İçeriğe atla

Charlotte spirali

Sasha Cohen charlotte spiralini uygularken

Charlotte spirali (candle stick olarak da bilinir) bir Artistik buz pateni spiralidir. Patenci bir ayağı buzda diğer ayağı ise havada iken vücudunu ileriye doğru iyice eğer. Patencinin gövdesi bacaklarına mümkün oldukça yakın olmalıdır. Havadaki bacağı ise buzdaki bacak arasında 180 derecelik bir açıklığa gelene kaldırılmalıdır. (Split pozisyonu) İyi uygulandığında patencinin bacakları düz bir çizgi halinde açılmış olur. Bu spirali yapmak önemli derecede esneklik ve denge gerektirir.

Charlotte spirali ileriye ya da geriye doğru kayarak yapılabilir. Genellikle geriye doğru kayarken yapılır ancak bazı patenciler bu hareketi ileriye doğru kayarakta yapmıştır. Charlotte ismi harekete, bu hareketi 1900'lerde bulan Alman patenci Charlotte Oelschlagel'den esinlenerek verilmiştir. Michelle Kwan ve Sasha Cohen, 1990'ların sonu ve 2000'lerin başında bu hareketin daha tanınır hale gelmesini sağlamıştır. Pozisyon erkek sporcular tarafından pek yapılmamaktadır. Rohene Ward ve birkaç başka patenci bu hareketi erkeklerde yapmıştır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Halter</span> iki tarafında ağırlık olan demir çubuğun havaya kaldırılmasıyla yapılan spor

Halter, iki tarafında ağırlıklar olan bir demir çubuğun (barbell) koparma ve silkme hareketleri ile havaya kaldırılıp başının üstünde dirseklerini kırmadan tutarak yapılan bir spor dalıdır. Farklı ağırlık sınıfları (sıklet) bulunuyor. Ayrıca bench press, deadlift, squat, powerlifting de halter ile ilgili dallardır.

Brisé, Pas Brise olarak da bilinir. Klasik balede kanat çırpmaya benzer (battu) küçük adımlara verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni</span>

Artistik buz pateni bireysel, çift ya da grup olarak buz üstünde dönüş, atlayış, kaldırış, adım dizisi gibi hareketlerin yapıldığı bir buz pateni sporudur. Yarışmalarda müzik eşliğinde, yapılacak dansın ya da gösterinin konusuna uygun kostümlerle gerçekleştirilir. Sporun uluslararası yönetim organı Uluslararası Paten Birliği kısa adıyla ISU'dur. Artistik buz pateni 1908 Yaz Olimpiyatları ile olimpiyat programına alınmış, 1924 Kış Olimpiyatları ile de ilk kez Kış Olimpiyat Oyunları altında yapılmıştır. ISU, Avrupa Şampiyonası, Dünya Şampiyonası, Dört Kıta Şampiyonası ve İSU Grand Prix Yarışmaları gibi yarışmalarda düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Dalgıç kuşu</span>

Dalgıç kuşları Gaviidae familyasında, Gavia cinsinde sınıflandırılan kuşlardır.

Axel, artistik buz pateninde bulunan bir atlayış. İlk kez 1882'de Norveçli buz patenci Axel Paulsen tarafından atılmıştır ve ismi buradan gelmektedir. Axel atlayışı yapısı sebebiyle ekstra yarım tur dönmeyi gerektirir. Öne doğru yapılan bir atlayıştır ve bu sebeple geriye doğru kayarak çıkmak için diğer atlayışlardan farklı olarak 1/2 tur fazla dönülür. Örneğin ikili axel'da 2 1/2 tur, üçlü axel'da 3 1/2 tur dönülür. Şu ana kadar hiçbir patenci bir yarışmada dörtlü axel atmamıştır.

ISU Puanlama Sistemi (ayrıca Code of Points (CoP) veya New Judging System (NJS) olarak da bilinir), 2004'ten bu yana artistik buz pateni yarışmalarında (kadınlar, erkekler, çiftler, buz dansı ve senkronize buz pateni) kullanılan puanlama sistemidir. Uluslararası Paten Birliği (ISU) tarafından tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni kaldırışları</span>

Artistik buz pateni kaldırışları, çiftlerde ve buz dansında programda yer alması gereken zorunlu elemanlardır. Çiftlerde ve buz dansında kaldırışların özellikleri farklıdır. Buz dansında patenciler partnerlerini omuz seviyesinin üzerine tamamen çıkaramaz. Kaldırışlar senkronize kayma'da da yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm spirali</span>

Ölüm spirali, artistik buz pateninde çiftler kategorisinde kullanılan bir teknik elemandır. Erkek patenci pivot pozisyonunda bir ayağı buza sabit şekilde iken yapılır. Erkek sporcu kadın patenciyi tek elinden tutarak neredeyse buza paralel pozisyonda daireler çizdirerek döndürür.

<span class="mw-page-title-main">Twist kaldırışı</span>

Twist kaldırışı artistik buz pateninde çiftler kategorisinde kullanılan bir teknik elemandır. Bel düzeyinden tutuşla yapılan bir kaldırış çeşididir. Erkek sporcu kadın sporcuyu havaya kaldırır ve kadın sporcu havada bir ya da birden fazla dönüş yapar. Erkek sporcu daha sonra kadın sporcuyu havada yakalar ve tek ayak üzerinde inmesini sağlar. Bu teknik eleman hız, kadın sporcunun havadaki pozisyonu, kaç tur attığı, iniş ve çıkıştaki yumuşaklık ve düzgünlüğe gibi birçok duruma göre değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Layback dönüşü</span>

Layback dönüşü ayaktayken yapılan artistik patinaj dönüşlerinden biridir. Bu pozisyonda baş ve omuzlar geriye doğru yatırılır ve bel kısmı geriye doğru eğilir. En fazla kullanılan çeşitlerinden biri serbest bacağın geriye doğru kaldırıldığı attitude pozisyonudur. Bu pozisyonda kollar baş seviyesinin üzerine kaldırılır. Diğer bir zor çeşidi ise Biellmann dönüşüdür.

Cantilever pozisyonu bir artistik buz pateni elemanıdır. Spread eagle pozisyonuna benzer ve patencinin derin kenarlar kullanmasıyla yapılır. Bacaklar oturma durumda olduğu gibi kırılır ve patenci buza paralel olacak şekilde geriye yatar.

<span class="mw-page-title-main">Biellmann dönüşü</span>

Biellmann dönüşü ayaktayken yapılan artistik patinaj dönüşlerinden biridir. Patenci tek ayak üzerinde dönüş yaparken serbest olan ayağını başının üzerine kaldırır. Bu dönüş karın bölgesinin ve bacakların konumu sebebiyle "tulip on a turn-table" şeklinde de ifade edilmiştir. Bu pozisyon önemli düzeyde esneklik ve dönüş yeteneği gerektirir, genelde kadın sporcular tarafından yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni dönüşleri</span>

Artistik patinaj dönüşleri artistik buz pateninde patencinin buzdaki bir nokta üzerinde kendi etrafında dönüş yaptığı teknik elemandır. Dönüşler sırasında bir ya da birden fazla pozisyon gösterilir. ISU Puanlama Sistemi'nde 'spin' kelimesinden ortaya çıkan Sp kısaltması ile gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Twizzle</span>

Twizzle artistik buz pateninde tek ayak üzerinde, fazla sayıda yapılan dönüşlerdir. Artistik patinaj dönüşlerinden farkı tek bir nokta üzerinde değil buzda hareket halindeyken dönüş yapılmasıdır. Özellikle buz dansında oldukça fazla kullanılır. Zorunlu danslarda ve kısa ve serbest programdaki adım dizilerinde kullanılması gereken elemanlardandır. Senkronize kaymada da adım dizilerinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Camel dönüşü</span>

Camel dönüşün, Avrupa'da paralel dönüş olarak da bilinen artistik patinaj dönüşlerinden biridir. Oturarak dönüş ve ayakta dönüş ile birlikte artistik patinajdaki üç temel dönüşten biridir. Camel pozisyonu serbest bacağın geriye doğru kalça seviyesinde buza paralel tutulduğu dönüş pozisyonudur. Birçok değişik çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Lutz atlayışı</span>

Lutz 1913 yılında bu atlayışı ilk kez yapan Avusturyalı patenci Alois Lutz'dan esinlenerek ismi verilmiş bir Artistik patinaj atlayışıdır. Ayağı buza vurup güç alarak yapılan (toepick-assisted) bir atlayıştır. Atlayışa girişte geriye dış kenar kullanılır ve inişte ise diğer ayakla geriye dış kenara inilir.

<span class="mw-page-title-main">Barfiks (jimnastik)</span>

Barfiks, yalnızca erkekler arası yarışmalarda kullanılan artistik jimnastik aleti.

<span class="mw-page-title-main">Karın egzersizi</span>

Karın egzersizi, karın kaslarını çalıştırmak ve geliştirmek için yapılan egzersizler.

<span class="mw-page-title-main">Orta (futbol)</span>

Futbolda orta, sahanın geniş bir bölgesinden rakibin hedefine yakın alanın ortasına doğru atılan orta-uzun menzilli pas. Orta açmanın amacı özellikle, topu doğrudan ileri taşıyıp hücumdaki forvetlerin gol atmasını kolaylaştırmak için onların baş ya da ayaklarıyla şut çekmesini sağlayacak açıyı getirmektir. Ortalar genellikle havadan açılır, ama yerden sert bir şekilde topa vurarak da orta açılabilir. Hızlı ve etkili bir harekettir.

Flip atlayışı bir artistik buz pateni atlayışıdır.