İçeriğe atla

Ciğer yahnisi

Ciğer yahnisi
Ülke(ler)Türkiye Türkiye
TürüEt Yemeği
TipiYahni
Servis şekliSıcak
Ana malzemelerCiğer, kuyruk yağı, tuz, soğan

Ciğer yahnisi, bir çeşit yahnidir. Kuzu, dana, tavuk karaciğeri kullanılabilir. Sivas mutfağında yapılan yemeklerden biridir.[1] Nasreddin Hoca fıkralarında adı geçen yemeklerden biridir.[2][3][4]

Kaynakça

  1. ^ Üçer, Müjgân (2006). Anamın aşı tandırın başı: Sivas mutfağ̮ı : il merkezi ve ilçe yemekleri : gelenek, görenek, inançlar ve sözlü kültür. Kitabevi. ISBN 978-975-6403-84-6. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  2. ^ YAMAN, Dr Burcu (14 Haziran 2022). Lotman Kültür Göstergebilimi Bakış Açısından Nasreddin Hoca Fıkraları ve İngilizce Çevirileri (Arapça). Eğitim Yayinevi. ISBN 978-625-8108-63-7. 25 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  3. ^ Onat, Polat (4 Kasım 2020). Nasrettin Hoca Fıkralarının Ardından Neler Yaşandı?: Sekiz Defa Gülme Garantili. Kent Kardeş. ISBN 978-605-69855-3-9. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 
  4. ^ Kısakürek, Necip Fazıl (9 Nisan 2014). Nasreddin Hoca. BÜYÜKDOĞU. ISBN 978-605-4955-74-9. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nasreddin Hoca</span> efsanevi kişi ve mizah kahramanı

Nasreddin Hoca, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, Hortu ile Akşehir çevresinde yaşamış olan efsanevi kişi ve mizah kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Vilayeti</span>

Sivas Vilayeti, 1867-1922 yılları arası varlığını sürdürmüş olan Osmanlı Devleti vilayetidir.

<i>Nasreddin Hoca Düğünde</i>

Nasreddin Hoca Düğünde, yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul ve Ferdi Tayfur'un yaptığı 1943 yılında vizyona giren Türk filmi. Hazım Körmükçü, Ferdi Tayfur ve Zati Sungur gibi oyuncuların oynadığı filmde, Türk sinemasının en başarılı isimlerinde birisi olan Halit Akçatepe'nin oynadığı ilk filmidir. Akçatepe, filmde oynadığı zamanda 5 yaşındadır. Filmin senaryosunu Burhan Felek yazmış, senaryoda Nasreddin Hoca fıkralarından da faydalanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fıkra</span> güldürücü ve güldürürken düşündürücü, şakalı öykücük.

Fıkra, latife, nükte veya nekre, özlü bir anlatımı olan, nükteli ve güldürücü kısa hikâye. Nasreddin Hoca fıkraları, Karadeniz fıkraları ve Bektaşi fıkraları bunlara örnektir. Hikâye şeklinde olmayan güldürücü sözlere espri veya nükte denir. Espri anlamında da kullanılan şaka kavramı ise güldürücü hareketleri de kapsar. Milletlerin ortak hayat görüşünü, zekâ ve hazırcevaplılığını yansıtmaktadır. Sözlü edebiyatın ürünleri olan fıkralar zamanla anonimleşerek iç içe girmiş giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşarak tek bir olayı içinde barındırmaktadır.

<i>Nasreddin v Buhare</i> komedi filmi

Nasreddin v Buhare, Yakov Protazanov'un 1943 yılında gösterime giren komedi filmi.

Ahmet Akay, Kırım Tatarlarının millî güldürü tiplemesi. Her ne kadar Kırım Tatarlarına mal edilse de Kazan Tatarlarında da Ahmet Akay fıkraları bilinmektedir.

<i>Vozmutitel spokoystviya</i>

Vozmutitel spokoystviya, Leonid Solovyov'un 1940 yılında yayımlanan kitabı.

Nasreddin Hoca bibliyografyası, Nasreddin Hoca'nın hayatı ve kendisine isnat edilen fıkralara dair her türlü çalışmanın derlendiği liste.

<i>Afanti</i> (film, 1980)

Afanti, Lang Siao'nun 1980 yılında gösterime giren sinema filmi. Film Nasreddin Hoca fıkralarının Uygurlar arasındaki anlatımlarına dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Till Eulenspiegel</span> Alman halk kültüründeki hilebaz güldürü karakteri

Till Eulenspiegel, Orta Düşük Almanca döneminde Alman folkloründe ortaya çıkan hilebaz güldürü karakteri.

Cuhâ, saflığı ile tanınan efsanevi Arap fıkra kahramanı. "Cuhâ" kelimesinin özel isim veya lakap olduğu yönünde farklı görüşler vardır. Bazı rivayetlere göre de Cuhâ'nın ismi Nüh veya Abdullah'dır. Ailesi, yaşamı ve ölüm tarihi hakkında pek fazla bilgi bulunmamaktadır. Anlatılanlara ve bazı kaynaklara göre Kufe'de yaşamış ve 100 yıldan fazla bir yaşam sürmüştür. Abbâsîler'in kuruluş sürecinde katkıları olan Ebû Müslim Horasânî ile Kufe'de iletişim kurduğu sanılmaktadır. Ebu'l-Atahiye'nin divanında adı geçmektedir.

Mehmet Sabri Koz, Türk halkbilimci, edebiyatçı ve eğitmen.

<span class="mw-page-title-main">Kuru köfte</span> Türk mutfağından bir köfte

Kuru köfte , kıyma, soğan, sarımsak, yumurta, bayat ekmek içi, kimyon, karabiber, maydanoz,sıvı yağ ile yapılan bir tür köftedir.

Kirde kebabı, bir çeşit kebaptır. Osmanlı saray mutfağında yer alır. İzmir'in yöresel lezzetlerindendir. Bayramlarda hazırlanır. Kirde kebabı, kuzu veya dana etiyle yapılan ana yemeklerden biridir. Baharatlarla harmanlanmış et, sebze ve domatesle pişirilip kat kat kreplerin arasına konularak yapılır. Üzerine kızgın tereyağıyla yoğurt konularak sunum yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Gül reçeli</span>

Gül reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Geleneksel Isparta mutfağında mutfağında bulunur. Kokulu güllerden yapılır. Isparta gülü tercih edilen gül çeşididir. Gül Reçeli Sivas'ta kırmızı gül adı verilen ve güzel kokan gül ile yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Şeftali reçeli</span>

Şeftali reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Şeftali kullanılarak hazırlanır.

Metin Demirtaş, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Giritli Türklerin mutfağı</span>

Giritli Türklerin mutfağı Girit Türklerinin mutfağıdır. Giritli Türklerin mutfağını diğer Anadolu mutfaklarından farklı kılan en temel özellik, yabani otlarla zeytinyağı kullanılarak yapılan yemekler ve salatalardır. Ana gıda malzemelerini sırasıyla zeytinyağı, zeytin çeşitleri, doğada kendiliğinden yetişen otlar, sebzeler, başta bakla olmak üzere kuru bakliyat, süt, süt ürünleri, en son olarak da et teşkil eder.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz yahni</span>

Beyaz yahni haşlanmış nohut ile yapılan bir yahnidir.

Mevlevi Mutfağı, ilk baskısı 2007 yılında yapılan yemek kitabıdır. Nevin Halıcı tarafından yazılmıştır. 13. yy. Mevlevi Mutfağını ve Selçuklu mutfağını anlatan bir kitaptır.