İçeriğe atla

Chiaki Mukai

Chiaki Mukai
向井 千秋
Chiaki Mukai
Chiaki Mukai
Chiaki Mukai
Doğum 6 Mayıs 1952 (72 yaşında)
Ülkesi  Japonya
Durumu Emekliye ayrıldı
Meslek Doktor
Görev adı STS-65, STS-95
Uzayda geçirdiği süre 23 gün, 15 saat, 39 dakika

Chiaki Mukai (Japonca向井 千秋, romanize: Mukai Chiaki; d. 6 Mayıs 1952 Tatebayashi, Japonya), Japon doktor ve astronot.[1] Uzaya çıkan ilk Japon ve Asyalı kadın ve iki uzay uçuşu yapan ilk Japon vatandaşıdır. Her ikisi de Uzay Mekiği görevleri olupilki, Temmuz 1994'te Columbia uzay mekiğindeki bir Spacelab görevi olan STS-65'ti. İkinci uzay uçuşunu 1998 yılında Discovery uzay mekiği ile STS-95 yaptı. Toplamda uzayda 23 gün geçirdi.

Mukai, 1985 yılında Japon ulusal uzay ajansı NASDA (günümüz JAXA) tarafından astronot olarak seçildi. Bundan önce, Japonya'nın en eski üniversitesi olan Keio Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nde yardımcı doçent olarak çalışıyordu. 2015 yılında Tokyo Bilim Üniversitesi'nin başkan yardımcısı oldu.[2] Ayrıca JAXA teknik danışmanıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Chiaki Mukai (M.D., Ph.D.)". JAXA. 2 Mayıs 2016. 13 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2024. 
  2. ^ Project Professor Chiaki Mukai's inauguration as Vice President of the Tokyo University of Science 26 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Tokyo University of Science

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Uzay Araştırma Ajansı</span> Japonyada uzay araştırmaları ile ilgilenen kurumdur.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı,, Japonya'nın ulusal havacılık ve uzay ajansıdır. 1 Ekim 2003'te NASDA, ISAS ve NAL adlı üç kurumun birleştirilmesiyle kurulmuş olup bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve yörüngeye uyduların fırlatılması ve yerleştirilmesinden sorumludur ve asteroid keşifleri ve olası insanlı Ay keşifleri gibi çok daha gelişmiş görevlerde yer almaktadır. Merkezi Tokyo'nun Chōfu kentinde bulunan Chōfu Havacılık Merkezi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Discovery Uzay Mekiği</span>

Discovery Uzay Mekiği, hizmet dışı kalmış bir Amerikan uzay mekiği yörünge aracıdır. Bu uzay uçağı, NASA'nın Uzay Mekiği programındaki yörünge araçlarından biri ve inşa edilen beş tam operasyonel yörünge aracının üçüncüsüydü. İlk görevi olan STS-41-D, 30 Ağustos - 5 Eylül 1984 tarihleri arasında gerçekleşti. 27 yılı aşkın hizmeti boyunca 39 kez fırlatılıp indi ve bugüne kadar diğer tüm uzay araçlarından daha fazla uzay uçuşu gerçekleştirdi. Uzay Mekiği fırlatma aracı üç ana bileşenden oluşuyordu: Uzay Mekiği yörünge aracı, tek kullanımlık bir merkezi yakıt tankı ve iki adet yeniden kullanılabilir katı yakıtlı takviye roketi. Yörünge aracını atmosfere girişte yüksek sıcaklıklardan korumak için yaklaşık 25.000 ısıya dayanıklı seramikle kaplıydı.

<span class="mw-page-title-main">Columbia (uzay aracı)</span> insanlı uzay aracı

Columbia, uzaya çıkan ilk uzay mekiğidir. İlk görevinde uzay mekiğinde sadece 2 astronot vardı. Bu 2 astronotun adları John W. Young ve Robert L. Ciripen'di. İlk uçuş (STS-1) görevinde 2 astronot uzay mekiğinde uzay yürüyüşü yapmıştır. İlk uçuş tarihi 12 Nisan 1981'dir. Bir arıza nedeniyle dönüş yolculuğunda infilak etti.

<span class="mw-page-title-main">Michael Fincke</span> Amerikalı uzay adamı

Edward Michael Mike Fincke (14 Mart 1967, Pittsburgh, Pensilvanya) en çok süre ile uzayda kalan Amerikalı astronot.

<span class="mw-page-title-main">Chris Hadfield</span> Emekli Kanadalı astronot

Chris Hadfield,, uzayda yürüyen ilk Kanadalı astronottur. Eski Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri savaş pilotudur. Hadfield 1995 yılında STS-74 ve 2001 yılında STS-100 olmak üzere 2 kere uzay mekiği ile uçuş görevinde bulundu. 19 Aralık 2012 tarihinde başlatılan Soyuz TMA-07M projesinin parçası olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) üzerinde uzun süre kalmak için, planlandığı gibi 21 Aralık 2012 de Keşif 34 ve Keşif 35 ile istasyona geldi ve mürettebata komuta eden ilk Kanadalı oldu. 12 Mayıs 2013'te komuta görevini teslim ederek 13 Mayıs 2013'te dünyaya döndü. Uluslararası uzay istasyonundayken çektiği videolar ile merak edilen soruların cevaplarını insanlara göstermiştir. Dünya'ya dönmeden önce David Bowie’nin ‘Space Oddity' adlı parçasını yeniden yorumlayarak yerçekimsiz ortamdaki ilk müzik videosunu çekmiştir. Gönderdiği video ve fotoğraflarla birçok insanın ilgisini uzaya yöneltmeyi başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Judith Resnik</span>

Judith Arlene Resnik, Amerikalı mühendis ve NASA astronotu. İnfilak eden Challenger Uzay Mekiği STS-51-L görevi fırlatma sırasında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">STS-115</span>

STS-115, Atlantis’in uluslararası uzay istasyonuna yaptığı uzay mekiği uçuş görevidir. Bu görev, Columbia Uzay Mekiği faciasından sonra gerçekleştirilen ilk tamamlanan görevdi. Bu görevden sonra iki başarılı görev daha gerçekleştirildi. STS-115, 9 Eylül 2006’da Kennedy Uzay Merkezi Pad 39-B rampasından fırlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Anna Lee Fisher</span> Amerikalı uzay adamı

Anna Lee Fisher, Amerikalı bir kimyager, doktor ve eski bir NASA astronotudur. Eski astronot Bill Fisher ile evli ve iki çocuk annesidir. 1984'te uzaydaki ilk anne oldu. Fisher daha önce en eski Amerikan astronotu idi. NASA'da kariyerinde Uzay Mekiği, Uluslararası Uzay İstasyonu ve Orion projesi olmak üzere üç ana programa katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paul J. Weitz</span> Amerikalı uzay adamı (1932 – 2017)

Paul J. Weitz, Amerikalı deniz subayı, havacılık mühendisi, test pilotu ve eski NASA astronotudur. 1950'de Pennsylvania, Harborcreek'teki Harbor Creek Lisesi'nden mezun oldu.

<span class="mw-page-title-main">Charles Bolden</span>

Charles Frank Bolden Jr., Eski NASA yöneticisi, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyadeleri'nden emekli Tümgeneral ve dört Uzay Mekiği görevinde uçmuş eski astronottur.

<span class="mw-page-title-main">STS-7</span>

STS-7 NASA'nın yedinci Uzay Mekiği görevi ve Uzay Mekiği Challenger'ın ikinci göreviydi. Görev sırasında Challenger yörüngeye birkaç uydu yerleştirdi. Mekik, 18 Haziran 1983'te Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldı ve 24 Haziran'da Edwards Hava Kuvvetleri Üssü' ne indi. STS-7, Amerika'nın ilk kadın astronotu olan Sally Ride'ı taşıdı.

<span class="mw-page-title-main">Rhea Seddon</span>

Margaret Rhea Seddon Amerikalı bir cerrah ve emekli NASA astronotu. 1978'de kadınları içeren ilk astronot grubunun bir parçası olarak seçildikten sonra, üç Uzay Mekiği uçuşunda uçtu: STS-51-D ve STS-40'ta görev uzmanı ve STS-58'de yük komutanı olarak Uzayda 722 saat geçirdi. Bu uçuşlarda bir ABD Donanması uydusu için onarım araçları yaptı ve tıbbi deneyler yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Story Musgrave</span>

Franklin Story Musgrave Amerikalı bir doktor ve emekli bir NASA astronotu Musgrave hem Disney'in Imagineering grubu hem de California'daki Applied Minds'ın danışmanıdır. 1996 yılında, altı uzay uçuşunda uçan yalnızca ikinci astronot oldu ve altı akademik derece ile en resmi eğitimli astronot oldu. Musgrave, beş Uzay Mekiğini de kullanan tek astronottur.

<span class="mw-page-title-main">Naoko Yamazaki</span> Japon gökbilimci

Naoko Yamazaki, Japon mühendis ve astronot. Chiaki Mukai'den sonra uzaya çıkan ikinci Japon kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Mamoru Mōri</span> Japon gökbilimci

Mamoru Mōri, Japon mühendis ve astronot. Resmi bir Japon uzay programının parçası olan ilk Japon astronot ve Toyohiro Akiyama'dan sonra uzaya çıkan ikinci Japon vatandaşıdır. İki NASA Uzay Mekiği misyonuna katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kōichi Wakata</span>

Kōichi Wakata, Japon mühendis ve astronot. Wakata, dört NASA Uzay Mekiği görevinde, bir Rus Soyuz görevinde ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nda uzun süreli konaklamada deneyimlidir.

<span class="mw-page-title-main">Takao Doi</span> Japon gökbilimci

Takao Doi, Japon mühendis ve astronot. Doi, iki NASA Uzay Mekiği görevinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Sōichi Noguchi</span> Japon gökbilimci

Sōichi Noguchi, Japon mühendis ve astronot.

<span class="mw-page-title-main">Sandra Magnus</span> Amerikalı NASA astronotu.

Sandra Magnus, Amerikalı mühendis ve eski NASA astronotu.