İçeriğe atla

Christopher Tärnström

Christopher Tärnström veya Christoffer Tärnström (20 Mayıs 1711 - 4 Aralık 1746), Carl Linnaeus'un havarilerinin ilki olan İsveçli bir doğa bilimci. Ternstroemia Linnaeus tarafından ona ithaf edilmiştir. Bitkibilim mahlası Tärnström'dür.[1]

Tärnström, Uppsala'daki Funbo'da çiftçi Andreas ve Margarethe Bille'nin çocuğu olarak dünyaya geldi. Uppsala Üniversitesi'nde ilahiyat okudu ve Carl von Linnaeus'a (1707-1778) saha gezilerinde eşlik ederek doğa tarihiyle ilgilenmeye başladı. 1739'da Aaland Adaları tarihi üzerine bir tez yazdı ve papaz olarak atandı. Ayrıca 1745'te felsefe diploması aldı. Linnaeus tarafından cesaretlendirilerek doğa tarihi ile ilgili gözlemlerde bulunmak üzere, İsveç Doğu Hindistan Şirketi'ne papaz olarak katıldı. 1746 yılında Calmar ile yolculuğa çıktı. Yol boyunca botanik örnekler topladı. Gemi muson fırtınasına tutuldu ve Con-Dao adasından öteye gidemedi. Tärnström burada öldü. Linnaeus ondan diğer şeylerin yanı sıra özellikle bir çay ağacı ve bir Japon balığı örneği toplamasını istemişti. Hiçbir örnek gönderemedi, ölümünden sonra günlüğü İsveç'e gönderildi ve 1746'da yayımlandı. Linnaeus, Tärnström'ün notlarına dayanarak evcil tavuğu Phasianus gallus (artık ''Gallus gallus'') olarak tanımlamıştır.[2]

Tärnström, 1739'da Sara Christina Schick ile evlendi, ancak Sara 1741'de öldü. 1742'de Brigitta Stenhof ile evlendi. Ancak Tärnström'ün ölümünden sonra iki çocuğu ile dul kaldı. Dul eşinin tepkisi, Linnaeus'un daha sonra yalnızca bekar öğrencileri geziler için seçmesine neden oldu.[3]

Kaynakça

  1. ^ "IPNI". 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2021. 
  2. ^ Sclater (1940). "XXXIV.-William Dampier as an Ornithologist". Ibis (İngilizce). 82 (4): 657-663. doi:10.1111/j.1474-919X.1940.tb01678.x. 
  3. ^ Beaglehole, J. C. (1965). "The wandering scholars". Ethnos. 30 (1): 39-56. doi:10.1080/00141844.1965.9980961. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bernhard Riemann</span> Alman matematikçi (1826-1866)

Georg Friedrich Bernhard Riemann, analiz ve diferansiyel geometri dalında çok önemli katkıları olan Alman matematikçidir. Söz konusu katkılar daha sonra izafiyet teorisinin geliştirilmesinde önemli rol oynamıştır. Bu matematikçinin ismi aynı zamanda zeta fonksiyonu, Riemann hipotezi, Riemann manifoldları ve Riemann yüzeyleri ile de bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Linnaeus</span> İsveçli botanikçi, hekim ve zoolog (1707-1778)

Carl Linnaeus, İsveçli biyolog, hekim ve fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ralph Waldo Emerson</span> Amerikalı filozof (1803 – 1882)

Ralph Waldo Emerson, Amerikan düşünür ve yazardır. Amerikan transandantalizminin en önemli temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">VI. Gustaf Adolf</span> İsveç kralı (1882-1973; hd. 1950-1973)

VI. Gustaf Adolf 29 Ekim 1950'den ölümüne kadar İsveç Kralı idi. Kral V. Gustaf ve eşi Baden Prensesi Victoria'nın en büyük oğluydu ve babasının hükümdarlığında geçen 43 yıl boyunca İsveç Veliaht Prensi idi. 90 yaşındaki ölümünden kısa bir süre önce, İsveç monarşisinin son itibari siyasi güçlerini ortadan kaldıran anayasa değişikliklerini onayladı. Özellikle Eski İtalyan kültürleriyle ilgilenen, ömür boyu amatör bir arkeologdu.

<span class="mw-page-title-main">Robert Bárány</span> Nobel ödüllü Avusturyalı otolojist.

Robert Bárány Avusturyalı otolojist. Kulaktaki vestibüler sistemin fizyoloji ve patolojisi üzerine yaptığı çalışmaları sayesinde 1914 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü aldı.

Elçi Mirahor Mustafa Paşa ya da Sarı Mustafa Paşa, Osmanlı devlet adamı ve denizcisi.

<span class="mw-page-title-main">Carl Swartz</span> 14. İsveç başbakanı

Carl Johan Gustaf Swartz 30 Mart 1917'den 19 Ekim 1917'ye kadar İsveç Başbakanı olarak görev yapan sağcı bir İsveçli politikacı. 1906-1911 yılları arasında Maliye Bakanı olarak görev yaptı. 1886 yılında Dagmar Lundström ile evlendi ve üç çocuk sahibi oldu.

<span class="mw-page-title-main">V. Frederik</span>

V. Frederik, 1746'dan ölümüne kadar Danimarka-Norveç ve Schleswig-Holstein düklüğü yapmıştır. Kendisi IV. Christian ve Sophia Magdalene'nin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">XIII. Karl</span> İsveç kralı (hd. 1809-1818) ve Norveç kralı (hd. 1814-1818)

XIII. Karl, 1809'dan sonra İsveç kralı ve 1814'ten 1818'deki ölümüne dek İsveç-Norveç arasında kurulan birliğin ilk kralıdır. Karl, İsveç kralı Adolf Fredrik ve Prusya Prensesi Louisa Ulrikas'ın ikinci oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Peter Artedi</span> İsveçli doğa bilimci

Peter Artedi veya Petrus Arctaedius " ihtiyolojinin babası" olarak bilinen İsveçli doğa bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Adam Afzelius</span> İsveçli botanikçi

Adam Afzelius İsveçli bir botanikçi ve Carl Linnaeus'un Havarileri adlı öğrenci grubunun üyesiydi. Afzelius,1750'de Västergötland bölgesindeki Larv'da doğdu. 1777'de Uppsala Üniversitesi'nde doğu dilleri öğretmeni,1785'te botanik asistanı olarak görevlendirildi. 1793'te İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'ne seçildi.1800 yılında Adam Afzelius Leopoldina Alman Bilimler Akademisi'ne üye oldu.

<span class="mw-page-title-main">Olof Swartz</span>

Olof Peter Swartz İsveçli bir botanikçi ve taksonomist. Pteridofit türler üzerine yaptığı çalışmaları ile bilinir. Bitki bilim mahlası Sw.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Michel Adanson</span> Fransız doğa bilimci (1727 – 1806)

Michel Adanson, İskoç kökenli Fransız botanikçi ve doğa bilimci. Bitki bilim mahlası Adans.'tır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Peter Thunberg</span>

Karl Peter von Thunberg, Carl Pehr Thunberg veya Carl Per Thunberg olarak da bilinen Carl Peter Thunberg, İsveçli bir doğa bilimci ve L.'un "havarisiydi". Uppsala Üniversitesi'nde L.'tan eğitim aldıktan sonra, yedi yıl boyunca Güney Afrika ve Asya'da gezerek, birçok bitki ve hayvan örneği toplayarak tanımladı ve bu arada yerel kültürleri gözlemledi. "Güney Afrika bitki bilimcilerinin babası", "Japonya'da Doğu Tıbbının öncüsü" ve "Japon L." unvanları ile bilinir. Bitki bilim mahlası Thunb.'dur.

<span class="mw-page-title-main">Carl Linnaeus (Genç)</span>

Carl Linnaeus (Genç), İsveçli doğa bilimci. Babası Carl Linnaeus'tan (1707-78) ayırt edilebilmesi için bitkibilimde Linnaeus filius bilinir ve bitkibilim mahlası L.f.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Solander</span>

Daniel Carlsson Solander veya Daniel Charles Solander, İsveçli doğa bilimci ve Carl Linnaeus'un öğrencisi. Solander, Avustralya topraklarına ayak basan ilk akademi kökenli bilim insanıdır. Bitkibilim mahlası Sol.'dur.

<span class="mw-page-title-main">Pehr Löfling</span>

Pehr Löfling, İsveçli botanikçi ve Carl Linnaeus'un öğrencisi. Bitkibilim mahlası Loefl.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Linnaeus'un Havarileri</span>

Linnaeus'un Havarileri, dünya çapında botanik ve zoolojik keşifler yapan ve botanikçi Carl Linnaeus tarafından görevlendirilen ya da önerilen bir grup öğrenciyi tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. Söz konusu keşifler 18. yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşti ve bu öğrenciler Linnaeus tarafından 'havariler' olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Pehr Osbeck</span> İsveçli kaşif ve doğa bilimci

Pehr Osbeck İsveçli bir kaşif, doğa bilimci ve Carl Linnaeus'un havarisiydi. Västergötland'daki Hålanda mahallesinde doğdu ve Uppsala'da Carl Linnaeus ile okudu.

<span class="mw-page-title-main">Felix Bryk</span>

Felix Bryk İsveçli bir antropolog, entomolog ve yazardır. Antropolojik tarih açısından, Doğu Afrika'da yapmış olduğu çalışmaları dolayısıyla böcekbilim çevrelerinde, bir lepidopterist olarak bilinir. İsveçli botanikçi, hekim ve zoolog olan Carl Linnaeus üzerine çalışması bulunan Bryk, Parnassinae üzerine birlikte çalıştıkları Alman entomolog Curt Eisner'ın da yakın arkadaşıydı.