İçeriğe atla

Chengdu Aircraft Industry Group

Chengdu Aircraft Industry Group
EndüstriHavacılık, savunma
Kuruluş1958
Genel merkeziChengdu, Sichuan, Çin
Önemli kişilerWang Guangya
(Başkan)[1]
ÜrünAskeri uçak
SahibiAviation Industry Corporation of China
Çalışan sayısı20,000
Web sitesicac.avic.com

Chengdu Aircraft Industry Group (CAIG) veya Chengdu Aerospace Corporation (CAC),Çin devletine ait bir uçak üreticisi ve Aviation Industry Corporation of China'nın (AVIC) bir yan kuruluşudur. Merkezi Chengdu, Sichuan eyaletindedir. Avcı uçakları, bombardıman uçakları ve saldırı uçakları dahil olmak üzere askeri uçakların geliştirilmesi, üretimi ve desteği konusunda uzmanlaşmıştır. CAIG, diğer ürünlerin yanı sıra J-10 ve J-20 savaş uçaklarını üretmesiyle bilinmektedir.

Chengdu Aerospace, Çin'in ilk beşinci nesil hayalet savaş uçağını geliştirmedeki başarısıyla tanınmaktadır. Bu gelişme, Çin'in dünyada beşinci nesil ve hayalet teknolojisine sahip ikinci ülke (Asya'da birinci) olmasını sağlamıştır.[2][3]

FT-5
Çin Havacılık Müzesi'ndeki J-7I
JF-17 / FC-1

Ürünler

Uçaklar

  • Chengdu JJ-5 (JianJiao-5) temel jet eğitim uçağı; FT-5 olarak adlandırılan ihraç modeli
  • Chengdu J-7 - Hafif önleyici; F-7 olarak adlandırılan ihracat modelleri (Operasyonel / Artık Üretimde Değil)
  • Chengdu J-9 - 1970'lerden iptal edilmiş önleme avcı uçağı projesi (Prototip / İptal Edildi)
  • Chengdu J-10 - 4. nesil çok amaçlı avcı uçağı (Operasyonel / Üretimde)
  • FC-1 Xiaolong/JF-17 Thunder - 4. nesil Hafif çok amaçlı avcı uçağı (Operasyonel / Üretimde)
  • Chengdu J-20 - Beşinci nesil hayalet avcı uçağı (Operasyonel / Üretimde)

İnsansız hava araçları

  • Chengdu Winglong
  • Chengdu Xianglong

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Şablon:Web'den alıntı yapın
  2. ^ "China stealth jet's airshow debut". BBC News. 1 Kasım 2016. 2 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2022. 
  3. ^ "China's J-20 Stealth Fighter Is Operational". Popular Mechanics (İngilizce). 29 Eylül 2017. 18 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Hayalet uçak</span> stealh teknolojisi ile üretilmiş radarlara görünürlük oranı aşırı düşük genellikle askeri ve gizli görevler için kullanılan askeri uçaklar

Hayalet uçak, radar sistemleri tarafından yakalanamayan ya da yakalanması çok güç olan uçaklara verilen resmî olmayan bir isimdir. Stealth teknolojisi'ne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Avcı uçağı</span> Savaş uçağı türü

Avcı uçağı veya av uçağı, öncelikli görevi diğer savaş uçaklarını avlamak olan savaş uçağı. Avcı uçakları genellikle küçük, hafif, hızlı ve manevra kabiliyeti yüksek uçaklardır. Pek çoğu aerobasi kabiliyetine sahiptir. Avcı uçakları, öncelikli görevi yer hedeflerini bombalamak olan bombardıman uçaklarına nazaran daha kısıtlı bombardıman kabiliyetine sahiptir.

Shenyang J-XX Çin'in yeni nesil hayalet uçak özellikleri taşıyan avcı uçağı projesi. Henüz proje hakkında dünya kamuoyuna açıklanmış net bilgiler yoktur. Batı ülkelerinin istihbarat ajansları tarafından elde edilen bilgiler, uçağın çift motorlu, kanartlı, Lockheed Martin F-22 gibi silahlarını kapalı bölmelerde taşıyan bir araç olacağını iddia etmektedirler. Çin'in Rusya ile olan yakın bağları dolayısıyla bu uçağın Rus dizaynı ve teknolojisi kullanacağı tahminler arasındadır.

Lockheed Martin çok uluslu, 1995 yılında Lockheed Corporation ve Martin Marietta iştiraki olarak kurulmuş ileri teknoloji ve havacılık şirketidir. Merkezi Maryland eyaletinin Bethesda şehrinde olmak üzere, dünya çapında 56 ülkede faaliyet göstermekte ve 140,000 çalışanı bulunmaktadır. Şu anki icra kurulu başkanı ve şirket başkanı James D. Taicklet'dir. Şirket ABD ordusunun bel kemiğidir ve son olarak beşinci nesil F35 savaş uçağı ile dikkatleri üzerine çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-57</span> Rus yapımı 5. nesil savaş uçağı

Suhoy Su-57 Rusya Hava Kuvvetleri için Sukhoi tarafından geliştirilen 5.nesil savaş uçağıdır. Uçağın geliştirilmesindeki sorunlar nedeniyle seri üretim sürekli ertelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Comac ARJ21</span>

Comac ARJ21 Xiangfeng, Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) tarafından üretilen çift motorlu bölgesel jet yolcu uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beşinci nesil jet avcı uçağı</span>

Beşinci nesil jet avcı uçağı, 21. yüzyılın ilk yarısında geliştirilen ve gelişmiş aviyonik özelliklere sahip olan jet avcı uçağıdır. 2024 itibarıyla bunlar hizmetteki en gelişmiş savaş uçaklarıdır. Beşinci nesil jet avcı uçaklarının karakteristik özellikleri net olarak belirlenmemiştir ve her beşinci nesil türünün hepsine sahip olması beklenmese de, genellikle düşük radar iz düşümü, tüm silahlarının gizlenebilir olması, yüksek performanslı ve yüksek manevra kabiliyetine ve gelişmiş teknolojik altyapıya sahip olmaları gibi başlıca özellikler mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Chengdu J-20</span> Çin üretimi 5.Nesil savaş uçağı

Chengdu J-20, Chengdu Aircraft Industry Group tarafından geliştirilen beşinci nesil çift motorlu hayalet avcı uçağıdır. J-20, ilk uçuşunu 11 Ocak 2011 tarihinde gerçekleştirmiştir ve 2017 yılında hizmete girmiştir. J-20, F-22 ve F-35'ten sonra dünyanın üçüncü operasyonel beşinci nesil hayalet savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">AIDC F-CK-1 Ching-kuo</span>

AIDC F-CK-1 Ching-kuo (經國號戰機), bir Tayvanlı çok rollü jet avcı uçağıdır. Uçak adını Çin Cumhuriyeti'nin eski devlet başkanı olan Chiang Ching-kuo'dan almaktadır. İlk uçuşunu 1989 yılında gerçekleştirmiş olup Ocak 1994'te Çin Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri'ne teslim edildi ve 1997 yılında hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi X-2 Shinshin</span>

Mitsubishi X-2 Shinshin, Japonya Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilmeye başlanan beşinci nesil gelişmiş ve gizli teknolojik özelliklere sahip, radara yakalanmayan (stealth) Japon Avcı Uçağı.

<span class="mw-page-title-main">Shenyang J-31</span> Çok amaçlı savaş uçağı projesi

Shenyang J-31(veya FC-31) kod adıyla Gyrfalcon Çin'in çift motorlu, 5. nesil çok amaçlı savaş uçağı projesidir. İlk uçuşunu Kasım 2012 tarihinde yapan uçağın 2018 veya 2019 yıllarında üretime geçmesi beklenmektedir. Amerikalı askeri yetkililer J-31'in F-35'in kopyası olduğunu ve F-35 projesinde yer alan bir avrupa ülkesinden F-35 teknolojileri çalınarak geliştirildiğini iddia etmektedir. Çin Hava Kuvvetlerinin ihtiyacı olan 500 J-31 uçağı dışında, Çin’in uçak gemileri için 120 adet J-31 üretilmesi ve en az 600 uçağın ise başka ülkelere ihraç edilmesi planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saab 32 Lansen</span> İsveç Savaş Uçağı

Saab 32 Lansen, Saab tarafından üretilen İsveç yapımı bir jet avcı uçağıdır. Lansen'in saldırı, avcı ve keşif olmak üzere üç modeli bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Altıncı nesil jet avcı uçağı</span>

Altıncı nesil jet avcı uçağı, şu anda hizmette olan veya geliştirilen beşinci nesil jet avcı uçaklarından daha gelişmiş, kavramsal bir avcı uçağı tasarımı sınıfıdır. ABD, Çin, İngiltere, Rusya, İtalya, Japonya, Almanya, İspanya, Tayvan ve Fransa dahil olmak üzere birçok ülke altıncı nesil bir uçak programını geliştirdiğini duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Shenyang J-16</span> Çin savaş uçağı

Shenyang J-16 Shenyang Aircraft Corporation tarafından Çin'de üretilmiş çift koltuklu, çift jet motoruna sahip, çok amaçlı bir savaş uçağıdır.

<i>Shandong</i> (17)

Shandong, 26 Nisan 2017'de Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri (PLAN) için başlatılan birinci nesil bir Çin uçak gemisi. Liaoning'in tamamlanmasından sonra ülkenin ikinci uçak gemisi ve Çin'de üretilen ilk uçak gemisidir. Shandong başlangıçta geliştirme sırasında Tip 001A hava taşıyıcısı olarak belirlenmişti ancak daha sonrasında Tip 002 olarak bitirildi.

Hongdu GJ-11 Sharp Sword, Shenyang Aircraft Design Institute (SYADI), Shenyang Aerospace University (SAU) ve Hongdu Aviation Industry Group (HAIG) tarafından ortaklaşa tasarlanan hayalet bir insansız savaş hava aracıdır. Hongdu tarafından üretilmiş olup AVIC 601-S programından gelmektedir.

Shenyang Aircraft Corporation (SAC) veya Shenyang Aerospace Corporation, Çin devletine ait bir uçak üreticisi ve Çin Havacılık Endüstrisi Şirketi'nin (AVIC) bir yan kuruluşudur. Merkezi Shenyang, Liaoning eyaletindedir ve avcı uçakları, bombardıman uçakları ve saldırı uçakları dahil olmak üzere askeri uçakların geliştirilmesi, üretimi ve desteği konusunda uzmanlaşmıştır. SAC, diğer ürünlerin yanı sıra J-11 ve J-15 savaş uçaklarını üretmesiyle tanınır. Aynı zamanda AVIC'in bir yan kuruluşu olan ve askeri uçakların geliştirilmesi, üretimi ve desteklenmesi konusunda uzmanlaşmış Chengdu Aircraft Industry Group'tan ayrı bir şirkettir. Ayrıca insansız hava araçlarının geliştirilmesinde de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dördüncü nesil jet avcı uçağı</span>

Dördüncü nesil jet avcı uçağı 1980'lerde hizmete giren ve günümüzde de hizmet vermeye devam eden bir jet avcı uçağı sınıfıdır. Bu avcı uçakları bir önceki nesil savaş uçaklarından alınan derslerden büyük ölçüde etkilenmiş ve üçüncü nesil avcı uçaklarının zayıflıklarını gidermek üzere tasarlanmıştır. Üçüncü nesil avcı uçakları öncelikle önleme uçakları olarak tasarlanmış ve hız ve havadan havaya füzeler üzerine inşa edilmişlerdi, ancak genellikle manevra kabiliyetinden yoksundular ve yakın menzilli çatışmalarda savunmasızdılar. Dördüncü nesil avcı uçakları ise gelişmiş manevra kabiliyetine sahip olarak tasarlanmış olup, gelişmiş aviyonik ve silah sistemlerine sahiptir.

Jet avcı uçağı nesilleri, jet avcı uçağının tarihsel gelişimindeki başlıca teknoloji sıçramalarını sınıflandırır. Farklı otoriteler, savaş uçağı gelişimini farklı sayıda nesillere bölerek, farklı teknoloji sıçramalarını kilit olanlar olarak tanımlamışlardır. Şu anda beş nesil yaygın olarak kabul edilmektedir ve altıncı neslin geliştirilmesi de devam etmektedir