İçeriğe atla

chroot

chroot
Raspberry Pi OS'de özel kök dizin ile etkileşimli kabuk çalıştırmak için ​chroot​ komutunun örnek kullanımı
Geliştirici(ler)Bill Joy, Bell Labs
İşletim sistemiUnix ve Unix benzeri
PlatformÇoklu platform
Türkomut

chroot, Unix ve Unix benzeri işletim sistemlerinde komut veya etkileşimli komut satırını özel kök diziniyle çalıştıran bir komuttur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Unix</span>

UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinelerden tek işlemcili, basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir ve özellikle akademik dünyada iş istasyonları üzerinde çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. UNIX, Interdata 7/32, VAX ve Motorola 68000 arasında hızla yayıldı.

Berkeley r-komutları, bir Unix sisteminin kullanıcılarının TCP/IP bilgisayar ağı üzerinden başka bir Unix bilgisayarında oturum açmasını veya komutlar vermesini sağlamak için tasarlanmış bir bilgisayar programları paketidir. Berkeley r-komutları, 1982'de Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'ndeki Computer Systems Research Group (CSRG) tarafından, TCP/IP'nin erken uygulanmasına dayanarak geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Kabuk programlama</span>

Kabuk programlama, Unix ve benzeri sistemlerde sistem yönetimini sağlayan komutlar ve bu komutları işlemeye yarayan kontrol mekanizmalarının bulunduğu programlama şeklidir.

vi Metin düzenleme yazılımı

vi, 1976 yılında BSD'nin ilk sürümleri için Bill Joy tarafından yazılmış ekran yönelimli metin düzenleme yazılımıdır.

mkdir

mkdir (make directory) yeni bir dizin oluşturmak için Unix, DOS, OS/2 ve Microsoft Windows işletim sistemlerinde kulanılan bir komuttur. Windows sistemlerinde mkdir yerine md kullanılır.

tail, Unix ve Unix Benzeri sistemlerde düz metin dosyalarının son birkaç satırını görüntülemek için kullanılan bir Unix komut satırı programı'dır.

head (Unix)

head, Unix ve Unix benzeri sistemlerde düz metin dosyalarının ilk birkaç satırını görüntülemek için kullanılan bir Unix komut satırı programı'dır.

comm

comm, Unix ve Unix Benzeri sistemlerde iki düz metin dosyası arasında karşılaştırma yapmak için kullanılan bir Unix komut satırı programı'dır.

grep düz metin veri kümelerinde düzenli bir ifadeyle eşleşen satırları aramak için kullanılan bir komut satırı programıdır. grep başlangıçta Unix işletim sistemi için geliştirilmiştir, ancak şimdi tüm Unix benzeri işletim sistemleri için mevcuttur.

ls

ls, Unix ve Unix benzeri işletim sistemlerinde bilgisayar dosyalarını listeleyen komuttur. ls komutu POSIX ve Tekil UNIX Şartnamesi ile düzenlenmiştir. Herhangi bir argüman verilmediğinde, geçerli dizindeki dosyaları listeler. Bu komut EFI komut satırında da mevcuttur. DOS, OS/2 ve Microsoft Windows gibi diğer ortamlarda, benzer bir işlev dir komutu ile sağlanır. Sayısal analiz ortamları MATLAB ve GNU Octave da benzer işleve sahip bir ls fonksiyonu barındırır.

cp (Unix)

cp çeşitli Unix ve Unix benzeri sistemlerde dosya ve dizinleri kopyalamaya yarayan bir araç komutudur. Komutun bir dosyayı başka bir dosyaya kopyalamaya, birden çok dosyayı bir dizinin içine kopyalamaya veya bir dizini tamamen başka bir dizine kopyalama gibi farklı işlevler görmesi için yanına eklenen argümanlarla sağlanabilecek üç ana modu vardır.

rm (Unix)

rm Unix ve Unix benzeri işletim sistemlerinde dosyaları, dizinleri ve sembolik linkleri silmek için kullanılan bir komuttur.

ln (Unix)

ln Unix ve Unix benzeri işletim sistemlerinde var olan bir dizine giden sabit veya sembolik link oluşturmaya yarayan bir komuttur.

mount (Unix)

mount çeşitli Unix ve Unix benzeri sistemlerde bir dosyaya erişmeden önce o dosyayı dosya sistemine bindiren komuttur. mount komutu genelde SD kart, USB bellek, DVD ve diğer harici saklama birimleri için kullanılır.

yes (Unix)

yes çeşitli Unix ve Unix benzeri sistemlerde durdurulana kadar devamlı olarak olumlu cevap veya kullanıcı tarafından belirtilen ifadenin çıktısını veren bir komuttur.

chgrp

chgrp çeşitli Unix ve Unix benzeri sistemlerde ayrıcalık sahibi olmayan kullanıcıların dosya gruplarını değiştirmelerine olanak tanıyan bir komuttur.

cksum bilgisayar komutu

cksum çeşitli Unix ve Unix benzeri sistemlerde bir dosya veya veri dizini için özet değer oluşturan bir komuttur.

fsck Unix benzeri işletim sistemlerinde (örn. Linux, macOS, FreeBSD) bir dosya sisteminin tutarlılığını kontrol etmek için sistem yardımcı programı (“dosya sistemi tutarlılık kontrolü”)

fsck çeşitli Unix ve Unix benzeri sistemlerde dosya sisteminin tutarlılığını kontrol eden bir araç komutudur.

fuser eşitli Unix ve Unix benzeri sistemlerinde dosya, dosya sistemi veya Unix soketinin hangi süreçler tarafından kullanıldığını gösteren bir komuttur.

dd; Unix, Unix benzeri, Plan 9, Inferno ve Windows işletim sistemlerinde dosya dönüştürme ve kopyalama için kullanılan bir komuttur. Bu komutla Unix'te /dev/zero ve /dev/random gibi aygıt dosyaları üzerinde okuma ve yazma işlemleri yapılabilmektedir.