
Zilkale ya da asıl adıyla Zirkale, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında, Fırtına Deresi Vadisi’nde yer alan, ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen bir kaledir.

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

Anadolu Hisarı, Anadolu Hisarı Kalesi veya diğer adıyla Güzelce Hisarı, İstanbul'un Beykoz ilçesinin Anadoluhisarı semtinde, Göksu Deresi'nin İstanbul Boğazı'na döküldüğü yerde yer alan bir Osmanlı kalesi.

Ardanuç, Karadeniz Bölgesi’nin doğu ucunda, Artvin iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezidir. Ardanuç adı Gürcüce Artanuci’den gelir. Ardanuç kenti, tarihsel Klarceti bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Ortaçağda Gürcü hanedanı Bagrationilerin önemli merkezlerinden biri olmuştur. Ardanuç kasabası Artvin kentine 39 kilometre uzaklıktadır. İlçenin rağbetle tüketilen yemeklerinden birisi de çağ kebabıdır.
Kale-i Bala, Varoş Kale, Kaleköy Kalesi veya Yaylakale, Rize ilinin, Çamlıhemşin sınırları içinde bulunan bir kaledir.

Yücehisar, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

Bedrama Kalesi veya Petroma Kalesi, Tirebolu, Giresun-Gümüşhane karayolu üzerinde, Örenkaya ve Karaahmetli köyleri sınırlarında bulunan, tamamen yerli kayalar üzerine kurulmuş olan bir kaledir. Giresun'a bağlı Tirebolu ilçesinin Örenkaya köyünde bulunan Bedrama Kalesi, Harşit'in doğusunda Harşit Vadisi'ni gören doğal kayalıklar üzerinde yer almaktadır. Kaleyi kimin inşa ettiği tartışmalıdır. Necati Demir'e göre kale Hacıemiroğulları Beyliği tarafından inşa edilmiştir. Batı Asya kültür yazarı Diana Darke'ye göre ise kale, Selçuklu zamanından beri bölge ticaret hayatında aktif rol oynayan Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir. Sur duvarlarının çok az bir kısmı günümüze ulaşabilmiştir. Yapının blok ve moloz taşlarla inşa edildiği kalıntılardan anlaşılmaktadır.

Rize Kalesi, sehir merkezinin güneybatısına kurulmuş bir kaledir. İç Kale ve Aşağı Kale olarak iki bölümü vardır. Yoğun yerleşme sebebiyle Aşağı Kale yok olmuştur. Batı tarafından bazı sur parçaları ve kuleleri günümüze gelebilmiştir. Kalenin tarihi tam olarak bilinmese de, Justinyen döneminde (527-565) iç kale kısmının yeniden inşa edildiği bilinmektedir.

Kantara Kalesi, Kıbrıs'taki Beşparmak Dağları'nda bir kaledir. Adanın kuzey kıyısıyla Mesarya Ovası'nı kontrol edebilmek için inşa edilmiştir.

Mamure Kalesi Türkiye'nin güneyinde, Mersin'in Anamur ilçesine bağlı Bozdoğan mahallesi yakınlarında kıyı boyu uzanan tarihi bir kaledir. Türk sinemasına ve Türk dizilerine ev sahipliğide yapmıştır, bunlardan bazıları Cüneyt Arkın rol aldığı Malkoçoğlu Krallara Karşı filmi ve Cihan Ünal oynadığı Kuruluş "Osmancık" dizisidir.

Foça Kalesi veya Beş Kapılar Kalesi, İzmir'in Foça ilçesindeki bir kaledir. 11. veya 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Phocaea antik kentinin etrafındaki sur duvarının tarihi, kaleden de eskidir; MÖ 590-580 yıllarında inşa edilmiştir. Duvarlar Bizans İmparatorluğu döneminde restorasyon görmüştür.

Çandarlı Kalesi, İzmir'in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı Mahallesi'ndeki kaledir. İnşa edildiği yıl tam olarak bilinmeyen kale, Cenevizliler tarafından 14. yüzyılda restore edildi. Sadrazam Çandarlı Halil Paşa'nın emriyle 15. yüzyılda yeniden inşa edildi. 2009'da başlatılan son restorasyon çalışması ise 2014'te tamamlandı. UNESCO, 2013'te kaleyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne ekledi.

Amasra Kalesi, Bartın'ın Amasra ilçesindeki bir kale. Romalılar tarafından inşa edildi ve sonrasında sırasıyla Bizanslılar, Cenevizliler ve Osmanlılar tarafından restore edildi. Sormagir Kalesi ve Zindan Kalesi olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. UNESCO, 2013'te kaleyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne ekledi.

Ciha Kalesi, Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan bir kaledir. Kalenin haberleşme ve gözetleme amacıyla kullanıldığı ve 14. yüzyılda Cenevizliler tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Pazar ilçesine 7 kilometre uzaklıktadır. Hemşin Deresi’nin doğusunda kalmaktadır. Dairesel bir plana sahiptir. Kalenin kuzey doğusunda iki kule ile desteklenen bir giriş kapısı bulunmaktadır. Kalenin ortasında daire planlı bir başka kule vardır.
Ciha Kalesi, Artvin ilinin Arhavi ve Hopa ilçelerini ayıran Ciha Tepesi'nde konumlanmış bir kaledir. Kalenin Cenevizliler döneminde gözetleme alanı olması amacıyla yapıldığı düşünülmektedir. Kalenin günümüzde sadece surları yıkılmamıştır. 50 asker barındırabilecek kapasiteye sahiptir. Bulunduğu yerden Pazar ve Batum arasındaki alan gözlemlenebilmektedir. Kaleyi çevreleyen ana bölüm 11x42 metre ölçülerinde ve düzensiz dikdörtgen planlıdır. Bu bölge 3-4 metre yüksekliğindeki moloz taştan yapılmış sur duvarlarıyla çevrelenmiştir.

İzmir Liman Kalesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir kaleydi.
Suçatı 2 Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Sucatı köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 11.5 kilometredir. 10 metre yüksekliğindeki köprü, 49 metre uzunluğunda ve 2.4 metre genişliğindedir. Hemşin Deresi'nin üzerine inşa edilen köprü, tarihi Pazar-Hemşin yolunu gözetleyen Ciha Kalesi'nin yakınlarında konumlanmıştır. 19. yüzyılda inşa edilmiş olan yapı, 2008 yılında onarılmıştır. Köprü, Doğu-Batı doğrultusunda uzanmaktadır.

Şile Kalesi veya Ocaklı Ada Kalesi, İstanbul'un Şile ilçesindeki Ocaklı Ada'nın üzerinde konumlanmış kaledir. 2015'teki restorasyon sonrasındaki görünümü SüngerBob'a benzediği için eleştirilmiştir.

Güvercinada, Türkiye'nin Aydın ilinde bulunan bir adadır.

Kalepark Trabzon'un Ortahisar ilçesinde yer alan, Cenevizli ve Venedikli tüccarlar tarafından inşa edilmiş Orta Çağ kalesidir. Kale, stratejik olarak şehrin her iki limanına da bakan kayalık bir tepenin üzerine inşa edilmiştir: yaz limanı kalenin batısında, kış limanı ise doğusunda konumlanmıştır.