İçeriğe atla

Chung Il-kwon

Chung Il-kwon
정일권
Güney Kore Başbakanı
Görev süresi
10 Mayıs 1964 - 20 Aralık 1970
BaşkanPark Chung-hee
Yerine geldiğiChoi Duseon
Yerine gelenBaik Duzin
Kişisel bilgiler
Doğum 21 Kasım 1917(1917-11-21)
Ussuriysk, Primorskiy Krayı, Rusya SFSC
Ölüm 17 Ocak 1994 (76 yaşında)
Hawaii, ABD
Dini Budizm
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Mançukuo (1941-1945)
 Güney Kore (1945-1957)
Hizmet yılları 1941-1957
Rütbesi General
Çatışma/savaşları İkinci Çin-Japon Savaşı
Kore Savaşı

Chung Il-kwon (Korece: 정일권; Hanja: 丁一權, 21 Kasım 1917 - 17 Ocak 1994), Güney Koreli siyasetçi ve asker. Dışişleri bakanı (1963-1964, 1966-1967), Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi (1957-1959[1]), 1964-1970 yılları arası Güney Kore 9. Başbakanı. Takma 'ChungSa'(Korece:청사).[2]

Kaynakça

  1. ^ 역대 주터키 한국 대사 1 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Korece)
  2. ^ 정일권, 대한민국 국회의원 4 Aralık 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi (Korece)

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Önce gelen:
Choi Duseon
Güney Kore Başbakanı
1964-1970
Sonra gelen:
Baik Duzin
Önce gelen:
Kim Yong-sik
Güney Kore Dışişleri Bakanı
1963-1964
Sonra gelen:
Lee Dong-won
Önce gelen:
Lee Dong-won
Güney Kore Dışişleri Bakanı
1966-1967
Sonra gelen:
Choi Kyu-hah
Diplomatik görevi
Önce gelen:
Yeni makam
Kore Cumhuriyeti'nin Türkiye Büyükelçisi
1957-1959
Sonra gelen:
Chin Eung-kyun
Önce gelen:
Yang Yu-chan
Kore Cumhuriyeti'nin ABD Büyükelçisi
1960-1961
Sonra gelen:
Chang Li-wook
Önce gelen:
Chang Li-wook
Kore Cumhuriyeti'nin ABD Büyükelçisi
1962-1963
Sonra gelen:
Kim Jeong-ryul

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Korece</span> Kore yarımadasında ve komşusu Çine bağlı Yanbian Kore Özerk İlinde yaygın olarak kullanılan bir dil

Korece, Kore yarımadasında ve komşusu Çin'e bağlı Yanbian Kore Özerk İli'nde yaygın olarak kullanılan bir Kore dili. Hem Kuzey Kore hem de Güney Kore'nin resmî dilidir. Dil, hece alfabesi olan Hangıl veya Çince karakterler olan Hanja ile yazılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Koreliler</span> Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı etnik grup

Koreliler, Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı bir etnik gruptur. Güney Kore ve Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti vatandaşlarına da "Koreli" denir.

<span class="mw-page-title-main">Chang Myon</span> Güney Koreli siyasetçi

Chang Myon Güney Kore siyasetçi ve eğitimci. Güney Kore Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve 2. ve 7. başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Li Myong-bak</span> Güney Korenin 17. başkanı (2008-2013)

Li Myong-bak, Güney Koreli bir politikacı ve Güney Kore eski devlet başkanı.

Kore Standart Zamanı, Güney Kore'nin standart zaman dilimi. Eşgüdümlü Evrensel Zaman'a göre 9 saat ileridedir. Önceleri yaz saati uygulaması kullanılsa da bu uygulama günümüzde devam etmemektedir. Kore Standart Zamanı; Japonya Standart Saati, Endonezya Doğu Standart Zamanı ve Yakutsk Zamanı ile aynı zamanı göstermektedir. Bir süre Kuzey Kore tarafından da kullanılan Kore Standart Zamanı, 15 Ağustos 2015'ten itibaren Pyongyang zaman dilimine geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bodo Birliği Katliamı</span> Kore Savaşında yaşanan katliam

Bodo Birliği Katliamı, 1950 yazında Kore Savaşı sırasında komünistlere ve komünizm sempatizanı olduğu düşünülen şüphelilere karşı gerçekleştirilen bir katliam ve savaş suçudur. Güney Kore Barış ve Uzlaşma Komisyonu komiseri Kim Dang-Çun'a göre en az 100.000 kişi idam edilmiş, bazı kaynaklara göre ise yaklaşık 200.000 komünistin katledildiğini belirtmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeoju</span>

Yeoju, Güney Kore'nin Gyeonggi ilinde bulunan bir şehirdir. Yeoju daha önceden bir ilçe iken Eylül 2013 tarihinde şehir statüsü almıştır. Yüzölçümü 608.64 km² olan şehrin nüfusu Kasım 2004 yılı itibarı ile 104,774'tür.

<span class="mw-page-title-main">Seul Ulusal Başkent Bölgesi</span>

Seul Ulusal Başkent Bölgesi, Güney Kore'nin kuzeybatısında yer alan ve İncheon, Seul ve Gyeonggi olmak üzere üç farklı idari bölümü kapsayan bir metropoliten alandır. Bölgenin yüzölçümü 11.170 km² olup nüfusu 2010 yılı itibarıyla nüfusu 25,6 milyondur ve dünyanın ikinci büyük metropol alanıdır. Bölge, Güney Kore'nin kültürel, ticari, mali, sınai ve konut merkezidir ve ülke nüfusunun %49'u barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Han Nehri (Kore)</span> Güney Korenin ikinci büyük nehri ve Kore Yarımadasının dördüncü büyük nehri

Han Nehri, Güney Kore'nin ikinci büyük nehri ve Kore Yarımadası'nın dördüncü büyük nehridir. Nehir Taebaek Dağları'nda iki küçük nehir olarak başlayarak başkent Seul'de birleşirler ve Sarıdeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Kore'de İslam</span>

Güney Kore'de İslam 'a inanan insanlar oldukça azdır. Müslüman topluma Malezya'nın İslam Misyonu ve diğer İslam ülkeleri tarafından 20. yüzyılda Seul'de bir cami yaptırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri</span>

Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Güney Kore'nin silahlı kuvvetleridir. Silahlı kuvvetler Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri ile Deniz Piyade Kolordusu'ndan oluşmaktadır. Silahlı Kuvvetler, 1948 yılında Kore'nin bölünmesinin ardından kurulmuş olup cumhuriyetin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumaktan sorumludur. 2017 yılı itibarı ile yaklaşık 3.700.000 personel sayısı ile dünyanın en büyük silahlı kuvvetlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri</span> Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinin hava kuvvetleri

Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri, Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. 1 Ekim 1949 tarihinde kurulmuş olup görevi Güney Kore hava sahasını savunmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore devlet başkanı</span> Güney Korenin devlet ve hükûmet başkanı

Kore Cumhuriyeti Devlet Başkanı, Güney Kore'nin devlet başkanıdır. Güney Kore Anayasası'na göre, başkan devletin, kabinenin ve hükûmetin başkanıdır ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıdır. Anayasa ve 1987 tarihli değiştirilen Başkanlık Seçimleri Yasası, doğrudan ve gizli oyla devlet başkanın seçilmesini ve 16 yılda dolaylı olarak başkanlık seçimlerinin iki hükûmet arasında yapılmasını öngörmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lee Nak-yeon</span> 41. Güney Kore başbakanı

Lee Nak-yeon (Korece:이낙연), Güney Koreli siyasetçi. Nak-yeon, Asya ülkesi Güney Kore'de 31 Mayıs 2017 ile 13 Ocak 2020 tarihleri arasında başbakan olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Chung Ju-yung</span> Girişimci

Chung Ju-yung veya Jung Joo-young bir Güney Koreli girişimci, iş insanı ve tüm Hyundai Güney Kore Gruplarının kurucusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Anti-Emperyalist Ulusal Demokratik Cephe</span>

Anti-Emperyalist Ulusal Demokratik Cephe (AEUDC) Güney Kore'de yasaklı bir aşırı-sol bir siyasi parti ve örgüttür.

Chung Won-shik Güney Koreli bir politikacı, eğitimci, asker ve yazar. 1991'den 1992'ye kadar Güney Kore'nin 23. Başbakanıydı. 1951'den 1955'e kadar Güney Kore Ordusunda subay olarak görev yaptı. Ardından, Seul Ulusal Üniversitesi'nde profesör olarak çalıştı. 1988'den 1990'a kadar Güney Kore Eğitim Bakanı olarak görev yaptı.

General Chung Ho-yong, içişleri bakanı ve daha sonra savunma bakanı olan Güney Koreli general ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Seoraksan</span>

Seoraksan, Güney Kore'nin Gangwon ilinde bulunan bir dağdır. Dağ, ülkenin doğusunda Taebaek Dağları'nda yer almaktadır. Dağ, 1.708 metre yüksekliği ile Taebaek Dağları'nın en yüksek zirvesi ve Güney Kore'nin üçüncü en yüksek dağıdır. En yüksek zirvesi olan Daechongbong'dur. Dağ bazen Güney Kore'nin bel kemiği olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kore Ulusal Kütüphanesi</span> ulusal kütüphane

Kore Ulusal Kütüphanesi, Güney Kore'nin ulusal kütüphanesidir. Kütüphane, 15 Ekim 1945 tarihinde kurulmuş olup Kültür Bakanlığı'na bağlıdır. Kütüphane, başkent Seul'ün Seocho semtinde yer almaktadır.