İçeriğe atla

Christian Konrad Sprengel

Christian Konrad Sprengel
Sprengel'in köşe taşı eserinin kapağı (1793)
Doğum22 Eylül 1750
Brandenburg an der Havel
Ölüm7 Nisan 1816
Berlin
MilliyetAlman
EğitimHalle Üniversitesi
Kariyeri
DalıDoğa Tarihi
Berlin Botanik Bahçesi'nde, temel yapıtının kapağında dayanarak tasarlanan küçük bir anıt görülebilir. Bu anıt, 1917'de Sprengel'in 100. doğum yıldönümünde Engl. tarafından konuldu.

Christian Konrad Sprengel (22 Eylül 1750 - 7 Nisan 1816), Alman doğa bilimci, teolog ve öğretmen. Bitki üreme morfolojisi üzerine yaptığı araştırmalarla ünlüdür. C.K.Spreng., çiçeklerin işlevinin böcekleri çekmek olduğunu ve doğal olarak çapraz tozlaşmayı tercih ettiklerini fark eden ilk kişiydi. Kölr.'in çalışmasıyla birlikte çiçek biyolojisinin modern çalışmasının temellerini attı. Ancak Darwin gözlemlerinin birçoğunu inceleyip doğrulayana kadar çalışmaları geniş çapta bilinmiyordu. Bitki bilim mahlası C.K.Spreng.'dir.[1]

Hayatı

Sprengel Brandenburg an der Havel'de doğdu. Vaiz Ernst Victor Sprengel ve Dorothea Gnadenreich Schaeffer'in oğluydu. Sprengel Halle'de teoloji okudu. 1774'te Berlin'de öğretmen oldu. 1780'de Spandau'ya taşındı. Bitkilere olan ilgisi otuz yaşlarında iken, doktoru tarafından gözlerinin tahriş olmasını önlemek için doğada zaman geçirmesi tavsiye edildiğinde başladı. Doktoru, Humb.'u da etkileyen amatör bir mikolog ve botanikçi olan Ernst Ludwig Heim'di. Sprengel, Willd. ile Florae Berolinensis Prodromus (1787) adlı eserde ortak çalıştı. Das entdeckte Geheimnis der Natur im Bau und in der Befruchtung der Blumen (Berlin 1793) adlı çalışmasıyla, bilimsel bir disiplin olarak tozlaşma ekolojisi ve çiçek biyolojisinin kurucularından biriydi. Çalışmaları devam ederken, bazı öğrencilere kötü muamele etmekle suçlandı. Bu nedenle 1784 yılında ihraç edildi.[2][3]

Sprengel daha sonra bir pansiyonda yaşadı ve insanları botanik gezilere çıkardı. 1811'de arıların faydaları üzerine başka bir kitap yazdı. Verimlerini artırmak için arı kovanlarının tarlalara yakın yerleştirilmesini önerdi. Yaşamının sonlarına doğru klasik edebiyat okumaya döndü ve 1815'te kendi yorumlarını da ekleyerek Roman Şairler adlı son kitabını yayımladı. 7 Nisan 1816'da öldü ve Berlin'deki Invalidenfriedhof'a gömüldü. Mezar taşı ve portresi yoktur.[2]

Kaynakça

  1. ^ "IPNI". 16 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 
  2. ^ a b "Christian Konrad Sprengel's Theory of the Flower: The Cradle of Floral Ecology". Floral Biology: Studies on Floral Evolution in animal-Pollinated Plants. New York.: Chapman & Hall. 1996. ss. 44-62. 
  3. ^ Zepernick (2001). "Christian Konrad Sprengel's Life in Relation to His Family and His Time. On the Occasion of His 250th Birthday". Willdenowia. 31: 141-152. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gregor Mendel</span> Silezyalı bilim insanı ve Augustinus rahibi (1822-1884)

Gregor Johann Mendel OSA 20 Temmuz 1822 – 6 Ocak 1884) Avusturyalı-Çek, biyolog, meteorolog, matematikçi, Augustinian rahibi ve Brno, Moravya Margravlığı'nda (Brünn) St. Thomas Manastırı'nın başrahibiydi. Mendel, Avusturya İmparatorluğu'nun Silezya bölgesinde Almanca konuşulan bir ailede doğdu ve ölümünden sonra modern genetik biliminin kurucusu olarak tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Arı</span> zar kanatlılardan, bal ve bal mumu yapan bir böcek

Arı, zar kanatlılar takımına ait Apoidea familyasını oluşturan tüm böcek türlerine verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Theofrastos</span>

Theophrastus botaniğin kurucusu olarak kabul edilen bilim insanı ve düşünür.

<span class="mw-page-title-main">Wim Wenders</span>

Ernst Wilhelm ("Wim") Wenders Alman film yönetmeni, oyun yazarı, fotoğraf sanatçısı, yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Wilhelm Bessel</span> Alman astronom ve matematikçi (1784-1846)

Friedrich Wilhelm Bessel bir Alman astronom, matematikçi, fizikçi ve jeodezist idi. Paralaks yöntemiyle güneşten başka bir yıldıza olan uzaklık için güvenilir değerler hesaplayan ilk astronomdu. Matematiksel fonksiyonların özel bir türü, başlangıçta Daniel Bernoulli tarafından keşfedilmiş ve daha sonra Bessel tarafından genelleştirilmiş olmalarına rağmen, Bessel'in ölümünden sonra Bessel fonksiyonları olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Konrad Zuse</span>

Konrad Ernst Otto Zuse, Alman inşaat mühendisi, mucit ve iş insanıdır. 1936 yılında Z1 adlı programlanabilir bilgisayarı geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orchidaceae</span> bitki familyası

Orkideler, Asparagales takımına bağlı Orchidaceae familyasına ait bitkilerdir. Orkideler, çiçekleri genellikle renkli ve hoş kokulu olan çeşitli ve yaygın çiçekli bir bitki grubudur. Orkideler, buzullar hariç Dünya'daki hemen hemen her yaşam alanında bulunan kozmopolit bitkilerdir. Dünyanın en zengin orkide cinsleri ve türleri tropiklerdedir.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Emil Herzfeld</span> Alman arkeolog

Ernst Emil Herzfeld, İslam kültürü, özellikle de İran sanatı üzerine araştırmalarıyla tanınmış Alman arkeolog, mimar ve sanat tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Bloch</span> Alman filozof, yazar

Ernst Bloch, Alman filozof, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Aaron Ciechanover</span>

Aaron Ciechanover, İsrailli biyolog, kimyager ve 2004 Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Peter Müller</span> Alman zoolog (1801-1858)

Johannes Peter Müller, Alman fizyolog, karşılaştırmalı anatomist ve ihtiyolog.

<span class="mw-page-title-main">Christian Berkel</span>

Christian Berkel, Alman oyuncu. Christian Berkel Hem ulusal hem de uluslararası alanda en popüler Alman sinema oyuncularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Birlikte evrim</span>

Birlikte evrim veya eş evrim, biyolojide iki veya daha fazla canlı türünün, birbirlerinin evrimini karşılıklı olarak etkilemesidir. Daha kapsamlı olarak tanımlamak gerekirse, "biyolojik bir canlının veya organik bir nesnenin, ilişkili olduğu diğer organik obje veya objelerin değişmesi ile kendisinde de değişimlerin baş göstermesidir".

<span class="mw-page-title-main">Karl Rudolphi</span>

Karl Asmund Rudolphi "Helmintoloji'nin Babası" olarak bilinen İsveç doğumlu doğa bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Karl Heinrich Koch</span> Alman botanikçi

Karl Heinrich Emil Koch Alman botanikçi. Türkiye'nin kuzeydoğusu başta olmak üzere Kafkasya bölgesindeki botanik keşifleriyle bilinmektedir. Ayrıca, Almanya'daki ilk profesyonel bahçıvan olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Ludwig Willdenow</span>

Carl Ludwig Willdenow Alman botanikçi, eczacı ve taksonomisti. Bitkilerin coğrafi dağılımını inceleyen bilim dalı olan fitocoğrafyanın kurucularından biri olarak kabul edilir. Bitki bilim mahlası Willd.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Polycarp Joachim Sprengel</span> Alman bitki bilimci

Kurt Polycarp Joachim Sprengel, hacimli ve etkili bir tıp tarihi yayımlayan Alman botanikçi ve doktor.

<span class="mw-page-title-main">Ernst von Bergmann</span> Alman cerrah

Ernst von Bergmann, Baltık Alman cerrahtır. Cerrahi aletlerin ısı sterilizasyonunu uygulayan ilk doktordur ve aseptik cerrahinin öncüsü olarak bilinir.

İskenderiyeli Stephanus, Neo-Platonik gelenekteki felsefenin yanı sıra simya, astroloji ve astronomi üzerine de yazan bir Bizanslı filozof ve öğretmen. Mısır'ın Müslümanlar tarafından fethinden önce İskenderiye akademik geleneğinin son temsilcilerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Bitki anatomisi</span>

Bitki anatomisi veya fitotomi, bitkilerin anatomisinin incelenmesi için kullanılan genel terimdir. Başlangıçta bitki morfolojisini, bitkilerin fiziksel formunun ve dış yapısının tanımını içeriyordu, ancak 20. yüzyılın ortalarından itibaren bitki anatomisi, yalnızca iç bitki yapısına atıfta bulunan ayrı bir alan olarak kabul edildi. Bitki anatomisi artık sıklıkla hücresel düzeyde araştırılmakta ve sıklıkla dokuların ve mikroskopi kesitlerinin alınmasını içermektedir.