İçeriğe atla

Choe Ryong-hae

Choe Ryong-hae
최룡해
Yüksek Halk Meclis Başkanı
Görevde
Makama geliş
11 Nisan 2019
Başbakan Kim Jae-ryong
Kim Tok-hun
Yerine geldiğiKim Yong-nam
1. Kuzey Kore Devlet İşleri Komisyonu Başkan Yardımcısı
Görevde
Makama geliş
11 Nisan 2019
BaşkanKim Jong-un
Yerine geldiğiMakam kuruldu
Ulusal Planlama Teşkilatı Başkanı
Görev süresi
Ekim 2017 - 10 Nisan 2019
BaşkanKim Jong-un
Yerine geldiğiKim Jong-un
Yerine gelenRi Man-gon
Ulusal Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı
Görev süresi
11 Nisan 2012 - Nisan 2014
BaşkanKim Jong-un
Yerine geldiğiRi Yong-ho
Yerine gelenHwang Pyong-so
Görev süresi
9 Nisan 2014 - 25 Eylül 2014
BaşkanKim Jong-un
Yerine geldiğiJang Song-thaek
Yerine gelenRi Yong-mu
O Kuk-ryol
Kore Halk Ordusu Politik Büro Başkanı
Görev süresi
12 Nisan 2012 - 26 Nisan 2014
Yerine geldiğiJo Myong-rok
Yerine gelenHwang Pyong-so
Kişisel bilgiler
Doğum 15 Ocak 1950 (74 yaşında)
Kuzey Kore Güney Hwanghae, Kuzey Kore
Partisi Kore İşçi Partisi
Bitirdiği okul Kim İl-sung Üniversitesi
Dini Ateizm

Choe Ryong-hae (Korece최룡해) (d. 15 Ocak 1950), Koreli siyasetçi. Ryong-hae, Asya ülkesi Kuzey Kore'de 11 Nisan 2019 tarihinden bu yana Yüksek Halk Meclisi başkanlığı görevini üstlenmektedir.

Görevi önceli Kim Yong-nam'dan devralan Ryong-hae, Yüksek Lider konumunda olan Kim Jong-un'un vekili olarak da de facto Kuzey Kore devlet başkanlığı görevini üstlenmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Kuzey Kore'de görev değişimi". 12 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kim İl-sung</span> Kuzey Kore diktatörü (1948–1994)

Kim Il-sung, asıl adı Kim Song Ju Kuzey Kore'nin eski devlet başkanı ve Kore İşçi Partisi'nin eski Genel Sekreteri.

<span class="mw-page-title-main">Lee Hae-chan</span>

Lee Hae-chan, Güney Koreli siyasetçi ve akademisyen, gazeteci. Güney Kore'nin 36. Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Apakan</span>

Ertuğrul Apakan, Türk diplomat. Birleşmiş Milletler Türkiye daimi temsilcisi ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı, Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'nun Baş Gözlemcisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kim Yong-nam</span>

Kim Yong-nam, 1998 ile 2019 yılları arasında Kuzey Kore Yüksek Halk Meclisi başkanıdır. 2010 yılında Kore İşçi Partisi merkez komitesi politbüro başkanlık üyesi seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Jung Sung-ryong</span>

Jung Sung-Ryong Kaleci mevkiinde görev yapan Güney Kore'li futbolcudur. 2016 yılından beri Kawasaki Frontale takımında oynamaktadır.

Pak Pong-ju, 3 Eylül 2003 tarihinde Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Anayasa Halk Meclisi tarafından Başbakan olarak seçildi ve bu görevi 11 Nisan 2007 yılına kadar sürdürdü.1 Nisan 2013 yılında ise tekrar başbakan olarak seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore ebedi lideri</span>

Kuzey Kore Ebedi Lideri, Kuzey Kore'nin ölen liderlerine ölüm sonrası unvanlar verilmesi uygulamasına atıfta bulunmaktadır. "Juche Kore'nin Ebedi Liderleri" ifadesi, 30 Haziran 2016'da değiştirildiği gibi Anayasa'ya giriş satırında ve ardından yapılacak revizyonlarda belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">Haeinsa</span>

Haeinsa, Güney Kore'nin Kore Budizmi'nin Jogye tarikatının baş tapınağıdır. Tapınak, Güney Gyeongsang ilinde Gaya Dağları'nda yer almakta olup Kore'nin Üç Mücevher Tapınağı'ndan biridir ve Dharma'yı veya Buda'nın öğretilerini temsil eder.

Kim Jae-ryong (Korece:김재룡), Koreli siyasetçi. Jae-ryong, Asya ülkesi Kuzey Kore'de 11 Nisan 2019-13 Ağustos 2020 tarihleri arası başbakanlık görevinde bulunmuştur.

Kuzey Kore devlet başkanı, Asya ülkesi Kuzey Kore'de 1948 yılında bu yana devlet başkanlığı makamında bulunan kişilere verilen unvandır. Söz konusu makam güncel olarak Yüksek Lider konumunda bulunan kişinin ardından ikinci makam konumundadır. İlgili kişi Yüksek Halk Meclisi başkanlığı unvanı ile de facto devlet başkanlığı görevini üstlenmektedir.

Bu makale, resmi adı Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) olan Kuzey Kore’nin politik liderlerini listeler.

<span class="mw-page-title-main">Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi</span>

Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi Kuzey Kore gençlik örgütüdür. Kuzey Kore'deki ana gençlik örgütüdür. Doğrudan Merkez Komite yönetiminde, Kore İşçi Partisi tüzüğünde açıkça belirtilen tek kitle örgütüdür. 15 yaşın altındaki gençler, daha büyük Koreli Çocuk Birliğinin bir parçası olan Genç Öncü Kolorduna katılabilir. Eski Sovyetler Birliği'nde Komsomol'dan modellenen örgüt, ev hanımı olmak isteyip Sosyalist Kadınlar Birliği'ne transfer edilen evli kadınlar dışında, 15-30 yaşları arasında parti üyeliği olmayan tüm Kuzey Korelileri içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore Anayasası</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Sosyalist Anayasası Kuzey Kore'nin anayasasıdır. Ülkenin sosyalist olduğunu ve ulusal hükûmetin çerçevesini ve iktidardaki devlet partisinin, Kore İşçi Partisi’nin Bakanlar Kurulu ve Yüksek Halk Meclisi'ne ilişkin işlevlerini ortaya koyduğunu belirtmektedir. Anayasa, 7 bölüme ve 171 maddeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore Silahlı Kuvvetleri başkomutanı</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Kuzey Kore’nin silahlı kuvvetleri olan Kore Halk Ordusu’nun (KHO) emrindeki en yüksek görevde olup, yaklaşık 1.8 milyon aktif görev askerî personeli ve askeri rezervi bulunan dünyanın en büyük ayakta silahlı kuvvetlerinden birinden sorumludur. Anayasa gereği, Devlet İşleri Komisyonu Başkanı'nın ofisine bağlanır. Kuzey Kore anayasasına göre: "Devlet İşleri Komisyonu Başkanı, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin tüm silahlı kuvvetlerinin en yüksek komutanıdır ve Devlet’in tüm silahlı kuvvetlerini yönetir ve direkt eder."

Goodbye Solo Başrollerinde Chun Jung-myung, Yoon So-yi, Kim Min-hee, Bae Jong-ok, Lee Jae-ryong, Kim Nam-gil ve Na Moon-hee bulunan 2006 yapımı Güney Kore dizisi.

<span class="mw-page-title-main">Kim Yo-jong</span> Kuzey Kore lideri Kim Jong-unun kız kardeşi

Kim Yo-jong, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi. Aynı zamanda eski lider Kim Jong-il'in en küçük kızı ve Kuzey Kore'nin kurucusu Kim İl-sung'un torunu. Politbüro'nun yedek üyesi ve Kore İşçi Partisi'nin (KİP) Tanıtım ve Enformasyon Bölümü başkan yardımcısıdır. Ayrıca 2017'den 2019'a ve yine 2020'den 2021'e kadar Kore İşçi Partisi Politbüro yedek üyesi olarak görev yaptı. Eylül 2021'den bu yana Kuzey Kore Devlet İşleri Komisyonu üyesi olarak da görev yapıyor. Paneldeki tek kadındır.

Kim Tok-hun (Korece:김덕훈), d. 1961), Kuzey Kore Başbakanıdır ve 13 Ağustos 2020'den beri bu görevde hizmet vermektedir. Aynı zamanda Kore İşçi Partisi'nin Politbüro'nun tam üyesidir ve parlamento bütçe komitesi başkanı olarak görev yaptı. Yüksek Halk Meclisi tarafından Başbakan Yardımcısı olarak atanmadan önce, eskiden Kuzey Kore-Güney Kore işbirliğinin delegesiydi.

<i>Snowdrop</i> Güney Kore dizisi

Snowdrop Jung Hae-in ve Jisoo'nun başrollerinde olduğu ayrıca Yoo In-na, Jang Seung-jo, Yoon Se-ah, Kim Hye-yoon ve Jung Yoo-jin'in de oynadığı bir Güney Kore televizyon dizisidir. 18 Ağustos 2020'de onaylanan Kore draması 18 Aralık 2021 - 30 Ocak 2022 tarihleri arasında 16 bölüm olarak her Cumartesi ve Pazar 22.30'da (KST) JTBC'de ekrana gelmiştir. Seçili bölgelerde Disney+ üzerinden yayın mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Ryu Seung-ryong</span> Güney Koreli oyuncu

Ryu Seung-ryong Güney Koreli oyuncudur. Ryu oyunculuk kariyerine tiyatroda başladı ve ardından Kore'nin film ve televizyon sektöründe çok yönlü oyunculardan biri oldu. 2022 itibarıyla Kore'nin en çok hasılat yapan yedinci filmi 2013 yapımı Hücre 7 Mucizesi ve Kore'nin en çok hasılat yapan ikinci filmi 2019 yapımı Zorlu Operasyon filmlerinin başrolünde yer aldı. Ryu, her biri 10 milyondan fazla izleyici çeken dört filmde başrol oynayan ilk Koreli oldu.