İçeriğe atla

Christopher Caudwell

Christopher Caudwell
Doğum20 Ekim 1907(1907-10-20)
Londra, İngiltere
Ölüm13 Şubat 1937 (29 yaşında)
Madrid, İspanya
Diğer ad(lar)ıChristopher St John Sprigg
EğitimAziz Benedict Papaz Okulu, Ealing.
MeslekEleştirmen, Şair, Yazar
Siyasi partiBüyük Britanya Komünist Partisi (CPGB)

Christopher Caudwell (20 Ekim 1907; Londra, İngiltere - 13 Şubat 1937, Madrid, İspanya), İngiliz edebiyat eleştirmeni, aktivist, yazar ve şairdir.

Yaşamı

Gerçek adı Christopher St John Sprigg olan Marksist eleştirmen, Caudwell soyadını ilk kez This My Hand kitabında kullandı. Caudwell, annesinin soyadıdır. Londra'da katolik bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası profesyonel gazete yöneticisi, annesi (J Mary Caudwell) ise bir sanatçıydı. Ailenin kültür sanatla ilgili geniş bir çevresi vardı.[1] St Benedict's School adlı papaz okulunda eğitim gördü. Ancak 15-16 yaşlarında burayı terk etti. Bir süre genç bir gazeteci ve roman eleştirmeni olarak, babasının edebiyat editörlük görevini sürdürdüğü, Yorkshire Observer' da çalıştı.[2] Bir süre sonra Londra'da British Malaya gazetesini çıkardı. Daha sonra kardeşiyle birlikte havacılık ile ilgili yayınlar yapan bir şirket kurdu. Havacılıkla ilgili teknik işlerle de uğraştı. Sözgelimi sınırsız bir değişken vites icat etti. Havacılıkla ilgili beş kitap, polisiye üzerine yedi hikaye yayınladı. Şiir de yazdı, oyun da. İlgisi yalnızca bunlarla sınırlı değildi. Bir Rönesans insanı gibi hemen her şeyle ilgilendi: Felsefe, tarih, sosyoloji, tarih, politika, dilbilimi, matematik, ekonomi, fizik, biyoloji, nöroloji, edebiyat, eleştirisi vb gibi alanlarda bolca okudu[3] 1935’te ilk ciddi romanı This My Hand’i Christopher Caudwell adıyla yayınladı.[4] Bu kitap, hayattayken yayınlanan kitapları arasında Christopher Caudwell adını kullandığı tek kitaptır.[1]

Marksizmle Tanışma - Örgütlü Mücadele

1934’te Marksizm ile ilgilenmeye başladı. Ardından Yanılsama ve Gerçeklik adlı kitabının ilk taslağını bitirdi. Bir süre sonra Büyük Britanya Komünist Partisi’ne katıldı. Halk cephesini incelemek için Paris’e gitti. Döndüğünde Yanılsama ve Gerçeklik'i yeniden ele aldı. Ölen Bir Kültür Üzerine İncelemeler ve Ölen Bir Kültür Üzerine İleri İncelemeler’i bu dönemde yazdı. Biraz sonra Fiziğin Bunalımı’nı yazdı. Bilim insanı J.B.S. Haldane bu kitap için şöyle yazmıştır:

“Söylediklerini yarım da söylemiş olsa, Caudwell’in bilim üzerine söyleyeceği şeyler, hem de çok önemli şeyler var. Bu kitabın, gelecek kuşaklar boyunca filozoflar için bir kaynak olacağını sanıyorum.”[4]

Komünist Parti’ye girmesiyle hem aktif bir parti militanı hem de bir yazar olarak yaşamını mücadeleye adadı. Dok işçilerinin olduğu Poplar bölgesine taşındı. Burada bir yandan işçilerle birlikte mücadele ederken bir yandan da yazmayı sürdürüyordu. Toplantılara katılıyor, konuşuyor, Daily Worker satmaya gidiyordu[4]

Ölümü

1936’da İspanya İç Savaşı patlak verince partinin Poplar bölgesi örgütü, cumhuriyetçilere destek amacıyla, bir cankurtaran arabası alabilecek kadar para biriktirdi. Aracı İspanya’daki direnişçilere götürme görevi Caudwell’e verildi. Caudwell aracı teslim ettikten sonra, anti-faşist direnişe destek olmak için dünyanın dört bir yanından gelen Uluslararası Tugaylar’a katıldı. Kısa bir süre sonra makineli tüfek eğitmeni oldu. Aynı dönemde bulunduğu taburun duvar gazetesinin editörlüğünü üstlendi.[3] Jarama Vadisi’ndeki çarpışmalarda, geri çekilen bölüğünü korumak için en geride kaldı. Makineli tüfeğin başında faşistlerle savaşırken öldürüldüğünde 29 yaşındaydı. Ölümünü Tugaylar’dan bir arkadaşı şöyle bildiriyordu:

“İlk gün, John'un grubu bir tepe üzerinde mevzilenmişti. Fena ezildiler: önce topçular, sonra uçaklar, daha sonra da düşman makinelileri tarafından. En sonra da Faslılar dalga dalga saldırdılar tepeye. Makineli tüfeğiyle büyük işgören John dahil, bizimkilerden çok az arkadaş kaldığından, Bölük Komutanı çekilme emri verdi. Daha sonra onun grubundan, çekilirken vurulan birine rastladım. Son gördüğünde, John, kendisine otuz metreye kadar yaklaşmış olan Faslılara karşı geri çekilişi korumaktaymış. Cephede geçirdiğim son yedi gün içinde önüme gelene onu sordum, ama bir daha kimse görmemişti onu. Tepeden kurtulmayı başaramamıştı, besbelli.”[4]

Eserleri

Romanları ve havacılıkla ilgili ders kitapları bir yana bırakılırsa, Caudwell’in kitaplarının hepsi ölümünden sonra yayınlanır. Ölen bir Kültür Üzerine İncelemeler 1938’de, Şiirler ve Fiziğin Bunalımı 1939’da, Ölen bir Kültür Üzerine İleri İncelemeler ise 1949’da yayınlandı.[4]

Yanılsama ve Gerçeklik: Caudwell İspanya’ya doğru yola çıktığında Yanılsama ve Gerçeklik baskıya henüz verilmişti. Kitabın alt başlığı Şiirin Kaynakları Üzerine Bir İnceleme’dir.[5] Bu kapsamlı eser, Shakespeare’den Spender’e İngiliz edebiyatının Marksist açıdan yorumlanmasıdır.[6] Kitap İngiltere tarihiyle koşutluk içinde; şiir yoluyla duyguların düzenlenmesinin toplumsal değişme ve gelişmede oynadığı rolü, açık bir dille inceler. Caudwell, böylece, çarpıcı ve etkileyici sonuçlara ulaşır.[5]

Ölen bir Kültür Üzerine İncelemeler: Caudwell, 1930'ların anti-faşist mücadelelerinde kapitalizmin düzgün işlemeyen, çağın düşüncelerin gerisinde kalan bir sistem olduğunu görmüştür.[5] Gördüğü bozuklukların her birini bir ayrı bir makale konusu olarak bu kitabında işlemiştir.

Yapıtlar

Eleştiri

  • Yanılsama ve Gerçeklik: Şiirin Kaynakları Üzerine Bir İnceleme (1937) (Illusion and Reality: A Study of the Sources of Poetry) (1937)
  • Ölen Bir Kültür Üzerine İncelemeler (1938) (Studies in a Dying Culture) (1938)
  • Fiziğin Bunalımı(1939) (The Crisis in Physics) (1939)
  • Ölen Bir Kültür Üzerine İleri İncelemeler (1949) (Further Studies in a Dying Culture) (1949)
  • Romantizm ve Gerçekçilik: İngiliz Burjuva Edebiyatında Bir Araştırma (1970) (Romance and Realism: A Study in English Bourgeois Literature) (1970)
  • Sahneler ve Eylemler (1986) (Scenes and Actions) (1986)

Şiir

  • St John Sprigg'in ilk şiiri, başlık ve tarih bilinmiyor. (Title Unknown, The Dial, date unknown. St John Sprigg's first poem)
  • Şiirler (1939) (Poems) (1939)
  • Derlenmiş Şiirler (1986) (Collected Poems) (1986)

Kısa hikâyeler

  • Sahneler ve Eylemler (1986) (Scenes and Actions) (1986)
  • 8: 30'da ölüm (Death at 8:30)

Derlenmiş kısa hikâyeler

  • Jesting Miser Vakası (Yayınlanmamış) (The Case of the Jesting Miser) (Unpublished)
  • Yanlış Yargılanan Kocanın Davası (The Case of the Misjudged Husband)

Romanlar

  • Cennetin Krallığı (1929) (The Kingdom of Heaven) (1929)
  • Kensington'da Cinayet (1933) (Crime in Kensington/Pass the Body) (1933)
  • Fleet Sokağında Ölüm (1933) (Fatality in Fleet Street) (1933)
  • Mükemmel Alibi (1934) (The Perfect Alibi) (1934)
  • Bir Havacının Ölümü (1934) (Death of an Airman) (1934)
  • Güneşten Yanan Yüzlü Ceset (1935) (The Corpse with the Sunburnt Face) (1935)
  • Bir Kraliçenin Ölümü (1935) (Death of a Queen) (1935)
  • Bu Benim Elim (1936) (This My Hand) (1936)
  • Altı Garip Şey (1937) (The Six Queer Things) (1937)

Diğer Eserleri

  • Hava Gemisi: Tasarımı, Tarihi, İşleyişi ve Geleceği (1931) (The Airship: Its Design, History, Operation and Future) (1931)
  • İngiliz Hava Yolları (1934) (British Airways) (1934)

Kaynakça

  1. ^ a b Caudwell, Christopher. Ölen Bir Kültür Üzerine İncelemeler. Metis Yayınları.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2021. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 10 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2021. 
  4. ^ a b c d e Caudwell, Christopher. ‘’Yanılsama ve Gerçeklik’’. Payel Yayınları.
  5. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 13 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2021. 
  6. ^ https://press.princeton.edu/books/paperback/9780691620817/romance-and-realism []

İlgili Araştırma Makaleleri

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

Cevdet Kudret Solok, Yedi Meşale edebiyat topluluğunun kurucuları arasında yer alan Türk edebiyatçı ve edebiyat tarihçisi. Yazar, Cevdet Kudret adı ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">William Butler Yeats</span> Irdandalı şair, oyun yazar

William Butler Yeats, İrlandalı şair ve oyun yazarıdır. İrlanda'da yetişen en önemli lirik şairlerden biri olmanın yanı sıra, 20. yüzyıl edebiyatının esas figürlerinden biridir. İrlanda edebiyatının rönesans sürecinin öncüsü sayılmaktadır. Abbey Tiyatrosu'nun kurucularından biri olan Yeats, 1923 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştür.

Coşkun Ertepınar, Türk şair ve eğitimci. Türk edebiyatında Egzotik Şair olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Haşim</span> Türk şair

Ahmed Haşim, Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Muhip Dıranas</span> Türk şair, yazar ve oyun yazarı

Ahmet Muhip Dıranas, Türk şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Czesław Miłosz</span>

Czesław Miłosz Polonyalı şair ve deneme yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Paul Dirac</span> İngiliz teorik fizikçi

Paul Adrien Maurice Dirac, İngiliz teorik fizikçi ve matematikçi. Kuantum mekaniğinin kurucularındandır. Fermiyonların davranışını açıklayarak antimaddenin keşfine olanak veren ve kendi adı verilen Dirac denklemi ile tanınır. Dirac, 1933 Nobel Fizik Ödülü'nü Erwin Schrödinger ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Galsworthy</span> İngiliz yazar (1867-1933)

John Galsworthy İngiliz yazar. Tiyatro oyunlarında birey ile toplum arasındaki çatışmayı konu alır. İngiliz orta sınıfını betimlediği ve "A Man of Property", "In Chancery" ve "To Let" kitaplarından oluşan "The Forsyte Saga" üçlemesi, çağdaş İngiliz edebiyatının klasikleri arasında kabul edilmektedir. 1932'de edebiyat dalında Nobel Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Vasfi Mahir Kocatürk</span>

Vasfi Mahir Kocatürk. Türk şair, oyun yazarı, öğretmen, edebiyat araştırmacısı, politikacı.

Mehmet Kaplan,, Türk edebiyat kuramcısı, eleştirmen, edebiyat tarihçisi, yazardır.

Necmettin Halil Onan, Türk şair, öğretmen, akademisyen ve edebiyat tarihçisidir. Türk edebiyatının artık klasikleşmiş eseri olan ve Türk ordusunun Çanakkale Savaşı'ndaki savunmasını anan "Bir Yolcuya" şiirini kaleme alan şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Devlet Ödülü</span>

SSCB Devlet Ödülü, Sovyetler Birliği'nin devlet nişanıydı. 9 Eylül 1966'da Merkez Komitesi ve SSCB Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe sokuldu. 1967 ile 1991 arasında Ekim Devriminin yıldönümünde, bilim ve teknoloji ve edebiyat ve sanat alanlarında olağanüstü başarıları ödüllendirmek için verilirdi. 1960 ile 1980'ler arasında ödül, "Stalin Ödülü" olarak bilinir oldu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bu ödülün yerine Rus Federasyonu'nun Devlet Ödülü getirildi.

Nasyonal sosyalizm döneminde tehdit altındaki yüzlerce kişi Nazi Almanyası'ndan Türkiye'ye sığınmacı olarak geldi. Naziler tarafından yurttaşlıktan atılanlar veya başka nedenlerle vatansız olanların pasaportlarına kısmen "heimatlos" damgası vuruldu. Bu da sığınmacı statüsüyle eş anlamlıydı ve Türkçeye "haymatlos" terimi olarak girdi.

<span class="mw-page-title-main">Antal Szerb</span> Macar yazar (1901-1945)

Antal Szerb, Macar yazar, akademisyen, edebiyat tarihçisi ve çevirmendir.

Maureen Paula O'Sullivan, İrlandalı oyuncu. 1930'da Londra'da bir magazin dergisinin açtığı yarışmada dereceye girerek sanat yaşamı başlamış oldu.

Türk şair, oyun yazarı, romancı ve anı yazarı Nâzım Hikmet'in eserlerinin türlerine göre ayrılmış listesidir.

<span class="mw-page-title-main">1930'lar</span> onyıl

1930'lar, 1 Ocak 1930'da başlayan ve 31 Aralık 1939'da sona eren, Gregoryen takviminin içinde bulunan bir onyıldır.

<span class="mw-page-title-main">Leon Kruczkowski</span> Polonyalı yazar ve siyasetçi (1900-1962)

Leon Kruczkowski Polonyalı bir yazar, yayıncı ve halk figürüydü. Kitaplar ve dramalar yazdı ve II. Dünya Savaşı sonrası Polonya tiyatrosunda öne çıktı. En iyi bilinen eseri, 1949'da yazılan Niemcy dramasıdır.

Sâdeddin Nüzhet Ergun ,edebiyat öğretmeni, kütüphaneci, edebiyat tarihçisidir. Tam adı Hüseyin Sâdeddin Nüzhet Ergun'dur.