İçeriğe atla

Chern Madalyası

Chern Madalyası
AçıklamaMatematik alanında yaşam boyu başarı
DağıtanUluslararası Matematik Birliği (IMU)
ÜlkeHer dört yılda bir, farklı bir yerde yapılır.
Kazanç$ 250,000
Verilmeye başlandığı yıl2010
Resmî sitesiChern Madalyası Resmi sitesi

Chern Madalyası, matematik alanında en yüksek seviyedeki olağanüstü yaşam boyu başarıyı takdir eden uluslararası bir ödüldür. Ödül, her dört yılda bir düzenlenen Uluslararası Matematikçiler Kongresi'nde (ICM) verilmektedir.

Tanıtım

Ödülün adı, geç Çinli matematikçi Shiing-Shen Chern'in onuruna verilmiştir. Ödül, Uluslararası Matematik Birliği (IMU) ve Chern Madalya Vakfı'nın (CMF) IMU'nun diğer üç ödülüyle (Fields Madalyası, Nevanlinna Ödülü ve Gauss Ödülü) aynı şekilde verilecek ortak bir çabasıdır. yani her dört yılda bir düzenlenen Uluslararası Matematikçiler Kongresi'nin (ICM) açılış töreninde verilmektedir. Bu tür ilk etkinlik Hindistan, Haydarabad'daki 2010 ICM'de gerçekleşti.[2]

Ödülü kazanan her matematikçi, Chern'in resmi ile süslenmiş bir madalya, 250.000 $ nakit para ödülü ve matematikte araştırma, eğitim veya sosyal erişimi desteklemek amacıyla 250.000 $'lık hayırsever bağışlarını bir veya daha fazla kuruluşa yönlendirme fırsatı alır.[2]

Ödül Kazananlar

Ödül Yılı Kazanan Matematikçi Resim Gerekçe
2010 Louis Nirenberg "Modern doğrusal olmayan eliptik kısmi diferansiyel denklemler teorisinin formülasyonundaki rolü ve bu alandaki çok sayıda öğrenciye ve doktora sonrası çalışmasına rehberlik ettiği için".[3]
2014 Phillip Griffiths "Kompleks geometri'de aşkın yöntemlerin çığır açan ve dönüştürücü gelişimi için, özellikle Hodge teorisi ve cebirsel türlerin periyotlarındaki ufuk açıcı çalışması için"[4][5]
2018 Masaki Kashiwara "Neredeyse 50 yıllık bir süre boyunca süren cebirsel analiz ve temsil teorisine olağanüstü ve temel katkılarından dolayı."[6]
2022 Barry Mazur "Topoloji, aritmetik geometri ve sayılar teorisindeki derin keşifleri ve yeni nesil matematikçilerin oluşumundaki liderliği ve cömertliği için."[7]

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ "Shiing-Shen Chern Mathematics Award". Chinese Mathematical Society. 29 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020. 
  2. ^ a b "Chern Medal Award". International Congress of Mathematicians (ICM). 2010. 25 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2010. 
  3. ^ "Chern Medal – Louis Nirenberg". ICM 2010. 19 Ağustos 2010. 26 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2010. 
  4. ^ "Chern Medal Award 2014". mathunion.org. International Mathematical Union. 24 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020. 
  5. ^ "Phillip Griffiths Awarded Chern Medal". Institute for Advanced Study. 1 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020. 
  6. ^ "Chern Medal Award 2018". mathunion.org. International Mathematical Union. 1 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020. 
  7. ^ "Chern Medal Award 2022". mathunion.org. International Mathematical Union. 11 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2023. 

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematikçi</span> matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişi

Bir matematikçi, genellikle matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişidir. Matematikçiler sayılar, veriler, miktar, yapı, alan, modeller ve değişimle ilgilenirler.

<span class="mw-page-title-main">Fields Madalyası</span>

Fields madalyası Uluslararası Matematikçiler Birliği tarafından 40 yaşın altındaki 2, 3 ya da 4 matematikçiye 4 senede bir yapılan Uluslararası Matematikçiler Kongresinde verilen, matematiğin Nobel'i olarak görülen ödüldür.

Uluslararası Matematikçiler Kongresi, matematik konulu en geniş çaplı toplantı. Uluslararası Matematik Birliği tarafından her dört yılda bir düzenlenmektedir.

Abel Ödülü, Norveç Kralı tarafından her yıl bir ya da daha fazla matematikçiye verilen uluslararası ödül. Ödül adını Norveçli matematikçi Niels Henrik Abel'den almıştır. Çoğu zaman "Matematikçilerin Nobel'i" olarak anılan Abel Ödülü, matematik alanındaki en prestijli ödüllerden biridir. Kazananlara 7,5 milyon Norveç kronu para ödülü verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Meryem Mirzahani</span> İranlı kadın matematikçi (1977-2017)

Meryem Mirzahani, İranlı matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Copley Madalyası</span> Royal Society of London tarafından verilen ödül

Copley Madalyası, tüm disiplinlerden bilim insanları için İngiltere merkezli Royal Society tarafından verilen bilim ödülüdür. Royal Society tarafından hâlen verilen en eski ödül olan madalya muhtemelen dünyanın da en eski bilim ödülü unvanına sahiptir. Copley Madalyası 1731 yılından beri her yıl bilim insanlarına verilmektedir. Madalya zengin bir toprak sahibi ve kendisi de Royal Society üyesi olan Godfrey Copley'den ismini almıştır. Madalya gümüş kaplama olup 5000 sterlinlik bir para ödülü ile birlikte verilmektedir. Bu ödülü kazanan bilim insanları arasında Charles Darwin, Albert Einstein ve Léon Foucault da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Suzan Kahramaner</span> Türk bilim kadını, matematikçi (1913-2006)

Fatma Suzan Kahramaner, Türkiye'nin ilk kadın matematikçilerindendir. İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Kerim Erim danışmanlığında doktorasını tamamladı. 1968 yılında profesör unvanını aldı. 1978-1979 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Boris Dubrovin</span> Rus matematikçi

Boris Anatolyeviç Dubrovin, Rus matematikçi, Fizik ve Matematik Bilimleri Doktorudur.

<span class="mw-page-title-main">Nevanlinna Ödülü</span>

2022'den itibaren IMU Abaküs Madalyası olarak verilecek olan Rolf Nevanlinna Ödülü, Uluslararası Matematikçiler Kongresi'nde dört yılda bir Enformasyon Bilimlerinin Matematiksel Yönlerine olağanüstü katkılar için verilmektedir:

  1. Hesaplama karmaşıklığı teorisi, programlama dillerinin mantığı, algoritma analizi, kriptografi, bilgisayar görüşü, örüntü tanıma, bilgi işleme ve zeka modellemesi dahil bilgisayar biliminin tüm matematiksel yönleri
  2. Bilimsel hesaplama ve sayısal analiz. Optimizasyon ve kontrol teorisinin hesaplama yönleri. Bilgisayar cebri.

Carl Friedrich Gauss Matematik Uygulamaları Ödülü, Uluslararası Matematik Birliği ve Alman Matematik Derneği tarafından "matematik dışında önemli uygulamalar bulan seçkin matematiksel katkılar" için ortaklaşa verilen bir matematik ödülüdür. Ödül, adını Alman matematikçi Carl Friedrich Gauss'tan almaktadır. 2006'daki prömiyeri ile her dört yılda bir Uluslararası Matematikçiler Kongresi'nde ödül verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Heinz Hopf</span> Alman matematikçi (1894–1971)

Heinz Hopf topoloji ve geometri alanlarında çalışan Alman matematikçidir.

Bu, Çinli matematikçilerin bir listesidir. Üç bin yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Çin matematiğinin, başlangıçta diğer kültürlerden büyük ölçüde bağımsız olarak geliştiğine inanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Terence Tao</span> Avustralyalı-Amerikalı matematikçi (d. 1975)

Terence " Terry " Chi-Shen Tao Avustralyalı-Amerikalı bir matematikçidir. James ve Carol Collins'in başkanlığını yaptığı Los Angeles, California Üniversitesi'nde (UCLA) matematik profesörüdür. Araştırmaları harmonik analiz, kısmi diferansiyel denklemler, cebirsel kombinatorik, aritmetik kombinatorik, geometrik kombinatorik, olasılık teorisi, sıkıştırılmış algılama ve analitik sayı teorisi konularını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lev Pontryagin</span> Sovyet matematikçi

Lev Semenovich Pontryagin, Sovyet matematikçidir. Moskova'da doğdu ve 14 yaşındayken bir primus sobası patlamasının ardından başarısız bir göz ameliyatı sonucu görme yeteneğini tamamen kaybetti. Körlüğüne rağmen, kısmen de onun yardımıyla 20. yüzyılın en büyük matematikçilerinden biri olmayı başardı. Annesi Tatyana Andreyevna ona matematik kitapları ve makaleler okurdu. Optimum kontrol, cebirsel topoloji ve diferansiyel topoloji dahil olmak üzere matematiğin birçok alanında büyük keşifler yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Michael Freedman</span> Amerikalı matematikçi

Michael Hartley Freedman, Santa Barbara California Üniversitesi'nde bir araştırma grubu olan Microsoft Station Q'da çalışan Amerikalı matematikçidir. 1986'da, 4 boyutlu genelleştirilmiş Poincaré varsayımı üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı Fields Madalyası kazanmıştır. Freedman ve Robion Kirby, egzotik ℝ4 manifoldun var olduğunu gösterdiler.

<span class="mw-page-title-main">Shiing-Shen Chern</span> Çinli-Amerikalı matematikçi ve şair (1911-2004)

Shiing-Shen Chern, Çinli-Amerikalı bir matematikçi ve şairdir. Diferansiyel geometri ve topolojiye temel katkılarda bulundu. "Modern diferansiyel geometrinin babası" olarak anılır ve yaygın olarak geometride bir lider ve yirminci yüzyılın en büyük matematikçilerinden biri olarak kabul edilir. Wolf Ödülü ve Shaw Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül ve takdir kazanmıştır. Shiing-Shen Chern'in anısına, Uluslararası Matematik Birliği, "matematik alanındaki olağanüstü başarılar için başarıları en yüksek düzeyde takdiri temin eden bir kişiyi" onore etmek için 2010 yılında Chern Madalyası vermeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">William Thurston</span> Amerikalı matematikçi (1946 – 2012)

William Paul Thurston, Amerikalı matematikçi. Düşük boyutlu topoloji alanında bir öncü olarak kabul edilir. 1982'de 3-manifold çalışmasına yaptığı katkılardan dolayı Fields Madalyası ile ödüllendirildi.

Leelavati Ödülü, matematikte kamuya ulaşımda olağanüstü katkılar için verilen bir ödüldür. Adını, Bhaskara Achārya olarak da bilinen Hint matematikçi Bhāskara II tarafından yazılan aritmetik ve cebire adanmış 12. yüzyıl matematik incelemesi "Lilavati"den almıştır. Kitapta yazar, Leelavati'ye (temel) aritmetikle ilgili bir dizi problemi manzum olarak yöneltmiş ve bunları çözüm ipuçlarıyla takip etmiştir. Bu eserin Ortaçağ Hindistan'ında aritmetik ve cebir öğrenmenin ana kaynağı olduğu görülmektedir. Eser Farsçaya da çevrilmiş ve Batı Asya'da etkili olmuştur.

Matematikte kadınlar zaman çizelgesi, Matematik alanındaki kadınlar ile ilgili bir zaman çizelgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Matematikte Avrupalı Kadınlar</span> Kadın üyelerden oluşan matematik ile ilgili mesleki bir kuruluş

European Women in Mathematics (EWM) veya Matematikte Avrupalı Kadınlar, Avrupa'da matematik alanında çalışan kadınların oluşturduğu uluslararası bir topluluktur. Dernek, kadınların matematikteki rolünü teşvik etmek için politik ve stratejik çalışmalara katılır ve üyelerine doğrudan destek sunar. Amaçları arasında kadınları matematik okumaya/çalışmaya teşvik etmek ve kadın matematikçilere görünürlük sağlamak yer almaktadır. Avrupa'da matematik alanında kadınlara adanmış çeşitli kuruluşlar arasında "ilk ve en iyi bilinen" oluşumdur.