İçeriğe atla

Chipko hareketi

Pune'daki bir geliştirme projesinde bir Chipko protestocusu

Chipko hareketi('kucaklama hareketi'), Hindistan'da bir orman koruma hareketidir. Ticari amaçlı ağaç kesimine ve hükûmetin ormansızlaştırma politikalarına karşı çıkan protestocular 1970'lerde ağaçlara sarılarak, kesilmemeleri için kollarını ağaçlara dolamışlardır.

Günümüzde, sosyalizm görüntüsünün ötesinde, giderek ekofeminist bir hareket olarak görülmektedir. Liderlerinin birçoğu erkek olmasına rağmen, kadınlar sadece hareketin belkemiği değil, aynı zamanda ana dayanak noktasıydı, çünkü yakacak odun ve yem ile içme ve sulama suyu eksikliğine yol açan yaygın ormansızlaşmadan en çok kadınlar etkileniyordu.[1] Yıllar boyunca Chipko hareketi kapsamında gerçekleşen ağaçlandırma çalışmalarının çoğunda da birincil pay sahibi oldular.[2][3][4] Hareket, 1987 yılında "Hindistan'ın doğal kaynaklarının korunması, restorasyonu ve ekolojik açıdan sağlıklı kullanımına adanmışlığı nedeniyle" Right Livelihood Ödülü'ne layık görülmüştür.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ The women of Chipko 10 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Staying alive: ecology, and development, by Vandana Shiva, Published by Zed Books, 1988. 0-86232-823-3. Page 67
  2. ^ The Chipko Movement 7 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Politics in the developing world: a concise introduction, by Jeffrey Haynes. Published by Wiley-Blackwell, 2002. 0-631-22556-0. Page 229.
  3. ^ Chipko Movement 18 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Future of the Environment: The Social Dimensions of Conservation and Ecological Alternatives, by David C. Pitt. Published by Routledge, 1988. 0-415-00455-1. Page 112.
  4. ^ Dankelman, Irene; Davidson, Joan (1988). "[Studying Chipko Movement – ] Pakistani Women Visit India's Environmental NGOs". Women and Environment in the Third World: Alliance for the Future. Londra: Earthscan. s. 129. ISBN 1-85383-003-8. OCLC 17547228. Erişim tarihi: 25 Eylül 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Maskülizm esas olarak erkeklerin deneyimleri üzerine kurulmuş toplumsal teori ve politik bir hareket tarzıdır. Maskülizmin çoğu sözcüsü bir yandan toplumsal ilişkilerin eleştirisini yaparken bir yandan da toplumsal cinsiyet (gender) eşitsizlik ve erkeklerin hakları ve sorunları gibi konular üzerine yoğunlaşmaktadırlar. Maskülizmi savunan kişiye "maskülist" denir. Tarihte bu adlandırmaya uygun görüşleri (maskülizmi) ilk kez ortaya koyan kişi sosyalist bir teorisyen olan Ernest Belfort Bax idi. Bununla birlikte zaman içinde maskülist çevrelere muhafazakâr kesimler de dahil olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Conrad</span> Polonya asıllı İngiliz yazar (1857–1924)

Joseph Conrad, Polonya asıllı İngiliz yazardır. Ukrayna'da doğdu. Eserlerinin kimisi romantik olarak yaftalanmışsa da Conrad'ın romantizmi belli bir alaycılıkla ve insanın kendi kendini aldatma gücüne dair sağlam bir farkındalıkla dengelenmiştir. Birçok eleştirmence modernizmin öncülerinden kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Anarko-kapitalizm</span> ekonomik teori ve politik felsefe

Anarko kapitalizm özel mülkiyet hakkına, iktidar müdahalesinin reddine ve temel toplumsal etkileşim mekanizması olarak rekabete dayalı serbest piyasanın savunusuna dayanan siyasal düşüncedir. Anarko-kapitalizm, özel mülkiyeti şu şartlarda meşru görür: bir emek ürünü ise, ticaret etkinliğinin bir sonucu ise veya hediye olarak elde edilmiş ise. Ekole göre, anarko kapitalist toplumda; serbest piyasa işleyişini, toplumsal kurumları, yasa uygulamalarını, güvenliği ve altyapıyı, devlet yerine kâr amaçlı rekabete dayalı şirketlerin, yardım derneklerinin veya gönüllülüğe dayanan birliklerin düzenlemesi öngörülür.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Kadınlar Günü</span> uluslararası kadınlar günü

Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Polo</span>

Polo, at üzerinde dörderli iki takım oyuncularının ellerindeki özel oyun sopalarıyla 10 cm çapındaki bir topa vurmalarıyla oynanan bir oyundur. Amaç rakip takımın kalesine gol atmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Ustinov</span>

Peter Alexander Ustinov,, doğum adı Peter Alexander Baron von Ustinov olan Akademi, Grammy, Altın Küre, Emmy Ödüllü İngiliz aktör ve yazar.

Raya Dunayevskaya, Amerikalı bir filozoftur ve Marksist-Hümanizm'in kurucusudur. Bir süre Leon Troçki'nin sekreterliğini yapmıştır. Daha sonra ondan kopmuş ve "News and Letters Committees" adında yeni bir örgüt kurmuş ve ölümüne kadar bu örgüte başkanlık etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Hindistan Savaşı</span>

Çin-Hindistan Savaşı diğer bilinen adıyla Çin-Hindistan Sınır Çatışması, 1962 yılında Çin ile Hindistan arasında yaşanan sınır savaşı.

<span class="mw-page-title-main">14. Piyano Sonatı (Beethoven)</span>

Do-diyez minör 14. Piyano Sonatı "Quasi una Fantasia" ya da popüler ismiyle Ayışığı Sonatı, Ludwig van Beethoven'ın bir piyano sonatı. 1801 yılında tamamlanan eser Beethoven tarafından öğrencisi Kontes Giulietta Guicciardi'ye ithaf edilmiştir. Sonat piyano için Beethoven'ın en popüler bestelerinden biridir.

Dünya Su Sporları Şampiyonası ya da FINA Dünya Şampiyonası, FINA'nın iki yılda bir düzenlediği uluslararası su sporları organizasyonudur.

Berelvi, Sünni İslam içinde Hanefi mezhebine bağlı Hindistan'ın Bereilli kentinden çıkan 200 milyon mensubu olan bir hareket. Hareket ismini lider İmam Ahmed Raza Han'ın (1856-1921) şehrinden alır. Medya ve akedemisyenler tarafından Berelvi ismiyle anılan harekete bağlı olanlar, kendilerine Ehl-i Sünnet vel Cemaat olarak hitab etmeyi tercih ediyor.

Uluslararası Demokratik Kadınlar Federasyonu (UDKF) kadınlara eşit haklar sağlanması adına faaliyette bulunan uluslararası bir kuruluş olarak 1945 yılında Paris'te kurulmuştur. Soğuk savaş yılları boyunca Sovyet destekli komünist bir organizasyon olarak tanımlanmıştır. Paris'te Fransa hükûmetince faaliyetten men edilmesi üzerine genel merkezi Doğu Berlin'e taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hümayun Türbesi</span>

Hümayun Türbesi Babür İmparatoru Hümâyun Şah'ın ölümünden 9 yıl sonra, Babür İmparatorluğu'nun ikinci hükümdarı olan Hümayun'un eşi Bega Begüm'ün talimatıyla 1565 yılında inşasına başlanıp, 1572 yılında tamamlanmıştır. 1993 yılında da Unesco Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

Maxine Hammond Dashu, profesyonelce Max Dashu olarak bilinen- Amerikan feminist tarihçi, yazar, sanatçı.Uzmanlık alanları; kadın ikonografisi, anaerkil kültürler ve ataerkilliğin kökeni içermektedir.

Feminist etik, geleneksel etik teorilerinin, çoğunlukla erkek egemenliğinde olduğu için, kadının ahlaki deneyimine az değer verildiği inancına dayanan bir etik yaklaşımdır ve bu nedenle etiği dönüştürmek için bütüncül bir feminist yaklaşımla yeniden şekillendirmeyi seçer.

Çeyiz cinayetleri, evli kadınların öldürülmesi veya tahrik altında intihar etmesidir. Kocalarının veya kayınpederlerinin çeyizleri hakkında tacizde bulunması nedeniyle bu adı almıştır. Çeyiz cinayetleri ağırlıklı olarak Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve İran'da görülmektedir. Hindistan, 2010 yılında rapor edilen bu tür 8.391 ölümle en yüksek toplam çeyiz cinayeti sayısını bildirmiştir. Bu 100.000 kadın başına 1,4 ölüm anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eyalet parkı</span>

Eyalet parkları, "eyalet"i politik bir alt bölüm olarak kullanan ülkelerdeki alt ulusal düzeyde yönetilen parklar veya diğer korunan alanlardır. Eyalet parkları tipik olarak bir eyalet tarafından doğal güzelliği, tarihi ilgi alanı veya rekreasyon potansiyeli nedeniyle bir konumu korumak için kurulur. Her ABD eyaletinin, bazı Meksika eyaletlerinin ve Brezilya'da hükümetin idaresi altında eyalet parkları vardır. Terim ayrıca Avustralya'nın Victoria ve Yeni Güney Galler eyaletlerinde de kullanılmaktadır. Kanada, Arjantin, Güney Afrika ve Belçika'da kullanılan eşdeğer terim bölge parkıdır. Diğer ülkelerde benzer yerel yönetim parkları sistemleri mevcuttur; ancak terminoloji değişiklik gösterir.

Feminizm tarihi, kadınlara eşit hakların sağlanmasını amaçlayan hareketlerin ve ideolojilerin kronolojik veya tematik anlatılarını içerir. Dünyanın dört bir yanındaki feministlerin sebepleri, hedefleri ve niyetleri ; zamana, kültüre ve ülkeye bağlı olarak değişmiş olsa da çoğu Batılı feminist tarihçi, kadın haklarını elde etmek için çalışan tüm hareketlerin, feminizm terimini kendilerine uygulamamış olsalar bile feminist hareket olarak değerlendirilmeleri gerektiğini iddia ediyorlar. Diğer bazı tarihçiler "feminist" terimini modern feminist hareket ve onun devamıyla sınırlandırır ve daha önceki hareketleri tanımlamak için "protofeminist" etiketini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Maria Mies</span>

Maria Mies, Alman sosyolog, Marksist feminist ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Kadın kurtuluş hareketi</span> Radikal feminist düşüncenin kolu

Kadın kurtuluş hareketi (WLM), 1960'ların sonlarında ortaya çıkan ve 1980'lere kadar özellikle Batı dünyasının sanayileşmiş ülkelerinde devam eden, dünya çapında büyük bir değişim yaratan, kadınların ve feminist entelektüalizmin siyasi bir hizalanmasıydı.