İçeriğe atla

Christos Tsountas

Christos Tsountas
Χρήστος Τσούντας
1879'da Tsountas
Doğum1857
Doğu Rumeli, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm1934 (76-77 yaşlarında)
MilliyetYunan
Eğitim
Ödüller
  • Kurtarıcı Tarikatı (Gümüş Haç ve Altın Haç)
  • Kızıl Kartal Nişanı (4. sınıf)
Kariyeri
DalıArkeoloji
Çalıştığı kurum
Önemli öğrencileri
  • Christos Karouzos
  • Semni Karouzou
  • George E. Mylonas
Etkiledikleri
  • Heinrich Brunn
  • Constantine Paparrigopoulos
  • Panagiotis Stamatakis
İmza

Christos Tsountas (YunancaΧρήστος Τσούντας; 1857, Doğu Rumeli, Osmanlı İmparatorluğu - 9 Haziran 1934) Yunan arkeolojisinin öncüsü olarak kabul edilen ve "ilk ve en seçkin Yunan prehistoryacısı" olarak adlandırılan Yunan klasik arkeolog.[1]

1857'de Doğu Rumeli'de doğan Tsountas, üniversite eğitimini Almanya'da, Hannover, Münih ve Jena üniversitelerinde aldı. Kısa bir süre öğretmen olarak çalıştıktan sonra 1882'de Atina Arkeoloji Derneği tarafından arkeoloji görevlisi olarak işe alındı ve ertesi yıl Yunan Arkeoloji Servisi'ne katıldı. Meslek hayatının ilk zamanlarında bir saha arkeoloğu olarak en aktif olduğu dönem Teselya'nın ilk arkeolojik yüzey araştırmasını gerçekleştirdiği, Laconia'da birkaç Miken mezarı kazdığı ve Miken kalesinin ilk resmî kazılarını yaptığı yıllardır. 1890'ların sonlarında Kiklad Adaları'nda yaptığı keşifler, Tsountas'ın adını verdiği Kiklad kültürünün ilk kanıtlarını oluşturmuştur.

Tsountas, 1904 yılında Atina Üniversitesi'nde profesör oldu ve bu noktadan sonra arkeolojik çalışmalardan büyük ölçüde emekli oldu. Bu alanda standart eserler haline gelen eserler de dahil olmak üzere, tarih öncesi arkeoloji üzerine birçok monografi ve ders kitabı yayınladı. 1925-1926 yılları arasında Selanik Üniversitesi'ne taşındı ve 1934'te öldü.

Kaynakça

  1. ^ Voutsaki, Sofia (2017). "The Hellenization of the Prehistoric Past: The Search for Greek Identity in the Work of Christos Tsountas". Voutsaki, Sofia; Cartledge, Paul (Ed.). Ancient Monuments and Modern Identities: A Critical History of Archaeology in 19th and 20th Century Greece. London and New York: Routledge. ss. 130-147. ISBN 978-1-315-51344-7. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arkeoloji</span> Geçmişin, insanlık tarihinin maddi kültür yoluyla incelenmesi

Arkeoloji, arkeolojik yöntemlerle ortaya çıkarılmış kültürleri, sosyoloji, coğrafya, tarih, etnoloji, antropoloji, nümizmatik, filoloji, gibi birçok bilim dalından yararlanarak araştıran ve inceleyen bilim dalıdır. Türkçeye yanlış bir şekilde "kazıbilim" olarak çevrilmiş olsa da kazı, arkeolojik araştırma yöntemlerinden sadece bir tanesidir. Arkeoloji asıl olarak insanlığın kültürel geçmişini, kültürlerin değişimini ve birbirleriyle ilişkilerini inceler.

<span class="mw-page-title-main">Sofya</span> Bulgaristanın başkenti

Sofya, Bulgaristan'ın başkenti ve en büyük şehri. Nüfusu yaklaşık 1,3 milyon kişidir. Balkan Yarımadasının merkezinde, Bulgaristan'ın batısındaki Sofya Havzasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Gordon Childe</span> Avustralyalı arkeolog

Prof. Dr. Gordon V. Childe, Avustralyalı arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Miken uygarlığı</span> Antik Yunanistanda Tunç Çağının son evresinde yaşanan dönem

Miken uygarlığı, MÖ yaklaşık 1600-1100 yılları arasında Antik Yunanistan'da Tunç Çağı'nın son evresinde hüküm sürmüş olan uygarlıktır. Saray devletleri, şehir örgütlenmesi, yazı sistemi ve sanat eserleriyle Yunanistan'daki ilk gelişmiş uygarlıktır. Dönem özelliklerinin en belirgin gözlemlendiği Miken sitesi uygarlığa adını vermiştir. Bazı araştırmacılar, Miken Yunanistan'ını Hitit metinlerinde adı geçen Ahhiyava Ülkesi ve Homeros'un bahsettiği Akaları ile bir kabul etmekte olsalar da bu görüş tartışmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunanistan</span> İlk Çağdaki Yunan medeniyeti

Antik Yunanistan, bugünkü Yunanistan toprakları ile Küçük Asya'da (Anadolu) yaşayan toplumların kurduğu devlet ve uygarlıkların, MÖ 756 ile MÖ 146 tarihleri arasında hüküm sürdükleri bölgenin adı.

<span class="mw-page-title-main">Kiklad uygarlığı</span>

Kiklad uygarlığı, Ege Denizi içinde kalan, bugün Tavşan Adaları olarak adlandırılan, adalarda yaşayanların M.Ö. 3000 - M.Ö. 2000 yılları arasında, Erken Tunç Çağı'nda kurdukları medeniyet.

<span class="mw-page-title-main">Miken</span> Yunan anakarasında yer alan antik kent

Miken, Yunanistan'daki bir arkeolojik sit alanıdır. Atina'nın 90 km güneybatısında, Mora Yarımadası'nın kuzeydoğusunda, Argos'un 11 km güneyinde, Korint'in ise 48 km kuzeyinde bulunur. Sarayın bulunduğu tepeden Argolis ve onun ötesinde Saron Körfezi görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Yunan Karanlık Çağı</span>

Yunan Karanlık Çağı Yunan tarihinde, Dor istilaları sonucu giderek gücünü yitirerek MÖ 11. yüzyılda yıkıldığı varsayılan Miken Uygarlığı ile MÖ 9. ve 8. yüzyıllarda ilk Yunan şehir devletlerinin görülmeye başlandığı ve Homeros tarafından Yunan dilinde ilk yazılı eserlerin verildiği çağ arasında geçen dönemdir. Bazı yayınlarda Ege Karanlık Çağı olarak da geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Soli, Mersin</span> antik Kilikya şehri

Soli, Mersin'in Mezitli ilçesinde antik bir kenttir. Antik çağlarda Kilikya Bölgesi olarak adlandırılan bölgede, Dağlık ve Ovalık Kilikya olarak adlandırılan bölümlerin tam ortasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Hatay Arkeoloji Müzesi</span> Hatayda bulunan Dünyanın en büyük mozaik müzesi

Hatay Arkeoloji Müzesi, Antakya'da konumlanmış önemli bir kültürel kuruluştur. Antik döneme ait eşsiz eserlerin sergilendiği bu müze, 28 Aralık 2014 tarihinde kayda değer bir başarıya imza atmıştır: Dünya'nın en geniş mozaik sergileme alanına sahip olması. Bünyesinde barındırdığı zengin arkeolojik koleksiyon ile bu müze, antik çağın izlerini günümüze taşırken, ziyaretçilere benzersiz bir tarihî deneyim sunmaktadır. 28 Aralık 2014 itibarıyla Dünya'nın en büyük mozaik sergileme alanına sahip müzedir. 2023 yılında meydana gelen Gaziantep-Kahramanmaraş depremlerinde kısmen zarar gören müze, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınan önlemler doğrultusunda ekstra güvenlik personeli ve kameralarla gözetim altına alınmıştır.

Türkiye'de arkeoloji, ülke sınırları içinde yapılan her türlü kazı ve restorasyon çalışmasını kapsar. Osmanlı döneminde büyük oranda yabancılar tarafından yapılan bu çalışmaları, gerçekleştiren ilk yerli isim Osman Hamdi Bey'dir. Kendisi ilk Türk arkeolog olarak kabul edilmesinin yanında, ülkenin ilk arkeoloji müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Anconalı Ciriaco</span>

Anconalı Ciriaco veya Cyriacus de Pizzicolli veya Cyriacus Anconitanus İtalyan tüccar ve hümanist, ilk epigraflardan ve klasik arkeoloji'nin öncülerinden kabul edilir. Çeşitli yunan ve roma dönemi yazıtlarını kopyalamıştır. Birçok antik metin onun tarafından günümüze ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William Smith (sözlükbilimci)</span>

William Smith İngiliz sözlükbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Tirins</span> Yunan anakarasında yer alan antik kent

Tirins, Nafplion'nun birkaç kilometre kuzeyindeki Mora Yarımadası'nın içindeki Argolis'te bulunan bir Miken arkeolojik alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Despotiko</span>

Despotiko, Yunanistan'da Kiklad Adaları'nın parçası olan bir adadır. Ada, Andiberre Adası'nın yanında yer almaktadır. İdari olarak Güney Ege bölgesine bağlı Andiberre belediyesi sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır Arkeoloji Müzesi</span> Diyarbakırdaki arkeoloji müzesi

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Diyarbakır'da 1934 yılında hizmete girmiş arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Protogeometrik stil</span>

Protogeometrik stil, Yunan Karanlık Çağları'nın ilk döneminde yaklaşık MÖ 1050 ila 900 yılları arasında üretilen Atina öncülüğündeki Antik Yunan çömlekçiliği stilidir.

Seton Howard Frederick Lloyd,, İngiliz arkeolog. British School of Archaeology in Iraq başkanlığı, Ankara'daki İngiliz Arkeoloji Enstitüsü Müdürlüğü, Londra Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü'nde Batı Asya Arkeolojisi Profesörü (1962–1969) görevlerinde bulundu. Lloyd'un, sayısız çalışmaları arasında Türkiye'nin tarihi ve arkeolojisini incelediği kıymetli çalışmaları, Türkiye için de büyük bir öneme sahiptir. 1973 yılında bu çalışmaları nedeniyle Türkiye tarafından "Üstün Hizmet Sertifikası" ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ege sanatı</span> Bronz Çağı boyunca Ege Denizi yöresinde yaratılan sanat

Ege sanatı, Bronz Çağı boyunca, yani MÖ 11. yüzyıla kadar, Antik Yunan sanatından önce Ege Denizi'ni çevreleyen topraklarda ve içindeki adalarda yaratılan sanattır. Çoğunlukla modern Yunanistan topraklarında bulunduğu için bazen Yunan Bronz Çağı sanatı olarak da adlandırılır; ancak sadece Miken Yunanlıları sanatını değil, aynı zamanda Yunan olmayan Kiklad ve Minos kültürlerinin sanatını da içerir.

Anna Apostolaki ; Yunan arkeolog ve müze küratörüydü. Profesyonel arkeolog olarak çalışan ilk Yunan kadındı. Ulusal Dekoratif Sanatlar Müzesi'nin küratörü ve daha sonra müdürü olarak görev yaptı. Doktora derecesi alarak mezun olan ilk kadınlardan biridir. Aynı zamanda Atina Arkeoloji Derneği'nin ilk kadın üyesi ve Hristiyan Arkeoloji Derneği'nin ilk üyelerinden biriydi. Antik tekstiller konusunda uzmandı. Antik desenlerin ve Yunan dokuma geleneklerinin korunmasını, yalnızca kadınların geleneksel çalışmalarını desteklemekle kalmayıp, Yunan tarihinin iki savaş arası döneminde Yunan milliyetçiliğini güçlendirmenin bir yolu olarak gördü.