İçeriğe atla

Christian Engström

Christian Engström
Görev süresi
14 Temmuz 2009 - 1 Temmuz 2014
Kişisel bilgiler
Doğum 9 Şubat 1960 (64 yaşında)
Stockholm, İsveç
Milliyeti İsveçli
Partisi Korsan Parti (Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı)
Bitirdiği okul Stockholm Üniversitesi
Mesleği Bilgisayar programcılığı
Resmî site Resmi sitesi
Video tanıtımı (2014) (İngilizce) / (İsveççe)

Lars Christian Engström (9 Şubat 1960 doğumlu) İsveçli bir bilgisayar programcısı, aktivist ve politikacıdır. İsveç Korsan Partisi'nin başkan yardımcısıdır. Engström, 2009 seçimlerinde Avrupa Parlamentosu Üyesi (MEP) seçildi.[1]

Eğitimi ve kariyeri

Christian Engström, Stockholm Högalid'de doğdu. 1983 yılında Stockholm Üniversitesi'nden matematik ve bilgisayar bilimleri bölümünden dereceyle mezun oldu. Eğitimi sırasında üniversitede eğitmen olarak çalıştı ve Simula'da nesne yönelimli programlamayı öğretti. 1978'den itibaren ticari marka adları için fonetik benzerlik aramaları konusunda uzmanlaşmış bir şirket olan Skriptor'da yarı zamanlı programcı olarak çalıştı. Öğrenimini tamamladıktan sonra şirkette tam zamanlı çalışmaya başladı.1987 yılında firmaya ortak oldu, 1991 yılında ise başkan yardımcısı oldu. 1997 yılında şirket Avrupalı ticari marka araştırma kuruluşu CompuMark'a satıldı. Engström, kendi danışmanlık şirketi Glindra AB'yi kurmak için şirketten ayrıldığı 2001 yılına kadar aynı görevde kaldı.[2]

Aktivizm ve siyaset

Engström beş yıl boyunca Özgür Bilgi Altyapısı Vakfı'nda (FFII) gönüllü aktivist olarak çalıştı ve yazılım patentlerine karşı lobi faaliyetlerinde bulundu. Temmuz 2005'te Avrupa Parlamentosu tarafından reddedilen AB yazılım patent direktifine karşı yürütülen kampanyada rol aldı. Ayrıca FFII'nin İsveç şubesinin kurucularından biri oldu ve ilk yıl başkan yardımcısı olarak görev yaptı.[2]

1980'lerin sonlarında İsveç Liberal Halk Partisi'ne üye oldu. Meslekten olmayan yargıç olarak görev yaptı.1992 ve 1998 yılları arasında Stockholm Bölge Mahkemesi'nde parti adına çalışmış ve Stokholm, Bromma'da yerel siyasette aktif olarak yer almıştır. Korsan Partisi'nin kurulmasının ardından 1 Ocak 2006'da Liberal Halk Partisi'nden ayrıldı.[2]

Engström, 7 Haziran 2009'da yapılan ve Korsan Partisi'nin oyların %7,1'ini alarak bir vekillik kazandığı seçimde Avrupa Parlamentosu Üyesi (AP) seçildi.[1] Ancak Lizbon Antlaşması ikinci kez yürürlüğe girince Amelia Andersdotter Korsan Parti adına parlamentoya girdi. Engström, partisinin birinci adayı oldu ve 43.808 oy aldı (Korsan Partisi'nin toplam oylarının %19'u).[3][4] Avrupa Parlamentosu'ndaki bazı siyasi gruplarla yapılan görüşmeler sonrasında 25 Haziran 2009'da Engström'ün yeşil gruba (Yeşiller-EFA) katılacağı açıklandı.[5]

Engström, Mary Honeyball'un AB üye ülkelerine cinsel hizmet satın almayı suç sayan "İsveç Modeli"ni benimsemelerini öneren "Cinsel sömürü ve fuhuş ve bunun toplumsal cinsiyet eşitliği üzerindeki etkisi" başlıklı raporuna karşı oy kullanan tek İsveçli Avrupa Parlamentosu üyesi oldu.[6]

Kişisel yaşamı

Evli ve bir çocuk sahibidir. Ailesiyle birlikte Stockholm ili, Nacka'da yaşamaktadır.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Val till Europaparlamentet - Valda" (İsveççe). Swedish Election Authority. 11 Haziran 2009. 28 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2009. 
  2. ^ a b c d "Christian Engström" (İsveççe). Christian Engström. 11 Ekim 2007. 30 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2013. 
  3. ^ "Val till Europaparlamentet - Valsedlar" (İsveççe). Swedish Election Authority. 21 Mayıs 2009. 17 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2009. 
  4. ^ "Val till Europaparlamentet - Personröster" (İsveççe). Swedish Election Authority. 11 Haziran 2009. 8 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2009. 
  5. ^ Landes, David (25 Haziran 2009). "Pirate Party to sit with Greens in European Parliament". The Local. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2009. 
  6. ^ "VoteWatch Europe: European Parliament, Council of the EU". 8 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Stockholm</span> İsveçin başkenti

Stockholm (

<span class="mw-page-title-main">İsveç-Türkiye ilişkileri</span> İsveç ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki dış ilişkiler

İsveç-Türkiye ilişkileri, İsveç ve Türkiye arasındaki dış ilişkileri kapsamaktadır. İsveç'in Ankara'da bir Büyükelçiliği ve İstanbul'da bir Başkonsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin ise başkent Stockholm'de büyükelçiliği yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Korsan Parti</span>

Korsan parti, farklı ülkelerde siyasi partiler tarafından kabul edilen bir etikettir. Korsan partiler sivil hakları, telif ve patent yasalarında reformu, bilginin serbest paylaşımını, bilgiye erişim özgürlüğünü ve şeffaflığı desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">İsveç Sosyal Demokrat Partisi</span> İsveçte merkez sol siyasî parti

İsveç Sosyal Demokrat Partisi, resmî adıyla İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi veya yaygın olarak kullanılan adıyla Sosyal Demokratlar, İsveç'te 1889'da kurulmuş, sosyal demokrat bir siyasi partidir. İsveç'in en eski ve güncel üye sayısı olarak en büyük siyasî partisidir.

<span class="mw-page-title-main">Cecilia Malmström</span> İsveçli politikacı

Anna Cecilia Malmström, daha önce, Barroso Komisyonu'nda Avrupa Komisyonu'nun İçişlerinden sorumlu üyesi olarak hizmet veren, 2014 yılından bu yana Ticaretten Sorumlu Avrupa Komiseri olarak görev alan İsveçli bir politikacı. Komiser olarak görevinden önce 1999-2006 yılları arası Avrupa Parlamentosu üyesi olarak görev yaptı. İsveç Avrupa Birliği İşleri Bakanı (2006-2010) olarak da görev yapmıştır. Malmström Avrupa Liberaller ve Demokratlar İttifakının bir parçası olan Liberal Halk Partisi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Stefan Löfven</span> 33. İsveç başbakanı

Kjell Stefan Löfven, İsveçli politikacı. Aktif bir sendikacı olmadan önce kaynak işçisi olarak çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsveç Demokratları</span>

İsveç Demokratları veya İsveçli Demokratlar, 1988'de İsveç'te kurulan politik partidir. Parti, kendini sosyal muhafazakâr ve milliyetçi bir kurum olarak tanımlar, ancak diğerleri tarafından aşırı sağ, sağcı popülist, ve göçmenlik karşıtı olarak tanımlanır. 2005'ten beri Jimmie Åkesson parti başkanı olurken, 2015'ten beri Richard Jomsof parti sekreteri ve Mattias Karlsson 2014'ten beri meclis grup lideridir. Anemone hepatica çiçeği 2006'dan beri SD'nın simgesidir.

Zaida Catalán, İsveçli siyasetçidir. İsveç Yeşiller Partisi'nde siyaset yapmaktaydı. 2001-2005 yılları arasında İsveç Genç Yeşiller Partisi başkanlığı görevini yapmıştır. Hayvan hakları, insan eşitliği ve cinsiyet özgürlüğü konusundaki sosyal çalışmalarda bulunmuştur. Birleşmiş Milletler tarafından görevle gittiği Afrika ülkesi Kongo'nun Kinşasa kentinde 27 Mart 2017'de öldürülmüş olarak bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Magdalena Andersson</span> 34. İsveç başbakanı

Eva Magdalena Andersson, İsveçli siyasetçi. 30 Kasım 2021'den 17 Ekim 2022'ye kadar İsveç başbakanlığı yapan Andersson ülke tarihindeki ilk kadın başbakandır.

<span class="mw-page-title-main">Kristina Winberg</span> İsveçli siyasetçi

Kristina Eva Martina Winberg İsveçli bir politikacı ve eski Avrupa Parlamentosu Üyesi. Avrupa Muhafazakârları ve Reformcularının bir parçası olan İsveç Demokratları'nın bir üyesiydi. Winberg, 25 Mayıs 2014 tarihinde 2014 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Avrupa Parlamentosu'na seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Åsa Westlund</span> İsveçli siyasetçi

Åsa Ingrid Gunilla Westlund, 2004-2014 yılları arasında Avrupa Sosyalistler Partisi'nin Avrupa Parlamentosu üyesi olan, şu anda İsveç Sosyal Demokrat Partisi'nin İsveçli bir politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsveç'teki Türkler</span>

İsveç'teki Türkler, Türkiye'den İsveç'e göçmüş ve yerleşmiş Türklerdir. Bazıları Kuzey Makedonya ve Bulgaristan'dan göç eden Türk kökenlilerdir. İsveç Dışişleri Bakanlığı'na göre İsveç'te 100,000'den fazla Türk kökenli yaşamaktadır. İsveç'teki birçok Türk çifte vatandaşlığa sahip ve Türkiye'de 37.000 kayıtlı seçmen var.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Korsan Partiler</span>

Uluslararası Korsan Partiler, 2006'da kurulan uluslararası bir örgüttür. Örgütün amacı, 2009 Avrupa Parlamentosu seçimleri için korsan partileri koordine etmektir. Resmi kuruluşu ise Nisan 2010'da Brüksel'de gerçekleşmiştir. PPI'nin halihazırda 22 üyesi bulunmaktadır. İlk korsan parti olma özelliğine sahip İsveç Korsan Partisi, PPI'nin üyesi değildir. Avrupa Korsan Partisi'nin kurulması ile örgütün önemi düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Korsan Parti (İsveç)</span>

Korsan Parti, 2006'da Rickard Falkvinge önderliğinde kurulan İsveçli siyasi partidir. 2018 parlamento seçimlerinde aldığı %0.11'lik oyla Riksdag dışında kalan en büyük dördüncü parti oldu. 2014 seçimlerinde ise %0.43 oy almıştı. Parti, 2010'da aldığı %0.65 oy oranıyla parlamento-dışı en büyük parti olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Güvenlik Polisi (İsveç)</span>

Güvenlik Polisi, İsveç'in iç güvenlik teşkilatıdır. Güvenlik Polisi, 1 Ekim 1989 tarihinde Güvenlik Dairesi'nin (säkerhetsavdelning) yerine kurulmuş olup doğrudan Adalet Bakanlığı'na bağlıdır ve istihbarata karşı koyma, anayasayı koruma ve terörle mücadele gibi ulusal güvenlik konuları ile üst düzey devlet yetkililerinin güvenliğinden sorumludur. Merkezi Solna'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marit Paulsen</span>

Marit Eli Paulsen, Norveçli-İsveçli gazeteci, yazar ve siyasetçi.

Finlandiya'dan Avrupa Parlamentosu'na temsilci seçilmesi için 7 Haziran 2009'da Avrupa Parlamentosu seçimleri gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı</span> Avrupa Parlamentosunda siyasi grup

Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı (S&D), Avrupa Sosyalistler Partisi'nin (PES) Avrupa Parlamentosu'ndaki siyasi grubudur. Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı resmî olarak 29 Haziran 1953'te kurulmuş olup, Avrupa Parlamentosu'nda Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı grubundan (ALDE) sonra en eski ikinci siyasi gruptur. Günümüzdeki adını 23 Haziran 2009 tarihinde almıştır. Merkez sol yönelimli olan grup, çoğunlukla sosyal demokrat partilerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2019 Avrupa Parlamentosu seçimleri</span> Avrupa parlamentosu için 2019 seçimleri

2019 Avrupa Parlamentosu seçimleri, 23-26 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen, 1979'daki ilk doğrudan seçimlerden bu yana yapılan dokuzuncu parlamento seçimidir. Toplam 751 Avrupa Parlamentosu üyesi, 28 üye ülkeden 512 milyondan fazla kişiyi temsil etmektedirler. Şubat 2018'de Avrupa Parlamentosu, Birleşik Krallık'ın 29 Mart 2019'da Avrupa Birliği'nden ayrılması durumunda, Avrupa Parlamentosu'nun üye sayısının 751'den 705'e düşürülmesi yönünde oy kullanmıştı. Ancak Birleşik Krallık, 50. Maddenin 31 Ekim 2019'a kadar uzatılmasının ardından diğer AB üye devletleriyle birlikte seçime katıldı; bu nedenle üye ülkeler arasındaki sandalye dağılımı ve toplam sandalye sayısı 2014'teki gibi kaldı. Dokuzuncu Avrupa Parlamentosu ilk genel kurul toplantısını 2 Temmuz 2019'da yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">2009 Avrupa Parlamentosu seçimleri</span> Avrupa parlamentosu için 2009 seçimleri

2009 Avrupa Parlamentosu seçimleri, 4-7 Haziran 2009 tarihleri arasında Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesinde yapıldı. Avrupa Parlamentosu'nun toplam 736 üyesi, yaklaşık 500 milyon Avrupalıyı temsil etmek üzere seçildi.