İçeriğe atla

Chriacus

Chriacus
Yaşadığı dönem aralığı: 66-50 myö
Paleosen-Orta eosen[1] 
Chriacus'un restorasyonu
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Arctocyonia
Familya:Arctocyonidae
Cins:Chriacus
Cope, 1883[2]
Tip tür
Chriacus pelvidens
Cope, 1881
Türler
  • C. badgleyi
  • C. baldwini
  • C. calenancus
  • C. gallinae
  • C. katrinae
  • C. metocometi
  • C. oconostotae
  • C. pelvidens
  • C. punitor
Fosil dağılımı

Chriacus, Paleosen döneminde şu anda Kuzey Amerika'da yaşamış ve erken Eosen'den sonra yok olan bir plasentalı memeli cinsidir.

Açıklama

Bulunan fosil buluntularını gösteren bir rekonstrüksiyon

Hayattayken, cinsin üyeleri, herhangi bir canlı memeli ile yakından ilişkili olmasalar da, kinkajou veya binturong'a benziyorlardı. İyi korunmuş fosiller, neye benzedikleri hakkında net bilgiler sağlar. Yaklaşık 1 metre (3,3 ft) uzunluğundaydılar ve uzun, sağlam bir kuyruk da dahil olmak üzere, kuyrukları ağaçları kavrayıcı olarak kullanılmış olabilir veya olmayabilir. Diğer özellikler arasında yaklaşık 7 kg (15 lb) ağırlığında hafif bir yapı ve ağaçlarda yaşayan hayvanlara özgü birçok uyarlama yer alır. Bunlar, beş parmaklı ayaklarının tabanları üzerinde yürümeyi ve uzun, kavisli, sıkıştırılmış pençelere sahip olmayı içerir. Güçlü bir şekilde inşa edilmiş uzuvların esnek eklemleri, özellikle ayak bilekleri vardı; bu, bir hayvanın aşağı doğru tırmanmak için modern ağaç sincapları gibi arka ayaklarını arkasında döndürmesine izin veren bir uyarlamaya sahipti.[3] Muhtemelen omnivorlardı, meyve, yumurta, böcek ve küçük memelilerle besleniyorlardı.[4]

Chriacus pelvidens ve C. baldwini'den alınan beyin ve iç kulak dökümlerinin analizi, bu hayvanların görmeden çok koku alma duyularına bağlı olduğunu, modern bir yaban domuzu kadar iyi işitebildiklerini ve yavaş ve orta derecede hareket ettiklerini gösteriyor. Ensefalizasyon katsayısı (EQ) 0.12-0.41 (1.0=benzer vücut boyutuna sahip modern memelilerle karşılaştırıldığında ortalama beyin boyutu) aralığındaydı ve neokorteks sonraki memelilere göre daha az gelişmişti. Modern memelilerin standartlarına göre, ne özellikle hızlı ne de zeki olacaklardı, ancak beyinleri zamanlarının birçok memelisiyle karşılaştırılabilirdi. İç kulağın türetilmiş özelliklerinin Euungulata'ya (çift toynaklılar+tek toynaklılar) atanan fosillerle paylaşılması, cinsin doğrudan bir ata olamayacak kadar farklı olmasına rağmen[5] toynaklıların kökenine yakın olabileceğini düşündürmektedir.[3]

Sınıflandırma

Şu anda cinsinde tanınan dokuz tür vardır. Çoğu erken plasentalı memeli gibi, Chriacus'un diğer gruplara göre sınıflandırılması tartışmalıdır. Halliday et al. (2015)[6] onu Palaeoryctidlerin ve Creodontlar'ın kardeş grubu olan Oxyclaenidae ailesinin bir üyesi olarak kabul ederken, Tabuce ve ark. (2011)[7] onu bir arctocyonid olarak sınıflandırır, en çok Loxolophus ile daha sonra Arctocyon ile ilişkilidir ve mesonychidlerle yakın akrabadır.[8] Bu farklılık, arctocyonidler olarak sınıflandırılan memelilerin tarihini yansıtır. Arctocyonidler, ilk önce creodontlar (modern etoburların ataları olduğu düşünüldü) ve daha sonra "condylarthlar" (toynaklı memelilerin ataları olduğu düşünüldü) olarak kabul edildiler. Modern araştırmalar, kafa karışıklığının toynaklıların, etoburların ve creodonta'nın ilişkili gruplar olması ve bunların her birinde et yiyen soylar ve adaptasyonların evrimleşmesinden kaynaklandığını öne sürüyor. Chriacus, erkn akrabalarının dağılımı içinde bir yerdedir.

Kaynakça

  1. ^ "Chriacus". paleobiodb.org. 25 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Chriacus". paleobiodb.org. Erişim tarihi: 2021-07-25. 
  3. ^ a b Rose (17 Nisan 1987). "Climbing adaptations in the early eocene mammal Chriacus and the origin of artiodactyla". Science (İngilizce). 236 (4799): 314-316. doi:10.1126/science.3426662. ISSN 0036-8075. PMID 3426662. 25 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2021. 
  4. ^ The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. Londra: Marshall Editions. 1999. s. 234. ISBN 1-84028-152-9. 
  5. ^ "Virtual endocranial and inner ear endocasts of the Paleocene 'condylarth' Chriacus: new insight into the neurosensory system and evolution of early placental mammals". Wiley Online Library. 2019. 1 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Halliday (2015). ""Resolving the relationships of Paleocene placental mammals"". Biological Reviews. 92:1: 521-550. 
  7. ^ Tabuce (1 Şubat 2011). "A structural intermediate between triisodontids and mesonychians (Mammalia, Acreodi) from the earliest Eocene of Portugal". Die Naturwissenschaften. 98: 145-55. doi:10.1007/s00114-010-0747-y. 25 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2021. 
  8. ^ "Resolving_the_higher-level_phylogenetic_relationships_of_Triisodontidae_'Condylarthra'_within_Placentalia". ResearchGate. 2015. 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  1. Paleosen memelileri hakkında makale 3 Nisan 2002 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. Paleobiyoloji veri tabanındaki teknik bilgiler 16 Mart 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eteneliler</span> Eutheria sınıfındaki memelilerin alt sınıfı

Eteneliler, eteneli memeliler veya plasentalı memeliler, memelilerin bir infra sınıfı. Diğer alt sınıflar keseliler (Metatheria) ve hâlâ yumurtlayarak üreyen ilkel memelilerdir (Protheria). Aralarında büyük bir farkla en büyük grup etenelilerdir. Günümüzde, 6000'in üzerinde eteneli türü bulunmaktadır. Vücut yapıları ve yaşam alanlarının farklılıkları ile en çeşitli memeli grubunu oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Eutheria</span> memeli kladı

Eutheria, keselilere göre etenelilerle daha yakından ilişkili olan tüm doğurgan memelileri (Theria) kapsayan bir kladdır.

<span class="mw-page-title-main">Toynaklılar</span> memeli kladı

Toynaklılar, memelilerin Ferungulata grubundan, pençelerini toynak biçiminde geliştirmiş bir memeli üst takımıdır.

<i>Purgatorius</i> tarih öncesi plesiadapiform cinsi

Purgatorius, Paleosen döneminde Kuzey Amerika'da yaşamış, Plesiadapiformes'in öncüsü olduğu düşünülen plasentalı memeli cinsi. Purgatorius, Protungulatum ile birlikte, bilinen en eski plasentalı memelilerden biridir.

<i>Protungulatum</i> plasentalı memeli cinsi

Protungulatum, ilk olarak kuzeydoğu Montana'daki Bug Creek Anthills Oluşumunda bulunan, geç Kretase ile erken Paleosen dönemleri arasında yaşamış, bazal bir toynaklı veya Pan-Euungulate olduğu düşünülen, bilinen en eski plasentalı memeli cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Phenacodontidae</span> ilkel toynaklıları içeren bir familya

Phenacodontidae, Paleosen ila Eosen devreleri arasında Kuzey Amerika ve Avrupa'da yaşamış erken toynaklıları içeren bir familya. Phenacodontidler, geleneksel olarak çöp sepeti taksonu olan "condylarthra"ya yerleştirilirler. Ancak tek toynaklılarla ilişkili olduklarını gösteren bazı çalışmalar yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mesonychia</span> memeli takımı

Mesonychia, erken Paleosen ila Oligosen dönemleri arasında yaşamış arkaik toynaklı memelileri kapsayan bir etçil memeli grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Arctocyonidae</span> Soyu tükenmiş memeliler ailesi

Arctocyonidae, Paleosen'den Eosen'e kadar Avrupa ve Amerika'da yaşamış, 20'den fazla cinse sahip, toynaklılarla ilişkili, soyu tükenmiş bir ilkel plasentalı memeli (Eutheria) ailesi. Bazıları modern ayıların büyüklüğündeydi ve muhtemelen omnivordu; diğerleri daha küçük ve otçuldu.

<i>Hyopsodus</i> Eosen döneminde yaşamış ilkel toynaklı cinsi

Hyopsodus, Eosen döneminde Avrasya ve Kuzey Amerika'da yaşamış toynaklı memeli cinsi. Bu cinsin fosilleri, Kuzey Amerika'da, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin Bighorn Havzası bölgesinde bulunmuştur. Hızlı ve çevik olduğuna, yuvalarda yaşadığına ve belki de ekolokasyonu kullanabildiğine inanılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Ferae</span> memeli kladı

Ferae, Carnivora ve Pholidota takımlarından oluşan bir memeli kladıdır. Carnivora ve Pholidota'nın bir grubu için alternatif bir isim olan Ostentoria da önerildi. Moleküler genetik çalışmalarca, günümüze kadar gelen Ferae'nin son ortak atasının yaklaşık olarak 78.9 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilmiştir. Creodonta gibi soyu tükenmiş birkaç takım da Ferae'nin üyeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Carnivoramorpha</span> memeli kladı

Carnivoramorpha, çağdaş Carnivora takımını ve soyu tükenmiş kök akrabalarını içeren plasentalı memelilerin bir kladıdır.

Teilhardimys, Avrupa'nın erken Eosen'inden bilinen toynaklı memeli cinsi. Cinse atanmış 3 tür bulunmaktadır: T. brisswalteri, T. musculus, T. reisi. Cinsin eski adı Teilhard de Chardin (1926) tarafından Microhyus olarak belirlenmişti, ancak cins, 2000'de Teilhardimys adı ile yeniden tanımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Arctocyonia</span> tarih öncesi memeli takımı

Arktosiyoniyenler, stratigrafik aralığı Paleosen'den Erken Eosen dönemlerine kadar uzanan laurasiatherian memelilerin bir kladıdır. Kretase-Paleojen soy tükenme olayından sonra büyük memeli avcılarının en eski örnekleri arasındaydılar. Bazıları arktosiyoniyenleri kök çift toynaklılar olarak sınıflandırırken, diğerleri Ferae grubunun üyeleri olarak grubu sınıflandırmıştır. Takımda sınıflandırılan üç aile vardır: Arctocyonidae, Oxyclaenidae ve Quettacyonidae.

<span class="mw-page-title-main">Afroinsectiphilia</span> memeli kladı

Afroinsectiphilia son moleküler filogenetik çalışmalar sonuçlarına göre önerilmiş bir afrotheria kladıdır. Grupatki taksonların çoğu, bir zamanlar Insectivora takımının bir parçası olarak kabul edildi, ancak Insectivora artık polifiletik ve modası geçmiş olarak kabul ediliyor. Önerilen bu sınıflandırma sadece moleküler çalışmalara dayanmaktadır ve bu grubun monofilisini doğrulayan hiçbir morfolojik kanıt yoktur.

<i>Phenacodus</i> tarih öncesi toynaklı cinsi

Phenacodus, yaklaşık 55 milyon yıl önce geç Paleosen'den orta Eosen'e kadar soyu tükenmiş bir memeli cinsidir. Phenacodontidae ailesini ve Perissodactyla takımını simgeleyen toynaklıların en eski ve en ilkellerinden biridir.

Cimolestes, böcekleri ve diğer küçük hayvanları yemeye uyarlanmış tam bir diş tamamlayıcısı olan erken eutherian memeli cinsi. Paleontologlar, kısmen, oldukça farklı hayvanların cinse atanması nedeniyle, diğer memelilerle olan ilişkisi konusunda anlaşamadılar, bu da Cimolestes'i yakından ilişkili olanlardan ziyade benzer özelliklere sahip hayvanların bir sınıf taksonu haline getirdi. Fosilleri, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Afrika'da bulunmuştur. Cimolestes ilk olarak Kuzey Amerika'nın Geç Kretase döneminde ortaya çıktı. Bazı paleontologlara göre, Cimolestes'in soyu Paleosen'in başlangıcında tükendi, diğerleri ise cinsin soyunun Eosen'den önce tükendiğini bildiriyor.

<i>Triisodontidae</i> tarih öncesi toynaklı familyası

Triisodontidae, soyu tükenmiş, muhtemelen parafiletik veya geçersiz bir mesonychian plasentalı memeli familyasıdır. Çoğu triisodontid cinsi Kuzey Amerika'da Paleosen sırasında yaşadı, ancak Andrewsarchus cinsi Asya'nın orta Eosen'inden bilinmektedir. Triisodontidler, kuş olmayan dinozorların neslinin tükenmesinin ardından Kuzey Amerika'da ortaya çıkan ilk nispeten büyük yırtıcı memelilerdi. Daha az özelleştirlmiş dişlere sahip olmaları bakımından diğer mesonychian ailelerden farklıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kondilart</span> tarih öncesi memeli takımı

Kondilartlar (Condylarthra), öncelikle Paleosen ve Eosen dönemlerinden bilinen, soyu tükenmiş plasentalı memelilerin resmi olmayan bir grubudur - daha önce bir takım olarak kabul edilmiştir. Erken, ilkel toynaklılar olarak kabul edilirler. Artık, Perissodactyla veya Cetartiodactyla'nın bir parçası olarak açıkça belirlenmemiş olan toynaklıları sınıflandırmak için bir çöplük olarak hizmet eden ve bu nedenle birçok ilgisiz soydan oluşan bir çöp sepeti taksonu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Creodonta</span> soyu tükenmiş etobur memeliler

Creodonta, Paleosen'den Miyosen dönemlerine kadar yaşamış, soyu tükenmiş, muhtemelen polifiletik bir etobur memeli takımıdır. Her ikisi de karnaval dişlerine sahip oldukları için, kreodontlar ve etçillerin bir zamanlar yakın bir ortak ataya sahip oldukları düşünülüyordu, ancak karnavalları oluşturmada farklı dişlerin rol oynadığı göz önüne alındığında; bu, bir evrimsel yakınsama durumudur. Karnavallar, soyu tükenmiş yarasa Necromantis gibi diğer memeli türlerinde de bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Laurasiatheria</span> memeli üst takımı

Laurasiatheria, Eulipotyphla takımı ile Scrotifera kladını içeren bir plasentalı memeliler üst takımıdır. Kardeş grubu Euarchontoglires ile birlikte Boreoeutheria magna takımını oluşturur. Laurasiatheria taksonu içinde sınıflandırılan hayvanların benzer gen dizilimlerine dayanarak keşfedildi. Grubu birleştirmek için ortak anatomik özellikler henüz ortaya konmadı. Laurasiatheria kladı DNA dizilim analizleri ve retrotranspozon varlık/yokluk verilerine göre temellendirildi. Üst takım, Pangea bölünmeye başladıktan sonra Gondvana'dan ayrılan Lavrasya süperkıtasında ortaya çıktı. En son ortak atasının yaklaşık olarak 76 ila 90 milyon yıl önce soyunun ayrıldığı varsayılmaktadır.