İçeriğe atla

Chromium

Chromium
GNU/Linux'ta çalışan Chromium 119 ekran görüntüsü
Geliştirici(ler)Chromium Projesi
İlk yayınlanmaEylül 2008 (16 yıl önce) (2008-09)
Programlama diliC++ ve Çevirici dili
İşletim sistemiGNU/Linux
Mac OS X (10.5 ve sonrası)
Windows (XP SP2 ve sonrası)
Android (4.0 ve sonrası)
TürWeb tarayıcısı
LisansBSD Lisansı, MIT Lisansı, LGPL,
MPL/GPL/LGPL üçlü lisansı
Resmî sitesichromium.org dev.chromium.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Chromium, açık kaynak kodlu bir web tarayıcısı projesi. Chromium; Microsoft Edge (yeni versiyon), Yandex Browser ve Google Chrome tarayıcılarının da temelini oluşturmaktadır.[1]

Uzun yıllar Chromium ile Google Chrome arasındaki temel farklar; logosu, "GoogleUpdate" olarak adlandırılan otomatik güncelleştirme mekanizması, kullanım istatistiklerinin takibi gibi birkaç özellikten ibaret iken[2] 15 Mart 2021 itibarıyla Chromium'un Google hesap senkronizasyonu (yer imi, şifre eşitleme gibi), konum, çeviri öğesi, güvenli gezinti gibi birçok özelliğine olan erişimin kesileceği duyurulmuştur.[3]

Chromium projesi adını, Krom elementinden almaktadır.[4] Geliştirici dokümantasyonunda belirtildiği üzere, Google'ın amacına göre Chromium açık kaynak projenin adı, Chrome ise final ürünün adıdır.[5]

Bazı özellikleri

Lisansı

Chromium tarayıcısı başta BSD Lisans olmak üzere çeşitli özgür yazılım lisansları ile lisanslanmıştır.

Google Chrome'un temelini oluşturan Chromium; açık kaynak kodlu ve özgür bir yazılım olduğu halde bu kodların, özel mülk Google Chrome projesinde kullanılabiliyor olmasının nedeni BSD Lisansının esnekliğinden kaynaklanmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ ""Google Chrome is built with open source code from Chromium."". 13 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2010. 
  2. ^ "Google Chrome ve Chromium arasındaki farklar". 12 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2016. 
  3. ^ "Use Chromium? These Features Will Stop Working on March 15". OmgUbuntu. 24 Ocak 2021. 24 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2021. 
  4. ^ Google (Eylül 2008). "Welcome to Chromium" (İngilizce). 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Coding Style (Chromium Developer Documentation)". Chromium Developer Documentation. dev.chromium.org. 2009. 13 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2009. .
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Web tarayıcısı</span> World Wide Webdeki bilgi kaynaklarını almak, sunmak ve dolaşmak için yazılım uygulaması

Web tarayıcısı veya ağ tarayıcısı, kullanıcıların World Wide Web (WWW) üzerinde bulunan bilgi kaynaklarını edinmeye ve görüntülemeye yarayan yazılımların genel adıdır. WWW üzerindeki bilgi kaynakları web sayfası, resim, video veya başka içerik türü olabilir. Bu kaynaklarda yer alan hiperlinkler aracılığıyla kullanıcılar, web tarayıcılarını kullanarak ilgili kaynaklar arasında dolaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">BSD</span>

BSD, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'in kaynak kodu dağıtımı olan, AT&T'nin UNIX'i için bir eklentiler zinciridir. Birçok açık kaynak kodlu işletim sistemi projesi, 4.4 BSD-Lite olarak bilinen kaynak kodu dağıtımını temel kabul eder. Ek olarak bunlar, özellikle GNU projesi olmak üzere diğer birçok açık kod projesini de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

Özgür ve açık kaynak kodlu bazı yazılımların listesi:

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak yazılım</span> açık kaynak lisansıyla yayınlanmış programlama kodu

Açık kaynak yazılım ya da açık kaynak kodlu yazılım, telif hakkı sahibinin kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır. Kullandıkları lisans gereğince isteyen kişi ve grupların yazılımı kendi kişisel ihtiyaçlarına uyarlamalarına ve sonunda değişikliği benzer tercihlere sahip kullanıcılar için bir çatal olarak yayınlamalarına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Nexenta OS</span>

Nexenta OS OpenSolaris projesi ile Oracle firmasının Solaris'in kaynak kodlarını açmasından sonra ortaya çıkan OpenSolaris dağıtımıdır. Nexenta OS, Solaris (SunOS) çekirdeğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Chromium OS</span>

Chromium OS, Google tarafından geliştirilen Linux tabanlı işletim sistemi Chrome OS'un açık kaynak geliştirme sürümü. Chrome OS'un kaynak kodu BSD lisansı ile 19 Kasım 2009'da Chromium OS olarak yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">BSD lisansları</span>

BSD lisansları izin veren özgür yazılım lisansları ailesidir. Lisans ilk kez aynı isimdeki bir Unix benzeri işletim sistemi olan Berkeley Software Distribution (BSD) tarafından kullanıldı.

Chrome OS, Google tarafından geliştirilen Linux çekirdeğini kullanan, web uygulamaları ile çalışan işletim sistemidir. 7 Temmuz 2009 tarihinde duyurulan Chrome OS, 15 Haziran 2011 tarihinde Chromebook ile piyasaya çıkmıştır. Chrome OS bilinenin aksine özgür yazılım değildir.

<span class="mw-page-title-main">Tizen</span>

Tizen; akıllı telefonlar, tabletler, araç içi bilgi sistemleri ve akıllı TV'ler için geliştirilen, açık kaynak kodlu, Linux tabanlı bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım</span> hem kullanımı özgür olan hem de açık kaynak kodlu olan yazılım

Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım, kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri veren bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">V8</span> Açık kaynak kodlu Javascript motoru

V8, Chromium Projesi kapsamında geliştirilen özgür ve açık kaynak kodlu bir JavaScript motorudur. Danimarkalı bilgisayar programcısı olan Lars Bak tarafından yaratılmıştır. V8'in ilk sürümü 2 Eylül 2008 tarihinde Google'ın Chrome Tarayıcısı ile aynı zamanda yayınlanmıştır. V8, Node.js ve MongoDB gibi projelerde de kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Google'ın ana hatları</span>

Aşağıdaki ana hatlar listesi Google ve hizmetleri hakkında temel bilgiler vermektedir:

<span class="mw-page-title-main">Android için Google Chrome</span>

Google Chrome Android Android sistemi için piyasaya sürülen Google Chrome'un bir sürümüdür. Google, 7 Şubat 2012 tarihinde, Android Ice Cream Sandwich cihazları için, seçilen ülkeler için Google Chrome Beta sürümünü piyasaya sürdü. Tarayıcının ilk kararlı sürümü 27 Haziran 2012'de piyasaya sürüldü. 26.02.2012 tarihinde piyasaya sürülen Chrome 18.0.1026.311, Android için Chrome'un Intel x86 tabanlı mobil cihazlarını destekleyen ilk sürümü idi.

WebRTC, web tarayıcılarına ve mobil uygulamalara basit uygulama geliştirme arayüzü (API'ler) aracılığıyla gerçek zamanlı iletişim (RTC) sağlayan ücretsiz, açık kaynaklı bir projedir. Direkt olarak eşler arası iletişime izin vermesi ile, eklenti yükleme veya uygulama indirme ihtiyacını ortadan kaldırarak, ses ve video iletişiminin web sayfalarında kolaylıkla kullanılmasını sağlar. Apple, Google, Microsoft, Mozilla ve Opera tarafından desteklenen WebRTC, World Wide Web Konsorsiyumu (W3C) ve İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) aracılığıyla standartlaştırılmaktadır.

Blink, Google, Facebook, Microsoft, Opera Software, Adobe Systems, Intel, IBM, Samsung ve diğerlerinin katkılarıyla Chromium projesinin parçası olarak geliştirilmiş bir tarayıcı motorudur. İlk olarak Nisan 2013'te duyuruldu.

MDN Web Docs, Mozilla tarafından sunulan çok dilli bir web geliştirici kılavuzudur.