
Nusaybin, Mardin iline bağlı Suriye sınırında Kamışlı'ya komşu ovada kurulmuş bir ilçedir.

Kilitbahir Kalesi, yani "denizin kilidi kalesi", 1462 yılında Çanakkale Boğazı'nın Avrupa kıyısına inşa edilen kaledir.

Sivrikale, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

Yücehisar, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.
Alacaoluk, Balıkesir ilinin Gönen ilçesine bağlı bir mahalledir.

Rumeli Feneri Kalesi veya Topçu Kalesi, İstanbul'da Rumelifeneri sırtlarındaki 17. yüzyıl döneminden kalma kaledir. Adını hemen yanındaki köye de adını veren Rumeli Feneri'nden almıştır. Kaleye kara yoluyla Sarıyer ilçesine bağlı Rumelifeneri Köyü‟nün içinden geçilerek gidilmektedir. Köye ismini veren fenerin geçmişi çok eskilere dayanmakta, ilkçağlardan itibaren Boğaz girişinde gemicilere yol göstermek amacıyla ateşler yakıldığı bilinmektedir.

Kız Kalesi veya Kız Kulesi, Rize'nin Pazar ilçesinde bulunan tarihî bir kaledir. Pazar ilçe merkezinin batısında yer alan küçük bir yarımada üzerine inşa edilmiştir. Kara ile bağlantısı kesilmiş olan kale, kayalık bir zemin üzerinde bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre 13-14, bazı kaynaklara göre ise 8. yüzyılda inşa edilmiştir. Dış kenar uzunlukları 9,66 metre ve 9,07 metre uzunluğundadır. Yapının en çok hasar görmüş kısmı, Pazar'a bakan güney kısmıdır. Bu da kalenin birtakım saldırılara maruz kaldığını iddia eden rivayetleri desteklemektedir.
Ciha Kalesi, Artvin ilinin Arhavi ve Hopa ilçelerini ayıran Ciha Tepesi'nde konumlanmış bir kaledir. Kalenin Cenevizliler döneminde gözetleme alanı olması amacıyla yapıldığı düşünülmektedir. Kalenin günümüzde sadece surları yıkılmamıştır. 50 asker barındırabilecek kapasiteye sahiptir. Bulunduğu yerden Pazar ve Batum arasındaki alan gözlemlenebilmektedir. Kaleyi çevreleyen ana bölüm 11x42 metre ölçülerinde ve düzensiz dikdörtgen planlıdır. Bu bölge 3-4 metre yüksekliğindeki moloz taştan yapılmış sur duvarlarıyla çevrelenmiştir.

Rize ilinde irili ufaklı pek çok akarsu vardır. Bu bölgedeki akarsular oldukça kısadır; yüksek yerlerden doğar ve hızlı bir akışa sahiptir. Çoğu ana bir akarsuda toplandıktan sonra Karadeniz'e dökülür. Bu akarsular arasında en uzun olanı, 78.4 kilometre uzunluğuyla İyidere Deresi, beslenme alanı en geniş olan ise Fırtına Deresi'dir.
Suçatı 1 Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Sucatı köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 11 kilometredir. 9 metre yüksekliğindeki köprü, 28.6 metre uzunluğunda ve 2.3 metre genişliğindedir. Hemşin Deresi'nin üzerine inşa edilen köprü, tarihi Pazar-Hemşin yolunu gözetleyen Ciha Kalesi'nin yanında konumlanmıştır. 1946 yılındaki selle beraber yıkılan eski köprünün yerine, günümüzdeki yapı 1955 yılında inşa edilmiştir. Doğu-Batı doğrultusunda uzanan tek gözlü kemer köprünün mimarı yerel kaynaklara göre Ali Yavuz'dur.
Suçatı 2 Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Sucatı köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 11.5 kilometredir. 10 metre yüksekliğindeki köprü, 49 metre uzunluğunda ve 2.4 metre genişliğindedir. Hemşin Deresi'nin üzerine inşa edilen köprü, tarihi Pazar-Hemşin yolunu gözetleyen Ciha Kalesi'nin yakınlarında konumlanmıştır. 19. yüzyılda inşa edilmiş olan yapı, 2008 yılında onarılmıştır. Köprü, Doğu-Batı doğrultusunda uzanmaktadır.
Çançahi Kalesi, tarihsel Samtshe bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı ve eski adı Çançahi olan Savaşır köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma kaledir. Köyün adının Savaşır olarak değiştirilmesinden sonra Savaşır Kalesi olarak da adlandırılmıştır.
Cuğo Kalesi, Artvin ilinin Ardanuç ilçesinde, bugün Soğanlı köyünün bir mahallesi olan Cuğo'da Orta Çağ'dan kalma bir kaledir.
Tordovat Kalesi veya Kalecik Kalesi, Rize'nin Pazar ilçesinde bulunan bir kaleydi.

Ünye Kalesi, Ordu'ya bağlı Ünye ilçesinde, Ünye kentinin 5 km güneydoğusunda eski çağlardan kalmış bir kaledir. Kaleköy'ün sınırları içindedir. Çaleoğlu Kalesi adıyla da bilinir.
Nihahi Kalesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı ve eski adı Nihahi olan Yokuşlu köyü sınırları içinde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir.
Kinzi Kalesi veya Kindzi Kalesi, tarihsel Artani bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin merkez ilçesine bağlı Bağdaşen köyünün kuzeybatısında Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir. Günümüzde Bağdaşen köyü sınırları içinde bulunduğu için "Bağdaşan Kalesi" veya "Kinzodamal Kalesi" olarak da adlandırılmaktadır.
İtlieti Kalesi, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin merkez ilçesine bağlı Taşlıca köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir. Ortadan kalkmış bir köy olan İtlieti bulunduğu için bu adla adlandırılmaktadır. Kale, Hatila Vadisi'nde bulunduğu için Hatila Kalesi olarak da adlandırılmaktadır.
Bahçelikışla Kalesi, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Oltu ilçesine bağlı Bahçelikışla köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma kaledir. Köyün bugünkü adından dolayı Bahçelikışla Kalesi olarak anılmaktadır.
Mindieti Kalesi, tarihsel Maçaheli bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı ve eski adı Mindieti olan Maral köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma kaledir.