İçeriğe atla

Chu Lanlan

Chu Lanlan
Genel bilgiler
Doğum1982
Pekin, Çin
Ölüm30 Aralık 2022 (40 yaşında)[1]
Pekin, Çin
Başladığı yerÇinli
TarzlarOpera
MesleklerOpera sanatçısı
ÇalgılarVokal
Etkin yıllar1990-2022
İlişkili hareketlerPekin Operası

Chu Lanlan (Çince:朱兰兰; 1982, Pekin – 30 Aralık 2022, Pekin, Çin), Çinli opera sanatçısı.[2][3]

Hayatı

Chu, 1982'de Pekin, Çin'de doğdu. 1990'da çocuk yaşta televizyon ekranlarında şarkı söyleyerek başladığı müzik kariyerini 2022 yılında erken yaşta koronavirüsten ölümüne kadar sürdürdü. Sekiz yaşlarında televizyon ekranlarında şarkı söyleyerek müziğe adım attı. Çin Geleneksel Opera Akademisi'nde eğitim gördü.[4] Soprano ses tonundaki sanatçı Pekin Operası'nın sahnelediği birçok opera eserinde sahne almış burada kendine özgü dansıyla seslendirdiği "Farewell My Concubine" adlı parçayla akıllarda kalmıştır.[2] Ayrıca 2008 Yaz Olimpiyatları ve arkasından birçok kamu yararına organizasyonda sahne alarak parçalar seslendirdi.[4]

Chu, 30 Aralık 2022'de doğum yeri Pekin, Çin'de henüz 40 yaşındayken Covid-19 hastalığına yenik düşerek hayata veda etmiştir.[2][4][4][5][6]

Kaynakça

  1. ^ "Obituary: Chinese Soprano Chu Lanlan Dies at 40 of COVID-19 Complications" Opera Wire 8 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 30 Aralık 2022
  2. ^ a b c "China Covid: Celebrity deaths spark fears over death toll". BBC (İngilizce). 6 Ocak 2023. 5 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2023. 
  3. ^ "Lanlan Chu". Milken Institute (İngilizce). 6 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2023. 
  4. ^ a b c d "Obituary: Chinese Soprano Chu Lanlan Dies at 39 of COVID-19 Complications". operawire.com (Felemenkçe). 30 Aralık 2022. 30 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2022. 
  5. ^ "Plots sterven allerlei Chinese celebrity's en toponderzoekers, maar corona wordt niet genoemd". Algemeen Dagblad (Felemenkçe). 5 Ocak 2023. 7 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2023. 
  6. ^ "Renowned artists, actors, opera singers dies amid recent COVID wave in China". rtvonline.com (Felemenkçe). 29 Aralık 2022. 5 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2023. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çin</span> Doğu Asyada bir ülke

Çin, resmî adıyla Çin Halk Cumhuriyeti (Çince:

<span class="mw-page-title-main">Çince</span> Çin ve çevresinde konuşulan bir dil

Çince, Çin anakarası ve çevresinde yaşayan bir milyardan fazla kişi tarafından konuşulan Eski Çinceden türemiş dillerin oluşturduğu diller grubudur. Dünyadaki her beş kişiden birinin anadili olarak konuştuğu Çince, lehçeleriyle birlikte dünyada en çok konuşulan dildir. Çince ve lehçeleri Büyük Çin olarak adlandırılan Çin anakarası, Hong Kong, Makao, Tayvan ve Malezya, Endonezya, Tayland, Singapur, Myanmar, Vietnam, Güney Kore gibi Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde konuşulmaktadır. Çince, dünyanın en çok konuşulan dil olmasına bağlı olarak Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biridir. Aynı zamanda Çin, Tayvan, Singapur, Hong Kong ve Makao'nun resmî dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin Halk Kurtuluş Ordusu</span> Çin Halk Cumhuriyetinin askeri gücü

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) silahlı kanadı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin başlıca askeri gücüdür. PLA beş hizmet kolundan oluşur: Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Roket Kuvvetleri ve Stratejik Destek Kuvvetleri. Merkezi Askeri Komisyon'un (CMC) liderliği altındadır ve başkanı başkomutan olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şi Cinping</span> 10. Çin Komünist Partisi genel sekreteri

Şi Cinping veya Xi Jinping, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Başkanı ve Merkez Askeri Komisyon (MAK) başkanı olarak görev yapan Çinli bir siyasetçidir. Çin’in 2012’den bu yana “en üst düzey lideri” olup ÇKP’den 2016’da resmen “ana lider” unvanını aldı. Genel sekreter olarak Şi, Çin'in en üst karar organı olan Çin Komünist Partisi'nin Politbüro Daimi Komitesi'nde eski bir başkanlık görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Tu Youyou</span>

Tu Youyou, ilaç kimyacısı ve eğitimci. Artemisinin ve dihidroartemisinin kaşifi olarak bilinir. Artemisinin ve dihidroartemisinin'i malaria tedavisi için kullanılmıştır ve milyonlarca hayat kurtarmıştır. Onun artemisinin ve malaria tedavisini keşfetmesi 20. yüzyılda tropikal tıbbın önemli bir atılımı ve Güney Asya, Afrika ve Güney Amerika'da tropik ve gelişmekte olan ülkelerdeki insanlar için sağlıkta iyileşme olarak görülüyor. Çalışmalarından dolayı 2011 yılında klinik tıpta Lasker ödülü ve 2015'te William C. Campbell ve Satoshi Ōmura ile birlikte Nobel Fizyoloji ve Tıp ödülünü almıştır. Tu Youyou fizyoloji veya tıp dalında ilk nobel ödülünü alan Çinli kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Chu Shijian</span> Çinli girişimci

Chu Shijian, Çinli iş insanı ve girişimci.

<span class="mw-page-title-main">Li Peng</span>

Li Peng Çinli siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">COVID-19 pandemisi</span> 2019da ortaya SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu küresel salgın

COVID-19 pandemisi veya Koronavirüs pandemisi, 17 Kasım 2019 tarihinde Çin'in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan'da ortaya çıkan virüs salgınıdır. Çeşitli hastalarda belirli bir neden olmaksızın gelişen ve tedavi ile aşılara cevap vermeyen bir zatürre görülmesi üzerine SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni bir koronavirüs teşhis edildi. Kişiden kişiye bulaşabilen virüsün bulaşma oranı 2020 Ocak ortasında büyüme gösterdi. İlerleyen zamanlarda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik'te yer alan çeşitli ülkelerde yaşanan virüs vakaları rapor edilmeye başlandı. 11 Mart 2020'de Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edildi. 13 Mart 2020'de Avrupa'nın artık koronavirüs krizinin merkez üssü hâline geldiği bildirildi. 12 Nisan 2024 tarihi itibarıyla dünyada 704.753.890 onaylanmış vaka, 675.619.811 iyileşen varken virüs nedeniyle 7.010.681 hasta öldü. 5 Mayıs 2023 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü pandeminin artık küresel acil bir durum olmadığını açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Aileen Baviera</span>

Aileen San Pablo Baviera, Filipinli siyaset bilimci, akademisyen ve sinolog.

Wang Xianliang Wuhan Etnik ve Diyanet İşleri Komisyonu bürosu başkanı olarak görev yapan Çinli bir politikacı ve hükûmet yetkilisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Sırbistan ilişkileri</span>

Çin-Sırbistan ilişkileri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Sırbistan Cumhuriyeti devletleri arasındaki ikili ilişkileri kapsar. İki ülke arasında ilişkiler, Yugoslavya SFC'nin 1 Ekim 1949 tarihinde ÇHC'ni tanımasından beri muhafaza edilmiştir; diplomatik ilişkiler de 2 Ocak 1955 tarihinde, her iki ülkenin dışişleri bakanları arasında diplomatik notların değiştirilmesiyle resmen kuruldu. Çin'in Belgrad'da bir büyükelçiliği var; Çin ayrıca Kasım 2006'dan beri Sırbistan Hükûmeti'nin rızasıyla Priştine'de bir temsilci ofis işletmektedir. Sırbistan'ın Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay'da bir genel konsolosluğu vardır. 2017 yılında Çin ile Sırbistan, birbirlerinin vatandaşları için vize muafiyeti uyguladı.

Mothibedi Gordon Kegakilwe Güney Afrikalı politikacı ve Afrika Ulusal Kongresi parti üyesiydi.

Bu liste, SARS-CoV-2 koronavirüsünün sebep olduğu COVID-19 pandemisi nedeniyle 2020 yılı Temmuz-Aralık ayları arasında ölen tanınmış kişilerin kısmi bir listesidir.

Luke Joshua Letlow, Amerikalı siyasetçidir.

Jean Luc Rosat, Uruguay doğumlu Brezilyalı voleybolcu.

<span class="mw-page-title-main">Kanupriya</span>

Kanupriya Singh ya da Kanupriya, Hint televizyon sunucusu, gazeteci, editör, oyuncu, senarist ve dublaj sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Tozama Mantashe</span> Güney Afrikalı siyasetçi

Priscilla Tozama Mantashe, Güney Afrikalı kadın siyasetçi.

Çin'in Uyguristan, Urumçi kentinde 24 Kasım 2022'de çok katlı bir apartmanda çıkan yangında en az 10 kişi öldü. Olaydan önce Çin hükûmetinin başlattığı sıfır COVID politikasını katı bir şekilde uygulamasının, herhangi bir apartmanda yaşayan kişilerin binayı ölmek pahasına da olsa terk etmesinin yasal olup olmayacağı konusunda sorular vardı.

Gong Jintang, Çinli aktör.

<span class="mw-page-title-main">Wu Zunyou</span>

Wu Zunyou, Çinli epidemiyolog ve araştırmacı.