İçeriğe atla

Christiane Amanpour

Christiane Amanpour
Christiane Amanpour (2011)
DoğumChristiane Maria Heideh Amanpour
12 Ocak 1958 (66 yaşında)
Ealing, Middlesex, İngiltere
EvlilikJames Rubin (1998–2018)
Çocuk(lar)1
Christiane Amanpour (2008)

Christiane Maria Heideh Amanpour (d. 12 Ocak 1958; Ealing, Middlesex) İranlı-İngiliz gazeteci ve haberci. Amerikan CNN kanalının Dış Haberler Servisi Şefi ve CNN International'da gerçekleşen gece bültenlerinin de sunucusudur. Amanpour aynı zamanda ABC News'in anchorwoman'ıdır.

Hayatı

Gençliği

Christiane Maria Heideh Amanpour, 12 Ocak 1958 tarihinde İngiliz bir annenin ve İranlı bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Doğumundan hemen sonra ailesi Tahran'a yerleşince İran'da büyüdü. 11 yaşında okuması için İngiltere'deki yatılı kız okuluna gönderildi. 1979'da İran İslam Devrimi yüzünden ailesi de İran'dan kaçıp, mülteci olarak Londra'ya sığınmak zorunda kaldı. İşte bu dramatik olay ve hemen ardından gelen bir tesadüf Christiane Amanpour'un kaderini değiştirdi. Kız kardeşi kayıt olduğu halde gitmekten vazgeçince, zaten parası ödenmiş olan Londra'daki gazetecilik okuluna onun yerine Christiane gitti.[1]

Amanpour bir röportajında bu mesleği seçişini şöyle anlatıyordu: 'Okula başladığımda bu işi yapmak istediğimi anlamıştım. İran'da devrim olduğunda 20 yaşındaydım, neler olup bittiğini anlayacak yaştaydım. Ülkenizi, sizin için önemli olan her şeyi kaybettiğinizde, akrabalarınız ve arkadaşlarınız idam edildiğinde, bir devrimi yaşadığınızda, yola daha güçlü bir şekilde devam etmek zorunda kalıyorsunuz. Bu olaylar bana cesur olmayı ve hayata tutunmayı öğretti. Ve dünyayı sarsan böylesi bir olayın parçası olmak istediğimi fark ettim. Artık ne yapmak istediğimi anlamıştım.'

Mesleki yaşamı

Kısa süre sonra Amanpour, Rhode Island Üniversitesi'nde gazetecilik eğitimi almak üzere ABD'ye gitti. 1983'te genç ve hevesli bir gazeteci olarak mezun olduğunda da televizyonların kapılarını çalmaya başladı. Ancak medyaya yaptığı başvuruların çoğunda 'iyi görüntü vermediği' gerekçesiyle reddedildi. Sonunda CNN International'ın Dış Haberler Servisi'nde asistan olarak çalışmaya başladı. 'Bavulum, bisikletim ve cebimde 100 dolarla CNN'e gelmiştim' sözleriyle işe başlayışını anlatan Amanpour, o zamanlar bu gösterişsiz girişin 27 yıllık bir ortaklığa dönüşeceğini bilmiyordu.

1986'da onu komünizmin çöküşüne sahne olan Doğu Avrupa'ya gönderdiklerinde Amanpour haberciliğiyle ilk kez CNN yetkililerinin dikkatini çekti. Tüm dünyanın tanıdığı bir gazeteci olması ise 1991'de Körfez Savaşı sırasında oldu. 1990'da Irak'ın Kuveyt'i işgalini ekranlara taşımak üzere gittiği Ortadoğu'da kalan Amanpour, 1991'de Körfez Savaşı'nın en sıcak gelişmelerini tüm dünyaya aktaran en etkili yüz oldu. O zamana kadar televizyonda görünen muhabirlerden farklı olarak bir kadın olması, üstelik de sarışın değil esmer bir kadın olması, sert, ciddi ve fikir sahibi bir imajı benimsemesiyle izleyiciyi şaşırtan Amanpour, etkili ve çarpıcı yorumculuğuyla ün kazandı. Kökeninden dolayı İngilizce ve Fransızcanın yanında Farsça da bilen, Ortadoğu'yu ve İslam'ı iyi tanıyan Amanpour, ezber bozan tarzıyla sadece kendini değil çalıştığı CNN televizyonunu da yıldızlaştırdı.

Kaynakça

  1. ^ Akverdi, Mine (28 Mart 2010). "Bir gazetecilik ikonu Christiane Amanpour". Akşam. 12 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İran</span> Batı Asyada bir ülke

İran (Farsça:

<span class="mw-page-title-main">Ruhullah Humeyni</span> İran İslam Cumhuriyetinin ilk dinî lideri

Ruhullah Humeyni, İranlı siyasetçi ve Şii din adamı. Ayetullah Humeyni olarak da anılır. İran İslam Devrimi'nin siyasi ve ruhani lideriydi. Muhammed Rıza Pehlevi rejimine son verip İslam Cumhuriyeti'ni kurdu ve devrimden sonraki tüm dinî ve siyasi yetkileri elinde tuttu.

<span class="mw-page-title-main">İran İslam Devrimi</span> 1979 yılında İrandaki monarşinin yıkılıp İslam Cumhuriyetinin kurulmasıyla sonuçlanan devrim

İran Devrimi veya İslam Devrimi, 1979 yılında İran'ın Muhammed Rıza Pehlevi liderliğindeki bir monarşiden, Ayetullah Ruhullah Humeyni yönetiminde İslam hukuku ve Şiî mezhebi görüşlerini esas alan İslam Cumhuriyeti kurulmasına dönüşen popüler hareketin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şirin Ebadi</span>

Şirin Ebâdî, İranlı avukat, yazar, insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Baydar</span> Türk gazeteci

Yavuz Baydar Türk gazeteci, medya eleştirmeni, müzik ve sinema yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ekber Haşimi Rafsancani</span> 4. İran cumhurbaşkanı

Ali Ekber Haşimi Rafsancani, İranlı din ve devlet adamı. 1989-1997 arasında İran'nın 4. Cumhurbaşkanı.

<i>Takvim</i> (gazete) Türkiyede faaliyetlerini sürdüren günlük gazete

Takvim, Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde yayınlanan günlük Türkçe gazete. Çok sayıda spor sayfası, magazin ve sağlık haberlerine ek olarak, güncel politikanın da yer aldığı gazete, ortalama 24 sayfadır. Takvim, genelde adliye ve polisiye haber ve yorumların işlendiği bir gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Marjane Satrapi</span> İranlı film yönetmeni ve yazar

Marjane Satrapi İran asıllı Fransız çizgi film romancısı, akademi ödülü adayı animasyon film yönetmeni ve çocuk kitabı yazarı.

<i>Kızım Olmadan Asla</i> 1991 yapımı Amerikan filmi

Kızım Olmadan Asla, 1991 yapımı bir Amerikan vatandaşı Betty Mahmudi ve kızının kocasından ve İran'dan kaçışlarını konu alan filmdir. Film ABD, Türkiye ve İsrail'de çekildi ve başrollerde Sally Field ve Alfred Molina oynamıştır. Filmin süresi 115 dakikadır.

<span class="mw-page-title-main">Tahran Üniversitesi</span>

Tahran Üniversitesi, Tahran'da kurulu olan üniversite kısaltılmış olarak U.T. adıyla tanınır ve İran'ın en büyük ve en eski üniversitesidir. Aynı şekilde üniversitenin kütüphanesi de ülkenin en büyük kütüphanesi olma özelliğine sahiptir. İran'da Ana üniversite lakabıyla bilinir. Üniversitede sık sık önemli seminerler verilir. Bu sebeple ülkenin en prestijli üniversitesi olarak görülmektedir ve Üniversite Giriş Sınavında en yüksek puanlarla öğrenci kabul etmektedir. Üniversite dünyanın dört bir yanından da öğrenci kabul etmekte ve ülkede olan tüm olumsuzluklar ve engelleyici ajanlara rağmen üniversitenin geniş kapsamlı araştırmaları da dünya çapında ünlü.

BBC Türkçe Servisi, BBC Dünya Servisi'nin 32 dil servisi arasında yer alan Türkçe yayınlar bölümü. BBC Türkçe, BBC Türkçe Bölümü gibi isimlerle de anılır. BBC Dünya Servisi'nin "Avrupa ve Amerika Bölümü"ne bağlıdır.

Mehmet Selim Çürükkaya Zaza asıllı yazar ve gazetecidir. Madiya.net ve Kürdistan Aktuel'de yazmaktadır.

İran Radyo Televizyon Kurumu (İRİB), İran'ın devlet yayıncılığını yapmakla görevli tek kuruluştur. İran’da bu kurum harici özel kanalların çalışması yasaktır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Fisk</span> İngiliz gazeteci yazar

Robert Fisk, İngiliz gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ebulhasan Benisadr</span> İran İslam Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Seyyid Ebulhasan Benisadr, İranlı siyasetçi, iktisatçı ve İran İslam Devrimi'nden sonra İran'ın ilk cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Bazergan</span> 75. İran Başbakanı

Mehdi Bazergan, İranlı akademisyen, uzun zamandan beri demokrasi yanlısı bir eylemci ve İran'ın geçici hükûmetinin başındaydı ve 1979 İran Devrimi'nden sonra İran'ın ilk başbakanı oldu. Kasım 1979'da İran rehine krizi olayını protesto etmek ve hükûmetinin bunu önleme konusundaki başarısızlığının ardından başbakanlık görevinden istifa etti.

<span class="mw-page-title-main">2017 Tahran saldırıları</span>

Tahran saldırıları, 7 Haziran 2017'de İran Meclisi ile Humeyni Türbesi'nde düzenlenen iki saldırı. Meclise ve türbeye giren silahlı saldırganların çevreye ateş açtığı iki ayrı saldırıda ilk verilere göre en az 12 kişi öldü, 38 kişi yaralandı. İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Başkan yardımcısı Rıza Seyfullahi, İran Meclisi ve Humeyni'nin türbesine düzenlenen saldırıların faillerinin İran asıllı olduğunu söyledi. Saldırganların, İran'ın farklı kesimlerinden Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) örgütüne katılan kişiler olduğunu kaydeden Seyfullahi, İran'ın, IŞİD ile mücadelede verdiği destekten dolayı hedef alındığını ifade etti. İran İstihbarat Bakanlığı üçüncü bir saldırının önlendiğini açıkladı.

Aslı Öymen, Türk gazeteci ve televizyoncudur.

<span class="mw-page-title-main">Sadık Laricani</span>

Sadık Erdeşir Laricani veya bilinen adıyla Amuli Laricani, İranlı din adamı, muhafazakâr bir politikacı ve 1979 İslam devriminden sonra İran'ın yargı sisteminin beşinci başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Maria Ressa</span> Filipinli gazeteci

Maria Angelita Ressa, Filipinli gazeteci. Yalan haberlere, dezenformasyona ve bağımsız medyanın susturulması çabalarına karşı mücadelesi ile tanınır. Rappler adlı çevrimiçi haber sitesinin kurucusudur. Rus gazeteci Dmitri Muratov ile birlikte 2021 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Ressa, bu ödülü kazanan ilk Filipinli olmuştur.