İçeriğe atla

Chojnice Muharebesi (1454)

Chojnice Muharebesi
On Üç Yıl Savaşları

On Üç Yıl Savaşları
Tarih18 Eylül 1454
Bölge
Chojnice yakınları, Gdańsk Pomerania, Töton Tarikatı Devleti (günümüzde Pomeranya Voyvodalığı, Polonya)
Sonuç Töton zaferi
Taraflar
Polonya Tacı
Prusya Konfederasyonu
Töton Şövalyeleri
Żagań Dükalığı
Komutanlar ve liderler
IV. Kazimierz Jagiellon
Jan Taszka Koniecpolski
Peter von Szczekociny (ölü)
Bernhart von Zinnenberg
Rudolf von Sagan (ölü)
Güçler
16.000 süvari,
3.000'den fazla piyade
9.000 süvari,
6.000 piyade
Kayıplar
3.000'den fazla ölü
300 esir
~100 ölü

Chojnice Muharebesi (veya Konitz Muharebesi), 18 Eylül 1454'te, On Üç Yıl Savaşları sırasında Polonya ile Töton Şövalyeleri arasında Chojnice kasabası yakınlarında meydana gelen ve Töton Şövalyeleri tarafından kazanılan çatışmadır.[1]

Arka plan

Töton ordusunun Bernhart von Zinnenberg komutasında yaklaşık 9.000 süvari ve 6.000 piyadesi vardı. Polonya ordusunda 16.000 süvari, birkaç bin hizmetçi (savaşlarda kullanılabilen ve genellikle kullanılan), birkaç yüz piyade, ayrıca Gdańsk'tan 500 paralı asker ve kasabalı ve Prusya Konfederasyonu tarafından kiralanan 2.000 paralı asker vardı; şansölye Jan Koniecpolski ve Peter von Szczekociny tavsiyesi üzerine hepsi Kral IV. Kazimierz Jagiellon'in komutası altındaydı.

Polonyalı komutanlar, topçu ya da piyadeyi dikkate almadan, muharebenin Polonya ağır süvarileri tarafından kazanılacağına güveniyorlardı. Rakiplerinin geleneksel stratejilerini değiştirebileceklerini ya da Chojnice'de kuşatılan Töton askerlerinin yalnızca seyirci kalmayacaklarını düşünmemişlerdi. Bernard von Zinnenberg yine de tamamen farklı türde bir savaş planlamıştı.

Muharebe

Başlangıçta her şey, Polonyalılar ve Töton Şövalyeleri arasındaki diğer birçok savaşta olduğu gibi beklendiği gibi gitti. Polonyalı süvariler hücum ederek Töton hatlarını kırdı, Sagan Dükü Rudolf'u öldürdü ve hatta Bernhart von Zinnenberg'i ele geçirdi. Töton süvarileri Polonya hatlarını aşıp Chojnice'ye kaçmaya çalıştı; ancak Cermen Wagenburg'da gruplanan piyadeler geleneği bozdu ve atlı birliklere karşı çok iyi bir savunma sağladı.

Daha sonra Polonya ordusunun arkasındaki Chojnice'den gelen ani bir saldırı paniğe neden oldu. Bernhart von Zinnenberg kurtulmayı başardı ve takibi organize etti; Peter von Szczekociny da dahil olmak üzere yüzlerce Polonyalı bozgun sırasında öldürüldü veya yakındaki bataklıkta boğuldu. Polonya Kralı büyük bir kişisel cesaretle savaşmaya devam etti ve şövalyeleri onu savaş alanını terk etmeye zorlamak zorunda kaldı.

Sonrası

Polonya'nın yenilgisi tamamlandı. Savaş alanında 3.000 ceset kaldı ve üç ana komutan Mikolaj Szarlejski, Łukasz Górka ve Postupice'li Vojtěch Kostka da dahil olmak üzere 300 şövalye Töton Şövalyeleri tarafından ele geçirildi. Töton Şövalyeleri yalnızca 100 civarında adam kaybetti. Ancak Bernhart von Zinnenberg, şövalye sözü verdiğinden beri resmi olarak Polonyalı bir mahkûmdu.

Kaynakça

  1. ^ Czaja, Roman; Kozieł, Zenon (2013). The Historical Atlas of Polish Towns: Chojnice (PDF). Toruń, Poland: Nicolaus Copernicus University Press. s. 16. 5 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 31 Aralık 2023. 

53°42′00″N 17°34′00″E / 53.700000°K 17.566667°D / 53.700000; 17.566667

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Töton Şövalyeleri</span> Hristiyan tarikatı

Töton Şövalyeleri ya da Teutonik Şövalyeler, yahut tam adıyla Kudüs Azize Meryem Hastanesi ve Töton Şövalyeleri Tarikatı, bir Cermen-Roma dini tarikatıdır. Tarikat, Katolik hacılara, hac yolunda yardım etmek, hasta ve yaralı Katoliklerin bakımlarını sağlamak üzere hastane kurmak amacıyla kurulmuştur. Adlarını özellikle Orta Çağ’da Haçlı Seferleri'ne katılarak duyurdular. Normalde asıl üyelerin sayısı her zaman sınırlıydı ancak ihtiyaç durumunda gerek gönüllülerin gerekse paralı askerlerin katılımıyla sayıları hayli artmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Antik Çağ'da savaş</span> Antik Çağ Savaşları

Antik çağlarda savaş yazılı tarihin başlangıcından antik dönemin sonuna kadar geçen dönemdeki savaş tarzıdır. Avrupa'da Eski Çağ'ın sonu genellikle Batı Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla (476) eş tutulur. Çin'de de aynı şekilde beşinci yüzyılın sonu sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hıttin Muharebesi</span> Eyyûbîler Devleti ile Haçlı kuvvetleri arasında 1187de gerçekleşen muharebe

Hıttin Muharebesi, 4 Temmuz 1187 tarihinde, I. Haçlı Seferi sonucunda Kudüs'te kurulmuş bir Haçlı devleti olan Kudüs Krallığı'nın Kralı Lüzinyanlı Guy'un askerleri ile Selahaddin Eyyubi komutasındaki Müslüman Eyyubiler Devleti ordusu arasında, Taberiye Gölü'nün batı yakasındaki Taberiye Kalesi yakınında bulunan Hıttin Köyü ve volkanik "boynuz" şekilli Hıttin Tepesi civarında gerçekleşen muharebedir. Selahaddin Eyyubi komutasındaki Eyyubi ordusu, Haçlı Kudüs Krallığı ordusunun etrafını sararak imha etmiş, yaklaşık 17.000 Haçlı askeri öldürülmüş ve Kudüs Kralı Lüzinyanlı Guy, bu muharebe sonunda esir düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Stirling Köprüsü Muharebesi</span> İskoç Bağımsızlık Savaşında bir muharebe

Stirling Köprüsü Muharebesi, İskoçya Bağımsızlık Savaşı içinde 11 Eylül 1297 tarihinde Forth Nehri üzerindeki Stirling Köprüsü'nde William Wallace ve Andrew Moray komutasında 2.300 askerli İskoç ordusunun 6. Surrey Kontu John de Warrene ile Hugh de Cressingham komutasındaki 10.000 askerli İngiliz ordusuna karşı galip geldikleri bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Grunwald Muharebesi</span>

Grunwald Muharebesi, Leh-Litvan-Töton Savaşı sırasında Leh-Litvan ittifakı ile Töton Şövalyeleri ve müttefikleri arasında 15 Temmuz 1410'da Grunwald, Tannenberg (Stębark) ve Ludwigsdorf (Łodwigowo) köyleri arasında gerçekleşti.

Tunus Muharebesi, Roma Cumhuriyeti ile Kartaca arasında MÖ 255 yılı bahar aylarında gerçekleşen, Birinci Pön Savaşı'nın bir muharebesidir. Muharebe kesin Kartaca zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pavia Muharebesi</span>

Pavia Muharebesi, 24 Şubat 1525 tarihinde İtalya Savaşları dahilinde yaşanmış bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Didgori Muharebesi</span> Gürcistan Krallığı ile Büyük Selçuklu Devleti arasında gerçekleşen muharebe.

Didgori Muharebesi Gürcistan Krallığı ile Büyük Selçuklu Devleti arasında Tiflis'in 40 km batısındaki Didgori'de 12 Ağustos 1121 tarihinde gerçekleşen muharebedir. Gürcü tarihinde Didi Turkoba olarak bilinen Selçuklu akınları bu muharebe son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Condottieri</span>

Condottieri, Orta Çağ'da Rönesans dönemi boyunca Papalık Devleti de dahil olmak üzere İtalyan şehir devletleri tarafından kullanılan sözleşme usulü çalışan paralı asker liderlerini ve kurumlarını anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Legnica Muharebesi</span>

Legnica Muharebesi Moğol İmparatorluğu ile müttefik Polonya ordusu arasında 9 Nisan 1241 yılında yapılmış muharebedir. Savaş sonucunda Moğollar kendilerinden daha üstün Polonya ordusunu yenmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Taginae Muharebesi</span> Gotlar Savaşı (535-554) sırasında Bizans İmparatorluğu ile Ostrogotlar Krallığı arasındaki muharebe

Taginae Muharebesi veya Busta Gallorum Muharebesi, Temmuz 552 meydana gelen Doğu Roma İmparatorluğu generali Narses İmparator I. Justinianus namına Ostrogotlar Krallığı'nın kralı Totila'yı mağlup etmiştir. Bu muharebede Ostrogotlar Krallığı Kralı Totila öldürülmüştür. Bu muharebe Gotlar Savaşı (535-554)'nın en sondan bir önceki büyük muharebesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Sigismund (Kutsal Roma imparatoru)</span>

Sigismund 1378'den 1388'e ve 1411'den 1415'e kadar Brandenburg'un elektörü, 1387'den Macaristan ve Hırvatistan kralı, 1411'den itibaren Almanya kralı, 1419'dan itibaren, Bohemya kralı, 1431'den itibaren İtalya kralı ve 1433'te taç giymesinden 1437'deki ölümüne dek Kutsal Roma İmparatoru oldu. Lüksemburg Hanedanı'nın son erkek üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Breitenfeld Muharebesi (1631)</span> Leipzigde muharebe

Breitenfeld Savaşı veya Birinci Breitenfeld Muharebesi, Breitenfeld yakınlarındaki surlarla çevrili Leipzig şehrinin yaklaşık 8 km kuzey batısında 17 Eylül 1631'de gerçekleşti, bu savaş Protestanların Otuz Yıl Savaşı'nda elde ettiği ilk büyük zaferiydi.

<span class="mw-page-title-main">Leh-Litvan-Töton Savaşı</span> Töton Şövalyeleri ile Polonya ve Litvanya ittifakı arasındaki savaş (1409–1411)

Leh-Litvan-Töton Savaşı, Büyük Savaş olarak da bilinen, 1409-1411 yılları arasında Töton Şövalyeleri ile müttefik Polonya Krallığı ve Litvanya Büyük Dükalığı arasında meydana geldi. Yerel Samogit ayaklanmasından tetiklenen savaş, Ağustos 1409'da Polonya'nın Töton işgali ile başladı. Her iki taraf da tam ölçekli bir savaşa hazır olmadığından, Bohemyalı IV. Wenceslaus dokuz aylık bir ateşkes sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Marienburg Kuşatması (1410)</span> Malbork Kalesi Muharebesi

Marienburg Kuşatması, Töton Şövalyeleri'nin manastır devletinin başkenti Marienburg'daki (Malbork) kalenin iki aylık başarısız bir kuşatmasıdır. Kral II. Władysław Jagiełło ve Büyük Dük Vytautas komutasındaki ortak Leh-Litvan kuvvetleri, Grunwald Muharebesi'ndeki (Tannenberg) büyük zaferin ardından Prusya'nın tamamen fethi amacıyla 26 Temmuz ve 19 Eylül 1410 tarihleri arasında kaleyi kuşattı, fakat kale Heinrich von Plauen komutasında kuşatmaya dayandı ve Şövalyeler, 1411'de yapılan Birinci Toruń Barışı'nda yalnızca küçük toprak kayıplarını kabul ettiler. Marienburg'un savunucusu Heinrich von Plauen, Şövalyelerin tamamen yok olmaktan kurtarıcısı olarak kabul edilir.

Açlık Savaşı veya Kıtlık Savaşı, toprak anlaşmazlıklarını çözmek amacıyla 1414 yazında müttefikler Polonya Krallığı ve Litvanya Büyük Dükalığı ile Töton Şövalyeleri'ni karşı kısa bir çatışmadır. Savaş, adını her iki tarafın da izlediği yıkıcı yakıp yıkma taktiği sonucu hasat alınamamasından aldı. Çatışma önemli bir siyasi sonuç alamadan sona ererken, Prusya'yı kıtlık ve veba sardı. Johann von Posilge'e göre, Töton Tarikatı'nın 86 keşişi savaştan sonra vebadan öldü. Buna karşılık, Orta Çağ Avrupa'sının en büyük savaşlarından biri olan 1410 Grunwald Muharebesi'nde yaklaşık 200 keşiş öldü.

<span class="mw-page-title-main">Sudoměř Muharebesi</span> Hussit savaşlarının ikinci muharebesi

Sudoměř Muharebesi, 25 Mart 1420'de Kutsal Roma İmparatorluğu'na bağlı yerel Katolik güçleri ve Hussit güçleri arasında meydana gelmiştir. Hussitler, bu muharebede hayatını kaybeden Švihov'lu Břeněk ve muzaffer Jan Žižka komutası altında idare edilmekteydi. Bu, Hussit savaşlarının ikinci en büyük muharebesidir. Bu savaşların en büyüğü olan Nekmiř Muharebesi, gerçek bir çatışmadan ziyade Hussitlerin bir geri çekilmesi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ulrich von Jungingen</span>

Ulrich von Jungingen, 1407'den 1410'a kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 26. Büyük Üstadıydı.. Litvanya Büyük Dükalığı ve Polonya Krallığı'na karşı uyguladığı politikası Leh-Litvan-Töton Savaşını ateşleyecek, Tarikatı ve kendisi için büyük felaketlere yol açacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Płowce Muharebesi</span>

Płowce Muharebesi, 27 Eylül 1331'de Polonya Krallığı ile Töton Tarikatı arasında gerçekleşen belirleyici muharebe.

Bernhart von Zinnenberg Moravya şövalyesi ve paralı askerdir. Szumborski, On Üç Yıl Savaşlarının bir parçası olan Chojnice Muharebesi sırasında Töton Şövalyeleri tarafından işe alındı ve kuşatma altındaki Chojnice şehrini kurtarmak için 15.000 adamla birlikte gönderilmiştir. Polonya Kralı IV. Kazimierz Jagiellon, Töton hatlarının arkasına süvari saldırıları göndermiş ve Szumborski yakalanmıştır. Ancak Töton şövalyeleri toplandı ve paniğe neden olmuştur. Szumborski kaçmayı başarmış ve kaçan Polonya ordusunun takibini organize etmiştir. 24 Ekim 1457'de Szumborski, 2000 paralı askerle birlikte Chełmno'yu (Kulm) ele geçirdi ve hain olduğunu iddia ederek belediye başkanı Michal Segemund'u öldürmüştür. Kuvvetleri Pomerelia ve Chełmno Arazisi'nin diğer kasabalarını ele geçirmiş ve 21 Mart 1458'de Szumborski, ordusuyla birlikte Toruń'a (Thorn) yaklaşarak banliyölerini yakmış, ancak ağır tahkim edilmiş şehri ele geçirmeyi başaramamıştır. 19 Eylül 1460'ta Szumborski, Golub-Dobrzyń kasabasını ele geçirmiş, ancak kalesindeki Andrzej Puszkarz komutasındaki Polonyalı garnizon onu engellemeyi başarmıştır. Ağustos 1466'da, Töton Şövalyelerinin elçisi olarak Szymborski, Kral IV. Kazimierz ve onun elçileri Jan Długosz ve Jan Sapienski ile görüşmek üzere Bydgoszcz'a gönderilmiştir. Müzakereler 19 Ekim 1466'da İkinci Toruń Barışı'nın imzalanmasıyla sona ermiştir. Çok zalim bir adam olarak kabul edilen Szymborski, 7 Ocak 1470'te ölmüştür. Jan Długosz'un kaydettiği üzere, Chełmno'da yaşayan bir kadın tarafından zehirlenmiştir.