İçeriğe atla

Christi Auferstehung

Christi Auferstehung, Köln, Almanya

Christi Auferstehung (Türkçe: İsa’nın Dirilişi Kilisesi), Almanya'nın Köln kentinin Lindenthal bölgesinde yer alan, 1968 ile 1970 yılları arasında inşa edilmiş ve 1971 yılında ibadete açılmış bir Katolik Kilisesidir.[1]

Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi bir mimar olan Gottfried Böhm tarafından tasarlanan kilise binası, mimarın heykeli anımsatan önemli tasarımlarından birisidir.[2] Köln şehrinin Lindenthal bölgesindeki kanalın hemen yanında yer alan kilise binası su kanalları ve oldukça eski ağaçlar ile çevrilmiş durumdadır.

Bu kilisenin yerinde 1934 ile 1936 yılları arasında Düsseldorflu bir mimar Franz Schneider tarafından geleneksel tarzda tasarlanan başka bir kilise binası yer alıyordu. II. Dünya Savaşı’nda özellikle 1944 yılında maruz kaldığı bir bombardıman sırasında hasar görmesine rağmen ayakta kalan kilise 1967 yılına kadar kullanıldı. Ancak taşıyıcı sisteminin problemleri nedeniyle 1968 yılında bu bina yıkıldı ve yerine Gottfried Böhm tarafından tasarlanan modern mimarlık tarzındaki kilise 1968 ile 1970 yılları arasında inşa edildi.

Resim galerisi

Kaynakça

  1. ^ "Kirche Christi Auferhung". archINFORM.net. Erişim tarihi: 10 Mart 2010. 
  2. ^ "Gottfried Böhm, Biography". Pritzkerprize.com. 24 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2010. 

Ek kaynakça

  • Veronika Darius: Der Architekt Gottfried Böhm. Bauten der sechziger Jahre. Düsseldorf: Beton-Verlag 1988 (Baumeisterforum).
  • Helmut Fussbroich: Architekturführer Köln, Vol. 3, Sakralbauten nach 1900. 2005, S. 198/199, ISBN 3-7616-1683-X.
  • Hiltrud Kier, Hans Georg Esch: Kirchen in Köln. 2000, S. 208–211, ISBN 3-7616-1395-4.
  • Manfred Becker-Huberti, Günter A. Menne (Hrsg.): Kölner Kirchen. Die Kirchen der katholischen und evangelischen Gemeinden in Köln. 2004, S. 65, ISBN 3-7616-1731-3.
  • Gottfried Böhm. Felsen aus Beton und Glas. Ausstellungsführer des Museums für Angewandte Kunst, Köln 2009

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Köln Katedrali</span> Dini bir mekan

Köln Katedrali, Almanya'nın Köln kentinde bulunan tarihi katedral. Hristiyanlığın Katolik mezhebi için açılmış bir ibadethanedir. 1248 yılında yapımına başlanan katedralin yapımı 632 yıl sürmüş ve 1880 yılında hizmete açılmıştır. Gotik tarzdaki katedral 7000 m² alanda, 157 m'yi bulan yüksekliği ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Dünya Mirası Alanları dizelgesinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Köln Üniversitesi</span> Almanya, Kölnde kurulu devlet üniversitesi

Köln Üniversitesi Köln, Almanya'da bulunan, 48.000'den fazla öğrencisiyle Almanya'daki en büyük üniversitelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi</span>

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche Berlin'in Charlottenburg-Wilmersdorf ilçesinin Charlottenburg semtinde bulunan protestan kilisesidir. Kilise bugün Batı Berlin'in bir simgesi olarak görülüyor. Gedächtniskirche 1 Eylül 1895 senesinde büyük bir seremoni ile halka açıldı. Kilise Almanya imparatoru I. Wilhelm adına bir anıt olarak yapıldı. Kasım ayının 1943 senesinde Kilise bir bombardıman sırasında büyük hasar gördü ve bu hali ile bugünde duruyor. Kilise'nin bulunduğu yer Breitscheidplatz.

<span class="mw-page-title-main">Fonksiyonalizm (mimarlık)</span>

Fonksiyonalizm, mimarların binaları sadece amaçlarına göre tasarlamasını öngören bir prensip ve mimari akım. İlk aşamada oldukça net görünen bu tanım, modern mimarlık başta olmak üzere farklı mimarlık alanlarında kafa karışıklığına ve hararetli tartışmalara yol açmıştır.

Philip Cortelyou Johnson, dünyaca ünlü Amerikalı bir mimardır. Son derece kalın ve yuvarlak gözlükleri ile Amerikan mimarlık camiasındaki en tanınmış kişilerin başında gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gottfried Böhm</span> Alman mimar (1920-2021)

Gottfried Böhm, Alman çağdaş mimar.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Ulusal Mimarlık Akımı</span> Türkiyede mimari akım

Birinci ulusal mimarlık akımı, neoklasik Türk üslûbu veya millî mimarî rönesansı; ağırlıklı olarak 1908 ile 1930 yılları arasında yaygın olan mimarî üslûptur. Her ne kadar Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlamış bir üslûp olsa da esas etkisini cumhuriyet döneminde göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Apsis (mimarlık)</span>

Apsis, Hristiyanlığın dini mabetleri olan kiliselerin sunak odasını kapsayan, çoğunlukla yarım daire ya da çokgen, çok nadir durumlarda dikdörtgen planlı bir yapı unsurudur. Apsisler antik döneme ait bazilikalarda yaygın olarak da mimari öğe olarak kullanılmıştır. Apsisler, yapının cephesinde dışa doğru göbekli bir yapı olabildiği gibi, bina içlerinde ya da dikdörtgen planlı duvarlarla da sarılı olabilir. Apsislerin çatısı çoğunlukla yarım kubbe biçiminde olur, ancak düz çatılı apsisler de mümkündür. Çoğunlukla kiliselerin yan neflerinden, yan şapellerinden veya apsislerinden açılan küçük apsislere ise, mimarlıkta apsidiyol denir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Katedrali</span> Berlin, Fransız Katedrali

Französischer Dom, Berlin'in Friedrichstadt ilçesinde Gendarmenmarkt meydanında Deutscher Dom karşısında yer alan katedral.

<span class="mw-page-title-main">Alman Katedrali</span>

Deutscher Dom, Berlin'in Gendarmenmarkt meydanında Französischer Dom karşısında yer alan Yeni Kilisenin halk arasında bilinen ismi. Kilisenin cemaati, o zamana kadar Jerusalem Kilisesi'ne bağlı olan Friedrichstadt'ın kuzey bölgesini kapsıyordu. Lüterci ve Kalvenist cemaat, Gendarmenmarkt'ın hemen karşısında yer alan Friedrichstadt Fransız Kilisesi'ndeki Fransızca konuşan Kalvenist cemaatin aksine Almancayı ana dil olarak kullanmıştır. Cemaatin anadili ve kubbeli kule, kiliseye bugün kullanılan ismi kazandırmıştır. Kelime anlamı olarak bu kilise, bir katedral değildir.

<span class="mw-page-title-main">Brütalist mimari</span>

Brütalist mimari, 1950'lerde Birleşik Krallık'ta savaş sonrası yeniden yapılanma projeleri arasında ortaya çıkan bir mimari tarzdır. Brütalist binalar, dekoratif tasarımın üzerine yapı malzemeleri ve yapısal unsurları öne çıkaran minimalist yapılarla karakterizedir. Bu tarz, genellikle boyasız beton veya tuğla, açısal geometrik şekiller ve ağırlıklı olarak tek renkli bir renk paleti kullanır; çelik, ahşap ve cam gibi diğer malzemeler de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Müstahkem kilise</span>

Müstahkem kilise, daha ziyade savunma mimarisinden bilinen mimari ögeleri kendisinde barındıran kiliseleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu kiliseler, gözcü kulesi, siper yahut tepe mazgallarına sahip olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Germigny-des-Prés kilisesi</span>

Germigny-des-Prés kilisesi, Centre-Val de Loire bölgesinde Loiret'de bulunan karolenj dönemi kilisesidir. 806 yılında inşası tamamlanan kilise Fransa'nın en eski kiliselerinden birisidir. Yapının mimarisi kısmen Aachen Katedrali örneğine bağlı kalınarak düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Tekla Yeraltı Kilisesi</span> Mersin, Silifke yakınlarındaki bir yeraltı kilisesi öreni

Aya Tekla Yeraltı Kilisesi (Meryemlik) Mersin ilinin Silifke ilçesi yakınlarında yer alan bir yeraltı kilisesi örenidir.

Rudolf Lückmann, Alman Mimar, restorator, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Chorweiler</span>

Chorweiler Almanya'da Köln şehrinin altıncı ilçesidir (Stadtbezirk). Chorweiler ilçesinin büyük bir kısmı 1922 yılında Köln şehrine dahil edilmiştir, Chorweiler ilçesi 1970'lerde oluşturuldu. Bu ilçe, Köln'ün en düşük nüfus yoğunluğuna sahiptir ve birçok bölgesi oldukça kırsaldır.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Schwarz</span>

Rudolf Schwarz, Aachen'de bulunan Kirche St. Fronleichnam'daki çalışmalarıyla tanınan bir Alman mimardır.

Oswald Mathias Ungers, akılcı tasarımları ve kübik formları kullanmasıyla tanınan bir Alman mimar ve mimarlık teorisyenidir. Önemli projeleri arasında Frankfurt, Hamburg ve Köln'deki müzeler yer almaktadır.