İçeriğe atla

Charlotte Bühler

Charlotte Bühler
DoğumCharlotte Berta Malachowski
20 Aralık 1893(1893-12-20)
Berlin, Prusya Krallığı
Ölüm03 Şubat 1974 (80 yaşında)
Stuttgart, Batı Almanya
VatandaşlıkAlman (1893-1945)
Amerikan (1945-1974)
EğitimAlbert Ludwigs Üniversitesi
Berlin Humboldt Üniversitesi
Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi
EvlilikKarl Bühler
Kariyeri
DalıÇocuk psikolojisi
Gelişim psikolojisi
Çalıştığı kurumlarTechnical University of Dresden
Viyana Üniversitesi
Oslo Üniversitesi
Minneapolis General Hospital
Los Angeles County Hospital
Güney Kaliforniya Üniversitesi

Charlotte Bühler (kızlık soyadı Malachowski; 20 Aralık 1893 - 3 Şubat 1974) Alman - Amerikan gelişim psikoloğuydu .

Hayatı

Yahudi devlet mimarı Hermann Malachowski ve eşi Rose'un (kızlık soyadı Kristeller) iki çocuğundan büyüğü olan Charlotte Berta Malachowski Berlin'de doğdu.

Charlotte Malachowski 1913 yılında liseden mezun olduktan sonra Freiburg Üniversitesi ve Berlin Üniversitesi'nde doğa bilimleri ve beşeri bilimler okudu. 1918 yılında Münih Üniversitesi'nden Über Gedankenentstehung: Experimentelle Untersuchungen zur Denkpsychologie ("Düşüncenin kökeni üzerine: Düşünce psikolojisi üzerine deneysel çalışmalar") konulu teziyle doktorasını aldı. Aynı yıl Karl Bühler ile çalışmak üzere Dresden'e gitti ve burada çocuk ve gençlik psikolojisi alanlarındaki araştırmalarına ve habilitasyonuna devam etti. 1920 yılında Dresden Teknik Üniversitesi'nde habilitasyonunu tamamladı ve Saksonya'da öğretmenlik yapmaya hak kazandı.

Karl Bühler ile 4 Nisan 1916'da evlendi. Kızları Ingeborg 1917'de, oğulları Rolf ise 1919'da doğdu. Karl 1963 yılında Los Angeles, Kaliforniya'da öldü. Kendisi de 1970 yılında hastalandı ve 1971 yılında çocuklarıyla birlikte Stuttgart'ta yaşamaya başladı. 80 yaşında burada öldü.

Akademik görevlendirmeleri

Charlotte Bühler 1923'te Viyana Üniversitesi'nde ders vermeye başladı ve 1929'da doçentliğe terfi etti. Her iki Bühler de araştırmalarını yürütmek için kendilerine bir laboratuvar sağlayan bu yeni kurumda birlikte yakın bir şekilde çalıştı.[1]

Viyana'daki sonraki birkaç yıl içinde, Charlotte Bühler'in "Viyana çocuk psikolojisi ekolü" nün gelişmesine yol açan araştırmaları ve yayınlarıyla uluslararası saygınlık kazandı - bu ekolün ruhu bugün Charlotte Bühler Enstitüsü'nde hala devam etmektedir.[2]

Mart 1938'de Londra'da kaldığı sırada Avusturya'nın Nazi Almanyası tarafından işgal edildiğini öğrendi. Karl Bühler, Nazi karşıtı düşüncelerini dile getirdiği için 23 Mart 1938'de ihtiyati olarak tutuklandı. Charlotte Bühler, Norveç'teki bağlantıları aracılığıyla kocasının altı buçuk hafta sonra serbest bırakılmasını sağladı ve Ekim 1938'de aile Oslo'da yeniden bir araya geldi. Charlotte Bühler Yahudi kökenli olduğu için Amerika Birleşik Devletleri'ne göç ettiler.

Her iki Bühler'e de 1938 yılında New York City'deki Fordham Üniversitesi tarafından profesörlük teklif edildi, ancak bu teklif gerçekleşmedi. Karl Bühler daha sonra Saint Paul, Minnesota'da bir profesörlük kabul etti; ancak Charlotte Bühler Norveç'te kaldı çünkü Oslo Üniversitesi'nde bir profesörlük ve Trondheim'daki Öğretmenler Akademisi'nde bir pozisyonu zaten kabul etmişti. Ancak kocasının acil ricası üzerine 1940 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Saint Paul kentine göç etti ve Norveç'in işgalinden kısa bir süre önce buraya ulaştı.

1942 yılında Minneapolis General Hospital'da kıdemli psikolog olarak göreve başladı. 1945 yılında Amerikan vatandaşı oldu ve Los Angeles County Hastanesi'nde baş psikolog olarak Los Angeles, Kaliforniya'ya taşındı. Bu görevi 1958'de emekli olana kadar sürdürdü; bu süre zarfında Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde Psikiyatri profesörü olarak da görev yaptı. Emekli olduktan sonra Beverly Hills, Kaliforniya'da özel muayenehanesini açtı.

Çalışmaları

  • 1922 yılında Dresden'de Das Seelenleben des Jugendlichen ("Ergenlerin içsel yaşamı") adlı kitabını yayımladı ve bu kitapta ergen psikolojisinde ilk kez gelişimsel bir perspektif kullanıldı. "Bühler'in dünya testi" Charlotte Bühler tarafından geliştirilen projektif bir test -bir kişiye kelimelerin, görüntülerin veya durumların sunulduğu ve yanıtlarının, ortaya çıkardıkları kişilik unsurlarının bilinçsiz ifadesi için analiz edildiği psikolojik bir test anlamına gelir[3]- yöntemidir.
  • Viyana'da bebek ve ergen psikolojisi alanında uzmanlaşan Bühler, günlüklere ve davranışsal gözlemlere dayalı deneysel araştırmalara odaklandı ("Viyana Okulu"). Bühler, asistanı Hildegard Hetzer, 1927'de yerine Lotte Schenk-Danzinger geçti ile birlikte çocuklar için günümüzde de kullanılan zeka değerlendirme testlerini geliştirmiştir.[1]
  • 1933 yılında Der menschliche Lebenslauf als psychologisches Problem ("Psikolojik bir problem olarak insan yaşamının seyri") üzerine yaptığı çalışma, yaşlılığı psikolojik yaş aralıkları arasına dahil eden ve gerontopsikolojiyi psikolojinin bir parçası olarak gören ilk Almanca çalışmadır. Bu nedenle gerontopsikoloji (yaşlanma psikolojisi) alanında erken bir öncü olarak kabul edilmektedir.[4]
  • Amerika Birleşik Devletleri'nde insanların dört "temel eğilimini" ortaya koymuştur: haz, kendini kısıtlayıcı uyum, yaratıcı genişleme ve iç düzeni koruma. Bu eğilimleri ifade etmenin diğer yolları şunlardır: kişisel tatmin dürtüsü, güvenlik elde etmek amacıyla uyum sağlama, yaratıcılık veya kendini ifade etme ve düzen ihtiyacı. Carl Rogers ve Abraham Maslow ile birlikte hümanistik psikolojinin -insanların, psikologlar ve psikiyatrlar tarafından tanınması ve bu şekilde muamele görmesi gereken eşsiz varlıklar olduğuna inanan psikolojik bir hareket anlamına gelir-[5] temellerini atmıştır.

Başarıları

  • 1992'de Viyana'da kurulan Charlotte-Bühler-Institut für praxisorientierte Kleinkindforschung ("Charlotte Bühler Bebekler Üzerine Pratik Araştırma Enstitüsü") onun adını taşımaktadır.
Palais Epstein, Viyana'da Karl ve Charlotte Bühler'e adanmış plaket
  • Charlotte ve Karl Bühler adına 1995 yılında Viyana'daki Palais Epstein'da bir plaket açılmıştır.[1]
  • Dresden ve Emsdetten'de Charlotte Bühler yolları, Viyana'da ise Charlotte Bühler yolu bulunmaktadır.

Yayınları

Yayın listesinde, birçoğu 21 dile çevrilmiş 168 eser bulunmaktadır.

  • Das Märchen und die Phantasie des Kindes ("Peri masalı ve çocuğun hayal gücü"). Barth, Leipzig 1918.
  • Das Seelenleben des Jugendlichen : Versuch einer Analyse und Theorie der psychischen Pubertät ("Ergenlerin içsel yaşamı: Zihinsel ergenlik üzerine bir analiz ve teori denemesi"). G. Fischer, Jena 1922.
  • Kindheit und Jugend : Genese des Bewußtseins ("Çocukluk ve ergenlik: Bilincin Kökenleri"). Hirzel, Leipzig 1928.
  • Der menschliche Lebenslauf als psychologisches Problem ("Psikolojik bir problem olarak insan yaşamının seyri"). Hirzel, Leipzig 1933.
  • Praktische Kinderpsychologie ("Pratik çocuk psikolojisi"). Lorenz, Viyana, Leipzig [1938].
  • Kind und Familie : Untersuchungen der Wechselbeziehungen des Kindes mit seiner Familie ("Çocuk ve aile: Çocuğun ailesiyle etkileşimi üzerine çalışmalar"). Fischer, Jena 1937.
  • Kleinkindertests : Entwicklungstests vom 1. bis 6. Lebensjahr ("Bebek testi: 1-6 yaş arası gelişimsel testler"). Barth, Münih 1952.
  • Psychologie im Leben unserer Zeit ("Çağımızın yaşamında psikoloji") Droemer/Knaur, Münih, Zürih 1962.

Dipnotlar

  1. ^ a b c Gleiche Bildungschancen für alle: Der Schulreformer Otto Glöckel. Das Epstein war auch Wirkungsstätte von Karl und Charlotte Bühler. (Equal education for all: The school reformer Otto Glöckel. Epstein was also a place for Karl and Charlotte Bühler). Parliament Correspondence, No. 358, 14 May 2007
  2. ^ Profile at the Charlotte Bühler Institute, Vienna 24 Nisan 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "projective test". 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Ulrich M. Fleischmann: Gerontopsychologie (Gerontopsychology). 8 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. In: Lexikon der Psychologie (Encyclopedia of Psychology). Science-online, accessed on 11 February 2011
  5. ^ "humanistic psychology". 25 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Kaynakça

  • Manfred Berger: Bühler, Charlotte Berta. In: Hugo Maier (Ed.): Who is who der Sozialen Arbeit. (Sosyal Hizmette Kim Kimdir) Freiburg/Breisgau 1998, pp. 115–116.
  • Manfred Berger: Zum 100. Geburtstag von Charlotte Bühler. (Charlotte Bühler'in 100. doğum günü) In: Unsere Jugend (Gençliğimiz) 1993, pp. 525–527.
  • Charlotte Bühler: Selbstdarstellung (Otoportre). In: Ludwig Pongratz et al. (Eds.): Psychologie in Selbstdarstellungen (Otoportrelerde psikoloji). Vol 1. Huber, Bern etc. 1972, 3-456-30433-1, pp. 9–42.
  • Gerald Bühring: Charlotte Bühler oder Der Lebenslauf als psychologisches Problem (Charlotte Bühler ya da psikolojik bir sorun olarak yaşamın seyri). Lang, Frankfurt et al. 2007, 3-631-55743-4 (Beiträge zur Geschichte der Psychologie (Psikoloji Tarihine Katkılar) 23), (Biography).
  • Barbara Reisel: Bühler, Charlotte . In: Gerhard Stumm et al.: Personenlexikon der Psychotherapie (Biyografik psikoterapi ansiklopedisi). Springer, Vienna etc. 2005, 3-211-83818-X, pp. 77–79.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Psikoloji veya Ruh bilimi, içgüdüsel davranışları ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir. Psikologlar, beyinin ortaya çıkan özelliklerini ve ortaya çıkan özelliklerle bağlantılı tüm fenomenleri anlamaya çalışırlar ve bu şekilde daha geniş nöro-bilimsel araştırmacı grubuna katılırlar. Psikoloji bilimi, bir sosyal bilim olmasına rağmen aynı zamanda doğa bilimleri olarak da kategorize edilebilir. Özellikle beyin biyolojisi bilgisini oldukça kullanır ve geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">Erwin Schrödinger</span> Avusturyalı fizikçi (1887-1961)

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, Avusturyalı fizikçi ve bilim kuramcısıydı. Schrödinger, kuantum mekaniğinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Atom teorisinin yeni, üretken işlevlerinin keşfedilmesine yaptığı katkılar için 1933'te Paul Dirac ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Wundt</span>

Wilhelm Maximilian Wundt, Alman fizyolog, psikolog, filozof, profesör, tıp doktoru ve modern psikolojinin kurucularındandır. Almanya'nın Leipzig şehrinde 1879 yılında ilk psikoloji laboratuvarını kurarak deneysel psikolojinin adımlarını atmıştır. Zihnin yapısını incelemeye alan yapısalcılık ekolünün kurucusu sayılır. Almanya'da Leipzig Üniversitesi'nde kurulan bu laboratuvar sayesinde insan davranışlarının sebepleri bilimsel ortamda araştırmaya tabi tutulmuştur. Wundt özellikle "KBY" olarak bilinen "konfüzyonel beden algısı" isimli konuda yaptığı çalışmaları ile kendisinden söz ettirmiştir. Halen bu çalışmaların psikolojik alanda geçerliliği bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Erich Kästner</span> Alman yazar (1899-1974)

Emil Erich Kästner Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Konrad Lorenz</span> Avusturyalı hayvanbilimci ve Nobel Tıp Ödülü (1973) sahibi (1903-1989)

Konrad Zacharias Lorenz, Avusturyalı bir etoloji uzmanıdır. Viyana'da karşılaştırmalı anatomi ve hayvan psikolojisi dersleri verdikten sonra, 1940 yılında Konigsberg Üniversitesi'nde profesör oldu. 1949 - 1951 yıları arasında Attenburg Karşılaştırmalı Etoloji Enstitüsü'nü, sonra Buldern'de Max-Planck Davranış Fizyoljisi Enstitüsü'nü, 1954'te de Seewiesen Enstitüsü'nü yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche'nin kütüphanesi</span>

Alman filozof Friedrich Nietzsche, ölümünden sonra dahi korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış geniş bir özel kütüphaneye sahipti. Bugün bu kütüphane, yaklaşık 170'i, çoğu önemli olmak üzere, onun tarafından yapılan açıklamalar içeren yaklaşık 1,100 ciltten oluşmaktadır. Lakin okuduğu kitapların ancak yarısından azı kütüphanesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leipzig Üniversitesi</span>

Leipzig Üniversitesi, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin Saksonya eyaletinin Leipzig kentinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Üniversite 2 Aralık 1409'da kurulmuştur ve bugünkü Almanya Federal Cumhuriyeti sınırları içerisinde 1386 yılında kurulan Heidelberg Üniversitesi'nin ardından ikinci en eski yükseköğretim kurumudur. 1953'ten 1991'e kadar ismi Karl Marx Üniversitesi olarak kalmıştır. Üniversite, dünyanın farklı yerlerinden yaklaşık 28000 öğrenciye eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Semperoper</span>

Semperoper Saksonya Dresden Devlet Operası'nın opera binası, Saksonya Devlet Orkestrası Dresden'in konser salonu. 1841 yılında mimar Gottfried Semper tarafından inşa edilen Semperoper mimarisinde Erken Rönesans, Barok ve Klasik Yunan Stili'nin izlerini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hans-Werner Gessmann</span>

Hans-Werner Gessmann bir Alman psikolog, psikodrama terapi uzmani ve Rusya'da yüksek öğretim üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hermann Fried</span> Avusturyalı gazeteci ve yazar; Nobel Barış Ödülü sahibi (1864-1921)

Alfred Hermann Fried, Avusturyalı Yahudi pasifist, yayıncı, gazeteci ve Alman Barış Hareketi'nin kurucularındandır. 1911 yılında Tobias Asser ile birlikte Nobel Barış Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Mannheim</span>

Karl Mannheim, 20. yüzyılın ilk yarısında çalışmalarını yürütmüş Macar-Alman sosyolog ve düşünür. Bilgi sosyolojisinin kurucularından biri olduğu kadar klasik sosyolojide de kilit bir figürdür. Mannheim en çok, kısmî ve toplam ideolojileri birbirinden ayırdığı, belirli sosyal gruplara özgü kapsamlı dünya görüşlerini ve ayrıca mevcut sosyal düzenlemeler için modası geçmiş destek sağlayan ideolojileri temsil ettiği Ideology and Utopia (1929-1936) adlı kitabıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">James McKeen Cattell</span> Amerikalı psikolog (1860 – 1944)

James Mckeen Cattell, (d. 25 Mayıs 1860 - ö. 20 Ocak 1944, Amerikalı psikolog ve Amerika Birleşik Devletleri'nde psikoloji profesörü unvanı almış ilk bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Dezső Bánffy</span> Macar siyasetçi

Baron Dezső Bánffy de Losonc, Macar siyasetçi. Bánffy, Avrupa'da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olan Macaristan Krallığı'nda 1895 ile 1899 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

Alfred Karl Gabriel Jeremias , Alman Lüteryian bir din adamı, Asuriyolog ve Antik Yakın Doğu dinleri konusunda uzmandır.

<span class="mw-page-title-main">Georg Jellinek</span> Alman kamu hukuku avukatı (1851-1911)

Georg Jellinek, Alman kamu hukuku avukatı. Avusturya kökenli olduğu ve Avusturya'da kamu hukuku için örnek bir isim olduğu iddia edilir.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Hell</span>

Theodor Hell, 1824'te Dresden'de editör, mütercim ve eleştirmen olarak icra ettiği çalışmalarla edebiyat hayatının merkezi olan bir mahkeme meclis üyesi (Hofrath) olan Karl Gottfried Theodor Winkler'in takma adıydı. 1815'ten itibaren tiyatro sekreteriydi.

<span class="mw-page-title-main">William Stern (psikolog)</span> Alman psikolog (1871 – 1938)

William Stern, Alman psikolog ve filozof. Ölçülebilir kişilik özelliklerini ve bu özelliklerin her insandaki etkileşimini inceleyerek bireye vurgu yapan ve benliği yaratan kişisel psikolojinin gelişimiyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Bühler</span> Alman psikolog (1879 – 1963)

Karl Ludwig Bühler, Alman ruhbilim profesörü ve dilbilimci. Gestalt psikolojisi alanındaki çalışmalarıyla tanınır ve Würzburg Psikoloji Okulu'nun kurucularından biridir. Sprachtherie adlı eserinde dilin işlevlerini öne çıkaran ve sözceyi "simgesel alan" ve "gösterimsel alan" kavramları açısından incelediği bir gösterge kuramı önermiştir. Bu kurama "Organon Modeli" adı verilmiştir.

Karl Wilhelm von Dalla Torre Avusturyalı taksonomist, böcek bilimci ve botanikçi.

Sanat psikolojisi, estetik eserlerin duyusal algısıyla ortaya çıkan bilişsel ve duygusal süreçleri üzerine yapılan bilimsel çalışmasıdır. Estetik psikolojisi ve nöroestetik ile yakından ilişkili olarak ortaya çıkan çok disiplinli bir araştırma alanıdır.