İçeriğe atla

Cheonggyecheon

Koordinatlar: 37°34′12″K 127°0′23″D / 37.57000°K 127.00639°D / 37.57000; 127.00639
Cheonggyecheon
Mojeon Köprüsü
Mojeon Köprüsü
Konum
Ülke(ler)Güney Kore
Genel bilgiler
KaynakInwang Dağı
AğızJungnangcheon (Han Nehri)
Uzunluk10.92 km[1]
Havza alanı50.96 km²[1]

Cheonggyecheon (Korece청계천), Güney Kore'nin başkenti Seul'de 10.9 km uzunluğunda modern bir dinlenme merkezidir.[2] Cheonggyecheon, savaş sonrası hızlı ekonomik gelişme öncesinde bulunan bir akıntının restore edilmesinin amaçlandığı büyük bir kentsel dönüşüm projesiydi. 900 milyon dolarlık proje başlangıçta birçok eleştiri alsa da 2005 yılında açıldıktan sonra yerel sakinleri ve turistler arasında popüler bir yer haline geldi.

Kaynakça

  1. ^ a b "2013년 한국하천일람" (PDF) (Korece). Han Nehri Sel Kontrol Ofisi, Kore Cumhuriyeti. 31 Aralık 2012. ss. 108-109. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2017. 
  2. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seul</span> Güney Korenin başkenti

Seul veya resmî adıyla Özel Seul Şehri, Güney Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Dünyanın en kalabalık 13. şehri Seul'un şehir merkezinin nüfusu 10 milyonun üstündedir (2009). Dünyanın ikinci büyük metropolitan alanı olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi, İncheon ve Gyeonggi'nin büyük bir kısmını kapsar ve 24,5 milyon nüfusu vardır. Güney Kore'nin nüfusunun yaklaşık yarısı bu bölgede yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Korece</span> Kore yarımadasında ve komşusu Çine bağlı Yanbian Kore Özerk İlinde yaygın olarak kullanılan bir dil

Korece, Kore yarımadasında ve komşusu Çin'e bağlı Yanbian Kore Özerk İli'nde yaygın olarak kullanılan bir Kore dili. Hem Kuzey Kore hem de Güney Kore'nin resmî dilidir. Dil, hece alfabesi olan Hangıl veya Çince karakterler olan Hanja ile yazılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Busan</span> Güney Korede bir şehir

Busan veya resmî adıyla Busan Metropol Şehri, Güney Kore'nin metropol şehirlerinden biri ve ikinci büyük şehridir. Nüfusu 31 Ekim 2014 tarihi itibarı ile 3,525,913'tür. Şehir, deniz yemekleri ve plajlarıyla ünlüdür. Her ne kadar öncelikle liman şehri olarak bilinse de şehir dağ ve okyanusun alışılmadık bir biçimde karışımı olan yüksek tepelere kuruludur. Bölge Kore Savaşı'nda zarar görmemiştir fakat yoğun mülteci akını şehri şekillendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1988 Yaz Olimpiyatları</span>

1988 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XXIV. Olimpiyat Oyunları, resmi olarak 1988 yılında Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen 24. Olimpiyat Oyunları'dır. 29 Eylül 1981 tarihli oylamayı Japon kenti Nagoya'nın 1981 oy önünde kazanarak organizasyonu düzenleme hakkını elde etmiştir. Böylece Güney Kore Olimpiyatları düzenleyen ikinci Asya ülkesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore arması</span> Ulusal arma

Kore Cumhuriyeti Ulusal Amblemi ülkenin ulusal bayrağındaki beş stilize yaprakla çevrili taeguk sembolünden ve ülkenin resmî Korece isminin, Korece karakterlerinden oluşan bir yazıtın bulunduğu bir şeritten oluşur. Taegeuk barış ve uyumu temsil eder. Beş yaprakların hepsinin anlamı vardır ve Güney Kore'nin ulusal çiçeği, Hibiscus syriacus veya Sharon Gülü ile ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Korece Vikipedi</span> Wikipedianın Korece sürümü

Korece Vikipedi, Vikipedi'nin Korece sürümüdür. Ekim 2002'de başlatıldı. 4 Haziran 2005'te 10.000 madde sınırını geçti, 4 Ocak 2008'de madde sayısı 50.000'i ve 8 Haziran 2009'da 100.000'i geçti. 15 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Korece Vikipedi'nin 687.594 maddesi, 862.780 kullanıcısı ve 28 hizmetlisi bulunmaktadır; madde sayısı nedeniyle en büyük 24. Vikipedi sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hança</span>

Hanja veya Hanca, Korecenin yazımı için geleneksel Çince karakterleri kullanan bir yazı sistemi. Yazı, Kore'de MÖ 400'lere tarihlenen Gojoseon döneminden bu yana kullanılmaktadır. Çince karakterler, Korece telaffuz edilmektedir. Hanja-mal veya hanja-eo, hanja ile yazılabilen sözcükler için; hanmun ise Klasik Çince yazılar için kullanılsa da çoğu zaman bu iki olgu için de kullanılan terim hanjadır.

<span class="mw-page-title-main">Li Myong-bak</span> Güney Korenin 17. başkanı (2008-2013)

Li Myong-bak, Güney Koreli bir politikacı ve Güney Kore eski devlet başkanı.

Kore Standart Zamanı, Güney Kore'nin standart zaman dilimi. Eşgüdümlü Evrensel Zaman'a göre 9 saat ileridedir. Önceleri yaz saati uygulaması kullanılsa da bu uygulama günümüzde devam etmemektedir. Kore Standart Zamanı; Japonya Standart Saati, Endonezya Doğu Standart Zamanı ve Yakutsk Zamanı ile aynı zamanı göstermektedir. Bir süre Kuzey Kore tarafından da kullanılan Kore Standart Zamanı, 15 Ağustos 2015'ten itibaren Pyongyang zaman dilimine geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore pasaportu</span>

Kuzey Kore veya Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti pasaportu, Kuzey Kore vatandaşlarına uluslararası seyahat etmeleri için verilir.

<span class="mw-page-title-main">Korean Broadcasting System</span> Güney Koreli kamu yayıncısı

Korean Broadcasting System (KBS) 1927'de Güney Kore hükûmeti tarafından kurulan Güney Kore'nin ulusal kamu yayıncısıdır. Televizyon, radyo ve çevrimiçi hizmetler sunan, Güney Kore'nin en büyük televizyon ağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Seoul Broadcasting System</span> Güney Kore ulusal yayıncısı

Seoul Broadcasting System (SBS) Güney Kore'de bir ulusal radyo ve televizyon ağı 1990 yılında kurulmuştur. Mart 2000'de, şirket yasal olarak Seoul Broadcasting System kurumsal adını SBS olarak değiştirdi. Ana karasal televizyon istasyonu olan SBS TV 6. kanal olarak analog kablo ve dijitalde yayın yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seul Ulusal Başkent Bölgesi</span>

Seul Ulusal Başkent Bölgesi, Güney Kore'nin kuzeybatısında yer alan ve İncheon, Seul ve Gyeonggi olmak üzere üç farklı idari bölümü kapsayan bir metropoliten alandır. Bölgenin yüzölçümü 11.170 km² olup nüfusu 2010 yılı itibarıyla nüfusu 25,6 milyondur ve dünyanın ikinci büyük metropol alanıdır. Bölge, Güney Kore'nin kültürel, ticari, mali, sınai ve konut merkezidir ve ülke nüfusunun %49'u barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore mutfağı</span>

Kore mutfağı, Kore Yarımadası ve Güney Mançurya'daki eski tarım ve göçebe geleneklerinin doğal çevre ve farklı kültürel eğilimlerin karmaşık bir etkileşim yoluyla gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jung, Seul</span>

Jung, Güney Kore'nin başkenti Seul'un 25 semtinden biridir. Semt Han Nehri'nin kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 9.96 km² olan semtin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 121,144'tür.

<span class="mw-page-title-main">Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri</span>

Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Güney Kore'nin silahlı kuvvetleridir. Silahlı kuvvetler Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri ile Deniz Piyade Kolordusu'ndan oluşmaktadır. Silahlı Kuvvetler, 1948 yılında Kore'nin bölünmesinin ardından kurulmuş olup cumhuriyetin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumaktan sorumludur. 2017 yılı itibarı ile yaklaşık 3.700.000 personel sayısı ile dünyanın en büyük silahlı kuvvetlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kangvon (il)</span>

Kangwon-do (Korece 강원도), Kuzey Kore'nin bir ilidir. 1945'te Kore'nin bölünmesinden önce, Kangwŏn Eyaleti ve Güney Koreli'de bulunan Gangwon Eyaleti Wŏnsan'ı dışlayarak tek bir il oluşturulmuştur.

Korean Movie Database (KMDb) Güney Kore çevrimiçi veritabanıdır. Kore filmleri,animasyon, aktörler, televizyon şovları, yapım ekibi personeli ve filmle ilgili diğer bilgiler içerir. KMDb Şubat 2006 tarihinde Kore Film Arşivi tarafından açıldı. Amerikan çevrimiçi ticari film sitesi Internet Movie Database'dan modellenmiş olsa da, site herkese açık bir sitedir.

<span class="mw-page-title-main">Kore Ulusal Kütüphanesi</span> ulusal kütüphane

Kore Ulusal Kütüphanesi, Güney Kore'nin ulusal kütüphanesidir. Kütüphane, 15 Ekim 1945 tarihinde kurulmuş olup Kültür Bakanlığı'na bağlıdır. Kütüphane, başkent Seul'ün Seocho semtinde yer almaktadır.