İçeriğe atla

Cheat Engine

Cheat Engine 7.1 Arayüzü

Cheat Engine ya da CE, Windows işletim sistemi için Eric Heijnen ("Dark Byte") tarafından oluşturulan açık kaynak kodlu bir bellek tarayıcı, hex editörü ve ayıklama aracıdır. Cheat Engine çoğunlukla bilgisayar oyunlarında hile yapmak için kullanılır. Kullanıcı tarafından girilen girdileri pek çok seçenek ile bilgisayarın belleğinde bulmasını, değiştirmesini sağlar. Cheat Engine trainer adı verilen Cheat Engineden bağımsız belleği otomatik olarak düzenlemeyi sağlayan programlar üretebilmektedir. Cheat Engine Windows işletim sistemi için yapılmış olsa da Wine ile Linux dağıtımlarındada kullanılabilmektedir.[1][2]

Cheat Engine DirectX grafik apisi kullanan oyunlara grafik kodu enjekte edebilmektedir böylece hedef işareti bulunmayan oyunlara hedef işareti veya duvarların içini görme "wallhack", zoom yapma ve birazcık gelişmiş ayarlama ile imleci bir dokuya getirme "Aimbot" gibi özelliklere sahip olsa da Cheat Enginenin ana kullanım alanı tek kişilik oyunlardır ve çok oyunculu oyunlarda önerilmemektedir.

Açık kaynak kodlu olmasına rağmen özgür bir yazılım değildir, lisans yeniden dağıtıma kısıtlamalar koymaktadır.[3]

Hile tabloları

Cheat Tables veya çevirilecek olursa "Hile Tabloları", Cheat Engine kullanıcıları tarafından dışarı aktarılmış bellek adreslerini içeren tablolardır. Hile tabloları genelde .ct dosya uzantısını taşımaktadır, Hile Tabloları bellek adreslerinin yanında Lua betikleride içerebilmektedir. Genellikle hile tabloları internet forumlarında paylaşılmaktadır, popüler Cheat Engine hile tabloları FearlessRevolution 14 Temmuz 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. sitesinde bulunmaktadır.[4]

Kötü amaçlı yazılım dağıtımı

Cheat Engineyi kurmak için kullanılan program çeşitli istenmeyen veya zararlı yazılımların reklamlarını içermektedir bundan dolayı pek çok antivirüs programı Cheat Engineyi virüs saymaktadır.[5]

  1. ^ Heijnen, Eric. "About Cheat Engine". cheatengine.org. 3 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2008. 
  2. ^ "Cheat Engine trainers popularity". fearlessrevolution.com. 7 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2019. 
  3. ^ "License.txt". 8 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2022. 
  4. ^ "Cheat Tables Location". fearlessrevolution.com. 14 Ekim 2004. 28 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2013. 
  5. ^

    Kaynakça

    "Cheat Engine :: View topic - How to download Cheat Engine installer without malware?". www.cheatengine.org. 23 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Sunucu (bilişim)</span> bilgisayar ağlarında, diğer ağ bileşenlerinin (kullanıcıların) erişebileceği, kullanımına ve/veya paylaşımına açık kaynakları barındıran bilgisayar birimi

Sunucu, bilişim alanında "istemci" denilen diğer program ve cihazlara çeşitli işlevler sunan bilgisayar donanımları veya yazılımlarıdır. Bu mimariye istemci-sunucu modeli denir. Sunucular, istemciler arasında veri veya kaynak paylaşımı, bir istemci için hesaplama yapma gibi çeşitli işlevleri yerine getirebilirler. Bu işlevlere genellikle "servis" veya "hizmet" denir. Tek bir sunucu çok sayıda istemciye hizmet verebilir, tek bir istemci de çok sayıda sunucudan hizmet alabilir. İstemci ve sunucu aynı cihaz üzerinde çalışabileceği gibi, istemci ağ üzerinden farklı bir cihazdaki sunucuya da bağlanabilir. Tipik sunucular arasında veritabanı sunucuları, dosya sunucuları, e-posta sunucuları, yazdırma sunucuları, web sunucuları, oyun sunucuları ve uygulama sunucuları sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">DOS</span> bilgisayarlar için ufak ve basit işletim sistemi

DOS, bilgisayarlar için ufak ve basit bir işletim sistemi türü olup, ana görevi disket ve sabit disk gibi saklama ortamlarının yönetimidir.

<span class="mw-page-title-main">MS-DOS</span> 1980li yıllarda kişisel bilgisayar işletim sistemi

MS-DOS, Microsoft firmasının geliştirdiği bir DOS sistemidir. 1980'li yıllarda PC uyumlu platformlar üzerinde kullanılan en yaygın işletim sistemiydi. 1990'lı yılların ortalarından 2000 yılına kadarki en popüler işletim sistemleri olan Windows 9x ailesinin temeli olarak kullanıldı. Masaüstü bilgisayarlardaki popülerliğini, zamanla Windows NT mimarisi kullanan yeni nesil Windows işletim sistemlerine bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Windows Vista</span> 2007de piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows Vista, kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu. Windows Vista, 30 Ocak 2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Microsoft Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur. Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir. Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil, yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi, görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Windows 3.x</span> 1992 yılında piyasaya sürülen ve MS-DOS üzerinde yükselen Windows sürümü

Windows 3.x, Microsoft firması tarafından 18 Mart 1992 tarihinde piyasaya sürülen MS-DOS tabanlı grafik arayüzü.1992 yılında ön sürümleri çıkan 3.x serisi, güvenlik ve geliştirme gereklilikleri nedeniyle tam olarak ancak 1994 yılında piyasaya sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Windows 2.0</span> 1987 yılında piyasaya sürülen ve MS-DOS üzerinde yükselen Windows sürümü

Windows 2.0 Microsoft'un MS-DOS adlı işletim sistemi üzerinde oluşturduğu grafik arayüz (GUI) içeren işletim sistemi ailesi Windows'un ikinci sürümüdür. Microsoft'un meşhur Word ve Excel yazılımları, ilk kez bu işletim sistemi üzerinde kullanılmaya başlanmıştır. Aynı zamanda bu sürüm, ciddi bir biçimde MacOS'a benzemekle suçlandı. Apple 1988 yılında Microsoft ve Hewlett-Packard'a lisanslı Macintosh yazılımını ve/veya yazılımın öğelerini izinsiz kullanmak suçlamasıyla dava açtı.

Yama, bilgisayar programlarında oluşan bir hatayı ya da programın içeriğindeki hatalı bir fonksiyonu düzelten bir programcıktır. Genelde bilgisayarlardaki en büyük güvenlik sorunlarından olan yazılım açıklarına müdahale amacıyla kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">AmigaOS</span> Amiga kişisel bilgisayarının işletim sistemi

AmigaOS, Amiga kişisel bilgisayarının işletim sistemidir. Grafik arabirimi olan Workbench, CLI komut satırı arabirimi ile birlikte AmigaDOS ve çoğu Amiga modelinde ROM'da yer alan Kickstart'tan oluşur.

Traceroute ya da İzleme Yolu açık kaynak kodlu bir ağ analizi yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mimarisi</span>

Bilgisayar mimarisi, en küçüğe ve en başarılıya ulaşmayı hedeflerken aynı zamanda maliyeti de göz önünde bulundurduğu için sanat ve bilimin ortak buluştuğu nokta olarak da tanımlanır. Bilgisayar Mimarisi, bilgisayar parçalarının iç yapıları ve aralarındaki haberleşme bağlantıları ile ilgilidir.

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

Sanal bellek, fiziksel belleğin görünürdeki miktarını arttırarak uygulama programına (izlence) fiziksel belleğin boyutundan bağımsız ve sürekli bellek alanı sağlayan bilgisayar tekniğidir. Ana belleğin, diskin (ikincil saklama) önbelleği (cache) gibi davranmasıyla; yani disk yüzeyini belleğin bir uzantısıymış gibi kullanmasıyla gerçekleştirilir. Ancak gerçekte, yalnızca o anda ihtiyaç duyulan veri tekerden ana belleğe aktarılıyor olabilir. Günümüzde genel amaçlı bilgisayarların işletim sistemleri çoklu ortam uygulamaları, kelime işlemcileri, tablolama uygulamaları gibi sıradan uygulamalar için sanal bellek yöntemi kullanılmaktadır.

Sayfalama ya da bellek adresleme, durgun sanal bellek sayfalarının ikincil bellekte (teker) saklanarak daha sonra ihtiyaç duyulduğunda ana belleğe yüklenmesi işlemini içerir. Bir diğer anlamı, adres uzayının belli oranlarda bloklara ayrılmasıdır. Sayfalama, bellek mahallerine ulaşımı ve adreslemeyi kolaylaştırır. 6502 mikroişlemcili bir sistemde 65536'lık adres uzayı 256 adet 256 Baytlık hayalı sayfalara ayrılır. Genelde 6502 işlemcili sitemlerde 1. sayfa yığın olarak ayrılırken 0. sayfaya bakış tabloları veya veri blokları yerleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Etkin sayfalar ön belleği</span> Bilgisayar bileşeni

Etkin sayfalar ön belleği (ESÖ) (Translation Lookaside Buffer ) sanal bellek kullanan işlemcilerde adres dönüştürme işleminin hızlandırılmasını sağlayan bir tekniktir.

iPod Apple tarafından geliştirilen taşınabilir dijital medya oynatıcı

iPod taşınabilir medya çalar üreten Apple'ın tescilli markasıdır. Apple tarafından tasarlanıp üretilmektedir. İlk iPod 10 Ekim 2001'de piyasaya sürülmüştür. iPod'un şu anda harddisk kullananılan iPod Classic, dokunmatik ekranlı iPod Touch, video oynatabilen iPod Nano ve en küçük iPod olan iPod Shuffle modeli bulunmaktadır. Artık üretilmeyen modeller ise iPod Mini ve iPod Photo 'dur. 2004 yılında arka tarafında HP logosu bulunan ve Hewlett-Packard aracılığıyla dağıtılan bir Apple iPod 4G modeli olan iPod+HP de tanıtılmıştır. iPod Classic verileri harddiske kaydederken diğer iPodlar flash belleğe kaydetmektedir. Bu özellik de flash bellek kullanan iPod'ları daha küçük boyutlu yapmıştır. Bellek boyutları modellere göre değişiklik göstermektedir. 10 Mayıs 2022 tarihinde 20 yılın ardından iPod Touch'un üretimi durdurulmuştur ve böylece iPod'un ürün serisi durdurulmuştur.

netstat

netstat ağ bağlantıları, yönlendirme tabloları ve ağ arayüzü istatistiklerini görüntüleyen bir komut satırı aracıdır. netstat komutu UNIX, Linux ve Windows NT tabanlı işletim sistemlerinde kullanılabilir.

C4 Engine. Terathon Software tarafından Microsoft Windows XP/Vista/7, Apple Mac OS X, Linux ve Sony PlayStation 3 platformları için üç boyutlu oyun, simülasyon ve interaktif uygulamalar üretmek üzere geliştirilmiş, tescilli bir oyun motorudur.

<span class="mw-page-title-main">Windows NT mimarisi</span>

Microsoft tarafından üretilen ve satılan bir işletim sistemi satırı olan Windows NT'nin mimarisi, kullanıcı modu ve çekirdek modu olmak üzere iki ana bileşenden oluşan katmanlı bir tasarımdır. Tek işlemcili ve simetrik çok işlemcili (SMP) tabanlı bilgisayarlarla çalışmak üzere tasarlanmış, önleyici, yeniden gelen bir işletim sistemidir. Giriş/çıkış isteklerini işlemek için, I / O istek paketlerini (IRP'ler) ve zaman uyumsuz G / Ç'yi kullanan paket odaklı G / Ç kullanırlar. Windows XP'den başlayarak, Microsoft Windows'un 64 bit sürümleri hazırlanmaya başladı; Bundan önce, bu işletim sistemleri yalnızca 32-bit sürümlerde mevcuttu.