İçeriğe atla

Christina Hoff Sommers

Christina Hoff Sommers
Sommers (2016)
Doğum28 Eylül 1950 (74 yaşında)
Sonoma, Kaliforniya, ABD
EğitimNew York Üniversitesi
Brandeis Üniversitesi
MeslekYazar, filozof

Christina Hoff Sommers (d. 28 Eylül 1950), Amerikalı araştırmacı-yazar. Amerikan toplumunda kültür, ergenlik ve ahlâk konuları üzerine yazan Sommers lisansını New York Üniversitesi'nde Phi Betta Kappa olarak tamamlamış ve doktorasını 1979 yılında Brandeis Üniversitesi'nden almıştır. Worcester Clark Üniversitesi'nde ahlak alanında felsefe profesörlüğü yapmış ve Foundation for Individual Rights in Education'un (Eğitim'de Bireysel Haklar Vakfı) yönetim kurulu üyesidir.

Hayatı

28 Eylül 1950 tarihinde ABD'nin Kaliforniya eyaletinde doğdu. Sommers feminist çevrelerde tartışmalı bir figür olagelmiştir. Bazı eleştirmenler Sommers'in sahte feminist ve konservatif aktivist olduğunu ileri sürmüşlerdir. Bu eleştirmenlere göre Sommers konservatif/libertan bir think tank kuruluşunun çalışanıdır ve ilk kitabı konservatif John M. Olin Vakfının desteğiyle çıkmıştır.

Görüşleri

"Who Stole Feminism" ve "War on Boys" adlı kitaplarında Sommers, modern feminist araştırma ve makalelerindeki eşitlik ve bütünleşme anlayışını eleştirmektedir. Bu tür araştırmaların yasa ve eğitim politikalarını yanlış yönlendirmekte nasıl etkili olduklarının ayrıntısını vermekte ve örnek olarak da "March of Dimes" çalışmasında geçen 'aile içi şiddet doğum kusurlarının baş sebebidir' ifadesinin gerçeği yansıtmamasına rağmen aile içi şiddete karşı yılda bir milyon dolarlık bir bütçe sağlanmakta kullanılmasını göstermektedir.

"Who Stole Feminism" adlı kitabında Hoff Sommers Kadın hareketinin ilk dalgası olan ve erkeklerle yasa karşısında eşit haklara sahip olma, iş, oy hakkı kavramlarını ortaya atan "Eşitlikçi Feminizm"in zamanla kadınlara akademi, siyaset, endüstri veya kişisel gündemler için imtiyaz sağlamak adına cinsler arasındaki farklılıkları öne çıkaran "Cinsiyet feminizmi"ne dönüştüğünü belirtir.

Kitapları ve makaleleri

  • Who Stole Feminism?: How Women Have Betrayed Women (1994) ISBN 0-684-80156-6
  • The War against Boys: How Misguided Feminism Is Harming Our Young Men (June 2001) ISBN 0-684-84957-7
  • Vice and Virtue in Everyday Life
  • Right and Wrong: Basic Readings in Ethics
  • One Nation Under Therapy: How the Helping Culture is Eroding Self-Reliance
  • A Book for Real Boys
  • Why Can’t a Woman Be More Like a Man?

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Maskülizm esas olarak erkeklerin deneyimleri üzerine kurulmuş toplumsal teori ve politik bir hareket tarzıdır. Maskülizmin çoğu sözcüsü bir yandan toplumsal ilişkilerin eleştirisini yaparken bir yandan da toplumsal cinsiyet (gender) eşitsizlik ve erkeklerin hakları ve sorunları gibi konular üzerine yoğunlaşmaktadırlar. Maskülizmi savunan kişiye "maskülist" denir. Tarihte bu adlandırmaya uygun görüşleri (maskülizmi) ilk kez ortaya koyan kişi sosyalist bir teorisyen olan Ernest Belfort Bax idi. Bununla birlikte zaman içinde maskülist çevrelere muhafazakâr kesimler de dahil olmuştur.

İslami feminizm, modern düşün hayatında yer bulmaya başlayan melez ideolojilerin bir örneği. İslami paradigma içinde dile getirilen feminist söylem ve uygulamalar bütününe verilen adlandırma. Modern İnsan Hakları bildirgelerinde tüm insanların eşit olduğu söylenirken, İslam dünyasında, gündelik yaşamda geleneksel inanışlar ve dini inanca dayalı, konjonktür ile uyuşmayan kadın-erkek ayrımı ve erkeklerin üstünlüğü söylemine karşı, kadınların eşitliği ve/veya üstünlüğünü savunan bir düşünce sistemiyle İslam düşüncesini harmanlamaya itmiştir.

Erkek düşmanlığı erkeklerden nefret etme, aşağılama ve her türlü önyargıyı içeren bir cinsiyet ayrımcılığıdır. Sosyal dışlama, cinsiyetçilik, kin, kadın merkezcilik (gynocentrism), alay, erkeklerin aşağılanması, erkeklere şiddet uygulanması ve erkeklerin cinselleştirilmesi gibi çeşitli yollarla gerçekleştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Dorothy E. Smith</span>

Dorothy Edith Smith, Kanadalı sosyolog.

Ayrılıkçı feminizm kadın ve erkek arasındaki cinsel farklılıkların giderilemeyeceği inancına bağlı olarak heteroseksüel ilişkileri desteklemeyen bir feminizm türüdür. Ayrılıkçı feministler, genellikle, erkeklerin feminist harekete katkı yapamayacağına ve iyi niyetli erkeklerin dahi ataerkilliğin dinamiklerini birebir kopya ettiklerine inanırlar. Ayrılıkçı feministler, enerjilerini kullanmayı ve diğer kadınlarla olan bağlarını kuvvetlendirmeyi ataerkil çerçevenin dışından dolaşarak gerçekleştirmeye çalışırlar. Bu durum, çok tipik olarak politik ve sosyal hedefleri elde etmek için yalnızca kadınlarla çalışmayı, sadece kadınları içeren yaşam alanları ve aileler oluşturmayı, çalışma yaşamında ise erkekler için/erkeklerle birlikte çalışmamayı ve erkek çalışan tutulmamasını içerir.

Christina Hoff Sommers'ın Who Stole Feminism? kitabında ortaya attığı iki terimden biri eşitlikçi feminizm diğeri cinsiyet feminizmidir.

<span class="mw-page-title-main">Mark Millar</span>

Mark Millar, İskoç çizgi roman yazarıdır. Wanted, Marvel Knights, Spider-Man, Ultimate Fantastik Dörtlü, Kick-Ass ve Civil War en tanınmış kitaplarıdır. 2007'de ise Şikago'da Stan Lee ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Cornforth</span> Avustralyalı-İngiliz kimyager (1917 – 2013)

Sir John Warcup 'Kappa' Cornforth, AC, CBE, FRS, Avustralyalı kimyager. 1975 yılında, "enzim-katalize reaksiyonların stereokimyası üzerine çalışmaları için", Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Gençlik yıllarından itibaren sağırdır.

Tecavüz kültürü, tecavüz ile cinsel şiddetin yaygın olduğu ve cinsel şiddetin toplum içinde yaygın olan tavırlar, normlar, âdetler ve medyalar tarafından normalleştirildiği, hoş görüldüğü ya da mazur görüldüğü bir kültürü tanımlamak için kullanılan bir kavram.

<span class="mw-page-title-main">CFNM</span>

Clothed female, naked male (CFNM) bir veya birden fazla çıplak erkek ile bir veya birden fazla giyinmiş kadını konu alan erotizm türüdür. Teşhirci bir fantezi türü olarak da tanımlanmaktadır. Erkek striptizi de bu türe örnek gösterilebilir.

Feminazi, çoğunlukla radikal feministleri aşağılamak için kullanılan bir argo terimdir. Birleşik sözcük olan ve genel kullanımı feministleri aşağılama amacında olan kişilerce Nazi yandaşı benzetmesiyle "feminazi" (Nazi feminist) şeklinde kullanılır.

"The Stolen Earth", Büyük Britanya bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun dördüncü sezonunun on ikinci bölümü. Bu bölüm BBC One'da 28 Haziran 2008 tarihinde yayınlanmıştır. "Journey's End" adlı bölüm bu bölümün devamı niteliğindedir. Baş yazar Russell T Davies tarafından yazılan bu bölümün yönetmenliğini Graeme Harper üstlenmiştir.

Feminist hareket kadınlara oy hakkı, eğitim olanaklarının geliştirilmesi, erkek-kadın arasındaki gelir adaletsizliğinin indirgenmesi, boşanmada erkeklerin çıkarına olan prosedürlerin nötrlenmesi, kadınların gebelik ve kürtaj gibi konularda kendi başlarına karar alabilmesi ve gelir edinme gibi konularda batı toplumlarına köklü değişiklikler getirmiştir. Harvard Psikoloji Profesörü Steven Pinker'a göre feminizm ev içi şiddeti ve hatta eşleri tarafından öldürülen erkek sayısını altıda bir oranında azaltan bir faktör olmuştur.

Chris Cuomo, Georgia Üniversitesi'nde Felsefe ve Kadın Çalışmaları profesörü. Ayrıca, (hepsi aynı zamanda Georgia Üniversitesi'nde) Çevre Etiği Sertifika Programı, Afro-Amerikan Çalışmaları Enstitüsü ve Yerli Amerikan Çalışmaları Enstitüsü'ne bağlı öğretim üyesidir. Georgia Üniversitesi'ne gelmeden önce,Chris Cuomo Cincinnati Üniversitesi'nde Obed J. Wilson ahlak profesörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Christina Lamb</span>

Christina Lamb OBE, İngiliz gazeteci ve yazardır. “Sunday Times” İngiltere bölümünün baş muhabiridir. Oxford Üniversitesi mezunudur. Harvard Üniversitesi'nde görev yapmıştır. Dört kez "Yabancı Muhabir" ödülünü kazanmıştır.

Feminist etik, geleneksel etik teorilerinin, çoğunlukla erkek egemenliğinde olduğu için, kadının ahlaki deneyimine az değer verildiği inancına dayanan bir etik yaklaşımdır ve bu nedenle etiği dönüştürmek için bütüncül bir feminist yaklaşımla yeniden şekillendirmeyi seçer.

<span class="mw-page-title-main">Silvia Federici</span> İtalyan-Amerikalı öğretmen

Silvia Federici, Marksist feminist, radikal feminist ve anarşist gelenekten gelen felsefeci, kuramcı ve akademisyendir. New York'taki Hofstra Üniversitesi'nde sosyal bilimler profesörü olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Feminist hareketler ve ideolojiler</span>

Yıllar boyunca çeşitli feminist ideoloji hareketleri gelişti. Hedefler, stratejiler ve bağlılıklar bakımından farklılık gösterirler. Sıklıkla örtüşürler ve bazı feministler kendilerini feminist düşüncenin çeşitli dallarıyla özdeşleştirirler.

<span class="mw-page-title-main">Nancy Fraser</span> Amerikalı filozof

Nancy Fraser, Amerikalı felsefeci, eleştirel teorisyen, feminist ve New York'taki The New School'da felsefe profesörüdür. Kimlik siyasetine yönelik eleştirileri ve adalet kavramı üzerine felsefi çalışmalarıyla tanınan Fraser, özellikle sosyal adalet ve neoliberal kapitalizm ilişkisi üzerine eleştirel çalışmalar yapmıştır. Fraser, üç ülkedeki dört üniversiteden fahri doktora derecesine sahiptir ve Amerikan Felsefe Derneği'nden Sosyal Felsefe alanında 2010 Alfred Schutz Ödülü'nü kazanmıştır. 2017-2018 dönemi için Amerikan Felsefe Derneği Doğu Bölümü Başkanı'ydı.

Bireyci feminizm, aynı zamanda ifeminizm olarak da bilinir, bireyciliği, kişisel özerkliği, devletin kadınlara karşı uyguladığı ayrımcılıktan özgürlüğü ve toplumsal cinsiyet eşitliğini vurgulayan liberteryen bir feminist harekettir.