İçeriğe atla

Cihan Sedat

Cihan Sedat
Cihan Sedat (2006)
Doğum29 Ağustos 1933
Kahire, Mısır
Ölüm9 Temmuz 2021 (87 yaşında)
Kahire, Mısır
MeslekYazar, akademisyen, edebiyat eleştirmeni
EvlilikEnver Sedat (1949–1981)

Cihan Sedat (Arapçaجيهان السادات) (29 Ağustos 1933, Kahire – 9 Temmuz 2021, Kahire), yazar, akademisyen ve edebiyat eleştirmenidir. Eski Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat'ın eşi.

Babası Safvet Rauf, İngiltere'de eğitim almış bir Mısırlı, annesi Gladys Cotterill ise Rauf ile evlendikten sonra Kahire'ye yerleşmiş Katolik Hristiyan bir İngiliz idi.

Çocukluğu Kahire'de geçen Cihan Safvet, Hristiyan çocukların eğitim aldığı bir okula gönderildi. Henüz lise öğrencisiyken, 1948 yılının Ramazan ayında, Süveyş'te Enver Sedat ile tanıştı. Çok geçmeden 29 Mayıs 1949'da evlendiler. Enver Sedat, Mısır Kralı Faruk'un Maliye Bakanı Emin Osman'ı öldüren askerleri çölde eğitmekle suçlanmış, bir süre hapis yatmıştı.

Enver Sedat, Cihan ile evlendikten 3 yıl sonra, Kral Faruk'a karşı darbe yapıp siyasi hayata atılınca, Cihan Sedat da bütün Mısır tarafından tanınmaya başladı.

Mısır'ın İsrail ile 1967 ve 1973'te yaptığı savaşlara hastabakıcı ve hemşire olarak katılan Cihan Sedat, eşi Enver Sedat'ın 1970 yılında Mısır Cumhurbaşkanlığı görevine gelince, 37 yaşında "first lady" oldu.

Enver Sedat'ın görevde kaldığı 11 yıl boyunca, sosyal ve eğitim amaçlı birçok faaliyette bulunan Cihan Sedat, kurduğu Talla Eğitim ve Kalkınma Kooperatifleri ile Vefa ve'l-Amal adlı kadın kuruluşlarıyla, Mısırlı kadınların kendilerini geliştirmelerine yardımcı oldu. Ayrıca, İsrail ile yapılan savaşların ardından bir sosyal vakıa olarak ortaya çıkan sahipsiz çocukları barındırmak için, S.O.S Çocuk Köyleri'nin Mısır'da da kurulmasına öncülük etti. Mısır Kan Bankası'nın tesisinde etkin rol oynadı.

Cihan Sedat, akademik kariyerini de, eşinin devlet başkanlığı döneminde devam ettirdi. 1977 yılında Kahire Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. 1986'da yine Kahire Üniversitesi'nde profesörlük payesini elde etti.

Cihan Sedat, eşinin öldürülmesinden dört yıl sonra, 1985 yılında hatıralarını kaleme aldı. (A Woman of Egypt). Türkiye'de "Piramit Yolunda Aşkın ve Devrimin Hikâyesi" adıyla yayınlanan kitap, ABD'de best-seller oldu.

Cihan Sedat, ABD ve Mısır'da yaşayıp, çeşitli üniversitelerde dersler verdi. 9 Temmuz 2021 günü 87 yaşında hastanede gördüğü tedavi sırasında öldü.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Enver Sedat</span> 3. Mısır devlet başkanı

Muhammed Enver Sedat, Mısırlı asker, siyasetçi ve Mısır'ın üçüncü devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hüsnü Mübarek</span> 4. Mısır devlet başkanı

Muhammed Hüsnü es-Seyyid Mübarek, Mısırlı asker ve siyasetçi. 1981-2011 yılları arasında 30 yıl Mısır'ı yönetmiş, Mısır devlet başkanlığı görevini üstlenmiştir. 2011'in Ocak ayında başlayan yaygın halk gösterilerinden sonra, önce 10 Şubat 2011 tarihinde yetkilerini yardımcısı olan Ömer Süleyman'a devretmiş, ertesi gün de görevinden istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yom Kippur Savaşı</span> Ekim 1973te İsrail ile Arap devletleri Mısır ve Suriye arasındaki savaş

Yom Kippur Savaşı olarak isimlendirilen 1973 Arap–İsrail Savaşı, 6 ila 25 Ekim 1973 tarihleri arasında Mısır ve Suriye liderliğindeki Arap devletlerinin İsrail'e karşı başlattığı bir savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Necib</span> Mısırın ilk devlet başkanı

Muhammed Necib, 1952'de Kral I. Faruk'un devrilmesinde önemli rol oynayan Mısırlı asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Necib Mahfuz</span> Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mısırlı yazar (1911–2006)

Necib Mahfuz, , 1988 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mısırlı yazardır. Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman ve tek Arap yazardır. "Ortadoğu'nun Balzac'ı" olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">I. Fuad</span>

I. Fuad, asıl adı Ahmed Fuad Paşa, İngiltere'den bağımsızlığını elde eden Mısır'ın ilk kralı (1922-1936). İngiltere'yle daha uygun koşullarda bir bağımsızlık antlaşması yapmaya ve aşırı milliyetçi Vafd Partisi'nin etkisini kırmaya çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nevâl es-Saadavi</span>

Nevâl es-Saadavi, Mısırlı feminist yazar, aktivist ve psikiyatrdır. İslam'da kadının yeri üzerine pek çok kitap yazmıştır. Saadavi tüm dünyada feminist ve aktivist kişiliği ile tanınmaktadır. İslamiyet'te kadın başlığı altında birçok kitap yazan yazar ülkesinde kadın sünnetini engellemek amacıyla eylemlerde bulunmuş, bu eylemlerden ötürü hapse girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Efraim Katzir</span> 4. İsrail devlet başkanı

Ephraim Katzir, İsrail Devleti'nin 4. Başkanı ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Sultan</span> Osmanlı prensesi

Sabiha Sultan veya Rukiye Sabiha Osmanoğlu, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in kızı ve son İslam Halifesi Abdülmecid Efendi'nin gelini.

<span class="mw-page-title-main">Taha Hüseyin</span> Mısırlı yazar

Taha Hüseyin, Mısırlı yazardır. Üç yaşından itibaren görme engelli olarak yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">III. Şenuda</span>

III. Şenuda Jeho Svatost Mısırlı hristiyan ortodoks din adamı. Mısır eski devlet başkanı Enver Sedat zamanında 1971 yılında göreve gelen Kıpti patrik olarak da bilinen 117. İskenderiye Ortodoks kilisesi rahibi olarak uzun yıllar görev yapan III. Şenuda 17 Mart 2012 tarihinde 88 yaşında öldü.

<span class="mw-page-title-main">Sufi Ebu Talib</span>

Sufi Ebu Talib, Mısırlı siyasetçi. 1978'den 1983'e kadar Halk Meclisi Başkanı olarak görev yaptı ve 6 Ekim 1981 tarihinde Enver Sedat'ın suikast sonucu öldürülmesi üzerine, Hüsnü Mübarek'in yeni devlet başkanı olmasına kadar sekiz gün boyunca Mısır devlet başkanı Vekili olarak görevi üstlendi.

Mısır Türkleri olarak da anılan Mısır'daki Türkler, Tolunoğulları (868-905), İhşîdîler (935-969), Memlûk (1250-1517) ve Osmanlı da dahil olmak üzere çeşitli Türk hanedanlarının yönetimi sırasında bölgeye gelen yerleşimcilerin torunları olan kısmi veya tam Türk kökenli Mısır vatandaşlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hür Subaylar Hareketi</span>

Hür Subaylar Hareketi veya kısaca Hür Subaylar, Mısır'da bir darbeyle 1952 Mısır Devrimi'ni gerçekleştirerek yönetimi ele geçirmiş ve içlerindeki subaylardan üç Mısır cumhurbaşkanı çıkarmış, milliyetçi hedeflere sahip askerî grup.

<span class="mw-page-title-main">Zekeriya Muhiddin</span>

Zekeriya Muhiddin, Mısırlı asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sabri</span> Mısırlı asker ve devlet adamı

Ali Sabri, Türk kökenli Mısırlı asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Mısır'da feminizm</span>

Mısır'daki feminizm, tarih boyunca birtakım toplumsal ve politik olayları içerir. Her ne kadar Mısır birçok açıdan reform konularında, özellikle de "milliyetçiliğin, emperyalizme ve feminizmin direniş hareketlerinde" öncülük etmiş olmasına rağmen kadınların erkeklerle eşit olması kolay olmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mısır'da peçe</span>

Mısır'da peçe, nüfusun büyük çoğunluğu Müslüman olan Mısır'da kullanılan İslâmî kıyafet olan peçenin giyinilmesidir. Kadınların %90'ı örtülü olan Mısır'da kullanılan bir örtü çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Feride (Mısır kraliçesi)</span>

Kraliçe Feride ya da doğum adı ile Safinaz Zülfikar Kral Faruk'un 11 yıl Mısır Kraliçesi olmuş olan ilk karısı. Babası Yusuf Zülfikar Paşa, Türk asıllı Mısırlı bir yargıçtı. Annesi Zainab Sa'id, Kraliçe Nazlı Sabri'nin nedimesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Riyad</span>

Maḥmūd Riyāḍ, Mısırlı bir diplomattı. 1972-1979 yılları arasında Arap Birliği Genel Sekreteri olarak görev yaparken, Mısır'ın İsrail ile bir barış anlaşması imzalamasının ardından 1979'da Arap Birliğinden çıkarılmasını engelleyemedi.