İçeriğe atla

Chashitsu

Jo-an

Chashitsu (Japonca茶室; "çay odası"), Japon geleneğinde, çay seremonisi toplantıları için kullanılmak üzere tasarlanmış mimari bir alandır. Chashitsu için geliştirilen mimari stile sukiya stili denir ve sukiya terimi chashitsu ile eşanlamlı olarak da kullanılabilmektedir.

Chashitsu, genellikle yarı saydam bir washi kaplı ahşap kafesten yapılmış shōji pencereleri ve sürgülü kapılar ile tatami zeminler, bir tokonoma oyuğu ve basit, bastırılmış renkler ve stilden oluşur. Bir chashitsunun en yaygın zemin boyutu 4,5 tatami mattır (7.4 m²).

Ek okuma

  • Introduction to Oriental Civilizations: Sources of the Japanese Tradition. Columbia University Press: New York 1958
  • Varley, Paul. Japanese Culture. 4th ed. University of Hawaii Press. 2000
  • Murphey, Rhoads. East Asian: A New History. 2nd ed. Addison-Wesley Educational Publishers 2001

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil çay</span>

Yeşil çay, Camellia sinensis yapraklarından elde edilen çay. Aynı bitkiden elde edilen siyah çay için yapraklar yavaş yavaş kurutulur, yeşil çay ise yaprakların toplanır toplanmaz kavrulup hızla kurutulması ile elde edilir. Siyah çay ve oolong kurutulurken oksijenle tepkimeye girer, yeşil çayın ise tepkimeye girmesine izin verilmez.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan aborjinleri</span>

Tayvan aborjinleri, Tayvan'da nüfusları 444.000'i bulan etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Yasujirō Ozu</span> Japon film yönetmeni, senarist ve yazar (1903-1963)

Yasujirō Ozu 1903-1963 yılları arasında yaşamış Japon film yönetmeni. Japon yönetmenlerin en Japonu diye de anılan Ozu, 50'yi aşkın film yönetmiş, Wim Wenders, Jim Jarmusch, Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz gibi pek çok ünlü yönetmeni derinden etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Taseografi</span>

Taseografi, çay yaprakları, kahve telvesi veya şarap çökeltisi desenleriden fal bakma yöntemidir. Terim Fransızca tasse (bardak) sözcüğünden gelir. Bu da Arapça tassa sözcüğü ile ilişkilidir. Yunanca son ek grafi- yazı ya da loji- çalışma eklenerek terim haline gelmiştir. Bardaktaki kalıntılardan kehanetler türetilir. Doğal olayların sezgisel yorumu ve kehanet amaçlanır. Bardaktaki kalıntılardan sembolik anlamlar çıkarılır. Bazı mazmunlar belli anlamlara işaret eder. Bilimsel açıdan, diğer tüm fal yöntemleri gibi, geçersiz inançlardan biri olarak nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Japon çay seremonisi</span> Geleneksel bir Japon töreni

Japon çay seremonisi, kökeni 15. yüzyıla kadar giden geleneksel bir Japon törenidir. Törenin esası, ev sahibinin konuklarına çay hazırlaması gibi gündelik bir ihtiyaca dayanır. Çay Japonya'ya ilk olarak 7-8. yüzyıllarda gelmiş olup çay ikramı zaman içinde törensel bir nitelik kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaiseki</span>

Kaiseki veya kaiseki-ryōri (懐石料理), geleneksel bir Japon akşam yemeğidir. Terim aynı zamanda bu tür yemeklerin hazırlamasında kullanılan beceri ve tekniklerdir ve Batı haute cuisinenin karşılığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japon kültürü</span> Japonya bölgesi kültürü

Japon kültürü, ülkenin tarih öncesi dönemdeki Jōmon döneminden Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'dan gelen etkileri sentezleyen çağdaş modern kültürüne kadar değişmiştir. Japonya sakinleri, Kara Gemiler ve Meiji dönemi gelene dek Japonya'nın Çin misyonlarından sonra Tokugawa şogunluğu sırasında dış dünya ile uzun bir süre görece izolasyon yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Matsukata Masayoshi</span> Japon siyasetçi (1835 – 1924)

Matsukata Masayoşi, 1891-1892 ve 1896-1892 yılları arasında Japonya'nın dördüncü başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Takahashi Korekiyo</span> Japon siyasetçi (1854 – 1936)

Korekiyo Takahaşi, 1921-1922 yılları arasında Japonya'nın 11. başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi.

Takamagahara, Japon mitolojisinde bir yerdir. Şintoizm'de kaminin yaşadığı yer olup Ama-no uki-hashi köprüsü ile Dünya'ya bağlandığı inanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sugawara no Michizane</span> Japon şair (845 – 903)

Sugawara no Michizane, Heian dönemi Japon bilgin, şair ve siyasetçi. Özellikle mükemmel bir Kanshi şairi olarak kabul edilir ve günümüzde Şintoizm'de öğrenmenin tanrısı Tenman-Tenjin (天満天神) olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Yaoi</span>

Yaoi, anime ve mangada erkek erkeğe ilişkileri içeren bir terimdir. Genellikle kadınlar tarafından kadın okurlar için yaratılır ve bara gibi eşcinsel erkek kitlelere pazarlanan homoerotik medyadan farklıdır, ancak erkek okurlar tarafından da ilgi gösterilmektedir. Manga, anime, drama CD'leri, romanlar, oyunlar ve fan üretimi de dahil olmak üzere geniş bir medya yelpazesini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın çay kültürü</span>

Çay Rus kültürün bir parçasıdır. Rus çayı demlenir ve sıcak veya soğuk olarak servis edilebilir. Ruslar çayı ulusal içecekleri olarak kabul ediyorlar ve ülkenin en popüler içeceklerinden biridir. Geleneksel olarak çay saati öğleden sonra idi ama yemeklerin sonunda tatlı ile beraber de servis edilebilir. Rus çay kültürünün önemli bir noktası Türk çaydanlığa benzeyen semaverde demlenmesi.

<span class="mw-page-title-main">Mimari tarz</span>

Mimari tarz, bir binayı veya diğer bir yapıyı dikkat çekici veya tarihsel olarak tanımlanabilir yapan özellikleri tanımlayan bir tarzdır. Genellikle görsel sanatlarda bir tarz alt sınıfıdır ve mimarideki çoğu tarz, daha geniş çağdaş sanatsal tarzlarla yakından ilişkilidir. Bir tarz türü, yapım yöntemi, yapı malzemeleri ve bölgesel karakter gibi unsurları içerebilir. Çoğu mimari, zaman içinde değişen modaları, inançları ve dinleri yansıtan veya yeni stilleri mümkün kılan yeni fikirlerin, teknolojinin veya materyallerin ortaya çıkmasını yansıtan bir stil kronolojisi içinde sınıflandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Çay kültürü</span> çay pişirme ve içme etrafında oluşan gelenek ve görenekler

Çay kültürü, çayın yapılması ve tüketilmesi, insanların çayla etkileşimini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Japon ressamlığı</span>

Japon ressamlığı, Japonya'ya özgü ressamlıktır. Japon ressamlığı, Japon görsel sanatlarının en eski ve en gelişmişlerinden biridir ve çok çeşitli tür ve stilleri kapsar. Genel olarak Japon sanatlarının tarihinde olduğu gibi, Japon ressamlığının uzun tarihi, yerli Japon estetiği ile özellikle birkaç noktada özellikle etkili olan Çin ressamlığından ithal edilen fikirlerin uyarlanması arasındaki sentez ve rekabeti sergiler. Önemli bir Batı etkisi ancak 16. yüzyılın sonlarından itibaren gelir ve Japon sanatının Batı'yı etkilemesiyle aynı zamanda başlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamu Güvenliği İstihbarat Ajansı</span>

Kamu Güvenliği İstihbarat Ajansı (PSIA), Japonya'nın ulusal İstihbarat teşkilatıdır. 21 Temmuz 1952 tarihinde kurulmuş olup Adalet Bakanlığı'na bağlıdır ve Japon ulusal güvenliğine yönelik tehditlere karşı iç güvenlik ve casuslukla görevlendirilmiştir. Merkezi Tokyo'nun Chiyoda semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tenshō Shūbun</span> Japon sanatçı (1414 – 1463)

Tenshō Shūbun, Muromachi döneminde yaşamış bir Japon Budist keşiş ve ressamdı.

<span class="mw-page-title-main">Hōjicha</span>

Hōjicha, Japon yeşil çayıdır. Kömür üzerinde porselen bir kapta kavrulmasından dolayı diğer Japon yeşil çaylarından farklıdır. Oksitlenmeyi önlemek ve diğer buharda pişirilen Japon çaylarının aksine, açık altın rengi elde etmek için 150 °C'de (302 °F) kavrulur. Genel olarak, bir hōjichanın tabanı ikinci hasattan veya sonrasından elde edilen yapraklardan oluşur.