İçeriğe atla

Chūnibyō

Chūnibyō (中二病, Chuunibyou, Orta iki hastalığı); ortaokul döneminde ergenlikte görülebilen, "kendini olduğundan farklı ya da daha iyi göstermeye çalışma" döneminde kendini küçümseme durumuna verilen kurgusal bir terimdir. Ayrıca ergenlikteki kendini beğenme eğilimiyle ortaya çıkan boş hayaller ve tercihlerle dalga geçen bir internet argosudur. Ayrıca bu durumdaki kişileri tanımlamak için de kullanılır. "Hastalık" kelimesi kullanılmakla birlikte, psikolojik bir rahatsızlık veya tıbbi anlamda tedavi gerektiren bir hastalık değildir.

Yayılması

İlk olarak "İjūin Hikaru Shinya no Bakajikara" (Hikaru Ijūin'in gece yarısında deli kuvveti) adlı radyo programında ortaya çıkmış bir terimdir. 11 Ocak 1999'da Hikaru İjūin "Ben hala Chūnibyō'ya yakalanıyorum" demiştir. Ertesi hafta ise aynı programda "Kakatta kana? to Omottara Chūnibyō" (Yoksa yakalandı mı? diye düşünmeye kalmadı "orta iki" oluvermiş) adlı bir bölüm başlatmıştır. Dinleyicilerden gelen "semptomları" bir sistem içine oturtmuştur. Hikaru'nun kendisi de "Bölümlere ayırmak ne işe yarar?", "Yetişkinler çok pislik" ve "Gerçek arkadaşımı aramaya çalışırken" gibi örneklerle katkıda bulunmuştur.

Program yayınlandığı süre içerisinde sadece dinleyiciler arasında yayılabilmiş olan bu tanım, program içindeki bölüm sonlanınca unutulmuştur. Ancak 2005 yılına yaklaşıldığında internette tekrar görülmeye başlamıştır. İnternet forumu 2channelda 'Hayatla ilgili her şey' kısmında 'Chūnibyō genel sayfası' gibi sayfalarında kendini küçümseme anlamı azalmış ve dalga geçme anlamı güçlenmiştir. "Kako no shittai o kokuhaku shite minna de kisei o hassuru" (geçmişte yaptığımız yanlışlarımızı itiraf edip hep birlikte garip sesler çıkaralım) sayfasında "Jyakigan" adlı bir katılımcı tarafından yapılan "Ergenlikte kendini beğenme eğilimiyle ortaya çıkan boş hayaller ve tercihlere edilen hakaretlerdir. Edebiyat eleştirilerinde 'maksadını aşan veya abartılmış bir dünya görüşünü temsil eden veya olayları anlatan eserler' için kullanılır. Gerçeküstü dünya görüşleri ya da olaylarla ile dalga geçen internet argosu olarak yerleşmiştir.

İnternet ortamında; (Chū:Orta) kanjisi yerine (Chū:Velet) kanjisi getirilerek 厨二病 (Chūnibyō) şeklinde kullanıldığı da olur.

Örnekleri ve analizi

  1. Yabancı müzik dinlemeye başlamak
  2. Özellikle beğenmediği halde kahve içmeye başlamak
  3. Popüler olan müzik grupları ile ilgili "önceden de biliyordum" diye iddia etmek
  4. Gerçekten kendini verirse başarılı olacağına inanmak
  5. Anneye kızıp "özel hayatıma saygı göster" demeye başlamak
  6. Toplumla ilgili biraz okuyup, tarih bilgisi edinince, olur olmaz yerlerde "Amerika da çok pislik!" gibi laflar etmek

"Otaku Bunka Kenkyūkai" (Otaku Kültürü Araştırma Merkezi) tarafından basılmış "Otaku Yōgo no Kiso Chishiki"(Otaku Terimleri Temel Bilgileri) içinde, temel "semptomlar" olarak altı belirti verilmiştir;

Eleştirmen Chiki Ogiue, Chūnibyō 'semptomlarının' genellikle okullarda görüldüğünü belirtmiştir. Chūnibyō diye dalga geçilen kişilerin, dışarıdan bakıldığında saçma ve garip görünen karakter özelliklerini çevreye zorla kabul ettirmeye çalışan bir tavırları olduğunu düşünür.

Bōshi Chino adlı sanat eleştirmeni Don Kişot romanı ile ilgili "Baş karakter hayata pembe gözlüklerden bakmaktadır. İnsanlar hayallerine laf söylemeyerek onu kandırırlar, ama bu onun giderek hayalleri içine batmasına neden olur" demiş ve bu kısır döngü sebebiyle 'Chūnibyō tanımına "50 yaş sonrası Chūnibyō" diye bir alt başlık eklemek istiyorum' diye eklemiştir.

Tipleri

Light novel yazarı Hyōya Saegami'nin yazdığı "Chūnibyō Toriatsukai Setsumeishō" (Chūnibyō Kullanım Kılavuzu) içinde, Chūnibyō'nun temel olarak 3 tipe ayrıldığı yazılmıştır.

DQN(Dokyun) tipi; toplum (düzen) karşıtı davranışlarda bulunmanın havalı olduğunu düşünmektedir. Aslında,fazla ciddi, içine kapanık ya da korkak bir insan olduğu için gerçekten sorun çıkaran birine dönüşemez. Kavga etmek ya da suç işlemekle ilgili gerçek olmayan ifadelerde bulunur. (DQN; toplum karşıtı ve problem yaratan insanları anlatmak için kullanılan Japon internet argosudur.)

Altkültür tipi; Popüler olanla ilgilenmeyip, diğerlerinden farklı olmaya çalışır. Özel olarak altkültürü sevmez, sadece başkalarından farklı bir hobisi olması durumunun havalı olduğunu düşünmektedir.

Jyakigan (Uğursuz göz) tipi; doğaüstü güçlere hayrandır. Kendisinde de doğaüstü bir güçle karşılaştığı zaman saklayamayacağı özel güçleri olduğuna inanır, kendisini 'süper güçleri' varmış gibi hayal ederek mutlu olur. Bazen de kendine bu tarz bir karakter oluşturur.

Chūnibyō konusunu işleyen eserler

  • Chūnibyō demo Koi ga Shitai! (中二病でも恋がしたい!)
  • AURA (AURA 〜魔竜院光牙最後の闘い〜)
  • Inō-Batoru wa Nichijō-kei no Naka de (異能バトルは日常系のなかで)
  • Denpa Onna to Seishun Otoko (電波女と青春男)
  • Suzumiya Haruhi (涼宮ハルヒ)
  • Boku wa Tomodachi ga Sukunai (僕は友達が少ない)
  • Steins;Gate (シュタインズ・ゲート)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tsunami</span> doğal ya da yapay sebeplerden dolayı okyanus veya denizde meydana gelen ani kabarma

Tsunami [Japoncada liman dalgası anlamına gelen "津波" (つなみ) sözcüğünden] ya da dev dalga, okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, gök taşı düşmesi, deniz altındaki nükleer patlamalar, yanardağ patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgalarıdır. Ayrıca kasırgalar da tsunamiye neden olabilir. Önceleri tsunami dalgalarına gelgit dalgaları da denmiştir. Tsunamilerin %80'i Pasifik Okyanusu'nda gerçekleşir.

Meditasyon ya da dalınç, Latince meditatio kelimesinden türetilmiş, sözcük anlamıyla birçok Batı dilinde "derin düşünme" anlamına gelmekte olan bir terim olup, sözlüklerde, "kişinin iç huzuru, sükûnet, değişik şuur halleri elde etmesine ve öz varlığına ulaşmasına olanak veren, zihnini denetleme teknikleri ve deneyimlerine verilen ad" olarak tanımlanır. Meditasyon tekniklerine, ait oldukları, Budizm (Hindistan), Taoizm (Çin), Bön (Tibet), Zen (Japonya) ve İslamiyet'te (tefekkür) gibi inanç sistemlerine göre ve izledikleri yöntemlere göre değişik adlar verilmiştir. Ayrıca günümüzde mevcut farklı inanç sistemleri, mezhepler ve ekoller meditasyonu farklı olarak yorumlamakta ve farklı şekillerde uygulamaktadırlar. Bu bakımdan standart ya da tek biçimli bir meditasyondan söz etmek olanaksızdır.

Çocuk, bebeklik ve ergenlik çağları arasındaki insan. Genellikle konuşma ve yürüme kabiliyetleri kazanıldıktan sonra çocukluğun başladığı; cinsel gelişimin başladığı ergenlik dönemi ile birlikte çocukluk döneminin bittiği kabul edilir. Ama bu tanımlamalar görecelidir ve kesin sınırları yoktur. Birleşmiş Milletlerin raporlarında 0-18 yaş arasındaki insanlar çocuk kabul edilirler. Bunun haricinde çocuk kelimesi sıklıkla evlat anlamında da kullanılır.

Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu nörogelişimsel bir bozukluktur. DEHB dikkat, dürtüsellik ve öz düzenlemeyle ilgili sorunlarla kendini gösterir ; Bazen şiddetli fiziksel huzursuzluk da ortaya çıkabilir.

Psikoz, düşünce ve duyunun ağır oranda bozulduğu zihin durumunu tanımlamakta kullanılan genel bir psikiyatri terimidir. Psikotik epizod geçiren hastalar halüsinasyonlar görüp, delüzyonel inançlar taşıyabilir, kişilik değişiklikleri ve düşünce bozukluğu gösterebilir. Bir psikotik epizod gerçek ile bağlatının kopması veya zarar görmesi ile karakterizedir denilebilir. Gençlerde daha sık görülen psikoz ağır bir zihinsel hastalığın belirtisi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Roket</span> itiş için kullanılan pirokinetik motor; yanıcı silah için bkz. Q2037215

Roket bir uzay aracı, hava aracı, araç, atkı veya bombadır. Roket, roket motorundan itme gücü elde eder. Roket motoru egzozu tamamen roket içinde taşınan roket itici yakıtından oluşur. Roket motorları etki ve tepki ile çalışır ve sadece egzozlarını yüksek hızda ters yönde dışarı atarak roketleri ileri doğru iter ve bu nedenle uzay boşluğunda çalışabilir. Etimolojik kökeni İtalyancada "bobin" anlamına gelen rocchetto olup, silindirik şekil benzerliğinden ötürü modern anlamında sahiplenilen kelimenin kullanımı 20. yüzyıl başlarında savaş gemilerinin öz itmeli ateşleme mermilerine dayanmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre Türkçeye Fransızca roquette kelimesinden geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karanlık madde</span> evrenin %23 kadarını oluşturan gizemli bir madde türü

Karanlık madde, astrofizikte, elektromanyetik dalgalarla etkileşime girmeyen, varlığı yalnız diğer maddeler üzerindeki kütleçekimsel etkisi ile belirlenebilen varsayımsal maddelere denir. Karanlık maddelerin varlığını belirlemek için gök adaların döngüsel hızlarından, gök adaların diğer gök adalar içerisindeki yörüngesel hızlarından, geri planda yer alan maddelere uyguladığı kütleçekimsel mercekleme özelliğinden ve gök adaların içerisindeki sıcak gazların sıcaklık dağılımından yararlanılır. İncelemeler, gök adalarda, gök ada gruplarında ve Evren'de, görülebilen maddelerden çok daha fazla karanlık madde olduğunu göstermektedir. Karanlık maddelerin bileşenleri tamamen bilinmemekle birlikte, WIMP'ler, aksiyonlar, sıradan ve ağır nötrinolar, gezegenler ve sönmüş yıldızlarla birlikte verilen isim MACHO'lar ile ışıma yapmayan gaz bulutlarından oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Pearl Harbor Saldırısı</span> Japon kuvvetlerinin ABD güçlerine yaptığı ani baskın

Pearl Harbor Saldırısı, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin 7 Aralık 1941 sabahı Hawaii adalarının Oahu adasında bulunan Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askerî üslerine karşı düzenlediği sürpriz saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zorbalık</span> kişinin kendinden zayıf ya da küçük gördüğü birini kasıtlı olarak korkutması durumu

Zorbalık; psikolojide ve hukukta, daha üstün konumda ya da güçlü olanın karşısındakini -genellikle istediklerini yaptırmak amacıyla- etkilemesi, ezmesi ve gözünü korkutması. Bu durum, doğrudan sözlü veya fiziksel tacizi içerebileceği gibi isteksiz birini zorla ikna etmek, tehdit ederek ya da manipüle ederek istediklerini yaptırmak gibi daha üstü örtülü yöntemleri de kapsar. Zorbalığın en yaygın örneklerine okulda öğrenciler arasında veya aile içerisinde genellikle ebeveynlerden birisi olmak üzere bir bireyin diğer aile üyelerine yaptığı zorbalık şeklinde rastlanır. Eğer zorbalık eden taraf bir grup ise, eylem mobbing olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık tarihi</span> İnsanlığın uçuş serüveni

Havacılık tarihi, insanlığın ilk günlerindeki ilkel uçuş denemeleri ve 17 Aralık 1903'te Wright Kardeşlerin ilk havadan ağır motorlu uçuşu yapması da dahil olmak üzere insanlı uçuşun gelişiminin tamamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cordelia Chase</span>

Cordelia Chase, Joss Whedon'ın yarattığı Buffy the Vampire Slayer ve Angel dizilerinin karakterlerinden biri. Bu karakteri Charisma Carpenter canlandırıyordu.

Digimon macera karakterleri listesi, Digimon animasyon serileri "Digimon Macera" ve onun devamı olan "Digimon Macera o2" karakterlerini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alan (fizik)</span>

Alan, fizik kuramlarında kullanılan, matematikteki cebirsel alanın tüm özelliklerini taşıyan terim. Genellikle bu etki 100 nanometre ve daha küçük skalalarda etkili olur. Bu etki nanoteknolojiyle aynı ölçeğe denk gelir. Bir alan mekan ve zaman içinde her bir nokta için bir değeri olan bir fiziksel miktardır. Örneğin, hava durumu, rüzgâr hızı uzayda her nokta için bir vektör atayarak tarif edilmektedir. Her bir vektör bu noktada hava hareketinin hızını ve yönünü temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Arnold Böcklin</span> İsviçreli ressam, heykelci ve mimar (1827-1901)

Arnold Böcklin, İsviçreli ressam, heykeltıraş, süsleme sanatçısı ve grafist.

<span class="mw-page-title-main">Fiber optik iletişim</span>

Fiber optik iletişim ya da bilinen adıyla ışıklifi, optik lif boyunca ışık sinyalleri göndererek bilginin bir yerden başka bir yere iletilmesi metodudur. Işık, bilgi taşımak için yönlendirilmiş elektromanyetik taşıyıcı dalga görevi görür. İlk olarak 1970 yılında geliştirilen ışıklifli iletişim sistemleri; telekomünikasyon endüstrisinde devrim yaratmış, bilgi çağının gelişinde önemli bir rol oynamıştır. Elektriksel iletimden avantajlı olması nedeniyle ışıklifleri gelişmiş ülkelerdeki çekirdek ağlarda bakır tellerin iletişimdeki yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Tito-Stalin ayrılığı</span>

Tito–Stalin ayrılığı Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti ve SSCB liderleri arasında baş gösteren ve 1948 yılında Yugoslavya'nın Kominform'dan ihraç edilmesiyle sonuçlanan görüş ayrılığına ve uzlaşmazlık sürecine verilen isimdir. Bu aynı zamanda, Yugoslavya'da Informbiro dönemi adıyla anılacak, SSCB ile olan ilişkilerin iyice zayıfladığı, 1955 yılına kadar devam edecek bir dönemin başlangıcıydı.

<span class="mw-page-title-main">Göreli Doppler etkisi</span>

Relativistik Doppler Etkisi ya da Göreli Doppler etkisi, adını ünlü bilim insanı ve matematikçi Christian Andreas Doppler'dan almakta olup, kısaca dalga özelliği gösteren herhangi bir fiziksel varlığın frekans dalga boyu Dalga boyu, bir dalga görüntüsünün tekrarlanan birimleri arasındaki mesafedir. Yaygın olarak Yunanca lamda (λ) harfi ile gösterilmektedir. hareketli bir gözlemci tarafından farklı zaman ve/veya konumlarda farklı algılanması olayıdır. Bu da göreli olduğunu belirtir. Herhangi bir A konumundan B konumuna gitmek icin fiziksel bir dalga ortamı'na ihtiyaç duyan dalgalar icin Doppler Etkisi hesaplamaları yapılırken, dalga kaynağı ve gözlemcinin birbirine göre konum, yön ve hızlarının yanında dalganın içinde veya üzerinde hareket ettiği dalga ortamının da fiziksel yapısı dikkate alınmak zorundadır. Eğer söz konusu dalga herhangi bir A konumundan B konumuna gitmek için fiziksel bir dalga ortamına ihtiyaç duymuyor ise Doppler Etkisi hesaplamalarında sadece dalga kaynağının ve gözlemcinin birbirine göre birim zamandaki konumlarının değerlendirilmesi yeterlidir. Göreli doppler olayı değişikliği olduğu frekansa ışık kaynağının göreceli hareketine göredir ve, Göreli Doppler etkisi relativistik olmayan farklı Doppler etkisi denklemleri dahil olarak zaman genişlemesi etkisini özel görelilik ve referans noktası olarak yayılma ortamı dahil değildir. Lorentz simetri gözlenen frekanslar için toplam farkı anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Karen Horney</span> Alman kökenli Amerikalı psikanalist (1885-1952)

Karen Horney, Alman kökenli Amerikalı psikanalist. Neo-Freudyen bir ekol olan “ego psikolojisinin” temsilcisi olmuştur. Freud'dan farklı olarak kişiliğin ve nevrozun oluşumunda biyolojinin ve dürtüsel güçlerin etkilerinden çok kültürel etmenler üzerinde durur.

<i>Chūnibyō Demo Koi ga Shitai!</i>

Chūnibyō Demo Koi ga Shitai! veya kısaca Chū-2, Torako tarafından yazılan bir light novel serisidir. 2010 Kyoto Animation Ödülleri'nde şeref ödülü kazandı ve seri, Haziran 2011-Kasım 2017 tarihleri arasında Kyoto Animation'un KA Esuma Bunko baskısı altında yayınlandı. Seri, kendi chūnibyō sendromu belirtilerini sergileyen Rikka Takanashi adında bir kızla tanışana kadar utanç verici geçmiş görkemli sanrılarından kurtulmaya çalışan Yūta Togashi adında bir lise öğrencisini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 5</span> video oyunu konsolu

PlayStation 5 (PS5), Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen bir video oyunu konsoludur. 2019 yılında PlayStation 4'ün ardılı olarak tanıtıldı. Piyasaya sürülme tarihi 2020'nin sonları olarak planlanmıştır.