İçeriğe atla

Cibuti'nin Bölgeleri

Cibuti'nin 6 bölgesi bulunmaktadır. 2003 yılına kadar 5 bölgeden oluşan Cibuti, 2003 yılında Arta bölgesinin oluşturulmasıyla bölge sayısını 6'ya çıkarmıştır. Bu bölgeler şöyledir;

Bu bölgeler de toplam 12 ile ayrılır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin doğusundaki coğrafi bölgesi

Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında böyle isimlendirilmiştir. Ülkenin, nüfus yoğunluğu ve nüfusu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Cibuti</span> Doğu Afrika ülkesi

Cibuti, resmî adı ile Cibuti Cumhuriyeti, Doğu Afrika'da yer alan bir ülkedir. Komşuları; kuzeyde Eritre, batıda ve güneyde Etiyopya, güneydoğusunda ise Somali'dir. Kızıldeniz'e ve Umman Denizi'nin Aden Körfezi'ne kıyısı vardır. Arap Yarımadası'nda bulunan Yemen'e 20 kilometre uzaklıktadır. Başkenti, ülke ile aynı ismi taşıyan Cibuti şehridir. Halkın %95'i Müslüman'dır.

<span class="mw-page-title-main">Cibuti (şehir)</span> Cibutinin başkenti

Cibuti Cibuti'nin başkenti ve en büyük şehri. 1888 yılında Fransızlar tarafından kurulan Cibuti'nin nüfusu 623.000 civarındadır. Kent, Aden Körfezi'ni Tadjoura Körfezi'nden ayıran yarımada üzerinde kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Somaliland</span> Somaliden tek taraflı bağımsızlık ilan eden ancak bağımsızlığı hiçbir ülke tarafından tanınmayan ülke

Somaliland, resmî olarak Somaliland Cumhuriyeti, Afrika Boynuzu'nda tanınmayan fiili bir egemen devlettir. Kuzeybatıda Cibuti, güneyde ve batıda Etiyopya ve doğuda Somali ile sınır komşusudur. İddia edilen bölgesi, 2021 itibarıyla yaklaşık 5,7 milyon sakinle 176.120 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Başkent ve en büyük şehir Hargeisa'dır. Somaliland hükûmeti, kısa bir süre bağımsız olan Somaliland Devleti olarak 1960'tan 1991'e kadar Somali Vesayet Bölgesi ile birleşerek Somali Cumhuriyeti'ni oluşturan İngiliz Somaliland'ın halefi devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sabieh Bölgesi</span>

Ali Sabieh Cibuti'de bir bölge. Başkenti Ali Sabieh'dir. Başkentten sonra en önemli şehri Holhol'dur. Ali Sabieh kuzeyde Arta Bölgesi, doğuda Somaliland (Somali), güneyde Etiyopya ve batıda Dikhil Bölgesi ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Arta Bölgesi</span>

Arta Cibuti'de bir bölge. Başkenti Arta'dır. Yeni oluşturulmuş bir bölgedir. Arta kuzeyde Umman Denizi ile Tadjourah Bölgesi, doğuda Somaliland (Somali), güneyde Ali Sabieh Bölgesi ve batıda Dikhil Bölgesi ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Dikhil Bölgesi</span>

Dikhil Cibuti'de bir bölge. Başkenti Dikhil'dir. Başkentten sonra en önemli şehri As Ela, Galafi ve Yoboki'dir. Dikhil kuzeyde Tadjourah Bölgesi, doğuda Arta Bölgesi ve Ali Sabieh Bölgesi, batı ve güneyde Etiyopya ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Tadjourah Bölgesi</span>

Tadjourah Cibuti'de bir bölge. Başkenti Tadjourah'dır. Başkentten sonra en önemli şehirleri Randa, Dorra ve Balho'dır. Tadjourah kuzey ve kuzeybatıda Eritre ve Etiyopya, güneydoğuda Tadjourah Körfezi, güneyde Dikhil Bölgesi ve Arta Bölgesi ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Ogaden Savaşı</span>

Ogaden Savaşı (1977-1978), Etiyopya ile Somali arasında Etiyopya'nın Ogaden denilen bölgesinde meydana gelen savaş.

<span class="mw-page-title-main">Cibuti bayrağı</span> Ulusal bayrak

Cibuti bayrağı günümüzde de kullanılan hâli ile ülkenin Fransa'dan bağımsızlığını kazandığı 27 Haziran 1977 tarihinde kabul edilerek göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cibuti'nin illeri</span>

Cibuti'nin Bölgeleri 12 ile ayrılır.

Arta İli, Cibuti'nin, Arta Bölgesi'ne bağlı tek ildir. İlin nüfusu, bölgenin nüfusuyla aynıdır ve yaklaşık 7100 kişi civarındadır. Başkenti, Arta'dır. Dikhil İli ve Cibuti İli'yle komşudur.

Obuk İli, Cibuti'nin, Obuk Bölgesi'nin 2 ilinden biridir. Başkent'i aynı zamanda bölgenin de başkenti olan Obuk'tur. İkinci büyük şehri ise bölgenin de ikinci büyük şehri olan Khor Angar'dır. Kuzeyde Alaili Dadda İli, batıda Randa İli ve Tadjoura İli bulunur. Coğrafi açıdan Tadjoura Körfezi'ne kıyısı vardır.

Alaili Dadda İli, Cibuti'nin, Obuk Bölgesi'nin iki ilinden birisidir. Başkenti Alaili Dadda Şehri 'dir. Nüfusu yaklaşık olarak 3700 kişidir. Güneyde Obuk İli, batıda ise Dorra İli ve Randa İli bulunur. Ülkenin en güneydoğusundaki bölgedir. Ayrıca, Eritre'ye ve Etiyopya'ya açılan iki uluslararası sınır kapısı vardır.

Cibuti İli Cibuti'nin başkenti olan Cibuti'nin Federal sınırlarıdır. Nüfusu, başkentin metropol nüfusuna eşittir ve 625,998 'dir. Bu durumda, ilin başkentide Cibuti'dir. Cibuti'deki tek Federal bölge Cibuti İli 'dir. Batıda Dikhil İli'ne ve Arta İli'ne komşudur, güneyde ise Ali Sabieh İli ile komşudur. Ayrıca, coğrafik olarak Somali'yle de komşudur ve ayrıca Somali'ye açılan bir sınır kapısıda vardır.

Tadjourah İli ya da Tadjoura İli, Cibuti'nin, Tadjourah Bölgesi'nin 4 ilinden biridir. Başkent'i aynı zamanda bölgenin de başkenti olan Tadjourah'dır. İkinci büyük şehri ise bölgenin diğer büyük şehirleri, Randa, Dorra ve Balho'dur. Kuzeyde Randa İli, batıda Balho İli, doğuda Obuk İli ve güneybatısında Yoboki İli bulunur. Coğrafi açıdan Tadjoura Körfezi'ne kıyısı vardır ve körfezin en önemli üç limanından biri olan Tadjourah Şehri başkentidir.

Kenya ve Cibuti vatandaşları hariç Etiyopya'ya gelen tüm ziyaretçilerin vize alması gerekmektedir.

Cibuti başbakanı, Afrika ülkesi Cibuti'nin bağımsızlığını kazandığı 1977 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Söz konusu makam ülkenin Fransız Afar ve İssa Bölgesi olarak Fransa'ya bağlı bir koloni bölgesi olduğu 1967 yılında oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Danakil Çölü</span>

Danakil Çölü, Afrika'nı kuzeydoğusunda yer alan ve Etiopya'nın kuzeydoğusunda, Eritre'nin güneyinde ve Cibuti'nin kuzeybatısında yer alan bir çöldür. Afar Üçgeni üzerinde yer almaktadır. Bazı günlerde çölün sıcaklığı 50 derece olmaktadır.Tektonik levhaların birleşim noktasında yer alan ve bu levhaların her sene 1–2 cm uzaklaşması sonucu oluşan Danakil Çöküntüsü, Cibuti, Eritre ve Kuzey Etiyopya'nın Afar Bölgesi'ni kapsayan jeolojik bir çöküntüdür. İngiliz kaşif Wilfred Thesiger'in "ölüm diyarı" olarak tanımladığı Danakil Çöküntüsü'nü de içinde barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cibuti-Türkiye ilişkileri</span>

Cibuti-Türkiye ilişkileri, Cibuti ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. İki ülke arasındaki ilk resmî diplomatik ilişkiler Cibuti'nin 1977'de Fransa'dan bağımsızlığını ilan etmesiyle başlamıştır. Türkiye 2013'ten beri Cibuti'de; Cibuti ise 2012'den beri Ankara'da büyükelçilik bulundurmaktadır.