İçeriğe atla

Chongryon

Koordinatlar: 35°41′49″N 139°44′37″E / 35.696972°K 139.7435°D / 35.696972; 139.7435
Japonya'nın Koreli Sakinleri Genel Birliği
Ch'ongryŏn'un, Chiyoda, Tokyo'da Genel Merkezi
KısaltmaCh'ongryŏn, Chōsen Sōren
ÖncülMinsen[1]
Kuruluş30 Mart 1955 (69 yıl önce) (1955-03-30)
TürSTK
Konum
Koordinatlar35°41′49″N 139°44′37″E / 35.696972°K 139.7435°D / 35.696972; 139.7435
Hizmet bölgesiJaponya
Resmî dillerKorece, Japonca
BaşkanHo Jong-man[2]
Önemli kişilerHan Duk-su, kurucu
Ana organGenel Kurul
Resmî sitehttp://www.chongryon.com/

Japonya'nın Koreli Sakinleri Genel Birliği[3] (Korece: 재일본 조선인 총련합회, Hanja: 在日本 朝鮮人 總聯合會, Chae Ilbon Chosŏnin Ch'ongryŏnhaphoe veya Japonca: 在日本朝鮮人総聯合会 veya 在日本朝鮮人総連合会, Zai-Nihon Chōsenjin Sōrengōkai), kısaca Chongryon (Korece: 총련, Hanja: 總聯) veya Chōsen Sōren (Japonca: 朝鮮総連), Zainichi (veya Jaeil) Koreliler (Japonya'da uzun vadeli Koreli sakinleri) için olan iki ana organizasyondan biridir ve Kuzey Kore'ye (KDHC) yakın bağları vardır. Kuzey Kore ve Japonya arasında diplomatik ilişkiler olmadığı için Chongryon, Kuzey Kore'nin Japonya'daki fiili elçilik görevi görüyor.[4][5]

Chongryon'un merkezi Chiyoda, Tokyo'da bulunup, Japonya genelinde valilik ve bölge merkez ofisleri ve şubeleri bulunmaktadır. Ama, kuruluş 750 milyon ABD Doları'nın üzerindeki borçlarıyla ciddi bir mali sıkıntı yaşadı ve mahkeme tarafından 2012'de Tokyo'daki merkezi de dahil olmak üzere varlıklarının çoğunu elden çıkarması emredildi.[6]

On sekiz kitle propaganda kurumu ve yirmi üç işletme kuruluşu dahil olmak üzere, Chongryon'a bağlı çok sayıda kuruluş var. En önemli iş sektörlerinden biri pachinko. Ayrıca, 60 Korece okulu ve bir Koreli üniversite ile Japonya'daki bankalar ve diğer tesisleri de işletmektedir.

Diğer ana organizasyonun olan Mindan, Japonya'da Kore Sakinleri Birliği, genellikle Güney Kore vatandaşlığını benimsemiş Zainichi Korelilerden oluşuyor. Şu anda, Japon vatandaşlığını kabul etmemiş olan Japonya'daki 610.000 Koreli sakin arasında, yüzde 25'i Chongryon ve yüzde 65'i Mindan üyesidir. Chongryon'un Kuzey Kore ile olan güçlü bağları, Kuzey Kore ideolojisine olan bağlılığı ve Korelilerin Japon toplumuna entegrasyonu konusundaki muhalefeti, Chongryon'u Japonya'daki iki kuruluştan daha tartışmalı olanı haline getirdi.

İdeoloji

Chongryon, web sitesinde, tüm faaliyetlerinin Kuzey Kore'nin resmi devlet ideolojisi Juche kavramına dayandığını iddia ediyor.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2019. 
  2. ^ "朝鮮総連、3代目議長に許宗萬氏を選出". Yomiuri. 19 Mayıs 2012. 15 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2013. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2019. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

<span class="mw-page-title-main">Korece</span> Kore yarımadasında ve komşusu Çine bağlı Yanbian Kore Özerk İlinde yaygın olarak kullanılan bir dil

Korece, Kore yarımadasında ve komşusu Çin'e bağlı Yanbian Kore Özerk İli'nde yaygın olarak kullanılan bir Kore dili. Hem Kuzey Kore hem de Güney Kore'nin resmî dilidir. Dil, hece alfabesi olan Hangıl veya Çince karakterler olan Hanja ile yazılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Koreliler</span> Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı etnik grup

Koreliler, Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı bir etnik gruptur. Güney Kore ve Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti vatandaşlarına da "Koreli" denir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore arması</span> Ulusal arma

Kore Cumhuriyeti Ulusal Amblemi ülkenin ulusal bayrağındaki beş stilize yaprakla çevrili taeguk sembolünden ve ülkenin resmî Korece isminin, Korece karakterlerinden oluşan bir yazıtın bulunduğu bir şeritten oluşur. Taegeuk barış ve uyumu temsil eder. Beş yaprakların hepsinin anlamı vardır ve Güney Kore'nin ulusal çiçeği, Hibiscus syriacus veya Sharon Gülü ile ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Jong Tae-se</span>

Jong Tae-Se, Kuzey Koreli eski futbolcudur. Oyuncuya "Halkın Rooney'si" lakabı takılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore tarihi</span>

Kore tarihi MÖ 3000 yılına kadar uzanır. Çin’in eline geçtikten sonra, Budizm ve Çinlilerin etkisinde kaldı. Daha sonraları 7. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar değişik hanedanların idaresi altında bağımsız olarak yaşadı. 1910 yılında Japonlar Kore’yi işgal ederek koloni haline getirdiler. Bu durum, 1945 yılına kadar sürdü. II. Dünya Savaşı'nda Japonya’nın yenilmesinden sonra Güney Kore’yi ABD, Kuzey Kore’yi de SSCB işgal etti. Böylelikle kuzeyde komünist, güneyde kapitalist rejim kurulmuş oldu. SSCB nin yıkılışı ve Komünizmin çöküşüne rağmen iki ayrı ülke durumunda yaşayan halklar tekrar birleşememiştir. Özellikle Kore Savaşı'nda bunun nedenleri belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gyeonggi</span>

Gyeonggi, Güney Kore'nin illerinden biridir. Gyeonggi, ülkenin kuzeybatısında yer almaktadır ve Seul ve İncheon şehirlerini çevrelemektedir. İl kuzeyde Kuzey Kore, doğuda Gangwon ve güneyde Kuzey Chungcheong ve Güney Chungcheong illeri ile komşudur. Yüzölçümü 11,730 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 12,342,448 olup Güney Kore'nin en kalabalık ilidir. İlin merkezi Suwon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Joseon Krallığı</span> 1392–1897 yıllarında geçen kore krallığı

Joseon Krallığı, 1392-1897 yılları arasında var olmuş bir Kore krallığıdır. Krallık General Yi Seong-gye tarafından kurulmuş olup modern Kore'nin bulunduğu yerde yaklaşık beş yüzyıl boyunca hüküm sürmüştür. İlk başlarda Kore, yeniden adlandırılmış ve başkent günümüzdeki Seul'e taşınmıştır. Krallığın doğal sınırları en kuzeydeki Yalu ve Tumen nehirlerine kadar genişlemiştir. En uzun Konfüçyüsçü hükümdarlığın yaşandığı hanedanlıktır. Krallık, sonraları Ming ve Çing hanedanlarının birer vasalı olarak sürdürmüş olup Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ardından Ekim 1897 tarihinde Kore İmparatorluğu hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Mindan</span> HABİB kırmızıaltın

Mindan veya Japonya'daki Kore Sakinleri Birliği Japonya'da yaşayan Koreliler için iki ana kuruluştan biri, diğeri ise Chongryon. Mindan'ın Güney Kore ile bağları var ve 1946'da Japonya'nın Tokyo şehrinde kuruldu. Şu anda, Japonya'da vatandaşlığa geçmemiş olan 610.000 Koreli vatandaş arasında,% 65'i Mindan'a,% 25'i ise Chongryon'a üyedir.

Kore Budist Federasyonu veya Chosôn Budist Federasyonu, kısaca Chobulyôn Budistlerin Kuzey Kore'deki tüm faaliyetlerini denetler. Organizasyon 26 Aralık 1946'da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Koreli Çocuk Birliği</span>

Koreli Çocuk Birliği Kuzey Kore gençlik hareketi ve öncü hareketine katkıda bulunan Kuzey Kore Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi'nin öncüsüdür. Altı ila onbeş yaş arası çocuklar içindir ve Kore İşçi Partisi ile bağlantılı siyasi bir organizasyondur. Üniformalı şubesi, 9-15 yaşları arasındaki çocukları ve gençleri kabul eden Genç öncüler olarak bilinir. Örgüt ulusal çapta ilk ve orta okullarda bölümler düzenlemektedir. Çocuklara Juche ideolojisini ve Kuzey Kore sisteminin arkasındaki ideolojileri öğretiyor. 15 yaşın üstündeki gençler Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi'ne katılabilir.

Uyoku dantai Japon aşırı milliyetçi ve aşırı sağ gruplarıdır. 1996 ve 2013 yıllarında Ulusal Polis Ajansı, Japonya'da toplamda yaklaşık 100.000 üyesi olan 1.000'in üzerinde sağcı grup olduğunu tahmin etmişti.

<span class="mw-page-title-main">Beş Kuzey Kore İli Komitesi</span>

Beş Kuzey Kore İli Komitesi Güvenlik ve Kamu İdaresi Bakanlığı altında bir Güney Kore hükûmet organıdır.

Japonya'daki Koreliler, Japonya'da daimi ikamet statüsünde olan veya Japon vatandaşı olan ve 1945'ten önce Japonya'ya göç eden ya da bu göçmenlerin soyundan gelen etnik Korelilerden oluşuyor. Bunlar, II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden ve Kore'nin bölünmesinden sonra Japonya'ya göç etmiş Güney Kore vatandaşlarından ayrı bir gruptur.

1910 Japonya–Kore Antlaşması veya Japonya-Kore İlhak Antlaşması 22 Ağustos 1910'da Japonya İmparatorluğu ve Kore İmparatorluğu temsilcileri tarafından yapılmıştır. Bu anlaşmada, Japonya, Kore'nin Japonya'nın koruyucusu olduğu 1905 Kore Antlaşması'nın ardından Kore'yi, Kore'nin iç işleri idaresinden mahrum bırakıldığı 1907 Kore Anlaşması'nın ardından resmi olarak ilhak etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kim Chon-hae</span>

Kim Chon-hae Japon Komünist Partisinin önde gelen isimlerinden biri ve kurucusu olan Japonya'da bulunan bir Koreliydi. Daha sonra Kuzey Kore'de Kore İşçi Partisi'ne bağlı bir politikacı haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Koryo-saram</span> Eski Sovyetler Birliğindeki Koreli azınlık grubu

Koryo-saram, eski Sovyet ülkelerinde yaşayan etnik Korelilerin kendilerini tanımlamak için kullandıkları isimdir. Bu terim iki öğeden oluşur: "Koryo", Kore'nin Korecedeki isimlerinden biridir, "saram" ise "insan" veya "halk" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'deki Koreliler</span>

Koreliler, Çin Halk Cumhuriyeti Devleti'nin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Çin vatandaşı olan bu etnik Koreliler Çincede Cháoxiǎnzú, Korecede ise Joseonjok ya da Chosŏnjok şeklinde anılırlar. 2010 Yılı Çin Ulusal Nüfus Sayımı'na göre tüm Çin çapında 1.830.929 Çin vatandaşı etnik Koreli var; bunlar en büyük yoğunlukla Kuzeydoğu Çin'deki Heilongjiang, Jilin ve Liaoning eyâletlerinde ikâmet ederler. Kuzeydoğu Çin'in haricindeki büyük şehirlerde de büyük etnik Koreli topluluklarına rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Halk Ordusu Kara Kuvvetleri</span>

Kore Halk Ordusu Kara Kuvvetleri Kore Halk Ordusu'nun ana askeri birimidir ve Kara operasyonlarından sorumludur.