İçeriğe atla

Cho Oyu Dağı

Cho Oyu Dağı
Gokyodan Cho Oyu'nun görünümü
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik8.201 m
Çıkıntı2,340 m
Yalıtılma29 kilometre (18 mi)
Koordinatlar28°08′00″K 86°39′00″D / 28.13333°K 86.65000°D / 28.13333; 86.65000
Coğrafya
KonumNepal, Tibet
Jeoloji
Dağ türüUltra. 6.
Tırmanma
En kolay rotaKar/buz tırmanışı

Cho Oyu Dağı (veya Cho Oyo veya Zhuoaoyou) dünyanın en yüksek altıncı dağıdır. Cho Oyu Himalayalar'da yer alır ve Everest'in 20 kilometre batısındadır. Cho Oyu Tibetçede "Turkuaz Tanrıça" anlamına gelir.

Cho Oyu'ya ilk kez Herbert Tichy, Joseph Joechler ve Şerpa Pasang Dawa Lama'dan oluşan Avusturyalı bir ekip tarafından 19 Ekim 1954'te dağın kuzeybatı sırtından çıkılmıştır. Cho Oyu'ya ilk çıkış denemesi, Eric Shipton liderliğindeki bir ekspedisyon tarafından gerçekleştirilmiştir fakat 6.650m'nin üzerinde bulununan bir buzul duvarının teknik zorluğu grubun yeteneklerini aşmıştır. Bugün bu buzul duvarları sabit hatlar sayesinde aşılmaktadır.

Cho Oyo Everest Dağının 20km batısında yer alır.

Cho Oyu'nun birkaç kilometre batısındaki Nangpa La (5.716m/18,753 ft), Tibetlilerle Khumbu'nun Şerpaları arasındaki ana ticaret rotası olan bir buzullaşmış geçittir. Bu geçide olan yakınlığından dolayı, Cho Oyu tırmanışçılar tarafından tırmanılması en kolay sekizbinlik olarak görülür. Cho Oyu Annapurna'nın Haziran 1950'de, Everest'in Mayıs 1953'te, Nanga Parbat'ın Temmuz 1953'te ve K2'nin Temmuz 1954'te tırmanılmasının ardından tırmanılan beşinci sekizbinlik zirvedir.

Zaman Çizgisi

  • 1952 Edmund Hillary ve ekibi tarafından dağın ilk keşfi.
  • 1954 Dağa ilk çıkış.
  • 1958 Hint bir ekip tarafından dağa ikinci çıkışı. Şerpa Pasang Dawa Lama zirveye ikinci defa ulaştı. Cho Oyu'da ilk ölüm.
  • 1959 Kadınlardan oluşan uluslararası bir ekip başarısız olur ve bu ekibin dört üyesi çığ yüzünden ölürler.
  • 1964 Zirveye ulaştıklarına dair hiçbir kanıt olmayan bir Alman ekip dağın tartışmalı üçüncü tırmanışını yaparlar. İki dağcı bitkinlik nedeniyle 7.600m'deki dördüncü kampta ölürler.
  • 1978 Avusturyalı Koblmuller ve Furtner, zirveye çok zor olan güneydoğu yüzünden tırmanırlar.
  • 1983 Reinhold Messner dördüncü denemesinde zirveye ulaşmayı başarır.
  • 1985 12 Şubatta, Maciej Baebeka ve Maciei Pawlikowski ilk kış çıkışını yaparlar.
  • 1997 Nasuh Mahruki dağ tırmanan ilk Türk dağcı olur.[1]
  • 1999 Uğur Uluocak dağın ikinci Türk tırmanışını yapar.
  • 2005 Tunç Fındık dağın üçüncü Türk tırmanışını yapar.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ [1] 29 Aralık 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Nasuh Mahruki dağ tırmanmasi

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Everest Dağı</span> Himalayaların Mahalangur Himal alt aralığında bulunan, deniz seviyesinden Dünyanın en yüksek dağı

Everest Dağı, Himalayalar'ın Mahalangur Himal alt bölgesinde yer alan, Dünya'nın deniz seviyesinden en yüksek dağıdır. Çin-Nepal sınırı, zirve noktasından geçmektedir. 2020 yılında Çinli ve Nepalli yetkililer tarafından tespit edilen kar yüksekliği 8.848,86 m 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Himalayalar</span> Dünyanın en yüksek sıradağları

Himalaya Dağları, dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağları arasında zirveyi çeker. Asya'nın orta güney kısmında, doğu-batı doğrultusunda uzanır. Dünyanın en yüksek zirvesi Everest'i içine alır. Everest Tepesi, Nepal ile Tibet (Çin) sınırında yer alır. Everest tepesi Nepal'in sınırları içerisindedir. Himalayalar, levha tektoniği kuramına göre, iki kıtasal levhanın yani Hindistan levhası ve Asya levhasının çarpışması sonucu oluşmuştur ve bu oluşum hâlen devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Annapurna</span>

Annapurna, Himalayalarda bulunan bir dizi zirvedir. 55 km uzunluğunda olan bu silsile üzerinde bulunan Annapurna I, 8.091 metre (26.538 ft) yüksekliğindedir ve bu da onu dünyanın onuncu en yüksek zirvesi ve sekizbinlik dağlarından biri yapar. Annapurna Sanskritçede "Hasat Tanrıçası" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">K2 Dağı</span> Karakurum Dağları üzerinde bulunan, dünyanın en yüksek ikinci dağı.

Karakurum Dağları'nın Pakistan-Çin sınırı üzerinde bulunan K2 Dağı, 8.611 metreye ulaşan yüksekliğiyle Everest'ten sonra dünyanın en yüksek ikinci dağıdır. Dağın diğer anıldığı isimleri ise Çhogori/Kogir, Ketu/Keçu, Zalim Dağ ve tam kabul görmemiş başka ismi Godwin Austin'dir. Zorluk bakımından ise dünyada ilk sırada yer alır ve dolayısıyla dağcılar arasında zirvesi bir nevi "kutsal zirve" olarak görülür. K2 Dağı, %25 gibi yüksek ölüm oranıyla "öldürücü dağ" ve "zalim dağ" olarak nam salmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Hillary</span>

Sir Edmund Percival Hillary,, Yeni Zelandalı bir dağcıydı. Bir Şerpa olan Nepalli dağcı Tenzing Norgay ile birlikte 29 Mayıs 1953 tarihinde dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı'na ilk tırmanışı gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nasuh Mahruki</span> Türk dağcı

Ali Nasuh Mahruki, Türk dağcı, yazar ve fotoğrafçı. Everest Dağı'na tırmanmayı başaran ilk Türk olması ve Arama Kurtarma Derneği'nin (AKUT) kuruluşunda yer almasıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Chimborazo</span> Ekvatordaki en yüksek dağ ve volkan; Dünya merkezinden, Dünya yüzeyindeki en uzak nokta

Chimborazo, 6310 metre yüksekliğinde sönmüş bir volkan. Ekvador'un en yüksek dağıdır. Zirvesi Yeryüzü'nün en uç noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tenzing Norgay</span>

Tenzing Norgay, Yeni Zelandalı kâşif Edmund Hillary'le birlikte dünyanın en yüksek dağı olan Everest'in doruğuna, 29 Mayıs 1953'te ilk kez ayak basan Şerpa dağcı. Asıl adı Namgyal Kangdi'dir. Sherpa Tenzing ismiyle de bilinir.

Tunç Fındık, profesyonel Türk dağcı, dağ rehberi, yazar, motivasyon konuşmacısı.

<span class="mw-page-title-main">Serhan Poçan</span>

Serhan Poçan (d.1970) Türk dağcı, Everest Dağı zirvesine çıkan ilk Türk takımının lideri.

<span class="mw-page-title-main">Burçak Özoğlu Poçan</span> Türk dağcı

Burçak Özoğlu Poçan Türk dağcı ve akademisyen. Everest Dağı zirvesine tırmanan ilk kadın dağcılardandır.

<span class="mw-page-title-main">Jerzy Kukuczka</span>

Józef Jerzy Kukuczka, Polonyalı dağcı. Bir kömür madeninde elektrik mühendisi olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Reinhold Messner</span> İtalyan dağcı ve kâşif

Reinhold Andreas Messner, İtalyan dağcı, maceracı, kâşif. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Avusturya'dan İtalya'ya kalan Güney Tirol Eyaletinde yaşayan dağcı, 1999-2004 arasında İtalyan Yeşiller Partisi'nden Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Lhotse Dağı</span>

Lhotse Dağı dünyanın dördüncü yüksek dağıdır. Everest, K2 ve Kangchenjunga ilk üç sıradadır. Lhotse Himalayalar'da yer alır ve Everest'e Güney Col adlı doruk bağlantısı vardir. Lhotse Tibetçede "Güney Zirve" anlamına gelir. Bu dağın en yüksek zirvesi 8,516 metre rakımlıdır ve hemen yanında yüksek rakımlı altzirveler bulunur. Bunlar doğuda 8,414 metre rakımlı "Orta Lhotse"; 8,383 metre rakımlı "Lhotse Shar" ve batı sırtında en büyük zirve olan "Nuptse"'dir. Bu dağ Tibet (Çin) ve Nepal'in Khumbu bölgesi sınırındadır.

<span class="mw-page-title-main">Makalu Dağı</span>

Makalu Dağı dünyanın en yüksek beşinci dağıdır. Makalu Dağı Himalayalar'da Nepal ile Çin sınırı üzerinde yer alır ve Everest'in 19 kilometre güneydoğusundadır. 8,481 m. rakımı ile sekizbinlikler dağlarından biridir. Makalu'nun zirvesi hemen etrafında diğer doruklar olmadan dört-kenarlı bir piramit şeklinde 2,386 m çıkıntı gösterir.

<i>Everest</i> (film)

Everest, yönetmenliğini Baltasar Kormákur'un yaptığı 2015 tarihli, İngiliz-Amerikan-İzlanda yapımı uzun metrajlı bir sinema filmidir. Film, 1996 yılı Mayıs ayında Everest Dağı tırmanışı sırasında meydana gelen faciayı ve facia öncesinde gerçekleşen olayları konu alıyor. Hikâye, biri Rob Hall, diğeri Scott Fischer liderliğindeki iki keşif grubunun hayatta kalma girişimlerine odaklanıyor. Gerçek bir hikâyenin anlatıldığı filmin senaryosu, William Nicholson ve Simon Beaufoy tarafından yazıldı.

<span class="mw-page-title-main">Anna Czerwińska</span>

Anna Czerwińska, Polonyalı kadın dağcı. Everest Dağı'nın 50 yaşlarındayken zirvesine tırmanan en yaşlı kadın dağcı olarak bilinir. Ayrıca dağcılık hakkında bazı kitapları kaleme almıştır.

Esin Handal Arslan, Türk dağcı.

<span class="mw-page-title-main">Azim Gheychisaz</span>

Azim Gheychisaz Azerbaycan asıllı İranlı bir dağ tırmanıcısı ve herhangi bir oksijen desteği olmadan 14 Sekizbinlik'in tamamının zirvesine çıkan ilk İranlıdır. Kazakistan'daki Mermer Duvar zirvesi, 2000 yılındaki ilk profesyonel tırmanışıydı. İran milli dağcılık takımının bir üyesidir. Şu anda yedi zirve dağcılığını zorlu bir şekilde tamamlamaya çalışıyor.

<span class="mw-page-title-main">2006 Everest Türkiye Ekspedisyonu</span>

2006 Everest Türkiye Ekspedisyonu, 27 Mart - 10 Haziran 2006 tarihleri arasında Türkiye'den 12 kişilik bir dağcı grubunun Everest Dağı'na tırmanış için başarıyla gerçekleştirdiği faaliyettir. Türkiye'den ilk başarılı takım tırmanışını tamamlayan ekip aynı zamanda Türkiye'den ilk kadın zirve tırmanışını da gerçekleştirmiştir.