İçeriğe atla

Christian Bohr

Christian Bohr
DoğumChristian Harald Lauritz Peter Emil Bohr
14 Şubat 1855(1855-02-14)
Kopenhag, Danimarka
Ölüm3 Şubat 1911 (55 yaşında)
Kopenhag, Danimarka
MeslekBilim insanı, fizikçi

Christian Harald Lauritz Peter Emil Bohr (d. 1855, Kopenhag – ö. 1911, Kopenhag) Danimarkalı bir doktordur. Nobel ödüllü fizikçi Niels Bohr'un babası, bir başka Nobel ödüllü Aage Bohr'un ise büyükbabasıdır. 1881 yılında Ellen Adler ile evlenmiştir.

Kişisel hayatı

İlk bilimsel yazısı olan "Om salicylsyrens indflydelse på kødfordøjelsen"'i (et üzerinde sindirim sırasında salisilik asit etkisi) isimli 22 yaşında yayımlamıştır. 1980 yılında ilk tıp derecesini almıştır. Leipzig Üniversitesi'nden fizyoloji üzerinde Pd.D. derecesi almıştır. 1886'da Kopenhag Üniversitesi'nde fizyoloji profesörü olarak görev yapmıştır.

Kaynakça

  • Fredericia, L.S. (1932) Christian Bohr, pp. 173–176 in: Meisen, V. Prominent Danish Scientists through the Ages. University Library of Copenhagen 450th Anniversary. Levin & Munksgaard, Copenhagen.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nobel Fizik Ödülü</span>

Nobel Fizik Ödülü, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl Stokholm'de Alfred Nobel'in ölüm günü olan 10 Aralık'ta verilir. Bu ödül, Alfred Nobel'in 1895 yılında isteği ile başlatılan ve 1901 yılından beri devam eden 5 Nobel Ödülü'nden birisidir. Diğer kategoriler; Nobel Kimya Ödülü, Nobel Edebiyat Ödülü, Nobel Barış Ödülü, Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'dür. İlk Nobel Fizik Ödülü, x-ışını keşfinden dolayı sunduğu üstün hizmetlerden dolayı Alman Wilhelm Conrad Röntgen'e verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Niels Bohr</span> Danimarkalı fizikçi (1885–1962)

Niels Henrik David Bohr, kuantum mekaniği ve atomun yapısının anlaşılması üzerine yaptığı katkılarla tanınan, 1922'de Nobel Fizik Ödülü almış Danimarkalı fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Hans Christian Andersen</span> Danimarkalı yazar ve şair

Hans Christian Andersen, Danimarkalı yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Emil Adolf von Behring</span>

Emil Adolf von Behring,, . Alman fizyoloji uzmanı. Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Chapman Robbins</span> Amerikalı hekim (1916 – 2003)

Frederick Chapman Robbins, Amerikalı mikrobiyolog ve doktor. Robbins 1954 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü aldı.

Howard Martin Temin, Amerikalı biyologdur. 1975 yılında kanser araştırmasında yaptığı keşifler için David Baltimore ve Renato Dulbecco ile beraber Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Niels Ryberg Finsen</span> İzlanda asıllı Faroeli bilim insanı ve hekim (1860-1904)

Niels Ryberg Finsen, Danimarkalı hekim. 1903 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülüne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Andreas Grib Fibiger</span>

Johannes Andreas Grib Fibiger, Danimarkalı bilim insanı, tıp doktoru ve 1926 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi patolojik anatomi profesörü. Fibiger fareler ve sıçanlarda kansere neden olan Spiroptera carcinoma denilen bir organizma bulduğunu iddia etti ve bu keşfi için Nobel ödülü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Bernardo Houssay</span> Arjantinli hekim (1887-1971)

Bernardo Alberto Houssay Arjantinli fizyolog. 1947 yılında hayvanlarda kandaki şeker (glukozu) miktarını düzenleyen hipofiz hormonlarını keşfi nedeniyle 1947 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü aldı. Arjantin ve Latin Amerikalı ilk Nobel Ödüllü kişi oldu. Ödülü karbonhidrat metabolizmasında glukozun rolüne ilişkin keşifleri için kazanan Carl Ferdinand Cori ve Gerty Cori ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Henrik Dam</span>

Carl Peter Henrik Dam, Danimarkalı bilim insanıdır. 1943 yılında Edward Adelbert Doisy ile birlikte K vitamini keşiflerinden dolayı Nobel Fizik ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Evans</span>

Sir Martin John Evans, Britanyalı, "sir" unvanlı bilim insanı. Matthew Kaufman ile ortaklaşa yaptığı fare kök hücrelerinin embriyonik ekimi dolayısıyla bilinir (1981). Aynı zamanda Mario Capecchi ve Oliver Smithies ile geliştirdiği nakavt fare ve ilgili teknolojilerle gen hedeflemesi ile Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü o yıl iki ortağıyla paylaştı. Bu bilim insanları kullandıkları “knock-out” teknolojisiyle ürettikleri fareler sayesinde kanser, kalp-damar hastalıkları gibi tedavisi zor hastalıklara karşı yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı oldular.

<span class="mw-page-title-main">Severo Ochoa</span> İspanyol - Amerikan doktor ve biyokimyager

Severo Ochoa de Albornoz, İspanyol - Amerikan doktor ve biyokimyager. 1959 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü Arthur Kornberg ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Z. Fire</span> Amerikalı biyolog

Andrew Z. Fire patoloji ve Tıp bölümünde Stanford Üniversitesi Okulu'nda Amerikalı biyoloji profesörüdür. Kendisi RNA müdahalesi (RNAi) keşfi için, Craig C. Mello ile birlikte, Fizyoloji veya Tıp 2006 Nobel Ödülü kazandı. Bu araştırma, Washington Carnegie Enstitüsü'nde yürütülen ve 1998 yılında yayımlanmış bir çalışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Jens Skou</span> Danimarkalı kimyager

Jens Christian Skou, Danimarkalı kimyager. Sodium-potassium adenosine triphosphatase adlı enzimi keşfederek 1997 yılında Paul D. Boyer ve John E. Walker ile birlikte Nobel Kimya Ödülünü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Shinya Yamanaka</span> Nobel Ödüllü Japon kök hücre araştırmacısı

Shinya Yamanaka, Nobel Ödüllü Japon kök hücre araştırmacısı. Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları Derneği (ISSCR) Başkanı ve Kyoto Üniversitesi Frontier Tıp Bilimleri Enstitüsü'nde profesördür. Shinya Yamanaka, Rudolf Jaenisch ile 2011 yılında İç Hastalıkları Wolf Ödülünü aldı. 2012 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülünü bir diğer bilim insanı John B. Gurdon ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">J. Michael Bishop</span>

John Michael Bishop, Amerikan immünolog ve mikrobiyolog. 1989 yılında Harold E. Varmus ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır. Hâlen aktif bir öğretim üyesi olarak University of California, San Francisco'da görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ben R. Mottelson</span>

Ben Roy Mottelson, ABD doğumlu Danimarkalı nükleer fizikçi. Atom çekirdeğinin küresel olmayan geometrisi üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı 1975 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">James Rainwater</span> Amerikalı fizikçi (1917 – 1986)

Leo James Rainwater, bazı atom çekirdeklerinin asimetrik şekillerin belirlenmesinde yaptığı çalışmalar nedeniyle 1975 yılında Nobel Fizik Ödülü almaya hak kazanmış Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Wolfgang Pauli</span> Avusturyalı fizikçi (1900 – 1958)

Wolfgang Ernst Pauli, Avusturya asıllı Nobel Fizik Ödülü sahibi Avusturyalı teorik fizikçidir. Kuantum fiziğinin öncülerinden birisi olarak kabul edilir. 1945 yılında Pauli dışarlama ilkesi olarak adlandırılan yeni bir doğa yasasını keşfetmesi sonrasında Nobel Fizik Ödülü'ne aday olarak gösterilmiş ve ödülü kazanmıştır. Kendisi aynı zamanda 21 yaşındayken doktorasını alarak fizik alanındaki yeteneğini erken bir yaşta göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Harald Bohr</span> Danimarkalı futbolcu ve matematikçi

Harald August Bohr Danimarkalı matematikçi ve futbolcudur. Bohr 1910'da doktorasını aldıktan sonra, hemen hemen periyodik fonksiyonlar alanının kurucusu oldu. Kardeşi Nobel ödüllü fizikçi Niels Bohr'du. Danimarka'nın gümüş madalya kazandığı 1908 Yaz Olimpiyatları'nda Danimarka milli futbol takımının bir üyesiydi.