İçeriğe atla

Chondrostoma colchicum

Chondrostoma colchicum
Korunma durumu


Asgari endişe altındaki türler (IUCN 3.1)[1]
Bilimsel sınıflandırmaedit
Krallık Animalia
Şube Chordata
Sınıf Actinopterygii
Takım Cypriniformes
Familya Cyprinidae
Altfamilya Leuciscinae
Cins Chondrostoma
Tür
C. colchicum
İkili adlandırma
Chondrostoma colchicum

Derjugin, 1899

Chondrostoma colchicum veya Türkçe kullanılan adıyla karaburun balığı sazangiller familyasından bir tatlı su balığıdır. Adını Antik Kolhis Krallığı'ndan almıştır.

Dağılımı

Kafkasya'nın güneyinde yaygın olarak görülen türün, Rusya, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'den görüldüğü bildirilmiştir. Türkiye'de Çoruh Nehri ve İyidere Deresi'nde yaygındır.[2] Gürcistan'da Rioni Nehri, Çoruh, Natenebi Nehri, Supsa Nehri, Hobi Nehri, Enguri Nehri, Bzıb Irmağı, Kodor Nehri, Çakvistskali Nehri, Kintrişi Nehri, Amtkeli Gölü, Mçişta Nehri, Gumista Nehri ve Besleti Nehri'nde yaşamaktadır. Amatör balıkçılar tarafından avlanan bir türdür.

Özellikleri

Sırtı koyu, karnı açık beyaz renklidir. Sırt ve kuyruk yüzgeçlerinin uçları koyu renklidir. Yüzgeçlerin geri kalanı turuncudur. 3-4 senede cinsel olgunluğa erişir. Çoğunlukla alg ve dere tabanındaki canlı artıklarından beslenir. Genellikle kayalık zemine yumurtlar. Kuban Nehri'nde 40 santimetre uzunluğunda ve 200 gram ağırlığında bir örnek görülmüştür.

Kaynakça

  1. ^ Freyhof, J. 2014. Chondrostoma colchicum. The IUCN Red List of Threatened Species 2014: e.T19083721A19222933. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2014-1.RLTS.T19083721A19222933.en. Downloaded on 21 October 2017.
  2. ^ "Chondrostoma colchicum Derjugin, 1899" (PDF). suf.erdogan.edu.tr. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz</span> Avrupa ve Asya arasında yer alan bir iç deniz

Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan, kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan; güneyinde Türkiye, batısında Romanya ve Bulgaristanla çevrili, Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara, Kerç Boğazı vasıtasıyla ise Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çoruh</span> Gürcistan ve Türkiyede nehir

Çoruh, Türkiye'nin kuzey-doğusundaki Erzurum ili sınırları içerisindeki Mescit Dağları'ndan doğan bir nehirdir. Kelkit-Çoruh Fayı boyunca Bayburt, İspir, Tortum, Yusufeli ve Artvin şehirlerinden akarak Gürcistan'a ulaşır ve buradan; yani Batum'un hemen güneyinden, Türkiye-Gürcistan sınırının birkaç kilometre kuzeyinden, Karadeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Dülger balığı</span> Zeidae familyasından bir balık türü

Zeus faber veya Dülger balığı, Zeus cinsine bağlı bir balık türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Gölü</span>

Marmara Gölü, Manisa'nın ilçesi Gölmarmara'nın güneyindeki bir alüvyal set gölüdür. Ege Bölgesi'nde yer alır. Gölün bulunduğu saha çukur olup batı ve kuzeyi tepelerle çevrilidir. Doğu kısmı Gediz Ovası'na, kuzeybatı kısmı Akhisar Ovası'na açık olup buralardan alüvyon setleriyle ayrılır. Bu durum, Marmara Gölü'ne set gölü karakterini verir. Gediz çöküntü havzası içinde bulunan gölün seviyesi, Gediz Ovası'nın seviyesinden daha alçaktır. Derinliği az olan gölün yüzölçümü 44,5 km²'dir. Gediz Nehri ile Demrek Deresi'nden ve kuzeydeki Kum Çayı'ndan göle kanallar açılmıştır. Bu kanallar bilhassa ilkbahar sonlarında kabarık olan akarsuların sularını göle taşırlar. Göl kapalı bir çukurda olup suları tuzludur. 12 Haziran 2017'de "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Güneş balığı</span>

Güneş balığı ya da Ay balığı (Mola mola. Latince mola değirmen taşı demektir), Molidae familyasına ait balık türüdür. Lezzetsiz ve kötü kokan etinden dolayı ticari değeri yoktur.

<span class="mw-page-title-main">İnci balığı</span>

İnci balığı, sazangillere (Cyprinidae) ait bir balık türü. İsmi pullarından yapay inci yapılmasından kaynaklanmaktadır.

<i>Thunnus maccoyii</i>

Thunnus maccoyii, uskumrugiller (Scombridae) familyasına ait bir balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Yapraklı deniz ejderi</span>

Yapraklı deniz ejderi, denizatı ile ilgili olan bir tuzlu su (deniz) balığıdır. Phycodurus cinsinin tek üyesidir. Bu canlılar güney ve batı Avustralya sularının yerlisidir ve genellikle sığ, ılık sularda kalırlar. Adları görünümlerinden gelir, uzun yaprak görünümlü çıkıntılar tüm vücutlarından çıkmaktadır. Bu çıkıntılar itici amaçla kullanılmazlar, yalnızca kamuflaj için kullanılırlar. Yapraklı deniz ejderi, boynunun kabarık kısmındaki göğüs yüzgeci ve kuyruğun sonuna yakın olan sırt yüzgeci ile ilerler. Bu küçük yüzgeçler neredeyse saydamdır ve su üzerinde sakince ilerlerken yüzgeçlerini ince ince dalgalandıkları için zor fark edilirler, bu nedenle suda yüzen bir deniz yosununu andırırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ganj ve İndus nehir yunusu</span>

Ganj nehir yunusu ve İndus nehir yunusu Bangladeş, Hindistan ve Pakistan'da bulunan tatlısu ya da nehir yunusları üstfamilyasının iki alttürüdür. 1970'lerden itibaren iki ayrı tür olarak nitelendirilmektedirler. Ganj nehri yunusu çoğunlukla Hindistan'da Ganj Nehri ve kollarında, İndus nehir yunusu da Pakistan'da İndus Nehri'nde bulunur. Ancak 1998 yılında balinalar üzerine yapılan bir taksonomi çalışması sonucunda bu iki yunus tekrar tek tür olarak listelenmiştir. Bu türün adı Ganj ve İndus nehir yunusu ya da daha genel adıyla Hint nehir yunusudur ancak bu iki isim de çok fazla yaygın değildir.

<span class="mw-page-title-main">Amazon nehir yunusu</span>

Amazon nehir yunusu ya da diğer adlarıyla Boto, Pembe nehir yunusu Amazon Nehri ve Orinoco Nehri sistemlerinde bulunan bir tatlısu nehir yunusudur. Nehir yunuslarının en büyüğü olan bu tür, aynı yaşam alanı içinde bulunan ancak gerçek bir nehir yunusu türü olmayan Tucuxi ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">La Plata yunusu</span>

La Plata yunusu Güney Amerika'nın güneydoğusunda Atlas Okyanusu kıyılarında bulunan bir yunus türüdür. Taksonomik olarak nehir yunusları grubunun bir üyesi olan La Plata yunusu, tatlısuda yaşayan diğer üç nehir yunusu türünün aksine okyanusta ve tuzlusu haliçlerinde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik dönücü yunusu</span>

Atlantik dönücü yunusu Stenella cinsindeki beş yunus türünden biridir ve Atlas Okyanusu'nda bulunur. Aynı zamanda Clymene yunusu, miğfer yunusu ve kısa burunlu dönücü yunus adları da verilmektedir.

Sıraz balığı, Cyprinidae familyasından Işınsal yüzgeçliler sınıfına ait bir balıktır. Dünya'da sadece Türkiye'de bulunan endemik bir türdür. Doğal yaşam alanı tatlı su gölleridir. Doğal yaşam alanlarının yok olması nedeniyle neslinin tükenmesi söz konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Sowerby gagalı balinası</span> Bir memeli türü

Sowerby gagalı balinası, gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından iki dişli balina (Mesoplodon) cinsine ait bir balina türü. İki dişli balina cinsinin 1804 yılında ilk keşfedilen türüdür. Keşfeden zoolog James Sowerby bu balinaya adını vermiştir.

Salmo coruhensis veya bilinen adıyla Çoruh alabalığı, tatlı suda yaşayan alabalıkgillerden bir kırmızı benekli alabalık türüdür. Karadeniz'e akan Türkiye'deki ve muhtemelen Gürcistan'daki akarsularda yaşamaktadır. 2010 yılında tanımlanmıştır. İsmini Çoruh Nehri'nden almıştır.

Corylus colchica veya Corylus iberica, Türkçe Kafkas fındığı, Güney Kafkasya ülkeleri olan Ermenistan ve Gürcistan'da endemik bir fındık türüdür. Diğer fındık türlerine kıyasla dona karşı daha dayanıklıdır. Eylül ayında yenilebilir küçük fındıklar üretir. Fındıklarının küçük olmasından dolayı ticari olarak yetiştirilmez. Fındığın kabuğu oval, fındık ise yuvarlaktır. Bazı durumlarda Adi fındık ağacının soğuk iklimlerde yetişebilmesi için Kafkas fındığı ağacı ile melezlendiği bilinir.

Phoxinus colchicus, 1910'da tanımlanmış, sazangiller familyasından bir tatlı su balığı türüdür. Rusya ve Gürcistan'dan geçen Kuban Nehri'nin güney kollarında ve Çoruh'ta görülmüştür. Tür, adını Antik Kolhis Krallığı'ndan almıştır. Çoruh'ta yakalanan örneklerin uzunluğu 50 ila 64 milimetre arasında, Rusya'da yakalanan örneklerin uzunluğu 27 ila 70 milimetre arasında değişmektedir.

Luciobarbus escherichii, sazangiller familyasından bir tatlı su balığıdır.

<i>Alburnoides fasciatus</i> Balık Türü

Alburnoides fasciatus veya Türkçede bilinen adıyla noktalı inci balığı, sazangiller familyasından bir tatlı su balığı türüdür. Batı Güney Kafkasya ve Türkiye'nin Karadeniz'e akan akarsularında yaşar. Batıda Kızılırmak Nehri'ne kadar görülen türün İyidere Deresi, Bolaman Irmağı, Güneysu Deresi, Sabuncular Deresi, Çoruh, Hopa Deresi, Fırtına Deresi, Arılı Deresi ve Çağlayan Deresi'nde yaşadığı tespit edilmiştir. Kaya, iri çakıl veya ince çakıl zeminli, hızlı akan sığ akarsuları tercih eder. Bilinen en büyük örneğin uzunluğu 13.8 cm, ağırlığı ise 32 gram olarak ölçülmüştür.

Capoeta sieboldii veya Türkçede bilinen adıyla siraz balığı, sazangiller familyasından tatlı su balığı türüdür. Mevsimsel olarak nehirlere veya akarsulara bağlı bir dizi habitatta yaşar. Doğuda Sakarya Nehri ve batıda Rioni Nehri'ne kadar olan akarsularda görülmüştür. Şimdiye kadar tespit edilen en büyük örnek 45.5 cm uzunluğundaydı. Çoruh Nehri, Borçka Baraj Gölü, Deriner Baraj Gölü, Hirfanlı Baraj Gölü, Delice Irmağı, Kirmir Çayı ve Elekçi Deresi görüldüğü rapor edilen yerlerden bazılarıdır.