İçeriğe atla

Cihanara Begüm

Cihanara Begüm
Doğum23 Mart 1614
Ecmir, Racastan
Ölüm16 Eylül 1681 (67 yaşında)
Delhi, Hindistan
DefinNizameddin Evliya Türbesi, Yeni Delhi
HanedanTimurlu Hanedanı
BabasıŞah Cihan
AnnesiMümtaz Mahal
Diniİslam

Cihanara Begüm (Farsça: جهان‌آرا بیگم; d. 23 Mart 1614, Ecmir - ö. 16 Eylül 1681, Delhi), Babür İmparatoru Şah Cihan'ın kızı, Evrengzib'in ablası.

Hayatı

Annesi Mümtaz Mahal'dir. İyi bir eğitim alarak Farsça, tecvid, kıraat, edebiyat öğrendi. Annesinin ölümünün ardından Cihanara Begüm'le babası yakından ilgilenmiştir. Çiştilik tarikatı şeyhi Muînüddin Çiştî'ye intisap etmiştir. Babasının tahttan indirilmesinden sonra kendisini babasının hizmetine adamıştır. Hiç evlenmemiştir, kardeşi Evrengzib'in tahsis ettiği gelir ile geçimini sağlamıştır. 1658 yılından sonra hayatını ibadet ederek ve eser yazarak geçirmiştir. 16 Eylül 1681'de öldü. Nizameddin Evliya'nın türbesine defnedildi.

Hayır eserleri

1648 yılında Agra'da Cami Mescid'i ve külliyeyi inşa ettirmiştir. Bütün gelirlerini hayır işlerine tahsis etmiştir.[1]

Eserleri

  • Münisü'l-ervah
  • Sahibiyye

Kaynakça

  1. ^ Enver Konukçu, TDV İslâm Ansiklopedisi, cilt: 7, sayfa: 537

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şah Cihan</span>

Şah Cihan veya Ebû’l Muzaffer Şehâbeddin Muhammed Sâhib-kıran, eşi Mümtaz Mahal uğruna Tac Mahal'i yaptırmasıyla tanınan ve Hindistan'da kurulmuş olan Babür İmparatorluğu'nu 1627-1658 yılları arasında yönetmiş olan beşinci Babür hükümdardır.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Hanlığı</span>

Kasım Hanlığı, Oka Nehri'nın kuzey kıyısında Ryazan kenti yakınında bugünkü Kasimov'da Kasım Han tarafından kurulmuş Tatar hanlığı. Hanlık adını, ilk hanı olan Kasım Han'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğla, Karacabey</span>

Doğla, Bursa ilinin Karacabey ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Senato (Roma)</span>

Roma Senatosu, MÖ 509'da kurulan Roma Cumhuriyeti ve onun devamı Roma İmparatorluğu'nun başlıca yönetim meclisidir. Batı Roma İmparatorluğu 5. yüzyılda sona erdiyse de Roma Senatosu 6. yüzyılın sonlarına kadar toplanmaya devam etmiştir. Senatus kelimesi Latincede yaşlı anlamına gelen senexden gelir. Etimolojik olarak Senato "Yaşlılar Meclisi" demektir.

<span class="mw-page-title-main">Evrengzib</span> 6. Bâbürlü hükümdarı

Evrengzib veya I. Alemgir Şah tam adıyla Âlemgîr Ebü'l-Muzaffer Muhammed Muhyiddîn Evrengzib, 6. Bâbürlü hükümdarı.

Pepe Salih Paşa, Türk siyasetçi.

İkta, özel mülkiyette olmayıp hükümdarın mülkü olan topraklara ait vergilerin veya daha genel anlamda gelirlerin, asker veya sivil erkâna, devlete hizmetlerinin karşılığı olarak, yani maaşlarına karşılık verilmesi olarak tanımlanır. Erken İslam hukukçuları açısından, eqṭāʿ, qaṭāye olarak bilinen hibelerin bir gelişmiş biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Mühimmat</span>

Mühimmat; askerî terminolojide savaş için gerekli, demirbaş olmayan tüm yedek parça ve cephaneyi kapsayan bir terim. Cephane ise ateşli silahlardan atılmak üzere hazırlanmış her türlü patlayıcı veya delici malzemedir.

<span class="mw-page-title-main">Buhara Yahudileri</span>

Buhara Yahudileri, Farsçanın bir lehçesi olan Buhori dilini konuşan Orta Asya'daki Yahudilerdir. İsimleri, zamanında oldukça büyük bir Yahudi cemaati olan Buhara Emirliği'nden gelir. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla cemaatin çoğunluğu İsrail ve ABD'ye bir kısmı da Avrupa ve Avustralya'ya göç etti.

<span class="mw-page-title-main">Kutbşahlar</span> Gülkonda Sultanlığını 1518-1687 arasında yöneten hanedan

Kutub Şah Hanedanı, soyu Türk kökenli Karakoyunlu hükümdarı Kara İskender'e dayanan ve 1512-1687 yılları arasında Hindistan'ın güneyine hakim olmuş hanedan. Behmeni Sultanlığı'nın yıkılmasından sonra Kutbşahlar hanedanı 1512'de iktidara geldi. Bu hanedanın ilk hükümdarı Sultankulu Kutbü'l-Mülk'tür. İngilizce kaynaklarda bu hükümdara genellikle Guli Kutubşah adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Mümtaz Mahal</span>

Mümtaz Mahal ya da Ercümend Banu Begüm, Hint-Türk-Moğol Babür İmparatorluğu'nun 5. Hükümdarı Şah Cihan'ın 3. ve en gözde eşi. Adına yapılan Tac Mahal anıt mezarı, tarihin en önemli mimari eserlerinden sayılmaktadır. 7 Temmuz 2007'de New7Wonders Vakfı tarafından düzenlenen oylama sonucunda Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mahtumkulu Firaki</span>

Mahtumkulu Firaki veya sadece Mahtumkulu, Türkmen mutasavvıf şair. Asıl adı Mahtumkulu olan şair, şiirlerinde kullandığı Firaki mahlası sebebiyle Mahtumkulu Firaki olarak bilinmektedir. Türkmenler hakkında sosyal ve politik şiirler yazmıştır. Türkmen şairlerin önde gelenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Bahadır Şah</span>

I. Bahadır Şah veya tam adı Ebû Nasr Kutbüddîn Muhammed Muazzam Şâh Âlem Bahâdır Şâh b. Evrengzîb, 19 Haziran 1707 - 27 Şubat 1712 yılları arasında yapmış yedinci Babür İmparatorluğu Şahıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şah Cihan Begüm</span>

Şah Cihan Begüm, Bhopal Devleti nevvabı.

Gevher Şad Begüm, Timur İmparatorluğu Hükümdarı Şahruh'un eşi, Uluğ Bey'in annesi.

Hakim Senaî veya tam adıyla Ebü’l-Mecd Hakim Mecdûd b. Adem Senaî-yi Gaznevî, İranlı mutasavvıf, şair ve Farsça tasavvufi mesnevi üslubunun kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Nizâmülmülk Âsafcâh</span> Hint-Türk kökenli bir asilzade ve Asaf Cahi hanedanının kurucusu (1671 - 1748)

Nizâmülmülk Âsafcâh(20 Ağustos 1671 - 1 Haziran 1748), Hint-Türk kökenli bir asilzade ve Asaf Cahi hanedanının kurucusudur. Kurduğu Haydarabad devletini 1724'ten 1748'e kadar yönetti. Chin Kılıç Han, Nizam-ül-Mülk ve Asaf Cah unvanlarıyla tanınmaktadır. Şah Veliyullah ve İngiliz tarihçi Henry George Briggs'e göre Asaf Cah, Evrengzib'in ölümünden sonra Hint Alt Kıtasında en etkili adamı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İsfidbâc</span>

İsfidbâc(Farsça:سوپ سفید) bir çeşit et yemeğidir. Farsça beyaz çorba anlamına gelir.Osmanlı mutfağında ve Abbâsî mutfağında yapılan yemektir. Mehmet Bini Mahmudu Şirvani tarifinde içine turak otu (Anethum graveolens) konulur. Malzemeleri yağlı koyun eti, kuyruk yağı, tuz, su, soğan, nohut, badem içi, kimyon, kişniş, karabiber, çörek otudur.

Mehdikulu Han Cevanşir, Karabağ Hanlığı'nın sonuncu ve dördüncü hanı. Karabağ Hanı olan İbrahim Halil Han ve eşi Hurşid Beyüm'ün oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Azam Şah</span>

Mirza Ebu'l Feyaz Kutbu'ddin Muhammed Azam veya Muhammed Azam Şah, Babür İmparatorluğu'nun yedinci şahıydı. Saltanatı Mart-Haziran 1707 tarihleri arasında ölümüne kadar yalnızca üç ay sürmüştür. Altıncı Babür şahı Evrengzib ve baş eşi Dilras Banu Begüm'ün üçüncü oğluydu.