İçeriğe atla

Choe Thae-bok

Choe Thae-bok
Yüksek Halk Meclisi Başkanı
Görev süresi
5 Eylül 1998 - 11 Nisan 2019
Yerine geldiğiPak Thae-song
Yerine gelenYang Hyong-sop
Kişisel bilgiler
Doğum 1 Aralık 1930(1930-12-01)
Nampho, Kuzey Kore
Ölüm 20 Ocak 2024 (93 yaşında)
Ölüm nedeni Kalp krizi
Partisi Kore İşçi Partisi
Bitirdiği okul
Mesleği Siyasetçi
Choe Thae-bok
Hangıl최태복
Hanja崔泰福
Latin harfleriyle yazımıChoe Taebok
McCune-ReischauerCh'oe T'aebok

Choe Thae-bok (Korece:최태복; 1 Aralık 1930 – 20 Ocak 2024), Kuzey Koreli siyasetçi.[1]

Hayatı

Choe, 1 Aralık 1930'da Nampho, Kuzey Kore'de doğdu.[2] Mangyongdae Devrimcilik Okulu ve Kim İl-sung Üniversitesi'nde eğitim gördü.[3] İşçi Partisi bünyesinde siyasete girerek 1998-2019 yılları arasında 21 yılı aşkın süre Yüksek Halk Meclisi Başkanı olarak görev yapmıştır.[4] Aynı zamanda Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Cong-il'in danışmanlığını yürütmüştür.[5]

Choe, 20 Ocak 2024'te kalp krizi nedeniyle 93 yaşında hayata veda etti.[6]

Kaynakça

  1. ^ Choe T’ae-pok (Choe Thae Bok) 29 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., North Korea Leadership Watch.
  2. ^ "Profiles of Presidium and Members of Political Bureau" 2 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., KCNA, 29 September 2010.
  3. ^ "Usher in a great heyday of Songun Korea full of confidence in victory". The Pyongyang Times. 6 Ocak 2007. s. 1. 
  4. ^ "Rise in popularity of Rajin Port". Institute for Far Eastern Studies (IFES). 30 Kasım 2012. 13 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2012. 
  5. ^ "SPA Will Meet on April 11 | North Korea Leadership Watch". 25 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2024. 
  6. ^ 최태복동지의 서거에 대한 부고 24 Ocak 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Korece)
Siyasi görevi
Yeni makamYüksek Halk Meclisi BaşkanıSonra gelen
Pak Thae-song

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang</span> Kuzey Korenin başkenti

Pyongyang, Kuzey Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir Taedong Nehri üzerinde yer almaktadır. Nüfusu 1993 yılında 2.741.260 olarak bildirilmiş olup 2003 yılı tahmini nüfusu 3.500.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore pasaportu</span>

Kuzey Kore veya Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti pasaportu, Kuzey Kore vatandaşlarına uluslararası seyahat etmeleri için verilir.

<span class="mw-page-title-main">Kim Jong-un</span> Kuzey Korenin üçüncü ve mevcut diktatörü

Kim Jong-un, 2011'den bu yana Kuzey Kore Lideri ve 2012'den beri Kore İşçi Partisi Başkanı olan Kuzey Koreli siyasetçidir. Kim, Ko Yong-hui (1952–2004) ve 1994'ten 2011'e ülkenin ikinci lideri olan Kim Jong-il'in (1941–2011) ikinci çocuğudur. 1948'den 1994'e kadar Kuzey Kore'nin kurucusu ve ilk lideri olan Kim İl-sung'un torunudur. Kim, ülkenin kuruluşundan sonra dünyaya gelen ilk Kuzey Kore lideri ve aynı zamanda dünyadaki en genç ikinci hükûmet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Juche Kulesi</span> mimari yapı

Juche Kulesi ya da resmi adıyla Juche Fikri Kulesi, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan, adını Kim İl-sung'un doktrinleştirdiği Juche felsefesinden alan beton dikilitaş tarzındaki anıtsal sütun. Sosyalist gerçekçi sanat tarzının bir örneği olan anıtın önünde İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli'nden esinlenilen; proletaryayı, çiftçilerini ve entelijansiyayı temsil eden orak, çekiç ve yazı fırçası taşıyan üç kişinin bulunduğu 30 metre yüksekliğinde bronz bir heykel bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kumsusan Güneş Sarayı</span> anıt mezar

Kumsusan Güneş Sarayı, diğer adıyla Kumsusan Anıt Sarayı ya da bazı kaynaklarda geçen adıyla Kim İl-sung Müzesi, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan, ülkenin kurucusu Kim İl-sung'a ait anıt mezar. Yapı önceleri sadece Kim İl-sung'un adına inşa edilmiş iken, oğlu Kim Cong-il'in 2011 yılındaki ölümünün ardından her iki liderin adıyla anılmaktadır.

Jang Sung-taek, Kuzey Koreli siyasetçi ve ülkenin önde gelen isimlerinden biriydi. Jang Sung-taek, Kim Il-sung'un kızı Kim Kyong-hui ile evliydi.

<span class="mw-page-title-main">Kore'de İslam</span>

Güney Kore'de İslam 'a inanan insanlar oldukça azdır. Müslüman topluma Malezya'nın İslam Misyonu ve diğer İslam ülkeleri tarafından 20. yüzyılda Seul'de bir cami yaptırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kore Sosyal Demokrat Partisi</span> Kuzey Koredeki siyasi parti

Kore Sosyal Demokrat Partisi (KSDP) (Korece: 조선사회민주당, Chosŏn Sahoe Minjudang; KSDP), iktidardaki Kore İşçi Partisi ile müttefiki Kuzey Kore’deki bir siyasi partidir. 3 Kasım 1945'te, orta ve küçük girişimciler, tüccarlar, el sanatçılar, küçük burjuvazi, bazı köylüler ve Hıristiyanlar tarafından, emperyalizm karşıtı ve feodal karşıtı özlemlerin ve Japon yönetiminin mirasını ortadan kaldırma taleplerinin dışında, orta ve küçük girişimciler tarafından Kore Demokrat Partisi olarak kuruldu. Resmi olarak Belirtilen görevi demokratik bir toplum inşa etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Tanchon</span> Kuzey Korenin Hamgyŏng eyaletinin kuzeydoğusundaki liman kenti

Tanch'ŏn Kuzey Kore'nin Hamgyŏng eyaletinin kuzeydoğusundaki liman kentidir. Yaklaşık 360.000 kişilik bir nüfusa sahiptir. Tanch'ŏn, Namdae Nehri'nin aktığı Japon Denizi'ne komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Kusong</span> şehir

Kusŏng, Kuzey Kore'nin Kuzey Pyongan ilinin merkezinde yer alan bir şehir. Kuzeyinde Taegwan, doğusunda Taechon, güneyinde Kwaksan ve Chongju yer almaktadır. Şehirdeki en yüksek tepe Chongryongsan'dır. Şehirde yıllık ortalama sıcaklık 8.2 °C olurken, Ocak ayında -9.6 °C ve Ağustos ayında 23.3 °C'dir. Yılda 1300 milimetre yağmur düşmektedir. Şehrin %22'si işlenmiş, %64'ü ormanlık alandır.

<span class="mw-page-title-main">Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi</span>

Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi Kuzey Kore gençlik örgütüdür. Kuzey Kore'deki ana gençlik örgütüdür. Doğrudan Merkez Komite yönetiminde, Kore İşçi Partisi tüzüğünde açıkça belirtilen tek kitle örgütüdür. 15 yaşın altındaki gençler, daha büyük Koreli Çocuk Birliğinin bir parçası olan Genç Öncü Kolorduna katılabilir. Eski Sovyetler Birliği'nde Komsomol'dan modellenen örgüt, ev hanımı olmak isteyip Sosyalist Kadınlar Birliği'ne transfer edilen evli kadınlar dışında, 15-30 yaşları arasında parti üyeliği olmayan tüm Kuzey Korelileri içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Kore İşçi Partisi başkanı</span>

Kore İşçi Partisi Başkanı Kuzey Kore'nin iktidar partisi olan Kore İşçi Partisinin Başkanıdır. Başkan ayrıca, Kuzey Kore Merkez Askeri Komisyonunun ve Devlet İşleri Komisyonunun Başkanlığını yürütmektedir. Partininin 1946'da kurulmasından bu yana, liderin ismi Başkan (1946–1966), Genel Sekreter, Birinci Sekreter (2011–2016) ve 2016’dan itibaren yeniden Başkan yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kim İl-sung Üniversitesi</span>

Kim İl-sung Üniversitesi 1 Ekim 1946'da kurulan Kuzey Kore'de kurulan ilk üniversitedir. Ülkenin başkenti Pyongyang'da 15 hektarlık bir kampüste yer almaktadır. Ana akademik binaların yanı sıra, kampüste 10 ayrı ofis, 50 laboratuvar, kütüphane, müze, matbaa, bir Ar-Ge merkezi, yurtlar ve bir hastane bulunmaktadır. Oldukça büyük bir bilgisayar laboratuvarı var, ancak yalnızca sınırlı bir internet erişimi var. Üniversite, Kuzey Kore'nin kurucusu ve ilk lideri Kim İl-sung'un onuruna adlandırıldı. Hem sosyal bilimler hem de doğa bilimleri bölümündeki derslerin tamamlanması beş yıl sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ri Sol-ju</span>

Ri Sol-ju Kuzey Kore'nin şu anki First Lady'si, Kim Jong-un'un eşi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi</span>

Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi Güney Kore kaynakları pandeminin ülkeyi sürekli olarak etkilediğini belirtmesine rağmen, Kuzey Kore'de resmi olarak onaylanmış COVID-19 vakası yoktu. Virüsün, Güney Kore'den daha çok, virüsün kaynaklandığı Çin'den Kuzey Kore'ye gelmesi muhtemeldir. Çin-Kuzey Kore sınır kısıtlamaları, Kuzey ve Güney Kore arasındaki ağır askerî sınırdan daha rahat. Ancak, iki Çin eyaletinde Kuzey Kore sınırındaki şüpheli COVID-19 vakaları düşüktü.

<span class="mw-page-title-main">Kim Yo-jong</span> Kuzey Kore lideri Kim Jong-unun kız kardeşi

Kim Yo-jong, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi. Aynı zamanda eski lider Kim Jong-il'in en küçük kızı ve Kuzey Kore'nin kurucusu Kim İl-sung'un torunu. Politbüro'nun yedek üyesi ve Kore İşçi Partisi'nin (KİP) Tanıtım ve Enformasyon Bölümü başkan yardımcısıdır. Ayrıca 2017'den 2019'a ve yine 2020'den 2021'e kadar Kore İşçi Partisi Politbüro yedek üyesi olarak görev yaptı. Eylül 2021'den bu yana Kuzey Kore Devlet İşleri Komisyonu üyesi olarak da görev yapıyor. Paneldeki tek kadındır.

Kim Tok-hun (Korece:김덕훈), d. 1961), Kuzey Kore Başbakanıdır ve 13 Ağustos 2020'den beri bu görevde hizmet vermektedir. Aynı zamanda Kore İşçi Partisi'nin Politbüro'nun tam üyesidir ve parlamento bütçe komitesi başkanı olarak görev yaptı. Yüksek Halk Meclisi tarafından Başbakan Yardımcısı olarak atanmadan önce, eskiden Kuzey Kore-Güney Kore işbirliğinin delegesiydi.

Ri Chun-hee Kuzey Kore yayıncısı Kore Merkez Televizyonu için çalışan bir haber sunucusudur. "Tutkulu", "belirsiz bir şekilde tehditkar" ve "agresif" olarak tanımlanan karakteristik duygusal ve bazen iğneleyici ses tonuyla dikkat çekmektedir. 2012'de emekli olduğunu açıkladı, ancak yine de ara sıra önemli gelişmelerin haberlerini sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yüce Lider (Kuzey Kore unvanı)</span>

Yüce lider, Kuzey Kore'nin, Kore İşçi Partisi'nin, devletin ve Kore Halk Ordusu'nun fiili en büyük lideridir. Bu unvan ulusal anayasaya ayrı bir makam olarak yazılmadı, ancak Devlet İşleri Komisyonu başkanı fiilen Kuzey Kore'nin dinî lideridir. Aynı şekilde Kore İşçi Partisi (KİP) Tüzüğü'ne göre KİP genel sekreteri İşçi Partisi'nin en üst düzey lideridir. Daha önce, Kim Jong Il döneminde bu unvan, aynı zamanda KİP genel sekreteri olan Ulusal Savunma Komisyonu Başkanlığı makamına veriliyordu. Kuzey Kore'nin varlığından önce devletin ilk lideri, 1945'ten 1948'e kadar Kore'nin kuzey yarısını yöneten Sovyetler Birliği tarafından kontrol edilen yönetim otoritesi olan Sovyet Sivil İdaresi'nin başkanı olarak görev yapan Terenty Shtykov'du