İçeriğe atla

Chengyang Köprüsü

Chengyang Rüzgâr ve Yağmur Köprüsü
程陽風雨橋
Harita
KonumLiuzhou, Çin
Koordinatlar25°54′02″N 109°38′16″E / 25.9006°K 109.6378°D / 25.9006; 109.6378
TürüKapalı köprü
Ayak sayısı3
Uzunluk64.4 m
Bitiş tarihi1912[1]

Chengyang Köprüsü (Çince: 程阳桥; pinyin: Chéng Yáng Qiáo) veya Chengyang Rüzgâr ve Yağmur Köprüsü (程阳风雨桥 Chéng Yáng Fēng Yǔ Qiáo), Çin'ın Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'nde bulunan bir kapalı köprüdür. Köprü, Liuzhou şehrine bağlı Sanjiang Dong Özerk İlçesi'nde yer almaktadır.[2]

Chengyang Köprüsü, geleneksel Çin mimarisi tarzında inşa edilmiş olup yapımı sırasında tek bir çivi bile kullanılmamıştır.

Kaynakça

  1. ^ "People celebrate 100th anniversary of bridge completion in SW China". Global Times. 2 Aralık 2012. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2017. 
  2. ^ "程阳桥 (Chengyang Bridge)" (Çince). 途牛旅游网 (Tuniu.com). 23 Nisan 2006. 29 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Toksun İlçesi</span>

Toksun İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin doğusunda, Turfan İli'ne bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Arişang İlçesi</span>

Arişang İlçesi, Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin kuzeyinde Bortala Moğol Özerk İlinde şehir düzeyinde bir yerleşim yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Guçung İlçesi</span>

Guçung İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'de kuzeydoğusunda, Sanci Hui Özerk İli'inde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Tanrı Dağı Bucağı</span>

Tanrı Dağı Bucağı, Uygurca: تىيانشان رايونى, Tengritagh Rayoni, Təngritaƣ Rayoni; Çince: 天山区/天山區; Pinyin: Tiānshān Qū), Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesinde, başkent Urumçi şehrine bağlı bir bucaktır.

<span class="mw-page-title-main">Tapançeng Bucağı</span>

Tapançeng Bucağı,, Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesinde, başkent Urumçi şehrine bağlı bir bucaktır.

<span class="mw-page-title-main">Humber Köprüsü</span>

Humber Köprüsü, İngiltere'nin doğusunda, Humber Halici üzerinde bulunan asma köprüdür. Tek açıklığa sahip köprü toplam 2.220 metre uzunluğundadır. Açıldığı 24 Haziran 1981'de dünyadaki tek açıklıklı asma köprüler arasında en uzun olandı.

<span class="mw-page-title-main">Eyalet altı şehir</span>

Eyalet altı şehir, Çin'in ekonomi ve hukuk açısından bağımsız yönetilen il düzeyi şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Sidu Nehri Köprüsü</span>

Sidu Nehri Köprüsü, Çin'in Hubei eyaletinde Side Nehri üzerinde bulunan bir asma köprüdür. Köprü 15 Kasım 2009 tarihinde açılmış olup Şanghay-Çongçing arasındaki G50 otoyolunun bir parçasıdır ve nehirden 500 metre yüksekliği ile inşa edildiğinde dünyanın en yüksek köprüsüydü.

<span class="mw-page-title-main">Hangzhou Körfezi Köprüsü</span>

Hangzhou Körfezi Köprüsü, Çin'ın doğusunda Hangzhou Körfezi üzerinde bulunan bir gergin eğik askılı köprüdür. Köprü, Jiaxing ve Ningbo kentlerini birbirlerine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marco Polo Köprüsü</span>

Marco Polo Köprüsü, Çin'ın başkenti Pekin'de Yongding Nehri üzerinde bulunan bir taş köprüdür. Köprü, şehir merkezinden 15 km güneybatısında Fengtai semtinde Wanping Kalesi'nin yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tsing Ma Köprüsü</span>

Tsing Ma Köprüsü, Hong Kong'da Ma Wan ve Tsing Yi adalarını bağlayan bir çift katlı asma köprüdür. Köprü, dünyanın 11. en uzun asma köprüsüdür ve tamamlandığında ikinci en uzun köprüsüydü.

<span class="mw-page-title-main">Donghai Köprüsü</span>

Donghai Köprüsü, Çin'ın doğusunda Doğu Çin Denizi üzerinde bulunan bir gergin eğik askılı kiriş köprüdür. Köprü, S2 Hulu Otoyolu'nunn bir parçası olup Şanghay kenti ile Yangshan Limanı'nı birbirine bağlamaktadır. 32.5 km uzunluğu ile dünyanın en uzun deniz geçiş köprüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Danyang-Kunshan Köprüsü</span>

Danyang-Kunshan Köprüsü, Çin'ın Jiangsu eyaletinde bulunan bir Demiryolu köprüsüdür. Köprü Danyang, Changzhou, Wuxi, Suzhou ve Kunshan kentlerinden geçmektedir. Pekin-Şanghay yüksek hızlı demiryolunun bir parçası olup 164.8 km uzunluğu ile dünyanın en uzun köprüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kore Dostluk Köprüsü</span>

Çin-Kore Dostluk Köprüsü, Çin ile Kuzey Kore arasında Yalu Nehri üzerinde bulunan bir köprüdür. Köprü, Dandong ve Sinuiju kentlerini birbirlerine bağlamaktadır. Karayolu ve demiryolu amaçlı kullanılmakta olup yayaların geçişine izin verilmemektedir.

Bu liste, karayolunda ya da su üzerinde tam uzunluğa göre sıralanmış en az üç kilometre uzunluğa sahip dünyanın en uzun köprülerinin listesidir. "Açıklık" zemin desteği olmayan en uzun uzunlukları ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Qingdao Liuting Uluslararası Havalimanı</span> Çinin Qingdao kentinde bulunan bir havalimanı

Qingdao Liuting Uluslararası Havalimanı, Çin'in Qingdao kentinde bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı şehrin 31 km kuzeyinde Chengyang semtinde yer almaktadır.

Bu liste Türkiye'deki köprüleri gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Haizhu Köprüsü</span>

Haizhu Köprüsü, Çin, Guangzhou'daki İnci Nehri üzerinde demir bir köprüdür.

Guan Qiao, kaynak kullanımı üzerine uzmanlaşmış Çinli mühendis ve siyasetçi. Çin Mühendislik Akademisi'nde akademisyen, öncesinde Çin Kaynak Derneği'nin başkanı ve Uluslararası Kaynak Enstitüsü'nün başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">En uzun asma köprülerin listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Dünyanın en uzun asma köprüleri, ana açıklıklarının uzunluğuna göre listelenir. Ana açıklığın uzunluğu; genellikle kulelerin yüksekliği, köprünün tasarımı ve inşasında yer alan mühendislik karmaşıklığıyla ilişkili olarak asma köprülerin boyutlarını karşılaştırmanın en yaygın yöntemidir. Bir köprünün diğerinden daha uzun bir açıklığı varsa bu köprünün, kıyıdan kıyıya daha uzun olduğu anlamına gelmez.