İçeriğe atla

Churchill (tank)

Churchill tank

Çeşidi Ağır Piyade Tankı
Uyruğu Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Hizmet geçmişi
Hizmet 1941-1952
Kullanıcılar İngiltere İrlanda Polonya(Sürgün hükümet ) SSCB(Lend Lease) Hindistan Avustralya Irak
Kullanıldığı savaşlar II.Dünya savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Hartland and Wolf (A20)
Üretici Vauxhall Motors
Üretildiği tarih 1941-1945
Üretim adedi 7368
Çeşitleri Churchill AVRE, Black Prince Tank
Özellikler
Uzunluk 7,3 m
Genişlik 3 m
Yükseklik 2,8 m
Mürettebat 5


ZırhıGövde : 176 mm ön zırh, 76 mm yan zırh, 50 mm arka zırh.

Taret zırhı : 101 mm ön zırh, 88 mm yan zırh

Diğer silahları 2x 7.92mm2lik Besa makineli tüfeği
Motor 350 BG Bedford çift 6 silindirli motor dizel
350 BG
Transmisyon burkulma çubuğu ve sarmal yay süspansiyon
Harekat menzili 90km
Azami hızı 28 km/h
Direksiyon sistemi Kilitleme kollu mekanizma


Mk IV (A22) Birleşik Krallık, SSCB ve milletler topluluğunun II. Dünya Savaşı'nda kullandığı ağır piyade tankıdır. Tankı tamamen çevreleyen paletleri ve uzun şasisi ve ağır zırhıyla bilinir. II.Dünya Savaşı'ndaki Müttefiklerin en ağır tanklarından biridir. Piyade tankları piyade birliklerinin duraklamak zorunda kaldıkları yerlerde düşman mevzilerini açmaya yarayan tanklardır. İsmini Winston Churchill'den almasının en büyük sebebi, kendisinin Birleşik Krallık başbakanı olmasının yanı sıra I. Dünya Savaşı sırasında tank üretimine katkıda bulunmasıdır.

Teknik Veriler

Mk IV

Churchill I
Churchill V
Churchill
Fiziksel Özellikler
Ağırlık38,5 ton
Uzunluk7,3 m
Genişlik3 m
Yükseklik2,8 m
İç Hacim?
Zemine Basınç?
Mürettebat5
Performans
Motor350 BG Bedford twin-six gasoline motoru
Hız24 km/s
Menzil90 km
Savunma Özellikleri
Zırh16–102 mm
Ateş Gücü
Ana Muharebe Silahı57 mm QF 6 pdr (84 mermi)
Yardımcı Muharebe Silahları2 adet Besa makinalı tüfeği

Kullanıcılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Josef Stalin tankı</span> Sovyetler Birliği tarafından Eylül 1943te geliştirilen ağır sınıf tank

Iosif Stalin tankı, II. Dünya Savaşı döneminde Sovyetler Birliği tarafından Eylül 1943 tarihinde ağır sınıf tank olarak geliştirildi ve ilk olarak Kursk bölgesinde kullanıldı. Ayrıca JS veya ИС tankları olarak da bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Centurion (tank)</span> İngiliz ana muharebe tankı

Centurion, Birleşik Krallık tarafından tasarlanan Centurion tankı, II. Dünya Savaşı sonrası dönemin ilk Britanya ana muharebe tankıdır. Bir çoklarınca Britanya tarafından yapılan en iyi tank tasarımı olduğu savunulur. 1990'ların sonuna kadar az miktarda da olsa hizmette kalmışlardır. Şasesi halen bazı ordularda çeşitli rollerde kullanılmaktadır. Üretimi II. Dünya Savaşı'na yetiştirlememiş ve o zaman zarfında yalnızca 6 adet prototip modeli üretilmişti. 1945 yılında seri üretime girmiş ve üretimi 1960'lara kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">M26 Pershing</span>

M26 Pershing, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nun II. Dünya Savaşı ve Kore Savaşı'nda kullandığı Ağır ve Orta sınıf bir tanktır. Adını I. Dünya Savaşı'nda görev yapmış general John Pershing'ten almıştır.

Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

<span class="mw-page-title-main">M10 Wolverine</span> Amerikan tank imha edici

M10 3 inç KMO, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında tank imha edici olarak kullanılan araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Ana muharebe tankı</span> Zırhlı savaş aracı

Ana muharebe tankı, kısaca AMT modern orduların zırh korumalı, doğrudan saldırı ve manevra gerçekleştirebilen tank türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kruvazör tank</span>

Kruvazör tank Birleşik Krallık tarafından I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı yılları arasında geliştirilen yeni bir tank sınıfıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mk II kruvazör tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Mk II Kruvazör Tank (A10), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı. Mk I Kruvazör Tankı ile beraber tasarlandı. Kardeşinden daha ağır ve bu türün daha çok piyade tankı versiyonu olarak üretildi. Pratikte piyade tankı olarak düşünülse de, bu tank için "ağır kruvazör" tanımını kullanabilir.

Mk VII Kruvazör Tank Cavalier (A24), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ancak başarısız olan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Tasarım ve üretim aşamasındaki telaş yüzünden üretilen araçlar motor gücü bakımından çok zayıf kaldı ve etkili olamadı.

<span class="mw-page-title-main">Matilda I (tank)</span> İngiliz ağır piyade tankı

Mk I Piyade Tankı, Matilda I (A11) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan piyade tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Daha sonra üretilen Mk II Piyade Tankı, Matilda II (A12) bilinen adıyla Matilda II, Matilda I tankının servisten çekilmesi ile Matilda adını almıştır. Her ikisi arasında çok büyük tasarım farklılığı olmasına rağmen bazı özelliklerinden ötürü piyade tankı sınıfına sokulmuştur. Bu tür tanklar hız özelliklerinden feragat edip daha ağır zırhla üretildiler.

<span class="mw-page-title-main">Matilda II (tank)</span> İngiliz ağır piyade tankı

Mk II Piyade Tankı, Matilda II (A12) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan piyade tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Alışılmışın dışında Mk I Piyade Tankı(A11) tasarımı ile Matilda adını ortak kullanmıştır. Bu isim Ordanat General Hugh Elles tarafından tankın denemelerini sırasında aracın ördek gibi sallanarak ve paytak paytak hareket ettiğini söylemesi üzerine ünlü bir çizgi film kahramanı olan ördek 'Matilda'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sherman Firefly</span>

Sherman Firefly, Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Sherman tankı üzerine yerleştirilen,İngiliz yapımı çok güçlü 17 librelik tanksavar topuyla donatılmış bir zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Valentine tankı</span> İngiliz piyade ve kruvazör tankı

Valentine Piyade Tankı Mk III Birleşik Krallık tarafından II. Dünya Savaşı sırasında en çok üretilen ve kullanılan tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıdır. Maliyetinin çok düşük olması ve kullanımının kolay olmasından ötürü yüksek sayıda üretilen bir tank oldu.

<span class="mw-page-title-main">Piyade tankı</span>

Piyade tankı düşüncesi Birleşik Krallık tarafından II. Dünya Savaşı yıllarında geliştirilen bir terimdir. Bu tanklar süvari tanklarına nazaran daha kalın bir zırhla kaplı idi. Bu sayede arkalarından gelmekte olan piyade birliklerine koruma sağlayarak ağır şekilde savunulan düşman hatlarının yarılmasında kullanılmak üzere tasarlandılar. Piyade tankları cephede bir yol açtıklarında bu sefer onlardan daha hafif ve hızlı süvari tankları süratle düşman gerisine sarkarak cephe gerisindeki düşmana ait haberleşme ve ikmal yollarını kesecekti. Geleneksel askeri terminolojide esasen piyade tankları ağır tank, süvari tankları orta tank, hafif tank ve zırhlı arabalar olarak adlandırılmaktadır.

Ordnance QF 3 inç obüs, bir tür obüs olup II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık Ordusuna ait tanklara monte edilmiş bir top türüdür. HE sınıfı mermi atan bu tank topu piyade birliklerine "yakındestek" vermek için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ağır tank</span>

Ağır tank, daha hafif sınıflara kıyasla daha kalın bir zırh ve genellikle daha büyük bir topa sahip, ancak hareket kabiliyeti ve çevikliği daha düşük; üretim ve kullanım maliyeti daha yüksek bir tank sınıfıdır.