İçeriğe atla

Chromium OS

Chromium OS
Geliştirici(ler)Google Inc.
İşletim sistemi ailesiUnix tipi
Paket yöneticisiPortage[1]
Kaynak türüAçık kaynak
LisansBSD lisansı (özgür yazılım)
Çekirdek türüMonolitik (Linux çekirdeği)
Güncelleme yöntemiYuvarlanan sürüm
Platform desteğix86, ARM
Kullanıcı arayüzüGrafiksel (web tabanlı)
Web sitesichromium.org/chromium-os

Chromium OS, Google tarafından geliştirilen Linux tabanlı işletim sistemi Chrome OS'un açık kaynak geliştirme sürümü. Chrome OS'un kaynak kodu BSD lisansı ile 19 Kasım 2009'da Chromium OS olarak yayımlandı.[2]

Kullanıcı arayüzü

Alfa sürümü, sol üst köşeden erişilen bir uygulamalar sayfası içeriyor. Bu sayfa Gmail, Google Apps ve YouTube gibi Google web uygulamalarına, ayrıca Yahoo posta, Pandora, Hulu, Facebook ve Twitter gibi diğer uygulamalara erişim sağlıyor. Chromium'a birlikte bir hesap makinesi, saat, batarya göstergesi ve ağ durum göstergesi geliyor. F12 tuşu multi-pencere görünümünü getiriyor, ek tarayıcı sayfaları açılıp arasında geçiş yapılabiliyor. F8 tuşu ile tüm kısayollar bilgisini içeren ekran, Chrome tarayıcıda yer alan hafıza yöneticisi ve genel linux komutlarının girilebildiği bir komut istemi geliyor.[3][4][5]

Mimari

İlk tasarım dokümanlarında, Google üç-kat mimari açıkladı: firmware, web tarayıcı ve pencere yöneticisi ve sitem-seviyesi yazılımı ve kullanıcı servisleri.[6]

  • Firmware, hızlı başlatmaya yardımcı oluyor. Ayrıca, başlatma sırasında her adım doğrulanarak güvenliğe katkıda bulunuyor.[6]
  • Sistem-seviyesi yazılım başlatma performansı için geliştirilmiş Linux çekirdeğini içeriyor.[6]
  • Pencere yöneticisi, diğer X window yöneticileri gibi çoklu istemci pencereleri ile kullanıcı etkileşimini sağlıyor.[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Cairns, Ryan (5 Şubat 2010). "Upcoming build system changes". Chromium OS dev. Google Groups. 23 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2010. 
  2. ^ Sengupta, Caesar (19 Kasım 2009). "Releasing the Chromium OS open source project". Official Google Blog (İngilizce). Google, Inc. 5 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2009. 
  3. ^ "Developer FAQ" (İngilizce). Google. 2 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2009. 
  4. ^ Yegulalp, Serdar (5 Aralık 2009). "Google Chrome OS Previewed". InformationWeek (İngilizce). 12 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2009. 
  5. ^ Rapoza, Jim (3 Aralık 2009). "REVIEW: Google Chrome OS Developer Edition Provides Intriguing Look at Web-Only Computing" (İngilizce). eWeek.com. 1 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2009. 
  6. ^ a b c d "Security Overview: Chromium OS design documents" (İngilizce). Google. 29 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox</span> yazılım

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Opera (web tarayıcısı)</span> Web tarayıcısı

Opera, Opera Software tarafından geliştirilen, Windows, macOS ve Linux işletim sistemlerinde çalışan bir web tarayıcısıdır. Blink tarayıcı motorunu kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Chrome Web Mağazası</span>

Chrome Web Mağazası, Google'ın başta Chrome internet tarayıcısına yönelik tasarladığı, sonradan ise tüm Chromium tabanlı internet tarayıcılarının kullanımına sunduğu çevrimiçi uygulama mağazasıdır. 2023 yılı itibarıyla 119.000 uzantı ve 32.000 tema bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Chromium</span>

Chromium, açık kaynak kodlu bir web tarayıcısı projesi. Chromium; Microsoft Edge, Yandex Browser ve Google Chrome tarayıcılarının da temelini oluşturmaktadır.

Chrome OS, Google tarafından geliştirilen Linux çekirdeğini kullanan, web uygulamaları ile çalışan işletim sistemidir. 7 Temmuz 2009 tarihinde duyurulan Chrome OS, 15 Haziran 2011 tarihinde Chromebook ile piyasaya çıkmıştır. Chrome OS bilinenin aksine özgür yazılım değildir.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Google'ın ana hatları</span>

Aşağıdaki ana hatlar listesi Google ve hizmetleri hakkında temel bilgiler vermektedir:

<span class="mw-page-title-main">Mission Control (macOS)</span>

Mission Control Apple tarafından geliştirilen ve Mac OS X Lion'da tanıtılan birçok pencere uygulamasıdır. MacOS işletim sisteminin bir özelliğidir. Spaces uygulamasının yerini aldı. İlk kez 23 Haziran 2003 tarihinde Apple Dünya Geliçtiricileri Konferansı'nda Exposé ismi ile Mac OS X Panther'ın bir özelliği olarak önizleme yapıldı. Görev Kontrolü, bir kullanıcının hızlıca bir açık pencereyi bulmasına, tüm pencereleri hızla gizlemesine ve masaüstünü göstermesine ve birden fazla monitörde veya sanal masaüstünde pencereleri yönetmesine olanak tanır. Dashboard, Exposé ve Spaces birlikte toplandı ve 2011 yılında Mac OS X Lion sürümüyle "Mission Control" olarak yeniden adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Android için Google Chrome</span>

Google Chrome Android Android sistemi için piyasaya sürülen Google Chrome'un bir sürümüdür. Google, 7 Şubat 2012 tarihinde, Android Ice Cream Sandwich cihazları için, seçilen ülkeler için Google Chrome Beta sürümünü piyasaya sürdü. Tarayıcının ilk kararlı sürümü 27 Haziran 2012'de piyasaya sürüldü. 26.02.2012 tarihinde piyasaya sürülen Chrome 18.0.1026.311, Android için Chrome'un Intel x86 tabanlı mobil cihazlarını destekleyen ilk sürümü idi.

<span class="mw-page-title-main">WebSocket</span> bilgisayar iletişim protokolü

WebSocket, tek bir TCP bağlantısı üzerinden tam çift yönlü iletişim kanalı sağlayan bir bilgisayar iletişim protokolüdür. WebSocket protokolü IETF tarafından 2011 yılında RFC 6455 ile standart hale getirilmiş ve WebIDL içerisindeki WebSocket API W3C tarafından standart hale getirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome Uygulaması</span> Google Chrome Web tarayıcısında çalışan İnternet uygulaması

Google Chrome Uygulaması, Google Chrome web tarayıcısında çalışan bir web uygulamasıdır. Chrome uygulamaları, Google Chrome uzantıları ve temaların yüklenebileceği veya satın alınabileceği Chrome Web Store'den edinilebilir. Barındırılan ve paketlenmiş olan, yürütülebilir dosyalarının farklı konumlarına ve farklı kullanım durumlarını hedefleyen iki tür uygulama vardır.

OtherOS, PlayStation 3 video oyun konsolunun önceki sürümlerinde, Linux veya FreeBSD gibi kullanıcı tarafından yüklenen yazılımların sistemde çalışmasına izin veren bir özellikti. Bu özellik yeni modellerde mevcut değildir ve 1 Nisan 2010'da yayınlanan 3.21 sistem yazılımı güncellemesi ile eski modellerden kaldırılmıştır.

Blink, Google, Facebook, Microsoft, Opera Software, Adobe Systems, Intel, IBM, Samsung ve diğerlerinin katkılarıyla Chromium projesinin parçası olarak geliştirilmiş bir tarayıcı motorudur. İlk olarak Nisan 2013'te duyuruldu.

<span class="mw-page-title-main">KGet</span> KDE indirme yöneticisi yazılımı

KGet KDE için özgür bir indirme yöneticisi ve Konqueror web tarayıcısının varsayılan indirme yöneticisidir. KDE Genel Ağ paketinin bir parçasıdır. Konqueror ve rekonq web tarayıcıların yanı sıra, eklentiler vb. yardımıyla Mozilla Firefox, Google Chrome ve diğer Chromium tabanlı web tarayıcılarla da kullanılabilir.

JavaScript motoru, JavaScript kodunu yürüten bir yazılım bileşenidir. İlk JavaScript motorları yalnızca yorumlayıcılardı, ancak ilgili tüm modern motorlar ise gelişmiş performans için tam zamanında derlemeyi kullanır.

Chakra, Microsoft tarafından geliştirilen özel mülk bir JScript motorudur. Internet Explorer web tarayıcısında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">SeaBIOS</span>

SeaBIOS, x86 sistemleri için serbestçe kullanılabilen bir ürün yazılımı olarak hizmet veren bir x86 BIOS'un açık kaynaklı bir uygulamasıdır. Uyumluluğu hedefleyerek, tipik bir tescilli x86 BIOS tarafından uygulanan standart BIOS özelliklerini ve çağrı arayüzlerini destekler. SeaBIOS, coreboot yükü olarak çıplak donanım üzerinde çalışabilir veya QEMU ve Bochs gibi emülatörlerde doğrudan kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Web geliştirme araçları</span>

Web geliştirme araçları, web geliştiricilerinin kaynak kodlarını test etmelerine ve hata ayıklamalarına olanak tanır. Bir web sayfasının doğrudan oluşturulmasına yardımcı olmamaları, bunun yerine bir web sitesinin veya web uygulamasının kullanıcı arayüzünü test etmek için kullanılan araçlar olmaları bakımından web sitesi oluşturuculardan ve entegre geliştirme ortamlarından (IDE'ler) farklıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Arc (internet tarayıcısı)</span> freeware web tarayıcısı

Arc, The Browser Company tarafından geliştirilen freeware bir web tarayıcısıdır. The Browser Company, Josh Miller ve Hursh Agrawal tarafından kurulan bir startup şirketidir. Tarayıcı, kapalı beta testinden geçtikten sonra 19 Nisan 2022 tarihinde piyasaya sürüldü. Arc, macOS, Microsoft Windows ve iOS üzerinde kullanılabilir durumdadır.