İçeriğe atla

Chunwei

Chunwei (Geleneksel: 淳維/Basit: 淳维, Hanyu Pinyin: chúnwéi) ya da Çungvi[], Xia Hanedanının torunlarından olup Hiung-nuların atası[1][2] olduğu aktarılan efsanevi önder.

M.Ö. 2. yüzyılda yaşamış olan Çinli vaka-i nüvis Sima Qian'in yazdığı Shiji'ye göre, Xia Hanedanı'nın son hükümdarı Jie'nin (Chieh) oğludur.[1] Sima Zhan'ın Shiji notlarına (史記索隱) göre, Shang Hanedanı döneminde kuzeye kaçmış ve sülalesi Hiung-nuları oluşturmuştur. Başka bir teze göre, kuzeye göç eden Xia'nın torunları, Jie'nin çocuklarıdır. Bu teze göre, Jie / Chieh birkaç yıl sonra öldü, onun çocuğu 獯鬻[] (Xunyu: Kunlar, Kun barbarları demektir. Birkaç topluluk için kullanılan bu terim Hiung-nu'nun eski adı olarak da kullanıldı.) babasının geride bıraktığı kadınlar ile birlikte kuzeydeki alana sığınıp göçebe hayvancılığıyla uğraştı.[]

Not

  1. ^ a b Shiji 110. rulo (史記 匈奴列傳)'nun metin kısmında Hiung-nu, ataları Xia'nın soyundandir, Chunwei denir. (匈奴,其先祖夏後氏之苗裔也,曰淳維。) ve Chunwei'den Teoman'a kadar bin küsur yıl, (自淳維以至頭曼千有餘歲,) cümleleri yer almaktadır.
  2. ^ 後漢書卷八十九 南匈奴列傳 第七十九 dipnot kısmında 冒頓,匈奴單于頭曼之子也,即夏後氏之苗裔也,其先曰淳維。自淳維至頭曼千有餘歲。Motun, Hiung-nu şenyusu Teoman'un çocuğudur. Xia Hanedanı'nın torunlarından olup atasının Chunwei olduğu söylenir. Chunwei'den Teoman'a kadar bin küsur yıl vardır, cümlesi yer almaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hiung-nu</span> İlk Çağda Orta Asyada yaşamış göçebe Avrasya Türk İmparatorluğu

Hiung-nu, Türkçe tarihyazımında bilinen isimleri ile Büyük Hun İmparatorluğu veya Asya Hun İmparatorluğu, eski Çin kaynaklarına göre MÖ 3. yüzyıl ile MS 1. yüzyılın sonları arasında doğu Avrasya bozkırlarında yaşamış göçebe halklardan oluşan kabileler konfederasyonudur. Bilinen ilk Türk devletidir. Hiung-nu halkı hakkındaki bütün bilgiler dağınık Çin kaynaklarına ve arkeolojik bulgulara dayanmaktadır. Dilleri hakkındaki değişik varsayımlar, Çin kaynaklarında bulunabilen çoğunluğu kişi ve unvan adları olan sözcüklere dayanmaktadır. Dillerindeki sözcüklerin Çin lehçelerindeki transkripsiyonlarına göre dillerinin Türk, İrani, Moğol, Ural, Yenisey kökenli veya yalıtık dil olduğuna ve hatta halkın çok uluslu olduğundan dilin de karışık bir dil olabileceğine dair görüşler bulunmaktadır.

Ön-Türk ya da Proto-Türk, MÖ 30. yüzyıl – MS 6. yüzyıl Urheimat ve Sprachbund ayrışmasına kadar Türkçe konuşan toplulukların ortak atasını kapsayan tanımdır.

Hiung-nu boyları veya Asya Hun boyları, Çin kaynaklarında geçen Hiung-nu'ya bağlı Türk, Moğol veya Tunguz boylarıdır. Asya Hun devleti çeşitli halklardan oluşan bir konfederasyondur ve göçebe Asya Hun boyları Asya Hun devletini oluşturur.