İçeriğe atla

Cibali Polis Karakolu

Cibali Polis Karakolu'nun karşısındaki Anadol marka polis aracı
Nejat Uygur'un Cibali Karakolu oyununa atıfta bulunmak için Cibali Polis Karakol'unun üst katında bulunun balmumu heykeller.
Karakolun müze kısmındaki silahlar

Cibali Karakolu, Fatih ilçesinin Cibali mahallesinde bulunan bir polis karakoludur.

Hakkında

İstanbul'da karakol teşkilatının kurulması 2. Mahmud'un hükümdarlık dönemine (1808-1839) kadar uzanmaktadır. Osmanlı Devleti'nde o Cibali zamanlarında, Müslüman ve gayrimüslim halkın güvenliğini sağlamak amacıyla ilk karakol binaları inşa edilmeye başlanmıştır. Bu karakollardan biri de şehrin sur kapılarından biri olan Cibali Kapısı'nın yanına yerleştirilmiş olan Cibali Karakoludur.[1] Yaklaşık 150 yıl boyunca Cibali semtinin güvenliğini sağlamış olan karakol, 2021 yılında başlayan ve iki yıl süren bir restorasyon sürecinin ardından bir müze olarak hizmet etmeye başlamıştır.[2]

Türk Polis tarihi'ne ait belgelerin, malzemelerin, silahların ve fotoğrafların sergilendiği üst katlı müze binasının girişinde, Cibali semtine adını veren Fatih Sultan Mehmet dönemi komutanlarından Cebe Ali'nin türbesi bulunmaktadır. Ayrıca, özellikle 70'li yıllarda polis teşkilatı tarafından kullanılan Anadol marka polis arabası da müzenin dış bölümünde yer almaktadır.

Bu karakol, Muammer Karaca tarafından yazılan ve Türk tiyatrosunun önde gelen isimlerinden Nejat Uygur ve Zihni Göktay'ın başrolünde oynadığı "Cibali Karakolu" adlı tiyatro oyunu ile Cüneyt Arkın'ın rol aldığı sinema filmine ilham kaynağı olmuştur. Müze hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ Koçu, R. E. (1965). Cibali Karakolu. İstanbul Ansiklopedisi Cilt VII. İstanbul: Neşriyat Kollektif Şirketi.
  2. ^ a b "Cibali Karakolu Müzesi Ziyaretçilerini Bekliyor". www.icisleri.gov.tr. 10 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polis</span> kolluk kuvveti

Polis, halkın emniyetini sağlamak, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne, Anayasal düzenine ve genel güvenliğine dair önleyici ve koruyucu tedbirler almak üzere görev yapan kamusal hizmet birimi. Polis birimleri amaç ve sorumluluklarını gerçekleştirmek üzere bilgi toplar, değerlendirir, yetkili mercilere veya kullanma alanlarına ulaştırır ve devletin istihbarat kuruluşlarıyla işbirliği yapar. İç güvenlik, dış güvenlik, millî güvenlik ve kamu güvenliğinde önemli rol oynamakdadırlar.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Arkeoloji Müzeleri</span> Türkiyedeki ilk müze

İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 19. yüzyılın ortalarında Maarif Nazırı Mehmed Esad Safvet Paşa tarafından Müze-i Hümâyûn adıyla 1869 yılında kurulmuştur ve 13 Haziran 1891'de ana binanın inşaatı tamamlanıp ziyarete açılmıştır.

Karakol, güvenlik gücü anlamına gelen bir sözcüktür. Ayrıca güvenlik görevlilerinin konuşlandığı yapı anlamında kullanılır. Karakol sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Zihni Göktay</span> Türk tiyatro sanatçısı

Abdullah Zihni Göktay, Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Muammer Karaca</span> Türk oyuncu

Mehmet Muammer Karaca, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

Başkomiser, Polis teşkilatında kullanılan bir rütbedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki kolluk kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin asayişten sorumlu birimlerinin genel ismi

Türkiye'deki kolluk kuvvetleri, Türkiye'deki kolluk kuvvetleri veya aynı anlamı taşıyan kolluk kuruluşlarının sınıflandırılması ve türlerine göre ayrımıdır. Türkiye'deki kolluk kuvvetlerinin çoğu Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlıdır.

Cibali, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Unkapanı'ndan Eyüpsultan'a doğru Haliç'in batı kıyısındaki mahalle. Bizans surlarının içereside yer alan Cibali semtinin karşı yakasında Kasımpaşa, yan tarafında ise Balat ve Fener semtleri semti yer alır. Haraççı Kara Mehmed ile Küçük Mustafa Paşa mahallelerinin eteklerinde Haliç kıyısında kurulmuş bir semttir. Kuzeyinden Haliç'e paralel Abdülezel Paşa Caddesi geçmektedir.

Komiser Yardımcısı, Polis teşkilatında kullanılan bir rütbedir.

<span class="mw-page-title-main">Emniyet Genel Müdürlüğü</span> Türk Polis Teşkilatı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) veya Türk Polis Teşkilatı, ilk kez 10 Nisan 1845 tarihinde kurulan, günümüzde Türkiye'deki tüm il ve ilçelerde örgütlenmiş iç güvenlikten sorumlu devlet teşkilatıdır. Emniyet Genel Müdürlüğü şehirlerde görev yapmakta olup, sahillerde Sahil Güvenlik Komutanlığı, kırsallarda ise Jandarma Genel Komutanlığı sorumludur.

<i>Cibali Karakolu</i> (film)

Cibali Karakolu, aynı isimli tiyatro oyununun uyarlaması olan 1966 yapımı Türk sinema filmi.

<span class="mw-page-title-main">Millî Saraylar Resim Müzesi</span>

Millî Saraylar Resim Müzesi, Dolmabahçe Sarayı'nın Veliaht Dairesi'nde 2014 yılında açılan Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı'na bağlı müzedir.

<span class="mw-page-title-main">2012 Sultangazi saldırısı</span>

11 Eylül 2012'de, İstanbul'un Sultangazi ilçesi Gazi mahallesindeki 75. Yıl Polis Merkezine bir intihar saldırısı düzenlendi. Binaya girmeye çalışan bir kişi, polislerin engellemesi nedeniyle içeri girememesi sonrasında üzerindeki patlayıcıları binanın girişinde patlattı. Saldırgan olay yerinde, yaralanan bir polis ise hastaneye kaldırıldığı esnada öldü. Dördü polis, üç ya da dördü sivil olmak üzere toplam 7 ya da 8 kişinin yaralandığı saldırıyı, yapılan soruşturma sonrasında Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C) mensubu İbrahim Çuhadar'ın gerçekleştirdiği tespit edildi. DHKP-C de yaptığı açıklamayla saldırının sorumluluğunu üstlenirken örgüt üyesi Hasan Selim Gönen'in, 21 Temmuz'da 75. Yıl Polis Merkezine bağlı polislerle girdiği çatışmada öldürülmesi, saldırının gerekçesi olarak gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi</span> Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatlarının subay, astsubay ve diğer personel ihtiyacını karşılayan askeri yükseköğretim kurumu

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi (JSGA), Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatlarının subay, astsubay ve diğer personel ihtiyacını karşılamak, ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın yapmak üzere, bünyesinde fakülte, enstitü, astsubay meslek yüksekokulları, eğitim ve araştırma merkezleri ile kurslar bulunan İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir askeri yükseköğretim kurumudur. Akademi, 31 Temmuz 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 25 Temmuz 2016 tarih ve 669 sayılı KHK ile 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'na eklenen 13/A maddesine göre kurulmuştur. Jandarma Eğitim Komutanlığı ve Jandarma Okullar Komutanlığı'nın lağvedilmesiyle, söz konusu teşkillerin konuşlu bulunduğu Ankara Beytepe Yerleşkesi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nin kullanımına tahsis edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">PTT Pul Müzesi</span> Ankarada müze

PTT Pul Müzesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan pul müzesi.

<i>Cibali Karakolu</i> 1951de gösterilen Türk tiyatro oyunu

Cibali Karakolu,Türk tiyatro oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Hava Kuvvetleri Müzesi</span> Ankaranın Etimesgut ilçesi sınırlarında yer alan askeri havacılık müzesi

Ankara Havacılık Müzesi ya da Ankara Hava Kuvvetleri Müzesi, Türk Hava Kuvvetleri'nin sahip olduğu ve işlettiği askeri havacılık müzesidir. Müze, Ankara'nın Etimesgut ilçesi sınırlarında, İstanbul Yolunun 12. kilometresinde Şaşmaz mevkiinde yer almaktadır. Müze alanı 64.321 m2 (692.350 ft2)'dir.

<span class="mw-page-title-main">Polis Müzesi</span>

Polis Müzesi, Türkiye'nin Ankara şehrinde kurulu müze.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Metropoliten Polis Teşkilatı</span>

Tokyo Metropoliten Polis Teşkilatı, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun polis teşkilatıdır. 1874 yılında kurulmuş olup tüm Tokyo metropolünün güvenliğinden sorumludur. Merkezi Chiyoda semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayakapı Karakolu</span> İstanbulda tarihi bina

Ayakapı Karakolu, İstanbul ili Fatih ilçesi Yavuz Sultan Selim mahallesi, Ayakapı semtinde bulunan tarihi binadır. Aya Kapısı yanında olan yapı Haliç sahil yolu üzerindedir. Yeniçeri Kolluğu olarak kullanılmak üzere 18. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen yapı 1826'dan sonra karakola dönüştürüldü. Günümüzde kafe olarak kullanılmaktadır.