı süreci ve Türkiye Basketbol Federasyonu'nun bu sezon için düşmeyi kaldırma kararı sonucunda ligde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Murat Polat</span>

Murat Polat, eski basketbol oyuncusu ve Türk basketbol antrenörü.

<span class="mw-page-title-main">Taçspor</span>

Galatasaray Taç Spor Kulübü, merkezi Ataşehir, İstanbul'da olan, hakları ise Galatasaray SK'ya ait bir spor kulübüdür.

Sinan Erdem, Türk voleybolcu, antrenör ve spor yöneticisi. Beyoğlu Spor Kulübü'nde profesyonel olarak voleybol oynadıktan sonra Galatasaray'a transfer oldu. Türkiye erkek millî voleybol takımında da yer aldı. TVF'de aldığı görevlerden sonra Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK) çeşitli kademelerinde görev aldıktan sonra 1989'da genel başkanlığa seçildi. Birçok uluslararası olimpiyat komitesi üyeliklerinde bulundu. Spora olan katkılarından dolayı birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık görüldü. Türkiye'nin en büyük spor salonuna adı verildi.