İçeriğe atla

Chimaera monstrosa

.

Rabbit fish
Chimaera monstrosa (Norway)
Conservation status


Vulnerable  (IUCN 3.1)[1]
Bilimsel isimlendirme edit
Alem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Chondrichthyes
Takım: Chimaeriformes
Familya: Chimaeridae
Cins: Chimaera
Tür:
C. monstrosa
Taksonomik ismi
Chimaera monstrosa

Linnaeus, 1758


Tavşan balığı veya sıçan balığı olarak da bilinen Chimaera monstrosa, Chimaeridae familyasındaki kuzeydoğu Atlantik ve Akdeniz kıkırdaklı balık türüdür.[1] Chimaera monstrosa, karakteristik olarak büyük kafası ve küçük, sivrilen gövdesi ile bilinir. Büyük gözleri, burun delikleri ve diş plakaları ile kafaları onlara tavşan benzeri bir görünüm verir, bu nedenle "Tavşan balığı" takma adı verilir. 1.5 metre derinde ve 30 yıla kadar yaşayabilir. Bu tür kıkırdaklı balıkların en eski soy ağacından hayatta kalmış bir tür olduğu için kıkırdaklı balıkların evrim konusunda önemli bir tür olarak görülür.

Tanım

Chimaera monstrosa türünün fotorafı.
Chimaera monstrosa türünün bir fotorafı.

C. monstrosa'nın görünümü, uzak akrabaları olan köpekbalıklarının özelliklerini paylaşır. Karakteristik olarak büyük bir kafası ve kırbaç benzeri kuyruğunda biten sivrilen bir gövdesi ve sarkan bir ağzı olan kısa bir burnu vardır. Üst sırt yüzgeci balığın omurgasında yüksekte yer alır ve üçgen şeklindedir ve boyu uzundur. Balığın orta kısmında yer alan omurga, balık boyunca uzanır ve sürekli olarak kuyruk yüzgecinin üst kısmı ile birleşir; bu sırt omurgası da hafif derecede zehirlidir ve ağrılı sokmalara neden olabilir. Balığın yakın akrabalarından ayırt edici bir özelliği, lanset şeklindeki kuyruk yüzgecinden belirgin bir şekilde ayrılan anal yüzgecidir. Renk, kahverengi lekelerle gümüş-yeşildir. Ek olarak, kafalarında net bir şekilde görülebilen belirgin bir yanal çizgi ile her yönde mermer beyazı şeritleri vardır.

Tavşan balığı 15 metre (49 ft) kadar büyüyebilir uzunluğunda ve 25 kilogram (55 lb) ağırlığında. Daha spesifik olarak, bu kimera türü, yavaş büyüme oranı ve uzun bir yaşam beklentisi ile karakterize edilir. Bir popülasyonun çalışmasında, bu balığın teorik asimptotik uzunluğu 78.87 olarak tahmin edilmiştir. yıllık %6,73 yıllık büyüme oranı ile cm. Bu büyüme tahminleriyle, çalışma aynı zamanda balığın maksimum yaşının erkekler için 30, dişiler için 26, örneğin olgunluk yaşının erkekler için 13,4 ve dişiler için 11,2 olduğunu önermektedir.[2]

Dağılım ve yaşam alanı

Balığın coğrafi yaşam alanı Akdeniz çevresinde ve Atlantik Okyanusu'nun doğu kesimlerinde tescil edilmiştir. Bu coğrafi aralık, Fas'ın kuzeyinden başlar ve Kuzey Kuzey Denizi'ndeki Norveç ve İzlanda'nın kuzey bölgelerine kadar uzanır.

Bu jeolojik alanlarda, C. monstrosa'nın derinlik aralığı 50 ila 1.000 metre (160 ila 3.280 ft), ancak en çok 300-500 metre derinliklerde üst ve orta kıtasal yamaç habitatlarında bol miktarda bulunur. Bu parametreler içinde, tür habitatlarının su sıcaklıkları en yaygın olarak 47-80 °C (117-176 °F) aralığındadır. C. monstrosa'nın 100 metre (330 ft) kadar derinliklere yumurta bırakmak için yazın kıyıya göç ettiğine dair raporlar var.

Diyet

Chimaera monstrosa, bentofag bir tür olarak sınıflandırılır. Bu, ana diyetinin alttan beslenen omurgasızları içerdiği anlamına gelir. Bu, yengeçler, yumuşakçalar, ahtapotlar, deniz solucanları ve deniz kestaneleri gibi hayvanları içerir. Bununla birlikte araştırmalar, C. monstrosa'nın fırsatçı besleyiciler olduğunu da göstermiştir. Farklı vücut boyutlarına sahip bireylerin sindirim sistemlerini karşılaştıran bir araştırma, türün diyetinin boyuta göre çok çeşitli olduğunu buldu. 22 santimetre (9 in) küçük numuneler esas olarak amfipodlarla beslenirken, uzunlukları 22 ve 46 santimetre (9 ve 18 in) arasında olanlar hem amfipodlarda hem de on ayaklılarda beslenir. Daha büyük bireyler (46 santimetre (18 in) fazla ), çoğunlukla on bacaklıları tüketen dar bir diyet yelpazesine sahipti. Yırtıcı hayvan boyutu grubuna göre şartlandırılmış, coğrafi alanlar ve derinlikler arasında diyette önemli farklılıklar gözlemlendi. Bu, avcı boyutuna göre bir dereceye kadar av uzmanlaşmasına rağmen, bu derin su türünün, yaşam alanını karakterize eden gıda kısıtlamalı ortama göre diyetini değiştirebileceğini düşündürmektedir.[3]

Üreme

Yumurta

Chimaera monstrosa doğumdan itibaren farklı cinsiyete sahip balıklardır. Erkek ve dişinin iç döllenmesiyle çoğalırlar.[4] Üreme için, C. monstrosa, başın üstünde yer alan çok sayıda keskin diş ile donanmış soğanlı bir uca sahip, sopa benzeri küçük bir yapı sergiler. Bu yapının erkek balıklar tarafından çiftleşme sırasında dişinin pektoral yüzgecini kavramak için kullanıldığı ileri sürülmektedir. Tür aynı zamanda yumurtacıdır, yani embriyo gelişimi dişide değil yumurtalarda olur. Spesifik olarak, Chimaera monstrosa'nın üreme eğilimleri, dişiler daha düşük derinliklerde yaşarken, farklı su derinliklerinde cinsel ayrım gösterir. Bu cinsiyet ayrımı iki ana faktöre atfedilir: erkeklerde spermin daha sıcak ve sığ sularda düzenlenmesi ve cinsiyetin daha az saldırganlığı.[5] Erkekler için suda 500-600 metre (1.600-2.000 ft) yaşarlar. spermi düzenlemek için. Dişiler için 800 metre (2.600 ft) daha derin suları tercih ederler., ancak 500-600 metre (1.600-2.000 ft) derinliğe kadar gidin erkeklerle çiftleşmek için. Çiftleşmeden sonra yaz baharında yumurtlamak için kıyıya göç ederler.

Koruma

IUCN Kırmızı Listesine göre, Chimaera monstrosa savunmasız olarak kategorize edilmiştir. Yüksek lipid seviyeleri nedeniyle, bu tür, karaciğer yağlarının diyet takviyeleri üretmesi için balıkçılığa ilgi duymuştur. Petrol değerlerinin yanı sıra, C. monstrosa balıkçılıkta çoğunlukla yan av ürünü olarak atılır.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b Finucci, B. (2020). "Chimaera monstrosa" 3 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. IUCN Red List of Threatened Species. 2020: e.T63114A124459382. doi:10.2305/IUCN.UK.2020-2.RLTS.T63114A124459382.en. Retrieved 20 November 2021.
  2. ^ Calis ve diğerleri. (2005). "Preliminary Age and Growth Estimates of the Rabbitfish, Chimaera monstrosa, with Implications for Future Resource Management". Journal of Northwest Atlantic Fishery Science. 35: 15-26. doi:10.2960/J.v35.m501. 
  3. ^ a b Moura ve diğerleri. (2005). "Feeding habits of Chimaera monstrosa L. (Chimaeridae) in relation to its ontogenetic development on the southern Portuguese continental slope". Marine Biology Research. 1 (2): 118-126. doi:10.1080/17451000510019079. 
  4. ^ "Reproduction Summary - Chimaera monstrosa". www.fishbase.se. 4 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  5. ^ Holt (1 Eylül 2013). "Distribution patterns and sexual segregation in chimaeras: implications for conservation and management". ICES Journal of Marine Science (İngilizce). 70 (6): 1198-1205. doi:10.1093/icesjms/fst058. ISSN 1054-3139. 25 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Daha fazla okuma

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balık</span> solungaç taşıyan, tetrapod olmayan ve suda yaşayan omurgalı hayvan

Balıklar poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır. Bazı türler canlı doğurarak ürer. Mesela tatlı su balıklarından Lepistes'in yumurtaları anne karnında çatlar ve canlı doğum gerçekleşir. Çiklitgillerde ise kuluçka süresi dişinin ağzında gerçekleşir. Ağzında yumurtaları çeviren, mantarlaşmasını engelleyen dişi yumurtalar çatlayana hatta yavrular serbestçe yüzmeye başlayana kadar onları ağzındaki kesesinde korur. Balıklar su yaşamındaki en önemli varlıklardan bir tanesidir. Nehir, göl, akarsu, okyanus ve denizlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kıkırdaklı balıklar</span>

Kıkırdaklı balıklar, karmaşık yapılı çiftleşme organları ve pulları olan balıklardır.

<span class="mw-page-title-main">Güneş balığı</span>

Güneş balığı ya da Ay balığı (Mola mola. Latince mola değirmen taşı demektir), Molidae familyasına ait balık türüdür. Lezzetsiz ve kötü kokan etinden dolayı ticari değeri yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Yapraklı deniz ejderi</span>

Yapraklı deniz ejderi, denizatı ile ilgili olan bir tuzlu su (deniz) balığıdır. Phycodurus cinsinin tek üyesidir. Bu canlılar güney ve batı Avustralya sularının yerlisidir ve genellikle sığ, ılık sularda kalırlar. Adları görünümlerinden gelir, uzun yaprak görünümlü çıkıntılar tüm vücutlarından çıkmaktadır. Bu çıkıntılar itici amaçla kullanılmazlar, yalnızca kamuflaj için kullanılırlar. Yapraklı deniz ejderi, boynunun kabarık kısmındaki göğüs yüzgeci ve kuyruğun sonuna yakın olan sırt yüzgeci ile ilerler. Bu küçük yüzgeçler neredeyse saydamdır ve su üzerinde sakince ilerlerken yüzgeçlerini ince ince dalgalandıkları için zor fark edilirler, bu nedenle suda yüzen bir deniz yosununu andırırlar.

<i>İspermeçet balinası</i> En büyük dişli balina türü

İspermeçet balinası, Physeteroidea familyasından tüm okyanuslarda yaygın olan balina türü. Kaşalot da denilir. Yetişkin erkekler yazın kutup sularına göç eder. Akdeniz'de görülen en yaygın balina türüdür. Türkiye'de görülmüş 4 balina türünden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik beyaz yanlı yunusu</span>

Atlantik beyaz yanlı yunusu Lagenorhynchus cinsindeki altı yunus türünden biridir ve Kuzey Atlas Okyanusu'nun ılık ve serin sularında bulunur. Belirgin bir renge sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kavgacı siyam balığı</span>

Kavgacı siyam balığı Betta cinsine ait bir balık türü. Yaygın olarak akvaryumlarda yetiştirilir. İki erkek aynı akvaryumda tutulursa ölümüne kavga ederler, adının kökeni de buna dayanır. Halk ağzında kısaca Beta olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Kambur balina</span>

Kambur balina, oluklu balinagiller (Balaenopteridae) familyasından bir balina türü.

<span class="mw-page-title-main">Vatoz</span> Rajiformes takımına özgü balıkların ortak adı

Vatoz, Rajiformes takımına özgü balıkların ortak adıdır.

<i>Galeorhinus galeus</i>

Galeorhinus galeus, Triakidae ailesinden bir köpekbalığı türü.

<span class="mw-page-title-main">Çıkık dişli gagalı balina</span>

Çıkık dişli gagalı balina, gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından iki dişli balina (Mesoplodon) cinsine ait bir balina türü. Amerikalı zoolog Roy Andrews tarafından 1908 yılında tarif edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sowerby gagalı balinası</span> Bir memeli türü

Sowerby gagalı balinası, gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından iki dişli balina (Mesoplodon) cinsine ait bir balina türü. İki dişli balina cinsinin 1804 yılında ilk keşfedilen türüdür. Keşfeden zoolog James Sowerby bu balinaya adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Siyah uçlu resif köpek balığı</span>

Siyah uçlu resif köpekbalığı, kolaylıkla kendi yüzgeçleri üzerinde belirgin siyah uçları görülen harhariyas köpekbalıklarından bir türdür. Bu tür Hint ve Pasifik Okyanusunun tropikal mercan resiflerinde yaşayan en bol köpekbalıkları arasındadır, sığ, kıyı sularına geldiğinde ise ilk sırt yüzgecinde siyahlık onu belli eder. Acı ve tatlı sulara girmediklerinden, çoğu siyah uçlu resif köpekbalığı, resif çıkıntıları ve kumlu düzlükler üzerinde bulunur. Bu türler genellikle 1,6 m (5,2 ft) uzunluğunda ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Sıçansılar (balık)</span>

Sıçansılar (Chimaeriformes) Kıkırdaklı balıklar sınıfından bir balık takımıdır. Çeşitli dillerde deniz kedileri (Seekatzen), hayalet balık (spookfish), hayalet köpekbalığı gibi farklı şekillerde de nitelenirler. Köpekbalıkları ve vatozlarla birlikte kıkırdaklı balıklar sınıfının üçüncü büyük taksonunu oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Berlam</span>

Berlam, Merluccius cinsinden, yenilebilen bir tuzlu su balığıdır. Bu tür çoğunlukla Akdeniz ve Atlantik'te İzlanda ile Moritanya arasında bulunur. Ringa balığı ile beslendiğinden genellikle ringa balığı ile birlikte yakalanırlar. Gece avlanırlar. Gündüzleri genellikle kumlu, çamurlu derinliklerde 30 metre ile 400 metre derinlikte bulunurlarsa da 1000 metreye kadar bulundukları da olur.

<span class="mw-page-title-main">Kısa yüzgeçli pilot balina</span> Memeli türü

Kısa yüzgeçli pilot balina, yunusgiller (Delphinidae) familyasının pilot balina (Globicephala) cinsindeki iki balina türünden biridir. Yunusgiller familyasına ait olmasına karşılık daha çok büyük balinalar gibi davranırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey gerçek balina yunusu</span>

Kuzey gerçek balina yunusu, Büyük Okyanus'un kuzeyinde bulunan küçük ve ince bir deniz memeli türü. Kuzey Pasifik'in derin sularında genellikle diğer deniz memelileriyle de birlikte 2.000'e kadar ulaşan sayıda gruplarla dolaşırlar. Bu tür iki gerçek balina yunusu türünden birisidir, diğeri ise Güney Yarımküre'nin soğuk sularında bulunan güney gerçek balina yunusudur.

Aphanius villwocki, Doğal yaşam alanı Anadolu'nun batısındaki bazı bataklıklardır. Küçük gruplar halinde yaşarlar. Sırt ve anüs yüzgeçleri, vücutlarının oldukça gerisinde, kuyruğa çok yakın bir noktadadır. Erkeklerin vücutlarında, kahverengi-yeşil arası beden üzerinde açık renkli ince bantlar bulunur. Dişiler, erkekler kadar gösterişli değildir. Dişiler boz renklidir. Karın kısımları beyazımsı, sırt kısmı ise yeşilimsidir. Dişiler, erkeklerden daha iridir.

<span class="mw-page-title-main">Kedi köpekbalığıgiller</span>

Kedi köpekbalığıgiller (Scyliorhinidae), Carcharhiniformes takımından bir köpek balığı familyasıdır. 17 cinse yerleştirilmiş yaklaşık 160 tür ile en büyük köpekbalığı familyalarından biridir. Çoğu zeminden beslenen hayvan gibi gibi, kedi köpekbalıkları bentik omurgasızlar ve daha küçük balıklarla beslenir. İnsanlara zararlı değildirler.

<span class="mw-page-title-main">Pristiophorus japonicus</span> Pristiophorus japonicus (Balık türü)

Japon testere köpekbalığı, testere köpekbalığıgiller ailesinden (Pristiophoridae) bir testere köpekbalığı türüdür.