İçeriğe atla

Ciddi oyun

Ciddi oyun, salt eğlenceden farklı bir amaçla tasarlanan oyunlara verilen ad.[1] Ciddi ön eki genellikle savunma, eğitim,[2] bilimsel keşif, sağlık, kriz yönetimi, mühendislik ve politika gibi alanlarda kullanılan video oyunlarını belirtmek için eklenir.[3] Fikir olarak, simülasyon ile genel benzerlikleri vardır, ancak ciddi oyunlar eğlence ve rekabetten kaynaklanan ek bir pedagojik değere sahiptir.

Kaynakça

  1. ^ Djaouti, Damien; Alvarez, Julian; Jessel, Jean-Pierre. "Classifying Serious Games: the G/P/S model" (PDF). 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2017. 
  2. ^ Scott, Michael; Ghinea, Gheorghita (6 Mart 2013). Integrating Fantasy Role-Play into the Programming Lab: Exploring the 'Projective Identity' Hypothesis (pdf). Proceedings of the 44th ACM Technical Symposium on Computer Science Education. ACM. ss. 119-122. doi:10.1145/2445196.2445237. 5 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2017. 
  3. ^ "Serious Games". cs.gmu.edu. 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2017. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turing Ödülü</span> bilgisayar bilimi ödülü

ACM A.M. Turing Ödülü, modern bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Turing anısına, 1966'dan beri her yıl Association for Computing Machinery (ACM) tarafından bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilen bir ödüldür. Ödüle değer görülen katkılarda "kalıcı olma ve bilgisayar bilimi dünyasına önemli bir etki yapma" koşulu aranmaktadır. Bilişim konulu en önemli ödül olduğu düşünülen Turing Ödülü bilgisayar dünyasının Nobel Ödülü olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İslam İşbirliği Teşkilatı</span> 57 üye devleti bulunan uluslararası kuruluş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır.

Video oyunu, bilgisayar veya oyun konsolu gibi görüntü sinyali gönderen bir video ile görsel bir kullanıcı arayüzü kullanılarak oynanan oyun türü.

<span class="mw-page-title-main">2010 Kış Olimpiyatları'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan, 12-28 Şubat 2010 tarihleri arasında Vancouver, Kanada'da düzenlenen 2010 Kış Olimpiyatları'na, alp disiplininde mücadele edecek iki sporcuyla katıldı. Bu, Azerbaycan'ın katıldığı dördüncü Kış Olimpiyatları'ydı. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Azeri sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Kadınlar büyük slalom branşında 57. olan Gaia Bassani Antivari, kadınlar slalom yarışını tamamlayamadı. Jedrij Notz ise erkekler büyük slalom branşında 72. olmuş ve erkekler slalom müsabakalarını tamamlayamamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Wii U</span> 2012 yılında Nintendo tarafından piyasaya sürülen oyun konsolu

Wii U, Nintendo'nun Wii'nin ardılı olarak piyasaya sürdüğü ev konsolu. 18 Kasım 2012'de Amerika'da 30 Kasım 2012'de Avrupa'da ve 8 Aralık 2012'de Japonya'da satışa sunulmuştur. Ancak, Nintendo Türkiye distrübitör'ü Nortec Euroasia kapandığından Türkiye'ye resmi olarak satışa sunulmamıştır. Cihaz, sekizinci neslin ilk konsolu olarak kabul edilip Microsoft'un Xbox One'ı ve Sony'nin PlayStation 4'ü ile karşılaştırılır.

Ada Oyunları, Uluslararası Ada Oyunları Federasyonu tarafından düzenlenen bir uluslararası çok sporlu etkinliktir.

<span class="mw-page-title-main">2006 Kış Olimpiyatları'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan, 10-26 Şubat 2006 tarihleri arasında Torino, İtalya'da düzenlenen 2006 Kış Olimpiyatları'na, iki sporcudan oluşan bir artistik buz pateni takımıyla katıldı. Bu, Azerbaycan'ın katıldığı üçüncü Kış Olimpiyatları'ydı. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Azeri sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Kristin Fraser ile İgor Lukanin'den meydana gelen ve buz dansı branşında yarışan takım, yarışmayı 19. sırada tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Küçük Devletler Oyunları</span>

Avrupa Küçük Devletler Oyunları (GSSE),, ilk olarak San Marino tarafından başlatılan, iki yılda bir olarak düzenlenen, çok sporlu etkinlik. İlk olarak 1985 yılında, 8 Avrupa mikrodevletlerinin Ulusal Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenmekte ve organize edilmektedir. Günümüzde oyunlar, Haziran ayının başlarında düzenlenmekte olup 9 adet olimpik sporu içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik spor</span> özellikle video oyunları için yapılan profesyonel oyun maçlarına verilen isim

Elektronik spor, organize video oyunu yarışmalarına verilen isim. Oyunlar, genellikle profesyonel oyuncular arasında profesyonel organizasyonlar ile düzenlendiğinde bu ismi alır. Elektronik sporlarda en çok rastlanan oyun türleri strateji oyunları, dövüş oyunları, birinci şahıs nişancı oyunları ve spor oyunlarıdır. League of Legends Dünya Şampiyonası, The International, Evolution Championship Series ve Intel Extreme Masters gibi turnuvalar canlı yayınlanır ve oyunculara sekiz haneli miktarlara kadar önemli para ödülleri sağlar. espor karşılaşmalarında yer alan oyunculara siberatlet denir.

<span class="mw-page-title-main">Rol yapma video oyunu</span>

Rol yapma video oyunu, oyuncuların kurgusal bir sahnede farklı karakterlerin rollerini üstlendikleri bir video oyunu türüdür. Birçok rol yapma video oyunları, masa üstü rol yapma oyunları kökenlidir ve aynı terminolojinin, ayarların ve oyun mekaniğinin çoğunu kullanmaktadır. Kalem kâğıt oyunları ile diğer önemli benzerlikler arasında, geliştirilmiş öykü anlatma ve öyküleyici unsurlar, oyuncu karakter geliştirme, karmaşıklık, ayrıca oynatılabilirlik ve dalma sayılabilir. Elektronik bir ortam, oyun görevlisi gerekliliğini ortadan kaldırır ve muharebe çözünürlüğü hızını arttırır. RPG'ler, basit metin tabanlı konsol-pencere oyunlarından görsel olarak zengin 3D deneyimler haline gelmiştir.

Dünya Ustalar Oyunları” 4 yılda bir gerçekleştirilen ve kendi alanında en geniş yayılıma sahip çok sporlu etkinlik.

<span class="mw-page-title-main">Jim Gray (bilgisayar bilimcisi)</span>

James Nicholas Gray, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley mezunu olan Gray 1998 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Veritabanı konulu araştırmalarıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2018 Asya Oyunları</span>

2018 Asya Oyunları, 18 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde Endonezya'nın Cakarta ve Palembang şehirlerinde düzenlenmiş, tarihteki 18. Asya Oyunları organizasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Müzik video oyunu</span>

Yaygın olarak bilinen bir müzik video oyunu, oyunun anlamlı ve genellikle neredeyse tamamen müzikal bir skor veya bireysel şarkılarla etkileşimleri etrafında yönlendirildiği bir video oyunudur. Müzik video oyunları çeşitli biçimler alabilir ve genellikle "ritmik olarak oluşturulmuş bulmacalar" ortak kullanımı nedeniyle bulmaca oyunuları ile gruplandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Epic Games oyunları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Cary, Kuzey Karolina merkezli bir Amerikan video oyunu yapım ve bilgisayar programcılığı şirketi olan Epic Games; Tim Sweeney tarafından 1991 yılında, ailesinin Potomac, Maryland'deki evinde Potomac Computer Systems adıyla kuruldu. Bu şirketle ZZT (1991) oyununu yayımladıktan sonra Sweeney, 1992'nin başlarında şirketin adını, başka çalışanı veya ofisi olmamasına rağmen "büyük bir şirketmiş gibi görünmesini sağlamak için" Epic MegaGames olarak değiştirdi. Sonraki birkaç yıl içinde şirket, Jill of the Jungle (1992) ve Jazz Jackrabbit (1994) de dahil olmak üzere video oyunları geliştirmeye ve yayımlamaya devam etti. Bunların yanı sıra, Digital Extremes'in Epic Pinball (1993) ve Eclipse Software'in Tyrian (1995) oyunları gibi diğer geliştiricilerin oyunlarını da yayımladılar. Zamanla genişleyen şirket, 1994 yılı itibarıyla 8 çalışana ulaştı.

Deste oluşturma oyunları, bir deste oluşturmanın esas oynanış unsuru olduğu kart oyunları veya kutu oyunlarını ifade eder. Deste oluşturma oyunları, her oyuncunun kendine has bir destesi olması yönüyle kart koleksiyonu oyunlarına benzer. Bununla birlikte kart koleksiyon oyunlarından farklı olarak kartlar rastgele paketlerde satılmaz ve deste büyük oranda oyundan önce değil oyun sırasında oluşturulur.

Pac-Man kopyaları, Japon video oyunu geliştiricisi Namco'nun piyasaya sunduğu popüler Labirent kovalamaca arcade video oyunu Pac-Man'in kopyalarıdır. Bu oyunlar, Pac-Man'in mekaniğini veya dizaynını kopyalayarak oluşturulmuş ve satışa sunulmuş oyunlardır.

Soulsvari veya souls benzeri, yüksek zorluk seviyelerine, çevre aracılığıyla hikâye anlatımına ve genellikle karanlık fantezi atmosferine sahip olmasıyla bilinen aksiyon rol yapma oyunu alt türüdür. Soulsvari oyunların kökeni, FromSoftware firması tarafından geliştirilen ve Hidetaka Miyazaki tarafından tasarlanan, temaları ve oynanış mekaniği ile birçok benzer oyuna doğrudan ilham veren Souls video oyunları serisine dayanmaktadır. Souls serisini oluşturan oyunlar FromSoftware tarafından geliştirilen Demon's Souls (2009), Dark Souls (2011), Dark Souls II (2014) ve Dark Souls III (2016) oyunlarıdır. Bu oyunların yanı sıra yine aynı firmanın 2015 yılında yayınladığı Bloodborne oyununun da benzer türde olması nedeniyle FromSoftware tarafından piyasaya sürülen soulsvari türündeki oyunlar genellikle Souls ve Bloodborne kelimelerinin birleşimiyle oluşturulan Soulsborne adıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2002 Kış Olimpiyatları'nda Kenya</span>

Kenya, 8-24 Şubat 2002 tarihleri arasında ABD'nin Salt Lake City kentinde 2002 Kış Olimpiyatlarına yarışmak üzere bir delegasyon gönderdi. Heyet, ikinci kez Olimpiyatlara katılan ve o dönemde Kenya'nın tarihindeki tek Kış Olimpiyatçısı olan, kayak koşucusu Philip Boit'ten oluşuyordu. Kendisi erkekler kayaklı koşusunda 65. olarak madalya alamadan olimpiyatları tamamladı.

Bu liste halterdeki dünya rekorlarıdır. Rekorlar her sıklette; koparma, silkme ve toplam olarak kaydedilir