İçeriğe atla

Cicel (il)

Cicel Vilayeti, Cezayir'in kuzeyinde yer alan bir vilayet.

2.557 km² yüzölçümündeki vilayetin nüfusu 622.000'dir. Vilayetin merkezi Cicel şehridir.

Vilayetin daireleri

Cicel Vilayeti 11 daireye ve 28 belediyeye ayrılmıştır.

  • El Aouana
  • Ziama Mansouriah
  • Djimla
  • Texenna
  • Taher
  • Chekfa
  • El Ancer
  • Sidi Maârouf
  • El Milia
  • Settara
  • Jijel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vilayet</span> Osmanlı Devletinin son dönemlerindeki birinci derece mülki yönetim birimi

Vilâyet, 1864 yılında Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi ile tanımlanan birinci dereceden bir yönetim birimidir. 19 ve 20. yüzyıllarda önce Osmanlı Devleti, ardından 1960'a kadar Türkiye Cumhuriyeti'nde, bir valinin yönetimi altındaki birimdir. Bugün Türkiye'de vilayet, il anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Biskra (il)</span>

Biskra Vilayeti, Cezayir'in kuzeydoğusunda yer alan bir vilayet.

<span class="mw-page-title-main">Mediye (il)</span> Cezayirde bir vilayet

Mediye Vilayeti, Cezayir'in kuzeyinde yer alan bir vilayet.

<span class="mw-page-title-main">El-Vadi (il)</span> Cezayirin doğusunda yer alan bir vilayet

El Vadi Vilayeti, Cezayir'in doğusunda yer alan bir vilayet.

<span class="mw-page-title-main">Et-Tarif (il)</span>

El Tarif Vilayeti Cezayir'in kuzeydoğusunda yer alan küçük bir vilayet.

<span class="mw-page-title-main">Setif (il)</span>

Setif Vilayeti Cezayir'in kuzeyinde yer alan bir vilayet.

<span class="mw-page-title-main">Tebesa (il)</span>

Tebesa Vilayeti Cezayir'in kuzeydoğusunda yer alan bir vilayet.

<span class="mw-page-title-main">Musul Vilayeti</span>

Musul Vilayeti Osmanlı Devleti vilayetidir.

<span class="mw-page-title-main">Cicel</span> Cezayirde Akdeniz kıyısında bir şehir

Jijel ; Cezayir'de Akdeniz kıyısında bir şehirdir. Nüfusu 2007 itibarıyla 148.000 olan Jijel, aynı zamanda bölgedeki Jijel vilayetinin de merkezidir. Dericilik, narenciye ve mısır ekiminin yanı sıra, yöre halkı için turizm önemli bir geçim kaynağıdır. Taza Millî Parkı'na 30 km uzaklıkta olan şehir, el değmemiş sahillere ve birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Bölge, önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Dağlık konumundan dolayı, nispeten izole bir yer olmasına karşın, Jijel şehir merkezinden bölgedeki Konstantin (150 km), Bicâye (90 km) ve Setif (135 km) şehirlerine karayoluyla ulaşım mümkündür. Ayrıca şehirde Ferhat Abbas Havaalanı bulunmaktadır

<span class="mw-page-title-main">Basra Vilayeti</span>

Basra Vilayeti 1884 yılında kurulan Osmanlı Devleti vilayeti. Vilayetin merkezi Basra'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Rakka (eyalet)</span> III. Murad zamanında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti

Rakka Eyaleti veya Rakka Beylerbeyliği, 1594 yılında III. Murad zamanında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti.

<span class="mw-page-title-main">Bağdat Vilayeti</span>

Bağdat Vilayeti, 1864 yılında çıkarılan Teşkil-i Vilâyet Nizamnâmesi ile ortadan kaldırılan eyalet sistemi nedeniyle, aynı topraklardaki Bağdat Eyaleti yerine kurulan Osmanlı Devleti vilayetidir. Vilayetin merkezi Bağdat'tır.

<span class="mw-page-title-main">Manastır Vilayeti</span>

Manastır Vilayeti, bir Osmanlı vilayetidir. 1867'de İşkodra Vilayeti ve 1869'da Prizren Vilayeti, bu vilayetten ayrılmıştır. Birinci Balkan Savaşı sırasında Osmanlıların elinden çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Basra (eyalet)</span>

Basra Eyaleti veya Basra Beylerbeyliği, 1538 yılında kurulan Osmanlı Eyaleti. Eyaletin merkezi Basra'ydı. 19. yüzyıldaki alanı 9.872 milkare (25.570 km2). 1864'te kabul edilen nizammame ile Basra Vilayetine çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Yanya Vilayeti</span> Osmanlı vilayeti

Yanya Vilayeti, 1864 yılında kabul edilen Teşkili vilayet nizammamesiyle Yanya Eyaleti'nin kaldırılmasından sonra kurulan Osmanlı vilayeti. 1881 yılında Teselya Sancağının Yunanistan'a verilmesiyle sancakların sayısı dörde düştü. Balkan savaşları ile Osmanlı Devletinin elinden çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Hicaz Vilayeti</span> Osmanlı İmparatorluğundaki bir Vilayet

Hicaz Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1872 yılında kurulan bugün Hicaz bölgesini kapsayan bir vilayettir. 1899 yılında vilayetin yüzölçümü 250,000 kilometrekaredir. Hicaz Vilayeti'nin kuzeyinde Şam Vilayeti, güneyinde ise Yemen Vilayeti bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Defter-i Mufassal-i Vilayet-i Gürcistan</span> Osmanlı İmparatorluğundaki bir tahrir defteri

Defter-i Mufassal-i Vilayet-i Gürcistan, Osmanlı Devleti tarafından 1595 yılında, hazine gelirlerini tespit etmek amacıyla, Gürcistan’dan ele geçirilmiş toprakların tahririyle oluşturulmuş mufassal defterdir. Tahrir defteri, Osmanlıların ele geçirdiği Samtshe-Saatabago topraklarının 16. yüzyılın son çeyreğindeki toplumsal ve ekonomik, siyasal tarih ve tarihsel coğrafya konularında araştırma yapanlar için eşsiz bir kaynaktır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Vilayeti</span>

Gürcistan Vilayeti, Osmanlı Devleti'nin 16. yüzyılda Gürcülerden ele geçirdiği topraklara erken dönemde yaptığı tahrirlerde verdiği isimdir. Nitekim Osmanlı Devleti'nin Gürcülerden ele geçirdiği topraklar 1574 ve 1595 tarihli tahrir defterlerinde "Gürcistan Vilayeti'nin mufassal defteri" anlamında Defter-i Mufassal-i Vilayet-i Gürcistan kayda geçirilmiştir. Bununla birlikte tahrir defterlerinin tutulduğu dönemden önce Gürcülerden ele geçirilen veya Osmanlı Devleti'nin sınrındaki Gürcü topraklarına da "Gürcistan Vilayeti" dendiği İbrahim Peçevi'nin tarihinden de anlaşılmaktadır. Sonraki dönemde Gürcistan Vilayeti yerine Çıldır Eyaleti adı kullanılmıştır. Osmanlıların Gürcülerden ele geçirdiği topraklar uzun tarih dilimi boyunca "Osmanlı Gürcistanı", "Türk Gürcistanı", "Müslüman Gürcistan" şeklinde de adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Adası'nın Fethi</span>

Cezayir Adası'nın Fethi, Osmanlıların elindeki Cezayir kentinin açıklarında bulunan ve 1510 yılından beri İspanyol İmparatorluğu'nun işgalindeki Cezayir Adası'nın 1529 yılında Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı birliklerince kuşatılıp ele geçirilmesiyle sonuçlanan askerî harekât.

Cicel Seferi, Osmanlı İmparatorluğu ile Fransa Krallığı arasında 1660-1682 arasındaki askerî mücadelede evre.