İçeriğe atla

Cihan Yamakoğlu

Cihan Yamakoğlu (d. 1 Ocak 1940, Kalkandere, Rize), Türk yazar ve hukukçu.

Üniversiteye kadarki eğitimini Rize'de tamamladı. 1959 ve 1962 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğrenim gördü. Mezun olduktan sonra savcılık yapan Yamakoğlu, 1975 yılında Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdür Baş Yardımcısı olarak atandı. 1983'te sürgün savcılığı Kütahya'da Devlet Olmak İçin adlı ilk kitabını yazdı. Milliyet gazetesinin 1 Ağustos 1986 tarihli sayısında, Zehir Kitap adlı yazısı sürmanşet olarak yayımlandı. 1989-92 yılları arasında Polis Akademisi'nde Ceza Hukuku ve Kriminoloji dersleri verdi.[1] 1990 yılında Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü'nde çalışmaya başladı. 1993'te Başbakanlık müşavirliğine atandı. Ailede, Toplumda, İş ve Devlet Hayatında İnsan İlişkileri isimli eseri, MEB başta olmak üzere birçok devlet kurumu tarafından tavsiye edilen eserler listesine eklendi. Kararlar dergisinin genewl yayın yönetmenliğini icra etti. Eşinin okuduğu halk türkülerini 48 yıllık süreçte yazıya dökerek Türkçenin Çiçekleri isimli kitapta derledi.[2]

Evli olan Yamakoğlu, 8 çocuk babasıdır.[3]

Eserleri

Eleştiri

  • Devlet Olmak İçin (1983)
  • Devlet Olmak İçin:Aileden Devlete (1986)
  • Devlet Olmak İçin: Türkiye'nin İnsan Yapısı (1986)
  • İnsan İlişkileri (1986)
  • İnsan İlişkileri ve İşkence (1988)
  • Kitap Kültürü Avrupa Topluluğunda (1991)
  • Derin Düşünce Düşüşte Anarşi ve Terör Yükselişte (2001)

İnceleme

  • İnsan İlişkileri Beşeri Münasebetler (1986)
  • Ailede, Toplumda, İş ve Devlet Hayatında İnsan İlişkileri (1987)
  • İdeolojiler ve Uzlaşma: Büyük Sınav (1988)
  • Türk Kültürü Avrupa Topluluğu'nda (1989)
  • Türkiye'nin İnsan Yapısı (1993)
  • Türkler Yine Avrupa'da (1993)
  • Büyük Sınav. İdeolojiler ve Uzlaşma (1998)
  • Para Put İzm. Sistemlerin Sorgulanması ve Onarılması (2001)
  • Ortadoğu'da Barışla Savaşanlar (2003)
  • Ortadoğu Sıcağında GAP ve Türkiye (2015)

Biyografi

  • Kuva-i Milliyeci İlim ve Fikir Adamı Hatip, Yazar ve (1924-1930) Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt (1987)

Derleme

  • Türkçenin Çiçekleri (2005)

Ders kitapları

  • Beşeri Münasebetler (1993)

Kaynakça

  1. ^ "Rizeli Düşünce Adamlarından Araştırmacı Yazar Cihan Yamakoğlu". cayhaber.net. 7 Ekim 2008. 16 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2024. 
  2. ^ Dürdane Eroğlu (23 Haziran 2019). "Cihan Yamakoğlu". teis.yesevi.edu.tr. 15 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2024. 
  3. ^ "Cihan Yamakoğlu". kaynakca.hacettepe.edu.tr. 15 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Coğrafya</span> karasal yüzeyi, bu yüzeyler içerisinde yaşayan toplulukları ve birbirleriyle etkileşim halinde olan bölgeleri, yerleri ve konumları inceleyen bilim

Coğrafya; beşerî (insanî) sistemleri ve yeryüzünü araştıran, bunlar arasındaki ilişkiyi neden-sonuç ve dağılış ilkesine bağlı olarak inceleyen ve sorgulayan bir bilim dalıdır. Yer ve insanlar arasındaki ilişkiler coğrafyanın konusunu oluşturur. Coğrafya sözcüğü Yunanca “γεωγραφία” gaia (yer) ve gráphein sözcüklerinden türemiştir. Türkçesi yerçizim sözcüğüdür. Zamanımızdan 2200 yıl önce coğrafya terimini ilk kullanan kişi Eratosthenes olmuştur. Gregg ve Leinhardt (1994), coğrafyayı 4 özellikle karakterize edilen bir disiplin olarak tanımlamaktadırlar:

<span class="mw-page-title-main">Robert Nozick</span> Amerikalı filozof (1938 – 2002)

Robert Nozick, Amerikalı filozof. Nozick Anarşi, Devlet ve Ütopya isimli kitabı ile bilinir.

Uluslararası ilişkiler, siyaset biliminin bir dalıdır ve "uluslararası sistem" içindeki aktörlerin, özellikle de uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası/bölgesel/hükûmetler arası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen disiplinlerarası bir disiplindir.

<span class="mw-page-title-main">Mahkeme</span>

Mahkeme, taraflar arasındaki hukukî anlaşmazlıkları (davaları) hukukun üstünlüğüne uygun olarak sivil ya da askerî, adlî veya idarî konularda adaleti sağlamak üzere yetkilendirilmiş, toplum yapısına ve kültüre göre değişiklikler gösterebilen bir yargılama formudur. Mahkemeler genellikle bir devlet kurumu şeklinde teşkilatlanır. Hem ortak hukuk, hem de medeni hukuk sistemlerinde mahkemeler, uyuşmazlıkların çözümü için merkezi araçlardır.

Hayrettin Karaman, Türk ilâhiyatçı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">D. Mehmet Doğan</span> Türk yazar ve gazeteci

D. Mehmet Doğan, Türk yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Lewis</span> Amerikalı tarihçi

Bernard Lewis, İngiliz asıllı Amerikalı tarihçidir. Princeton Üniversitesi'nde profesörlük yapmıştır. İslâm tarihi ve İslâm-Batı ilişkisi hakkında uzmanlaşmıştır. Orta Doğu hakkında uzmanlaşmış batılı uzmanlar arasında en çok okunan yazarlardandır. George W. Bush'un danışmanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Ağaoğlu</span> Türk yazar

Adalet Ağaoğlu, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Hermetizm</span>

Hermetizm, Antik Mısır'da yaşamış bilge Hermes Trismegistus'un iddia edilen öğretilerine dayanan felsefi ve dini bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Adalet Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, adalet ve yargı işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. Bakanlığın temel görevleri arasında, kanunlarda öngörülen mahkemelerin kurulması ve teşkilatlandırılması, ceza infaz kurumları, icra ve iflas daireleri gibi adalet kurumlarının planlanması, idari gözetimi ve denetimi yer alır. Kamu veya özel kurumlarla iş birliği yaparak adalet hizmetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunur ve kanunlarla veya cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen diğer görevleri yerine getirir.

<span class="mw-page-title-main">Köksal Toptan</span> 23. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Köksal Toptan, Türk avukat, siyasetçi ve devlet adamı.

Levent Özdilek, Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

Taner Birsel, Türk oyuncudur. 1976-1980 yıllarında Gazetecilik ve Halkla İlişkiler okudu. 1981-1985 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde eğitim gördü. 1985'ten beri görev yaptığı İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda 40'tan fazla oyunda oynamıştır.

Barış Derneği Davası veya Barış Davası, 12 Eylül Darbesi'nden sonra 17 Mayıs 1982'de Barış Derneği'ne karşı açılan dava.

Türk Medeni Kanunu kısaca TMK, Türkiye Cumhuriyeti'nde, 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren, medeni hukuk sisteminin temelini oluşturan yasal kanundur. 22 Kasım 2001'de ülkenin yasama organı olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin kabul ettiği bu kanun Türk Kanunu Medenisi'nin yerini almıştır. Yaklaşık 1030 maddeden oluşmakta ve beş kitap halindedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan karşıtlığı</span> ABDden hoşlanmama

Anti-Amerikanizm, Amerikan karşıtı duygular, politikalar, kültür, toplum, ekonomi ya da Amerika Birleşik Devletleri'nin uluslararası politikasına, Amerika'nın Orta Doğu'da ve yeryüzündeki Amerikan çıkarlarına, İsrail ve Rusya ayrıca demokrasi, adalet tavrına karşıt olarak muhalefet, yazılı veya görsel tartışılabilir düşmanlık, kin anlamına gelebilir. Amerikalı bireyleri de kibirli, cahil, emperyalist, boşboğaz, militarist olarak algılama anlamını taşıyabilir.

<span class="mw-page-title-main">Manuel Marín</span> İspanyol politikacı

Manuel Marín González İspanyol sosyalist siyasetçi.

Talip Küçükcan, Türk akademisyen, siyasetçi ve diplomat. Endonezya Büyükelçisi.

<span class="mw-page-title-main">Francisco Suárez</span> İspanyol filozof

Francisco Suárez, İspanyol Cizvit rahibi, skolastik filozof ve teolog.

<span class="mw-page-title-main">Ali Faik Cihan</span> Türk hakim ve yazar

Ali Faik Cihan Sosyalist Türkiye isimli kitabı yazmasıyla tanınan Türk yargıç ve sosyalist yazar.