İçeriğe atla

Chrysiogenaceae

Chrysiogenaceae
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Üst âlem:Bacteria
Şube:Chrysiogenetes
Sınıf:Chrysiogenetes
Takım:Chrysiogenales
Familya:Chrysiogenaceae
Garrity and Holt 2001[1]
Cinsler
  • Chrysiogenes
    Macy et al. 1996
  • Desulfurispira
    Sorokin and Muyzer 2010
  • Desulfurispirillum
    Sorokin et al. 2010

Chrysiogenaceae, monotipik Chyrsiogenetes sınıfının monotipik Chyrsiogenales takımında sınıflandırılan bakteri familyasıdır.

Chrysiogenaceae, bakterilerin sınıflandırıldığı bir familyadır. Bu familya, Deinococcus-Thermus phylumuna dahil edilir.

Chrysiogenaceae familyasındaki bakteriler, termofilik olarak tanımlanan yüksek sıcaklıklarda yaşarlar. Bu bakteriler, genellikle yeraltı sıcak su kaynaklarında, hidrotermal kuyular ve volkanik bölgelerde bulunurlar. Bazı türleri, zengin mineral içeriği olan kayalıklarda da yaşayabilirler.

Chrysiogenaceae familyasındaki bakterilerin hücreleri, kısa çubuk veya küresel şekilli olabilir. Bazı türleri, ışığa duyarlı pigmentler içerebilirler ve bu nedenle karanlık ortamlarda yaşarlar. Ayrıca, bazı türlerinin bileşikleri, potansiyel olarak ilaç veya biyoteknoloji endüstrisi için faydalı olabilecek bazı özelliklere sahiptir.

Chrysiogenaceae familyası, henüz keşfedilmiş çok sayıda tür içermemektedir. Ancak, bu familyadaki bakterilerin biyolojisi ve potansiyel uygulamaları üzerine yapılan araştırmalar, ileride daha fazla türün keşfedilmesine ve tanımlanmasına yol açabilir.

Filogeni

Filogeni 16S rRNA tabanlı tüm türler yaşam ağacı projesine[2] ve taksonomi LPSN'ye dayanmaktadır.[3]

Chrysiogenes arsenatis Macy et al. 1996

Desulfurispira natronophila Sorokin and Muyzer 2010

  Desulfurispirillum

D. alkaliphilum Sorokin et al. 2010

D. indicum Rauschenbach et al. 2011

Kaynakça

  1. ^ Garrity GM, Holt JG. (2001). "Family I. Chrysiogenaceae fam. nov.". In: Boone DR, Castenholz RW, Garrity GM (Ed.). Bergey's Manual of Systematic Bacteriology, 2nd edn, vol. 1 (The Archaea and the Deeply Branching and Phototrophic Bacteria),. Springer, New York,. ss. 421-425. 
  2. ^ "16S rRNA-based LTP release 123 (full tree)" (PDF). Silva Comprehensive Ribosomal RNA Database. 16 Eylül 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2016. 
  3. ^ "Family: Chrysiogenaceae". List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature (İngilizce). 3 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakteri</span> mikroorganizma üst âlemi

Bakteri (İngilizce telaffuz: [bækˈtɪəriə] ( dinle); tekil isim: bacterium), tek hücreli mikroorganizma grubudur. Tipik olarak birkaç mikrometre uzunluğunda olan bakterilerin çeşitli şekilleri vardır, kimi küresel, kimi spiral şekilli, kimi çubuksu, kimi virgül şeklinde olabilir. Yeryüzündeki her ortamda bakteriler mevcuttur. Toprakta, deniz suyunda, okyanusun derinliklerinde, yer kabuğunda, deride, hayvanların bağırsaklarında, asitli sıcak su kaynaklarında, radyoaktif atıklarda büyüyebilen tipleri vardır. Tipik olarak bir gram toprakta bulunan bakteri hücrelerinin sayısı 40 milyon, bir mililitre tatlı suda ise bir milyondur; toplu olarak dünyada beş nonilyon (5×1030) bakteri bulunmaktadır, bunlar dünyadaki biyokütlenin çoğunu oluşturur. Bakteriler gıdaların geri dönüşümü için hayati bir öneme sahiptirler ve gıda döngülerindeki çoğu önemli adım, atmosferden azot fiksasyonu gibi, bakterilere bağlıdır. Ancak bu bakterilerin çoğu henüz tanımlanmamıştır ve bakteri şubelerinin sadece yaklaşık yarısı laboratuvarda kültürlenebilen türlere sahiptir. Bakterilerin araştırıldığı bilim bakteriyolojidir, bu, mikrobiyolojinin bir dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ribozom</span> Tüm canlı hücrelerde bulunan zarsız organel.

Ribozom, tüm canlı hücrelerde bulunan karmaşık moleküler yapıya sahip ve protein oluşturma sürecinde hayati bir rol oynayan bir organeldir. Bu süreç, mRNA çevirisi olarak bilinen bir biyolojik mekanizma aracılığıyla gerçekleşir. Kısaca ribozomlar, haberci RNA (mRNA) molekülleri tarafından sağlanan talimatları takip ederek amino asitleri birbirine bağlar ve polipeptit adı verilen amino asit zincirlerini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Ribozomal RNA</span> Ribozomun RNA bileşeni

Ribozomal RNA (rRNA), ribozomlarda bulunan bir RNA tipidir, ribozomun protein senteziyle ilişkili katalitik fonksiyonundan sorumludur. Ribozomal RNA'nın görevi, mRNA'daki bilginin translasyon süreci sırasında amino asit dizisine çevrilmesi için taşıyıcı RNA (tRNA) ile etkileşmek ve uzayan peptit zincirine amino asit takmaktır. Hücre sitoplazmasında serbest halde bulunan RNA'nın %80'i rRNA'dan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Bacillaceae</span>

Bacillaceae Bacillales takımına bağlı bir bakteri familyasıdır. Gıda mikrobiyolojisi açısından önemli bir bakteridir.Endospor oluşturmaları ve sıcaklık uygulamarına dayanıklı olmalarından dolayı diğer bakterilerden belirgin bir şekilde ayrılırlar. Spor oluşturmalarının yanı sıra enzimleri nedeniyle proteinlerin parçalanmasına neden olurlar. Bu familya içerisinde aerob özellikteki Bacillus ve anaerob Clostridium cinsleri ile beraber 106 farklı cins yer almaktadır. Hareketli türlerinde peritriş flagella karakteristik olarak bulunur. Çoğu patojenik değildir, fakat Bacillus ve Clostridium türleri insanlarda hastalık yaparlar.

<span class="mw-page-title-main">Enterobacteriaceae</span> bakteri ailesi

Enterobacteriaceae, Salmonella ve Escherichia coli gibi ünlü hastalık etkenlerini de içeren büyük bir bakteri ailesidir. Genetik araştırmalar, bu aileyi, Proteobacteria şubesine koyar. Enterobacteriales takımının içinde yer alan tek familyadır. Bilimsel yayınlarla doğrulanmış 32 cinsi mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Proteobakteriler</span>

Proteobakteriler (Proteobacteria), bakteriler üstaleminin ana gruplarından birisini meydana getiren ve önemli cins ve türleri içeren şubesidir. Çeşitli hastalık etmenleri ve başka çok bilinen cinsler bu gruba dahildir. Ayrıca doğada serbest yaşayan türleri ve azot fiksasyonundan sorumlu pek çok bakteri türünü de içerir. Bu grup ribozomal RNA (rRNA) dizinlerine göre tanımlanmıştır. Bakteri biçimlerinin çeşitliliğinden dolayı grup, ismini Yunan mitolojisinde yer alan, her şekle girebilen tanrı Proteus'tan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Enterobacterales</span>

Enterobacterales, enterik bakterileri içeren 7 adet familyadan oluşan, Proteobacteria şubesi, Gammaproteobacteria sınıfının içinde yer alan bakteri takımıdır. Takıma ait tipik özellikleri taşıyan familyası Enterobacteriaceae'dir

<span class="mw-page-title-main">Arkea</span> aşırı şartlarda yaşayabilen mikroskobik canlılar

Arkeler, Arkea veya Arkebakteriler, canlı organizmaların bir ana bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Euryarchaeota</span>

Euryarchaeota, Archaea âlemine bağlı bir algae şubesidir. Bu grup metanogenleri, halo bakterileri, bazı ekstrem termofilik aerobları ve ekstrem termofilik anaerobları içermektedir. Metanogenler metan üreten archaeonlar olup çoğu bağırsaklarda bulunmaktadır. Halobacteria sınıfına ait türler ekstrem tuz konsantrasyonlarında yaşayan archaeonlardır. Bu archaeonlar diğerlerinden rRNA sekans benzerlik ve farklılıklarına bakılarak ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Baykuşgiller</span>

Baykuşgiller (Strigidae), tüm baykuşların sınıflandığı Strigiformes takımını oluşturan familyalardan biridir ve tipik baykuş türlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Caulobacteraceae</span>

Caulobacteraceae Proteobacteria şubesinden bir bakteri familyasıdır. Diğer Proteobakteriler gibi, Caulobacteraceae familyası üyeleri de gram negatiftirler. Familyanın karakteristik özellikleri bakımından tip cinsi olan Caulobacter, ismini Caulobacterales takımına ve yakın zamanda oluşturulan Caulobacteridae altsınıfına da vermiştir.

Pseudomonadales Gammaproteobakteriler sınıfının bir takımıdır. Pseudomonadales 16S rRNA dizilerine göre tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yatay gen transferi</span> Kalıtsal olmayan genetik değişim türü

Yatay gen transferi, bir organizmanın, ikinci bir organizmadan türemeden, o ikinci organizmaya ait genetik malzeme edinmesini sağlayan herhangi bir süreçtir. Buna karşın, dikey transfer bir organizmanın kendi atalarından genetik malzeme edinmesidir. Genetik bilimi bu iki transfer biçiminden daha yaygını olan dikey transfere odaklanmış olmakla beraber, yakın zamanda yatay transferin de anlamlı bir olgu olduğu bilincine varılmıştır. Yatay gen transferinin yapay biçimi bir genetik mühendislik şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">Lactobacillales</span>

Lactobacillales, laktik asit bakterilerini kapsayan gram-pozitif bir bakteri takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Micrococcaceae</span>

Micrococcaceae, Micrococcineae alttakımına bağlı bir bakteri familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alphaproteobacteria</span>

Alphaproteobacteria, Proteobacteria şubesinde bir bakteri sınıfıdır. Üyeleri son derece çeşitlidir ve çok az benzerliğe sahiptir ancak yine de ortak bir atadandırlar. Tüm Proteobakteriler gibi, üyeleri gram-negatiftir fakat bazı hücre içi parazit üyeleri peptidoglikandan yoksundur ve bu nedenle gram değişkendir.

Rhodobacter, taksonomide Alphaproteobacteria sınıfında Rhodobacteraceae familyasına ait bir bakteri cinsidir. Rhodobacterin en ünlü türleri, bakteriyel fotosentezi incelemek için örnek organizmalar olarak kullanılan Rhodobacter sphaeroides ve Rhodobacter capsulatustur.

<span class="mw-page-title-main">Bernieridae</span>

Bernieridae, Passeriformes takımında sınıflandırılan bir kuş familyasıdır. Familyada sekiz cins içinde on bir tür bulunur. Hepsi Madagaskar'a endemik küçük orman kuşlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Enterococcaceae</span>

Enterococcaceae Lactobacillales takımına bağlı bir bakteri familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gammaproteobacteria</span>

Gammaproteobacteria, Pseudomonadota şubesinde yer alan bir bakteri sınıfıdır. Yaklaşık 250 cins içerir ve böylece Prokaryotların cins açısından en zengin taksonunu oluşturur. Tıbbi, ekolojik ve bilimsel açıdan önemli birçok bakteri grubu bu sınıfta yer alır. Tümü Gram-negatif bakterilerden oluşur ve filogenetik ve fizyolojik olarak en çeşitli Proteobacteria sınıfıdır.